Новини УАІБ

15 червня 2021

УАІБ: огляд діяльності публічних ІСІ в Україні (відкриті, інтервальні, закриті фонди) за травень 2021 року

 

За підсумками місяця українські індекси фондового ринку закрилися зі зростанням показників: індекс ПФТС збільшився на +0,23%, а індекс УБ – на +2,84%.

За показником доходності «з початку року» фонди з публічною пропозицією розподілилися таким чином: на першому місці закриті фонди (+7,25% (+4,70% за місяць)), друге місце посів сектор відкритих ІСІ (+4,77% (+2,42% за місяць)), інтервальні ІСІ опинилися на третьому місці (+0,25% (-0,13% за місяць)).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів 16 відкритих ІСІ станом на 31.05.2021 р. становила 173,40 млн грн. Відповідно до показників на кінець травня, загальне зменшення ВЧА склало-9864,26 тис. грн (-5,38%). Обсяг виплат інвесторам у травні перевищив обсяг залучень, тому загальний чистий відтік коштів у секторі становив -14683,09 тис. грн.

Діапазон доходності відкритих ІСІ коливався від +12,21% до -2,27%.

За результатами травня лідером із залучення коштів інвесторів у секторі стали такі фонди:

«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+439,17 тис. грн (+5,28%)) – збільшення ВЧА та залучення коштів інвесторів (+6,17% в обігу) дозволило фонду отримати 507,43 тис. грн чистого притоку капіталу;

«ОТП Фонд Акцій» (+1073,07 тис. грн (+8,74%)) – завдяки позитивній переоцінці складових інвестпортфеля та збільшення на +2,47% ІС в обігу фонд отримав +320,43 тис. грн «чистими».

Найбільші виплати інвесторам у травні зробили такі фонди:

«ОТП Класичний» (-14651,95 тис. грн (-15,69%)) – через значні виплати інвесторам (-16,44% в обігу) фонд зафіксував найбільший чистий відтік у секторі у розмірі -15474,85 тис. грн;

«КІНТО-Класичний» (+2291,80 тис. грн (+7,60%)) – попри зростання вартості складових інвестпортфеля, викуп в учасників фонду незначної кількості інвестиційних сертифікатів (-0,13% в обігу) призвів до відтоку капіталу у розмірі -40,88 тис. грн.

Основні гравці у секторі розподілилися таким чином: перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (45,39% сукупної ВЧА (78,71 млн грн)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (18,72% (32,46 млн грн)), третє місце посів фонд «ОТП Фонд Акцій» (7,70% (13,36 млн грн)). Четверте місце  –  за фондом «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (5,05% (8,76 млн грн)), фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (4,80% (8,31 млн грн)) завершив п’ятірку лідерів сектору.

Найбільший рівень доходності продемонстрували фонди:

«КІНТО-Еквіті» (+12,21%), «КІНТО-Класичний» (+7,74%) та «ОТП Фонд Акцій» (+5,91%).

Найгірші показники зміни вартості своїх цінних паперів у травні показали фонди: «Надбання» (-2,27%), «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (-0,84%) та «ВСІ» (-0,73%).

Інтервальні фонди

У травні до огляду включено 4 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 20,07 млн грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА фондів зменшилася на -220,89 тис. грн (-1,09%).

Жоден фонд не здійснював виплати інвесторам і не залучав їхніх коштів, тому змін чистого капіталу у секторі не зафіксовано.

За рівнем доходності у травні фонди у секторі розподілилися так:«ТАСК Український Капітал» (+2,64%), «Аурум» (-0,21%), «Платінум» (-0,24%) та «Паритет»  (-2,72%).

Закриті фонди

До огляду в травні включено 3закритих ІСІ,вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 17,14 млн грн.Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондів збільшилася на +1164,46 тис. грн (+9,18%).

Жоден фонд не здійснював виплати інвесторам і не залучав їхніх коштів, тому змін чистого капіталу у секторі не зафіксовано.

За підсумками травня за рівнем доходності фонди у секторі розподілилися так: «Індекс Української Біржі» (+8,16%), «КІНТО-Голд» (+5,13%) та «ТАСК Універсал» (+0,80%).

*****

УАІБ подала своїх представників до робочої групи Кабміну з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку НПЗ

Українська асоціація інвестиційного бізнесу направила листа Віце-прем’єр-міністру України – Міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексію Резникову з проханням включити представників Асоціації до складу робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення, утвореної Кабінетом міністрів 2 червня 2021 року. Зокрема, йдеться про Рибальченка Андрія Анатолійовича, Шевкун Тетяну Василівну та Лучну Ольгу Олексіївну.

У листі також наголошується, що Асоціація підтримує необхідність впровадження системи обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення і вважає, що для створення прозорої, дієвої та ефективної накопичувальної системи пенсійного страхування необхідно чітко визначити шляхи, механізми та способи запровадження другого рівня пенсійної системи, а також впровадити дієві стимули для розвитку третього рівня. При цьому, необхідно приділити особливу увагу заходам для збереження пенсійних активів та захисту інтересів учасників.

*****

Уряд, ЄБРР, ACC та USAID уклали Меморандум щодо створення
Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами

У наступні три роки в Україні планується створити інтегрований центр ринків капіталу та товарних ринків — Національну біржу з торгівлі капіталом і товарами (NEXT-UA).

8 червня підписано Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торговельною палатою та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у сфері національної біржової торгівлі капіталом та організованих товарних ринків.

Як підкреслив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, підписання меморандуму є першим кроком до створення повноцінного Фондового ринку.Це дійсно історична подія, яка надасть новий поштовх для розвитку інтегрованого у міжнародну фінансову систему ринку капіталу в Україні. Фондовий ринок — це один із найбільш якісних механізмів залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій в реальний сектор економіки. Це нові можливості для бізнесу та інвесторів, зазначив очільник Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, основними структурними одиницями NEXT-UA будуть Універсальна торгова біржа, компанія з фінансової інфраструктури (депозитарій, розрахунково-кліринговий центр та торговий репозиторій), Арбітражний центр, Консультативна рада та Бюро зв’язків з інвесторами. Для створення проекту планується також залучити стратегічних комерційних інвесторів. Розвиток ринку капіталу і товарного ринку дадуть можливість встановити прозорі правила роботи, сприятимуть викоріненню корупції, покращать визначення ціни на товари, а також дадуть можливість запобігати зловживанням на ринку, що сприятиме захисту прав інвесторів.

Як зауважив Денис Шмигаль, у меморандумі сторони визначили дорожню карту на найближчі два роки. Сьогоднішній меморандум — це нова сторінка в економічній історії нашої держави, яка створює нові можливості для України та українців. Наші громадяни отримають нові можливості у вигляді фінансових інструментів для заощадження та інвестування. Бізнес отримає довгостроковий та більш дешевий ресурс для розвитку власних підприємств. Держава отримає збільшення інвестицій, нові робочі місця, економічний розвиток», — наголосив Прем’єр-міністр.

Очільник Уряду висловив вдячність Європейському банку реконструкції та розвитку, Американській торговельній палаті в Україні, USAID за підтримку, за взаєморозуміння та співробітництво.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне зазначив: «Разом з нашими партнерами ми допоможемо Україні зміцнити наразі фрагментовані ринки цінних паперів і товарно-сировинної продукції та вдосконалити організацію і проведення торгів. Наша мета – залучити до розвитку цих ринків приватний сектор та запровадити прозорі та ефективні ринкові процедури, що будуть повністю узгоджуватися з принципами ефективного управління та визнаними підходами до регулювання».

В. о. Директора місії АМР США С’юзан Кутор: «NEXT-UA – ще одна надзвичайно важлива складова допомоги, яку Сполучені Штати надають Україні. США віддані меті надання українському народу допомоги в повному розкритті його потенціалу, і АМР США й надалі сприятиме справедливому для всіх економічному розвитку в Україні, як ми це робимо вже протягом майже 30 років».

«Розвиток ринків капіталу та організованих товарних ринків в Україні – це стратегічний пріоритет для бізнес-спільноти, який Американська торговельна палата включила до своєї ініціативи «10 кроків для економічного відновлення та зростання України ». Ми сподіваємося залучити приватний сектор до співпраці з усіма іншими стейкхолдерами, що дозволить реалізувати NEXT-UA як сміливе бачення ринків, які дозволять їхнім учасникам отримувати доступ до фінансування, хеджувати ризики, акумулювати кошти та інвестувати в сучасні фінансові інструменти», - сказала Голова Ради директорів Американської торговельної палати в Україні та Засновниця і Головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна.

Новим етапом у житті української фінансові системи, який передбачає інтеграцію нової платформи в архітектуру існуючої ринкової інфраструктури вважають ідею створення в Україні універсального хабу для енергетичних, аграрних та фінансових активів NEXT UKRAINE (Національна біржа з торгівлі капіталом та товарами) у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

«Наразі ми говоримо про домовленість щодо створення основи для подальшої співпраці усіх зацікавлених сторін процесу та подальшу розробку форм та суті універсального хабу, адаптованого в українські ринкові реалії», – зауважив Голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

У майбутньому такий проєкт може надати учасникам ринку можливість здійснювати хеджування своїх ризиків шляхом торгівлі деривативами, що принесе величезну користь як українським, так і міжнародним виробникам та трейдерам.

Проєкт NEXT передбачатиме бездоганну юридичну будову, сучасні структурні одиниці та ефективне регулювання зі сторони профільних державних інституцій. Регуляторний нагляд, співпраця та новітні технології — це запорука ритмічного та прозорого функціонування ринків.

«Впевнений, що після завершення техніко-економічного обґрунтування всі сторони проєкту будуть мати значно більше ґрунтовної інформації щодо перспектив та можливих форм реалізації цього проєкту», – додав очільник НКЦПФР.

Підтримав ініціативу і міністр фінансів України, який зазначив: «Не секрет, що за останні тридцять років в Україні так і не змогли створити повноцінний фондовий ринок. Незважаючи на десятки бірж, сотні учасників фондового ринку та навіть декілька професійних асоціацій, в Україні ринок капіталу не виконує свою основну роль – перерозподілу капіталу. Побудова посттрейдингової інфраструктури, зрозумілої як для українських, так і для іноземних учасників є необхідним елементом для створення ринку капіталу в Україні. Наявність міжнародної підтримки та суттєва роль приватного сектору є запорукою успішної реалізації цієї амбітної ініціативи».

*****

Відбувся діалог між стейкхолдерами фондового ринку та учасниками ринків капіталу щодо розвитку інфраструктури ринків капіталу України

09 червня, у рамках реалізації Стратегії і тактики розвитку інфраструктури з метою сталого розвитку ринків капіталу України, відбувся захід – “Market Sentiment on the Future of Infrastructure”, організаторами якого були Національний депозитарій України разом з ПАТ “Розрахунковий Центр”, за підтримки НКЦПФР та Національного банку України. Про це повідомляється на сайті НДУ.

Захід був спрямований на організацію конструктивного діалогу між стейкхолдерами фондового ринку України та учасниками ринків капіталу. Формат проведення дав можливість представникам фондового ринку відкрито обговорити нагальні проблемні питань та спільне бачення майбутніх перспектив розвитку ринків капіталу України та ролі інфраструктури в цьому.

Захід складався із декількох панелей, на яких обговорювались такі актуальні теми, як:

●       Проблемні питання роботи інфраструктури в процесі емісії та вторинного обігу вітчизняних цп та напрямки її розвитку для стимулювання появи якісних інструментів:Розширення «продуктової корзини» локальних інструментів фондового ринку (складнощі, тенденції, перспективи, очікування).

●       Зміни в інфраструктурі, що необхідні для залучення та обігу якісних іноземних цінних паперів до обігу в Україні: Спрощення допуску іноземних цінних паперів до торгів, особливості оподаткування щодо іноземних цінних паперів, e-limits для торговців.

●       Вдосконалення інфраструктурних сервісів для заохочення іноземних та локальних інвесторів:Відповідність українського фондового ринку вимогам compliance для іноземних інвесторів, процедура відкриття рахунків, валютний нагляд, спрощення KYC, діджиталізація сервісів, спрощення процедур сплати податків.

●       Напрямки розвитку ключових елементів пост-трейд інфраструктури та її взаємодія з ринками капіталу:Оптимальна модель пост-трейд, плани, перепони та очікування.

*****

Мінфін затвердив форму розкриття структури власності юридичних осіб

Міністерство фінансів України розробило та видало  наказ від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності», зареєстрований Мін’юстом 08 червня 2021 року за № 768/36390. Про це повідомляє Урядовий портал.

Структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Крім того, необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи.

Це Положення розроблено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» і Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та відображає форму і зміст структури власності.

У разі якщо відомості щодо кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи чітко не відстежуються за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, до схематичного зображення необхідно також додати офіційні документи, що підтверджують можливість здійснювати такий вирішальний вплив.

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінфіну Наказ набирає чинності через місяць з дня його офіційного опублікування.

 

Мінфін нагадує, що 28 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який є невід’ємною частиною міжнародних зобов’язань України, визначених Угодою про асоціацію з ЄС, адаптує в національне законодавство Рекомендації FATF (міжнародної організації по боротьбі із відмиванням коштів) та 4-ту і частково 5-ту Директиви Європейського Союзу проти відмивання коштів та фінансування тероризму.

*****

НДУ вніс зміни до Регламенту провадження депозитарної діяльності ЦД

Національний депозитарій України, у зв’язку із внесенням змін до законодавства та необхідністю приведення внутрішніх документів у відповідність, повідомляє, що рішенням Правління №1/18 від 07.06.2021 р. внесенні зміни до Регламенту провадження депозитарної діяльності Центрального депозитарію цінних паперів.

Зокрема:

1. Термінологію, що використовується в тексті Регламенту, приведено до вимог Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

2. Регламентом передбачено надання послуг щодо забезпечення проведення  зборів власників облігацій.

3. Регламентом передбачено надання послуг щодо реєстрації випуску та обслуговування випуску нового фінансового інструменту - депозитних сертифікатів банку.

4. Уточнено процедуру та приведено у відповідність до вимог законодавства процес направлення повідомлень та інформації через депозитарну систему України.

5. Для зручності емітентів та пришвидшення процесу передбачено надання документів та отримання звітних документів щодо кодифікації засобами веб-сервісу «Кабінет клієнта».

6. Приведено у відповідність до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України Запит Центральному депозитарію щодо подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку заяви про допуск цінних паперів іноземного емітента до обігу на території України.

7. Уточнено процедури щодо обслуговування операцій емітента з виплати доходів/сум погашення та обслуговування погашення випуску цінних паперів емітента з врахуванням, що  передбачені законодавством виплати грошових коштів в національній валюті України здійснюється через грошовий рахунок, відкритий Центральним депозитарієм в Національному банку України. Виплати в іноземній валюті здійснюється Центральним депозитарієм в порядку, визначеному відповідним договором з клієнтом та Регламентом.

Зміни до Регламенту провадження депозитарної діяльності Центрального депозитарію цінних паперів набирають чинності з 01 липня 2021 року.

*****

Комісія спростила процедуру допуску іноземних цінних паперів в Україну

10 червня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення про допуск іноземних цінних паперів до обігу на території України, а саме:

  • акціїiShares Global Healthcare ETF,

  • акціїiShares Global Consumer Discretionary ETF.

Рішення про допусксхваленіКомісієюзазверненням самих заявниківбез участіНаціонального депозитарію України.

Процедура допуску реалізована повністю в електронному форматі без подання жодних паперових копій документів до Комісії. Весь пакет документів був наданий офіційним каналом зв’язку в електронному вигляді з накладанням електронного цифрового підпису заявника.

Цінні папери іноземних емітентів допущенні до обігу на території України на фондових біржах та позабіржовому ринку.

Наразі до обігу на вітчизняному ринку капіталу допущено 38 цінних паперів іноземних емітентів. З їх переліком можна ознайомитись на офіційному вебсайті Комісії за цимпосиланням.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24