УАІБ: Аналітичний огляд ринку ІСІ у 1 кварталі 2012 року

21 січня 2013

На відміну від останнього кварталу 2011 року, розвиток ситуації на фондовому ринку на у галузі спільного інвестування у 1-му кварталі 2012 року в Україні був не таким, як на більш розвинених ринках Європи, де відбувся злам тренду у напрямку зростання.

Основними трендами 1-го кварталу 2012 року в індустрії інститутів спільного інвестування в Україні можна назвати збереження переважно песимістичних настроїв та низхідних тенденцій на ринку публічних інвестицій в умовах пошуку вітчизняними індексами акцій «дна», і напротивагу йому – стале зростання ринку венчурних фондів.

Кількість КУА вперше з 2008 року зросла за квартал. Продовжувало збільшуватися і число зареєстрованих ІСІ, відновилося також поповнення ринку фондами, що були визнані (досягли нормативу мінімального обсягу активів) – венчурними, в основному. Водночас, сектори відкритих та інтервальних фондів звузилися, що має передумови для продовження і у наступних кількох кварталах.

Активи та ВЧА ІСІ знову зросли, проте меншими темпами (+3.5% та 1.4% проти +6.7% та 8.1% у попередньому кварталі). Цього разу до традиційно зростаючого венчурного сегменту приєдналися й інші закриті фонди, що випередили перші за темпами приросту ВЧА. У кінцевому рахунку, на 31.03.2012 сукупна вартість активів усіх ІСІ досягла 131 159 млн. грн., чистих активів – 114 301 млн. грн., 91.8% з яких – у венчурних.

Відтік капіталу з відкритих фондів у 1-му кварталі тривав, хоч і уповільнився майже у 1.5 рази до 26 млн. грн. Таким чином, він залишався головним чинником зниження ВЧА сектору, що впала на 21 млн. грн. (-9.1%). Незмінною залишилася і провідна роль одного фонду у сукупному русі капіталу в ІСІ цього типу.

Серед категорій інвесторів ІСІ у 1-му кварталі 2012 року загалом продовжували переважати резиденти, точніше – юридичні особи, а у відкритих фондах – фізичні особи, які поступилися лідерством в інтервальних фондах. Різкою зміною у порівнянні з 4-м кварталом 2011 року було скорочення вкладень громадян України в усі категорії фондів, а вітчизняних підприємств – у відкриті.

Незважаючи на значний відтік вкладень з відкритих та інтервальних фондів разом із просіданням індексів акцій, частка останніх у структурі агрегованих портфелів ІСІ цих типів, як і у попередньому кварталі, збільшилася. Це відбулося через більш масштабне скорочення активів цих фондів у грошових коштах, а у відкритих ІСІ – також в облігаціях підприємств та держави. Натомість, інтервальні та закриті (у тому числі венчурні) фонди наростили вкладення у боргові папери, а найбільшим напрямком інвестицій венчурних ІСІ залишалися «інші активи» (переважно, корпоративні права та позики). Загалом, на тлі різкого зростання популярності публічних фондів облігацій у Європі в умовах обережної інвестиційної поведінки вкладників примітним було нарощення українськими фондами активів у вигляді боргових паперів. У той же час, воно охопило усі сектори ІСІ, крім відкритих.

Доходність фондів у 1-му кварталі в цілому зросла, навіть за умов переважно негативної динаміки біржового ринку. Винятком став тільки сектор закритих фондів, у якому вартість цінних паперів фондів у середньому впала.
 
Відкриті ІСІ загалом були найуспішнішими із +0.8% середньої доходності та збільшенням кількості фондів із висхідною динамікою із 27.5% до 72.5%. Інтервальні та закриті ІСІ принесли, відповідно, -1.0% та -4.1% у середньому, додатні показниками мали майже 60% інтервальних та понад 36% закритих фондів.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ