Новини УАІБ

19 жовтня 2021

Команда МВФ та Уряд України досягли Угоди на рівні персоналу
щодо першого перегляду угоди stand-by

Уряд України та команда Міжнародного валютного фонду досягли на робочому рівні домовленості, що дозволяє розпочати перший перегляд спільної програми Stand-by. За результатами першого перегляду Україна отримає виплату від МВФ у розмірі приблизно 700 мільйонів доларів США, повідомляє Урядовий портал.

Як підкреслив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, співпраця України з МВФ — це один із маркерів для міжнародної спільноти, що наша держава рухається у правильному напрямку. Сьогоднішня оцінка Фонду демонструє, що Україна активно впроваджує реформи для розбудови сучасної держави з розвиненою ринковою економікою. Нещодавно погоджені нові проекти зі Світовим банком, виділення другого траншу макрофіну від ЄС і тепер позитивні домовленості з МВФ — це і є показник ефективності нашої спільної роботи для успішного майбутнього України, сказав Д.Шмигаль.

Очікується, що Рада МВФ затвердить домовленість у листопаді цього року та продовжить термін дії програми до кінця червня 2022 року.

Спільна програма Stand-by між Україною та МВФ на суму 5 млрд доларів США була затверджена 9 червня 2020 року. Вона спрямована на подолання наслідків пандемії COVID-19, зміцнення результатів та продовження реалізації важливих структурних реформ в Україні.

*****

УАІБ: Огляд результатів діяльності недержавних пенсійних фондів
в Україні завересень 2021 року

Українська асоціація інвестиційного бізнесу підготувала Огляд результатів діяльності недержавних пенсійних фондів в Україні за вересень 2021 року.

За даними УАІБ, чиста вартість активів (ЧВА)  56  недержавних пенсійних фондів на 30.09.2021 р. становила 2144,50 млн грн. Відповідно до показників на кінець серпня, загальне  збільшення  ЧВА склало +17,04 млн грн.

Переважна більшість фондів сектору завершили місяць зі збільшенням чистої вартості одиниці пенсійних внесків (ЧВО), лише 17 зафіксували зменшення. Діапазон збільшення ЧВО коливався від +0,91% до -1,86%.

За результатами серпня лідерами зі зростання чистої вартості пенсійної одиниці стали такі фонди:

"Український пенсійний фонд" (+0,91%), "Золота осІнь" (+0,88%) та "Українська Пенсійна Фундація"(+0,87%).

Найнижчі показники зміни чистої вартості пенсійної одиниці у вересні продемонстрували фонди: "ВСІ" (-1,86%), "ТУРБОТА" (-1,45%) та "Українська пенсІйна спІлка" (-1,24%).

Детальніша інформація на сайті УАІБ.

*****

Включення державних облігацій України у гривнях до індексу JPMorganGBIEM розпочнеться 31 березня 2022 року

Як інформує сайт Міністерства фінансів України, 12 жовтня 2021 року JPMorganGlobalIndexResearch повідомили, що державні облігації України претендують на включення до індексу GBI-EMGD, починаючи з 31 березня 2022 р. із приблизною часткою 0,12%. Початковевключенняувсітрисерії GBI-EM матимеоднасеріяоблігацій, щовідповідаєвимогаміндексу, - цеОВДПізкупономурозмірі 15,84% тапогашеннямвлютому 2025 року (UA4000204150).

Йдеться про те, щопортфельіноземнихінвестиційудержавніоблігаціїУкраїни, випущенінавнутрішньомуринку, значнозрослизмоментузапускулінкуз Clearstream у 2019 році, ачастканерезидентівнаринкуОВДПзросладобільшніж 10%. Зарезультатами відгуків інвесторів, JP Morgan Global Index Research повідомили, щобільшістьінвесторіввизналипокращенняліквідностіринкузаостаннідвароки, алевтойжечасзазначили, щопроцесвідкриттярахункувУкраїніможезайнятикількамісяців. Включення в індекс розпочнеться з 31 березня 2022 року, щоб у разі потреби надати інвесторам достатньо часу для встановлення доступу до ринку та рахунків в Україні.

«Ми вдячні індексній команді JP Morgan за хороші новини. Включення державних облігацій у гривнях до індексу JP Morgan GBI EM допомагає нам досягти цілей нашої Середньострокової стратегії управління державним боргом. Ми хотіли б мати більше інструментів у гривнях, придатних до індексу, тому ми будемо випускати облігації у гривнях з терміном погашення більше 4 років обов'язково у обсязі, достатньому для включення в індекс JP Morgan GBI-EM», – прокоментував Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

*****

Є.Горовець: Ринок землі  в Україні стабільний - перші 100 днів
підтверджують успішність земельної реформи

Вже понад 100 днів, як в Україні відкрито ринок землі сільськогосподарського призначення. Всупереч побоюванням, він працює у штатному режимі, забезпечуючи українцям можливість розпоряджатися власними земельними ділянками сільськогосподарського призначення, інформує Міністерство юстиції України.

Мін’юст у розрізі реформи відповідав за нормативне забезпечення діяльності нотаріусів як ключових суб’єктів, які гарантують непорушність прав власників та набувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Як зазначив перший заступник Міністра юстиції Євгеній Горовець під час пресконференції «100 днів ринку землі: сталий розвиток», наразі жодних нарікань на законодавчий механізм реалізації земельної реформи немає, перші місяці роботи ринку землі довели його працездатність. У перший же день, коли Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення набрав чинності, розпочалося нотаріальне посвідчення правочинів щодо відчуження земельних ділянок.

За період з 1 липня цього року вже зареєстровано більше 28 тисяч правочинів щодо відчуження сільськогосподарської землі. Така динаміка свідчить про те, що ринок набув усіх ознак стабільності, а відповідна інфраструктура є повністю готовою для того, щоб задовольнити інтереси потенційних продавців та покупців.

*****

Мінекономіки:за вісім місяців 2021року зростання ВВП становить 2,9%

За розрахунками Мінекономіки, у січні-серпні 2021 році внутрішній валовий продукт (ВВП) збільшився на 2,9% (на 2,1% за 7 міс. 2021 року, падіння на 5,7% за 8 міс. 2020р., за даними Держстату зростання ВВП у ІІ кв. 2021р. становило 5,7%). На 2,1% зріс і Зведений індекс виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) (на 1,3% у січні-липні 2021р., падіння на 5,8% за 8 міс. 2020р. відповідно). Про це йдеться в Огляді економічної активності за серпень 2021 року, який підготувало Міністерство економіки України.

У серпні 2021 року майже всі основні види економічної діяльності, окрім оптової торгівлі, продемонстрували збільшення обсягів виробництва, яке підтримувалося високим рівнем цін на світових товарних ринках, активним нарощуванням обсягів с/г виробництва (а саме рослинницької продукції), оптимістичними настроями бізнесу в умовах дії «зеленого» рівня епідемічної небезпеки на всій території країни. Зростання не перевищило рівень падіння, зафіксований в цей період у минулому році, тобто наразі економіка знаходиться у фазі відновлення.

Перехід до фази росту прогнозується у наступному році.

Позитивний внесок у динаміку Зведеного індексу виробництва та ВВП сформували:

сільське господарство – в умовах отримання вищої врожайності та збільшення зібраних площ порівняно з минулим роком більшості с/г культур, зокрема пшениці, врожай якої у 2021 році є рекордним за роки спостереження (32,2 млн т. станом на 01.09.2021, що на 28,4% більше ніж у минулому році);

промисловість як за рахунок сприятливої кон’юнктури на зовнішніх сировинних ринках, так і продовження відновлення попиту з боку основних користувачів продукції галузі;

будівельна галузь в умовах запуску державної програми з іпотечного кредитування та активного фінансування соціальних та інфраструктурних об’єктів з боку держави в рамках реалізації проектів «Великого будівництва»;

транспорт – в першу чергу, з урахуванням низької статистичної бази минулого року, а також зростання у серпні як обсягів пасажирообігу на тлі послаблення карантинних обмежень, так і вантажообігу – за рахунок поступового відновлення попиту на вантажні перевезення.

Втім внутрішня торгівля другий місяць поспіль демонструє негативний внесок до показника ЗІВ, що, в основному, визначалося продовженням падіння оптового товарообороту на тлі зниження ланковості (ланцюгу перепродажу товарів). Водночас активний розвиток роздрібного сегменту ринку в умовах продовження стимулювання споживчого попиту з урахуванням збільшення соціальних стандартів та переказів з-за кордону утримував внутрішню торгівлю від ще глибшого падіння.

У Міністерстві економіки вважають, що наявне відновлювальне зростання не дозволяє говорити про повноцінне посткризове оздоровлення економіки, для цього необхідно більше часу. Крім того, внутрішнє відновлення економіки знаходиться ще й під впливом глобальних змін та ризиків. Так, загострення політичних і економічних відносин між окремими країнами, зловживання РФ домінуючою позицією на ринку газу та відповідно суттєвий вплив на рівень цін, а також поширення нової хвилі у світі мутованого штаму коронавірусу продовжує  тиснути на відновлення економік світу та України в тому числі.

Більше на сайті Міністерства економіки.

*****

НБУ: Оптимізм ділових очікувань бізнесу зростає – результати
опитування керівників компаній у ІІІ кварталі 2021 року

Український бізнес прогнозує зростання обсягів виробництва, зміцнення гривні, нові робочі місця та готовий залучати інвестиції для власного розвитку. Такі підсумки чергового опитування керівників компаній, яке Національний банк України провів у III кварталі 2021 року.

Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 114,3% порівняно з 112,3% у ІІ кварталі. Зростання індексу відбувається вже третій квартал поспіль.

Підприємці поліпшили оцінки та очікування як стосовно макроекономічної ситуації в Україні, так і стосовно фінансово-економічного стану власних компаній.

Підприємства всіх видів та напрямків діяльності, розмірів за кількістю працівників та переважної більшості областей очікують збільшення обсягів виробництва товарів та послуг. Баланс відповідей зріс до 21,6% з 15,9% у ІI кварталі 2021 року.

Також третій квартал поспіль поліпшуються очікування бізнесу щодо курсу гривні. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,50 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 28,71 грн/дол. США). Зміцнення курсу прогнозується навіть попри погіршення інфляційних очікувань.

Керівники поліпшили позитивні оцінки поточного фінансово-економічного стану власних підприємств: баланс відповідей становив 7,0% проти 6,0% у ІІ кварталі. Також залишився позитивним відповідний прогноз на 12 місяців: баланс відповідей – 12,7% (у ІІ кварталі – 18,3%). Найвищі очікування в підприємств торгівлі та сільського господарства (баланси відповідей – 17,9% і 17,0% відповідно).

Уперше за останні два роки бізнес прогнозує збільшення загальної кількості працівників: баланс відповідей становив 2,2% (у попередньому кварталі – “мінусˮ 1,0%). Посилилися й залишаються високими очікування щодо подальшого зростання зарплат працівників: баланс відповідей – 61,4% (у ІІ кварталі 2021 року – 58,3%).

Частка компаній, що планують залучати кредити в Україні упродовж наступних 12 місяців, вперше з початку року збільшилася й становила 40,4% порівняно з 36,9% у ІІ кварталі.

Ознайомитися з повним звітом можна за посиланням: https://cutt.ly/dRfl6B9

Квартальне опитування проводилося з 03 серпня 2021 року до 02 вересня 2021 року. В опитуванні взяли участь 690 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей).

*****

Держстат про демографічну ситуацію в Україні у січні–серпні 2021 року

Згідно з даними Державної служби статистики, чисельність наявного населення в Україні, за оцінкою, на 1 вересня 2021 року становила 41342,5 тис. осіб.

Загальне скорочення чисельності населення у січні–серпні 2021 року склало 245,9 тис. осіб.

Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю живонароджених: на 100 померлих – 41 живонароджений.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24