Новини УАІБ

27 липня 2021

Національний банк України підвищив облікову ставку до 8%

22 липня Правління Національного банку України підвищило облікову ставку до 8% річних. Як зазначає НБУ, в умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань.

У першому півріччі 2021 року інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але відхилення було більшим, ніж передбачалося, через дію як тимчасових, так і фундаментальних факторів.

У червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця (9,5%), але була вищою за квітневий прогноз Національного банку (9,2%). З одного боку, така динаміка значною мірою зумовлювалася тимчасовими факторами – зростанням світових цін на продовольство та енергоресурси. З іншого, – суттєвіше посилився фундаментальний інфляційний тиск. Так, базова інфляція у червні пришвидшилася до 7,3% р/р та помітно перевищила квітневий прогноз (6,8% р/р) насамперед через збереження високого споживчого попиту та зростання виробничих витрат підприємств, у тому числі на оплату праці.  На посилення інфляційного тиску, зокрема фундаментального, впливає також динамічне відновлення економіки, про яке свідчать щомісячні та інші високочастотні індикатори. Так, у квітні індекс виробництва базових галузей зріс на 18,3% р/р, у травні – на 4,1% р/р, а індекс очікувань ділової активності в червні сягнув найвищого значення, починаючи з жовтня 2019 року. Водночас певною мірою стримували фундаментальний інфляційний тиск сприятлива ситуація на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань.

Інфляція вже найближчим часом незначно перевищить 10%, але сповільниться наприкінці 2021 року й повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року, прогнозує НБУ.

*****

НКЦПФР інформує АТ, що становлять суспільний інтерес, про зміну
термінів розкриття квартальної інформації у 2021 році

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертає увагу акціонерних товариств, що становлять суспільний інтерес, на зміну термінів розкриття квартальної інформації у поточному році.

Як повідомляється на сайті регулятора, у зв’язку з набранням чинності 01.07.2021 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», зокрема частини десятої статті 126 щодо вимог до розкриття інформації про діяльність емітентів, Комісія внесла корективи щодо строків її подання.

Підприємства, що становлять суспільний інтерес (зокрема крім банків), не повинні складати та розкривати проміжну інформацію за ІІ квартал поточного року,враховуючи, що на вказану дату, а саме 30 червня 2021 року, Закон ще не набрав чинності.

Квартальнаінформація має бути складена зазначеними емітентами станом на кінець останнього дня ІІІ кварталу 2021 рокута подана до Комісії.

З Роз'ясненням НКЦПФР можна ознайомитися на сайті регулятора.

*****

Позитивна динаміка в економіці та пожвавлення промисловості – запорука зростання ВВП до 4,1 % у 2021 році - О.Любченко

Четвертий місяць поспіль Міністерство економіки зазначає зростання промисловості в Україні. Враховуючи це та позитивні тенденції в інших сферах економіки, у 2 кварталі цього року зростання ВВП очікується на рівні близько 6 % (відносно 2 кварталу 2020 року). Це дозволить у І півріччі вийти на зростання ВВП у 1,9 %, а за підсумками 2021 року – у 4,1%, що відповідає офіційному прогнозу Уряду. Такі дані озвучив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко.

«У квітні-травні цього року ми спостерігали зростання рівня промисловості на 13,8% та 5,4%. Але основним підґрунтям таких темпів було найбільше провалля, зафіксоване у відповідний період минулого року. А пожвавлення промисловості, яке фіксуємо з червня цього року характеризується здебільшого економічними чинниками», – прокоментував О. Любченко.

За його словами, зростання промисловості на 1,1% у червні формувалося саме під впливом високої кон’юнктури на зовнішніх ринках, поступового відновлення попиту на окрему продукцію на внутрішньому ринку. У цілому за підсумками 6 місяців 2021 року промислове виробництво зросло на 2,1%.

*****

Уряд повідомив про створення в регіонах Центрів Індустрії 4.0

Кабінет міністрів України підтримав постанову про початок процесу створення в регіонах Центрів Індустрії 4.0. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, такі центри будуть створюватися на базі індустріальних і наукових парків та університетів.

«Центри Індустрії 4.0 мають стати важливим інструментом інноваційного розвитку на регіональному рівні та посісти особливе місце в просвітницькому, науковому та освітньому процесах. Саме для цього ми хочемо залучати українські університети, а також налагодити співробітництво з європейською мережею цифрових інноваційних хабів та міжнародними фондами», — відзначив очільник Уряду.

Як зауважив Прем’єр-міністр, основне завдання Центрів Індустрії 4.0 — це координація процесу впровадження та розроблення перспективних технологій, підготовка відповідних спеціалістів, формування зв’язків між бізнесом, який розробляє сучасні технології, та виробничими підприємствами.

*****

Мінсоцполітики та МОП обговорили запровадження загальнообов’язкової
системи пенсійних накопичень

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики та команда міністерства зустрілася з експертами Міжнародної організації праці, повідомляється на сайті Мінсоцполітики. На зустрічі йшлося про запровадження загальнообов’язкової системи пенсійних накопичень, а також стратегію та дорожню карту дій Уряду щодо реформування пенсійної системи, які дозволять Україні виконати зобов’язання, передбачені Конвенцією МОП 102 про мінімальні норми соціального забезпечення.

Коментуючи зустріч, М. Лазебна зауважила, що комплекс рішень, розроблений у напрямку розвитку пенсійної системи, повністю відповідає рекомендаціям експертів МОП. Адже наша ціль – посилити мінімальні рівні соціального захисту людей у літньому віці, а для цього держава має гарантувати людям з повним страховим стажем коефіцієнт заміщення пенсією заробітку не нижче 40%, людям зі стажем 15 років – страхову пенсію, можливо, з нижчим заміщенням, але за загальною формулою, людям зі стажем від 5 років – допомогу від держави для забезпечення принаймні прожиткового мінімуму, запровадити універсальні правила регулярної індексації всіх пенсій, сказала міністр.

Окремо детально було обговорено запровадження обов’язкових пенсійних накопичень як необхідного кроку для збалансування різних рівнів пенсійної системи та додаткового до інших державних політик інструменту детінізації ринку праці.

Кроум Марков, спеціаліст з питань соціального захисту Департаменту соціального захисту МОП, відзначив, що лише один будь-який рівень пенсійної системи не може бути надійною основною соціального захисту літніх людей. Також, резюмуючи світовий досвід та аналіз більше 600 ініціатив щодо реформування пенсійних систем протягом останніх 10 років, він зазначив, що поширеною помилкою є те, що деякі країни розглядають накопичувальні пенсії суто як фінансову систему. Це в основі не вірно, адже це, в першу чергу, про права людей і тому соціальна складова в цій системі має бути на першому місці.

Він зазначив, що додаткова до солідарної система персоналізованих пенсійних накопичень насправді може гарантувати певні переваги для людей. Для того, щоб цього досягнути, має бути прозорість, підзвітність та добре регулювання цієї системи.

Він надав Мінсоцполітики масштабне дослідження сучасних тенденцій та інструментів збільшення залучення людей до пенсійної системи, зокрема, людей, охоплених нестандартними формами зайнятості.

Еммануель Сен-П’єр Гільбо, спеціалістка з правових стандартів Департаменту застосування міжнародних трудових норм, наголосила на питаннях, які необхідно врахувати для того, щоб запровадження загальнообов’язкової системи пенсійних накопичень наближувало Україну до виконання 102 Конвенції МОП. Також вона рекомендувала у наступному звіті країни щодо виконання цієї конвенції окрім інформації по солідарній пенсійній системі надати також інформацію щодо ухваленого законодавства та перших результатів впровадження загальнообов’язкової системи пенсійних накопичень.

Сторони домовились продовжити діалог та вже восени обговорити перспективи і динаміку ухвалення урядових законодавчих ініціатив з питань пенсійної реформи.

*****

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про рейтингування»

22 липня у парламенті зареєстровано проєкту Закону України «Про рейтингування», який ініціювала народний депутат від "Слуги народу" Роксолана Підласа.

У Пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що він спрямований на встановлення правових засад визначення рейтингів та їх використання, приведення діяльності рейтингових агентств в Україні у відповідність до вимог Регламенту ЄС № 1060/2009, встановлення відповідальності для рейтингових агентств за порушення вимог законодавства. Зазначені зміни направлені на покращення інвестиційного клімату в Україні, пожвавлення інвестиційних процесів, мінімізацію ризиків на ринках капіталу.

Передбачається, що майбутній Закон України «Про рейтингування» міститиме 44 статей.

Статтями 1-6 законопроєкту передбачено визначення сфери застосування Закону,  термінів, принципів рейтингової діяльності, визначено види рейтингів, які може присвоювати рейтингове агентство, а також врегульовано питання використання Національної кредитно-рейтингової шкали та публічних кредитних рейтингів.

Статтями 7-16 законопроєкту, зокрема, врегульовують питання авторизації рейтингових агентств, встановлено організаційні та операційні вимоги до рейтингових агентств.

Статтями 17 – 23 законопроєкту планують встановити вимоги щодо використання рейтинговими агентствами методологій, моделей та ключових рейтингових припущень, встановлено особливості присвоєння суверенних рейтингів, запроваджено механізм затвердження авторизованими рейтинговими агентствами кредитних рейтингів, присвоєних рейтинговим агентством, заснованим в іншій країні, а також встановлено вимоги щодо оприлюднення та представлення кредитних рейтингів і прогнозів рейтингів.

Статтями 24-27 хочуть врегулювати питання розкриття регулярної інформації про авторизовані рейтингові агентства, а також встановлено вимоги щодо необхідності повідомлення про набуття або відчуження значного пакета акцій (часток) авторизованих рейтингових агентств та передбачено обмеження прав акціонерів (учасників) авторизованих рейтингових агентств.

Статтями 28-41 планують врегулювати питання державного регулювання у сфері рейтингування та міжнародного співробітництва, здійснення нагляду, інспекцій та досліджень, розгляду справ, укладення угод про врегулювання наслідків вчинення правопорушення, а також застосовування заходів впливу та  фінансових санкцій (штрафів) у відповідності до Регламенту ЄС № 1060/2009 за порушення законодавства на ринку рейтингування.

Статтями 42-44 передбачено у відповідності до положень Регламенту (ЄС) № 272/2012 від 7 лютого 2012 року про доповнення Регламенту (ЄС) №1060/2009 Європейського Парламенту та Ради щодо зборів, що стягуються Європейським органом з цінних паперів та ринків з кредитних рейтингових агентств, запровадження обов'язкових платежів на ринку рейтингування що складатимуться з адміністративних платежів та внесків на регулювання. Разом з цим, Прикінцевими Положеннями Законопроєкту передбачено, що норми законопроєкту стосовно внесків на регулювання набирають чинності через два роки після дати початку сплати внесків до системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, визначеної законом.

Законопроєктом передбачено внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, законів України «Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків», «Про інститути спільного інвестування», «Про страхування», «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з метою їх узгодження з нормами законопроєкту.

З текстом законопроєкту, зареєстрованого за № 5819, можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України

***

До законопроєкту № 5819 «Про рейтингування» є численні зауваження в учасників фондового ринку та ринку рейтингових послуг, щодо яких УАІБ, НАПФА, рейтингові агентства будуть працювати безпосередньо з комітетами парламенту.

*****

НКЦПФР оновила список сумнівних інвестиційних проєктів

У рамках систематичного моніторингу сумнівних фінансових проєктів («скам-проєкти»*) та в ході співпраці з регуляторами фінансових ринків країн ЄС, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку проаналізувала виявлені колегами списки потенційно фіктивних проєктів та виокремила ті, що з великою вірогідністю залучають кошти, зокрема, і від громадян України.

Робота у цьому напрямку буде постійно продовжуватись, оскільки кожного дня з’являється багато нової інформації, що підлягає детальному аналізу. Також Комісія  отримує звернення від громадян щодо втрати ними значних коштів, інвестованих у сумнівні фінансові проєкти.

З метою захисту прав інвесторів та проведення роз’яснювальної роботи щодо захисту прав споживачів фінансових послуг на офіційному вебсайті Комісії оновлено список сумнівних інвестиційних проєктів та додано такі проєкти:

InvestMarkets – https://www.investmarkets.com/

JustTradingCompany – https://justtradecompany.com/ru/ 

ALFATRUST – https://alfatrust.com/

Dowmarkets – https://dowmarkets.com/

uTrader – https://ru.utrader.com/

TREND BROKER – https://www.trend-broker.com/.

Перелік проєктів наведено на офіційному вебсайті Комісії в розділі «Захист прав інвесторів» за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/activity/insha-diialnist/zakhyst-investoriv/#tab-2

НКЦПФР закликає громадян бути обачними і ретельно оцінювати ризики перед тим, як інвестувати свої кошти! Будь-яку інформацію щодо потенційно фіктивних дій на фінансовому ринку просимо повідомляти до Комісії або на еmail: md@nsssmc.gov.ua.  

*До скам-проєктів Комісія відносить інвестиції у квазі ринок Форекс та проєкти, які пропонують послуги з інвестування, але мають на меті лише незаконне заволодіння коштами інвесторів.

*****

Мінцифра спільно з криптоспільнотою презентували стратегію
розвитку ринку віртуальних активів

Міністерство цифрової трансформації та представники індустрії віртуальних активів у межах форсайту «Віртуальні активи в Україні — 2030» презентували фінальний звіт та дорожню карту розвитку нової галузі. Про це йдеться на сайті Мінцифри.

Форсайт «Віртуальні активи в Україні — 2030» — це спільний проєкт Мінцифри та учасників ринку віртуальних активів. Він проводився в березні-червні 2021 року й об’єднав широке коло експертів, серед яких були підприємці, народні депутати, представники органів виконавчої влади, зокрема, регуляторів та правоохоронних органів.

Мета заходу — сформувати спільне бачення розвитку галузі віртуальних активів в Україні з урахуванням інтересів різних стейкхолдерів, розробити стратегію розвитку нового ринку та створити спільноту, яка реалізовуватиме цю стратегію.

«Запуск ринку віртуальних активів — це потужний фактор економічного росту України. Його розвиток сприятиме створенню нових робочих місць, залученню інвестицій та посиленню конкурентоздатності нашої юрисдикції у міжнародному просторі. Водночас подальша розбудова цієї галузі потребує проактивної державної позиції та співпраці зі спільнотою фахівців. Завдяки форсайту«Віртуальні активи в Україні — 2030» маємо дорожню карту розвитку нового ринку та команду мотивованих професіоналів, які готові втілювати в життя положення стратегії. Переконаний, що Україна зможе бути попереду інших країн у сфері віртуальних активів», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Директор Департаменту стратегії та розвитку Національного банку України Арсен Макарчук зазначив, що віртуальні активи стануть вагомим явищем у державному управлінні та відносинах між людьми протягом наступних 5-и років. Тому Нацбанк України як незалежний регулятор зацікавлений у тому, щоб зробити подальші процеси з використанням віртуальних активів максимально зручними, безпечними, а також вигідними для усіх стейкхолдерів ринку та населення України.

Учасники форсайтного дослідження виявили понад 60 економічних, політичних, технологічних, соціальних, екологічних трендів, що формують майбутнє екосистеми віртуальних активів в Україні. Також визначили найважливіші з-поміж них, з’ясували фактори розвитку й гальмування сфери віртуальних активів, окреслили бажану роль держави та очікувані вигоди для економіки й суспільства, розробили дорожню карту та утворили робочі групи для реалізації її положень.

Документ дорожньої карти є спільним напрацюванням криптоспільноти та стане основою для оптимізації розвитку екосистеми віртуальних активів в Україні. 

До форсайтного дослідження долучились понад 100 осіб із державного та приватного секторів — народні депутати, представники українських та іноземних криптокомпаній, профільних бізнес-асоціацій, Нацбанку, Нацкомісії з цінних паперів, Держфінмоніторингу та інших органів центральної виконавчої влади.

*****

3Держстат про промислове виробництво у січні–червні 2021 року

За даними Державної служби статистики України, у червні 2021 року індекс промислової продукції становив: сезонно скоригований (порівняно з травнем 2021 р.) ­99,3%; скоригований на ефект календарних днів (порівняно із червнем 2020 р.) 100,7%.

У січні–червні2021 року порівняно із січнем–червнем2020 року індекс промислової продукції становив 102,1%, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 101,4%, переробній – 102,5%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря 101,7%.

Детальніша інформація щодо індексів промислової продукції за видами діяльності, основними промисловими групами та по регіонах на сайті Держстату.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 06.05.24
Кількість КУА279на 06.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.05.24
Кількість ІСІ1779на 06.05.24
Кількість НПФ*52на 06.05.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24