Новини УАІБ

07 вересня 2021

УАІБ: результати діяльності галузі управління активами ІСІ в Україні
за 2-й квартал 2021 року

У квітні-червні 2021 року галузь управління активами інститутів спільного інвестування в Україні прискорила зростання за обсягом активів в управлінні, чому також сприяло стабільне нарощення кількості фондів.

Ключовими трендами індустрії управління активами в Україні у 2-му кварталі 2021 року були:

  • Подальше збільшення кількості КУА;
  • Практично сталий приріст кількості зареєстрованих ІСІ та кількості сформованих ІСІ – майже тільки за рахунок венчурних фондів;
  • Подальше прискорення квартального та річного зростання сукупної вартості активів та ВЧА усіх ІСІ в цілому, при цьому:
  • ВЧА відкритих ІСІ зменшилася за квартал, але за півріччя зросла у півтора раза – за рахунок значного руху капіталу із/до фондів;
  • Збільшення кількості інвесторів в ІСІ – як за рахунок врахування раніше необлікованих фізичних осіб-резидентів в інтервальних фондах, так і додаткових продажів новим інвесторам у всіх секторах ІСІ;
  • Зменшення сукупних інвестицій юридичних осіб-резидентів України в ІСІ та їхньої частки у сукупній ВЧА фондів; подальше нарощення вкладень із боку місцевих індивідуальних інвесторів та нерезидентів – переважно на користь венчурних та інших фондів закритого типу;
  • Подальше зменшення сукупної вартості та частки цінних паперів і деривативів в активах ІСІ, зокрема усіх секторів закритих фондів, а у відкритих ІСІ, на відміну від 1-го кварталу – їх збільшення;
  • Зниження квартальної доходності у ¾ секторів ІСІ за типами фондів та класами активів, але збереження позитивних показників – у половині з них.

Динаміка українського фондового ринку була доволі волатильною у цей період і, хоча загалом висхідний тренд на ньому зберігався, разом із підвищеною інфляцією й майже незмінною доходністю за державними облігаціями це негативно вплинуло на доходність більшості секторів ІСІ, що інвестують значну частку своїх активів у цінні папери. Та це не заважало стабільному зростанню інвестицій у фонди приватного капіталу, що працюють переважно поза організованими ринками. 

Станом на кінець червня 2021 року сукупна вартість наявних інвестицій ІСІ у капітал українських компаній у різних секторах економіки, включно із наданими їм позиками або придбаними їхніми акціями, облігаціями і векселями, становила близько 430 млрд грн. Крім того, ІСІ були кредиторами уряду України та місцевих рад на загальну суму понад 3 млрд грн, банків – майже на 13 млрд грн.

Більше інформаціїна сайті УАІБ.

*****

Затверджено порядок обміну інформацією з питань фінансового моніторингу

27 серпня 2021 року опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 04.06.2021 № 322 «Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу» (далі - Наказ), який набирає чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування, а саме 27 листопада 2021 року.

Наказом затверджено Порядок створення особистого кабінету суб’єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу та Порядок інформаційної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.

Положеннями вказаних Порядків встановлюються:

процедури інформаційної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу (далі - СПФМ) та Держфінмоніторингу;

створення особистого кабінету та доступу до е-кабінету СПФМ, визначення форматів, структур, реквізитів повідомлень, вимог для їх заповнення, візуальних форм повідомлень;

подання/отримання СПФМ відповідно до Закону України від 06 грудня 2019 року «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» інформації, необхідної для їх обліку як СПФМ, інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, іншої інформації, що може бути пов’язана з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

Наказ розміщено на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу у розділі: Законодавство/Акти державних органів/Акти Міністерства фінансів.

*****

Уряд зробив крок до створення національного механізму біржової
торгівлі на ринках капіталу – NEXT-UA

01 вересня, на засіданні Уряду прийнято постанову про утворення робочої групи на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України, ЄБРР, Американською торговельною палатою в Україні та Агентством США з міжнародного розвитку, а також затвердження її посадового складу та положення про неї. Про це повідомляє Урядовий портал.

Метою робочої групи є створення в Україні національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу та організованих товарних ринках – NEXT-UA, як інтегрованої універсальної інфраструктури, що включатиме торговельний, кліринговий та розрахунковий функціонал. Йдеться про торгівлю різними активами, включно з цінними паперами (як державними, так і корпоративними) та товарними деривативами (продукцією енергетичного та аграрного ринку).

«Серед фінансових інструментів у 2020 році найбільшим попитом на українському фондовому ринку користувалися державні облігації України. Обсяг торгів ними становив 329,8 млрд грн, це 98,3% обсягу торгів організованого ринку цінних паперів. У той час як обсяг торгів акціями складав лише 0,6 млрд грн, а корпоративними облігаціями – 0,9 млрд грн. Створення національного механізму біржової торгівлі NEXT-UA стане головним завданням робочої групи, що сприятиме зміцненню інфраструктури ринків капіталу та організованих товарних ринків», - прокоментував перший заступник Міністра економіки України Володимир Гринюк.

Співголовами Робочої групи визначено Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України, заступника Голови Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні та заступника директора Агентства США з міжнародного розвитку, які затверджуватимуть персональний склад робочої групи.

Крім того, функціонування робочої групи прискорить реалізацію положень Меморандуму, яким серед іншого передбачено розвиток ринків внаслідок впровадження NEXT-UA, визначено напрями вирішення ключових питань для створення сприятливого середовища розвитку ринків, належних регуляторів (НБУ та НКЦПФР), які підтримуватимуть створення оптимальної майбутньої моделі ринкової інфраструктури в Україні тощо.

*****

НКЦПФР: набрало чинності Положення про порядок здійснення емісії депозитних сертифікатів банку та їх обігу

03 вересня 2021 року набрало чинності Положення про порядок здійснення емісії депозитних сертифікатів банку та їх обігу.

Емітентом депозитних сертифікатів банку може бути лише банк, який відповідає вимогам Національного банку України, погодженим НКЦПФР, щодо права банку на здійснення емісії депозитних сертифікатів банку (у разі встановлення таких вимог).

У нормативному акті прописано послідовність дій емітента щодо емісії депозитних сертифікатів банку, оформлення інформації про випущені депозитні сертифікати банку, їх розміщення серед інвесторів (перших власників), реєстрація випуску депозитних сертифікатів банку Центральним депозитарієм цінних паперів, збільшення кількості депозитних сертифікатів банку у випуску, скасування реєстрації випуску та анулювання депозитних сертифікатів банку.

Положення розроблена відповідно норм Закону України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», з метою приведення нормативно-правових актів Комісії у відповідність до вимог Закону України від 19.06.2020 №738-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів».

Документ затверджений рішенням НКЦПФР від 23.06.2021 №415, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.08.2021 за №1095/36717.

Довідкова інформація:

Відповідно до статті 27 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» визначено поняття «депозитний сертифікат банку» та встановлено, що порядок емісії, обліку, погашення, виплати відсоткового доходу, а також порядок здійснення грошових розрахунків за правочинами щодо депозитних сертифікатів банків визначаються НКЦПФР.

*****

Олексій Чернишов: Законопроект щодо посилення відповідальності
у сфері містобудування – зареєстровано

У Верховній Раді зареєстровано  проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності» (№5877). Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, інформує Урядовий портал.

«Ми продовжуємо втілювати у життя реформу містобудування в Україні. Аби остаточно подолати корупцію у сфері, необхідно посилювати адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення будівельних норм. І максимально переводити усі послуги у “цифру”. Цей процес наразі активно триває. Відтак розроблений проект Закону та цифровізація процедури щодо отримання дозвільної документації сприятимуть ще більшій прозорості. Це має покласти край корупції», – наголосив Олексій Чернишов.

Зазначимо, для розробки цього законопроекту в Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності було створено робочу групу, в яку увійшли близько сорока народних депутатів, представники Мінрегіону, Верховного Суду, Мін’юсту, Мінприроди, Мінкультури, ДБР, НАБУ та Нацполіції.

Довідково

Рішення про створення Робочої групи було прийнято на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності 16 червня 2021 року.

*****

Бізнес продовжує оптимістично оцінювати результати своєї діяльності – результати
опитування підприємств у серпні

Бізнес у серпні поліпшив оцінки щодо економічного стану своїх підприємств на тлі сприятливої зовнішньої кон’юнктури, високого споживчого попиту, зростання бюджетних видатків на розбудову інфраструктури та пожвавлення інвестиційної діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісячно.

За серпень 2021 року він становив 53.4 порівняно з 50.8 у липні, що є найвищим значенням із жовтня 2019 року.

Підприємства промисловості найоптимістичніше налаштовані щодо економічних результатів і перспектив: у серпні секторальний індекс становив 54.3 проти 51.9 у липні. Респонденти, як і в попередні місяці, прогнозують зростання обсягів виготовленої продукції, нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Окрім цього,  уперше за півтора року сектор промисловості продемонстрував оптимістичні настрої щодо зростання чисельності працівників. Підприємства сфери послуг найсуттєвіше серед усіх секторів посилили оптимістичні настрої щодо власних економічних перспектив: секторальний індекс у серпні зріс до 54.1 з 50.1 у липні. Респонденти мали позитивні оцінки щодо обсягу наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання. Очікування збільшення чисельності працівників триває другий місяць поспіль.

Підприємства торгівлі вперше з квітня поточного року позитивно оцінили результати своєї економічної діяльності: секторальний індекс у серпні зріс до 51.1 із 49.7 у липні. Респонденти поліпшили очікування щодо обсягу товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу. Водночас, попри позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, вони, як і раніше, не очікують збільшення загальної чисельності працівників.

Підприємства будівництва четвертий місяць поспіль позитивно оцінюють результати своєї діяльності: у серпні секторальний індекс становив 53.0 проти 55.6 у липні.  Респонденти зберігають високі оцінки щодо обсягу будівництва та нових замовлень та третій місяць поспіль демонструють оптимізм щодо загальної чисельності працівників. На тлі високих очікувань щодо зростання цін на сировину та матеріали підприємства всіх секторів економіки прогнозують здорожчання власної продукції/послуг. Водночас підприємства будівництва стриманіше оцінюють зростання цін на власну продукцію/послуги внаслідок сповільнення динаміки очікувань щодо зростання вартості послуг підрядників.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 05 до 25  серпня 2021 року. В опитуванні взяли участь 322 підприємства. Серед опитаних підприємств 42.9% – компанії промисловості, 29.5% – сфери послуг, 22.7% – торгівлі, 5.0% – будівництва, 35.7% респондентів – великі підприємства, 29.2% – середні, 35.1% – малі.

39.1% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції: 9.6% – лише експортні операції, 15.2% – лише імпортні операції, 36.0% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів–керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

*****

Результати торгів ФБ «Перспектива» за серпень 2021 року

Протягом серпня 2021 року на ФБ «Перспектива» укладено 1489 угод на суму 15,9 млрд грн (-4% до липня 2021 р.), з початку року – 9 828 угод на суму 138,6 млрд грн (+11% до січня-серпня 2020 р.).

Сукупно на фондових біржах України обсяг укладених угод у серпні 2021 р. склав 38 млрд грн (+14% до липня 2021 р.), з початку року – 276 млрд грн (+31% до січня-серпня 2020 р.)

У структурі торгів на фондових біржах України з початку року традиційно домінують боргові інструменти: держоблігації та держдеривативи – 99,0%, облігації підприємств та облігації міських позик – 0,8%, акції, цінні папери ІСІ, опціонні сертифікати, строкові контракти – 0,2%.

ФБ «Перспектива» посідає перше місце за обсягом торгів у січні-серпні з часткою загального біржового обороту 50%.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у серпні порівняно з липнем зменшився на 4%, натомість кількість угод зросла на 2%. Найбільший обсяг торгів у серпні 2021 р. зафіксовано з держоблігаціями (99,49%). 33,45% торгів проведено на ринку РЕПО, 66,55% - на адресному ринку.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» порівняно з аналогічним періодом 2020 року зріс на 11%, кількість угод – у 2,2 раза.

Станом на 31.08.2021 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 279, з них 172 – лістингові.

Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 185 - держоблігації та держдеривативи, 30 - облігації підприємств, 2 – облігації місцевих позик, 31 - акції, 7 - інвестиційні сертифікати, 10 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом серпня договори на ФБ «Перспектива» укладалися з 41 фінансовим інструментом (-3 до липня), з початку 2021 року – з 82 фінансовими інструментами (+9 до січня-серпня 2020 р.)

*****

Українська біржа: підсумки торгів за серпень 2021 року

Загальний обсяг торгів на "Українській біржі" у серпні склав 788 628 297,30 грн, а загальна кількість угод - 405.

У структурі торгів за серпень 2021 на корпоративні облігації припадало 0,87% сумарного обороту або 6 895 890 грн, 92,73% на державні облігації (ОВДП) або 731 276 464 грн, 1,34% на акцій або 10 561 496 грн, на інвестиційні сертифікати 0,04% або 352 612 грн, на іноземні цінні папери 4,27% або 33 644 985 грн та на ф’ючерси 0,75% або 5 896 850 грн.

У серпні Індекс українських акцій (Індекс UX) зменшився на 1,11% з 1 915,18 до 1 893,83 пунктів.

*****

Огляд діяльності ПФТС за серпень 2021 року

У серпні 2021 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 21,8 млрд грн (208% рівня аналогічного періоду 2020 року та 136% рівня липня 2021 року). У січні-серпні 2021 р. укладено 6 442 біржові контракти на загальну суму 131,92 млрд грн (171% та 152% рівня аналогічного періоду 2020 року).

На «ринку заявок» укладено 14% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 76% угод, на ринку РЕПО — 9% угод та на ринку односторонніх аукціонів — 1%.

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

- за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 99,8% (корпоративні облігації — 100%, державні облігації — 99,9%, акції — 2%);

- за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 57% (муніципальні облігації — 100%, державні облігації — 57%, корпоративні облігації — 29% та акції — 83%).

У серпні 2021 року 43 учасники торгів на ПФТС укладали угоди з 49 випусками цінних паперів (ОВДП – 34, ОЗДП — 5, акції – 5, корпоративні облігації – 4, муніципальні облігації — 1). У січні-серпні 2021 р. 55 учасників торгів укладали угоди з 116 випусками цінних паперів (ОВДП – 57, ОЗДП — 9, акції – 21, корпоративні облігації — 18, муніципальні облігації — 5, цінні папери ІСІ — 1, цінні папери ІСІ іноземного емітента — 1, облігації іноземної держави — 1, акції іноземного емітента — 2, облігації іноземного емітента — 1).

Найбільший обсяг торгів у серпні було укладено з державними облігаціями – 21,7 млрд грн (136% рівня липня 2021 року).

Серед 34 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 7 випусків — з датою погашення в 2021 році (5,5 млрд грн), 15 випусків — з датою погашення в 2022 році (8,2 млрд грн), 7 випусків — з датою погашення в 2023 році (2,9 млрд грн), 2 випуски — з датою погашення в 2024 році (0,9 млрд грн), по 1 випуску — з датами погашення в 2025 (4,1 млрд грн), 2026 (0,01 млрд грн) та 2027 (0,01 млрд грн) роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2022-08-03, 2025-02-26 та 2027-05-26, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2025-02-26, 2022-07-20 та 2023-05-24.

Серед облігацій зовнішніх державних позик України найбільшим попитом користувалися ОЗДП з датами погашення 2032-09-25, 2024-02-01 та 2030-01-27.

Обсяг торгів облігаціями підприємств у серпні склав 36 млн грн (59% рівня липня 2021 року).

Найбільшим попитом користувалися облігації АТ "ТАСКОМБАНК" (серія J), АТ "ТАСКОМБАНК" (серія I) та ТОВ «СС ЛОУН» (серія A).

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у серпні склав 0,1 млн грн.

Найбільшим попитом користувалися облігації Львівської міської ради (серія I).

У сегменті акцій підприємств у серпні 2021 року загальний обсяг торгів склав 89 млн грн (1620% рівня липня 2021 року).

На ПФТС продовжувалося IPO акцій ПАТ «РІВНЕНСЬКИЙ НАРОДНИЙ КЛУБ «ВЕРЕС». Впродовж квітня-серпня укладено 358 біржових контрактів на загальну суму 48,3 млн грн. Таким чином, розміщено 96,5% дебютного публічного випуску акцій (загальний обсяг випуску — 50 млн грн).

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери ПАТ АБ "ПІВДЕННИЙ", АТ "ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" та ПАТ "Донбасенерго".

Індекс ПФТС за звітний період зріс на 0,3% до рівня 526,45 пункти.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною  інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24