Новини УАІБ

08 червня 2021

Прем’єр-міністр про впровадження накопичувальної пенсійної системи

Завдання Уряду — створити умови в країні, за яких українці будуть впевнені в майбутньому, бачитимуть перспективи власного зростання та гідної старості. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 2 червня. За його словами, вже сьогодні тисячі молодих людей в Україні інвестують кошти в пенсійні фонди, щоб забезпечити собі гідні пенсії.

Прем’єр-міністр зазначив, що Уряд веде активну роботу над впровадженням другого рівня пенсійної системи. Під час засідання було затверджено створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

«Проект впровадження накопичувальної пенсійної системи наразі передбачає зниження податків, які платять українці в бюджет. Податки будуть спрямовуватися на особисті пенсійні рахунки, і будуть інвестуватися та примножуватися. Так само не буде жодних додаткових нарахувань для бізнесу. Тобто накопичувальна пенсійна система запрацює за рахунок тих податків, які люди та бізнес вже платять. Після виходу на пенсію людина отримає свої кошти, і це буде гарний додатковий дохід до державної солідарної пенсії», — сказав Д. Шмигаль.

Глава Уряду зауважив, що для запуску другого рівня пенсійної системи потрібно створити якісну інфраструктуру.

«Потрібно правильно визначити інструменти, куди можна інвестувати кошти. Все має бути надійно та передбачувано», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Важливим елементом другого рівня пенсійної системи, за словами Д. Шмигаля, стане поява в Україні «довгих грошей» і в країні з’явиться значно більший інвестиційний ресурс, який також сприятиме появі якісного фондового ринку та загалом розвитку економіки.

*****

Уряд схвалив проєкт Меморандуму про створення національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу

7 червня на Урядовому порталі оприлюднено Розпорядження  Кабінету міністрів про схвалення проекту Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торговельною палатою в Україні та Агентством США з міжнародного розвитку щодо створення національного механізму біржової торгівлі на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Текст Меморандуму поки відсутній.

Як зазначив у своєму Телеграм-каналі Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, згідно з домовленостями, у наступні три роки в Україні планується створити інтегрований центр ринків капіталу та товарних ринків — Національну біржу з торгівлі капіталом і товарами (NEXT). Сьогоднішній меморандум — це нова сторінка в економічній історії нашої держави. Українці отримають нові можливості у вигляді фінансових інструментів для заощадження та інвестування. Бізнес отримає довгостроковий та більш дешевий ресурс для розвитку власних підприємств. Держава отримає збільшення інвестицій, нові робочі місця, економічний розвиток.

*****

НБУ: за підсумками травня міжнародні резерви становили 27,8 млрд дол. США

Станом на 01 червня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 27 839,9 млн дол. США (в еквіваленті). У травні вони скоротилися на 0,6% через погашення зовнішніх та внутрішніх зобов'язань держави, що були частково компенсовані валютними надходженнями на користь уряду, інформує Нацбанк України.

Загалом динаміку резервів упродовж травня визначали такі чинники:

по-перше, операції з управління державним боргом.

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 650,6 млн дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 529,3 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.  Водночас валютні надходження на користь уряду склали 417,9 млн дол. США, з них 354,3 млн дол. США – від розміщення ОВДП.  Крім того, у травні Національного банк та уряд сплатили 64,3 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду;

по-друге, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 136,8 млн дол. США (в еквіваленті).

Міжбанківський валютний ринок у травні був збалансованим, тому Національний банк не проводив валютні інтервенції.  Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку. Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

*****

Акціонери Нацдепозитарія обрали Голову правління

Позачергові Загальні збори акціонерів ПАТ «Національний депозитарій України» (НДУ) прийняли рішення припинити повноваження Бакаса Миндаугаса на посаді Голови Правління ПАТ «НДУ» у зв’язку з закінченням строку трудового контракту та обрати Юдіна Олексія Віталійовича Головою Правління ПАТ «НДУ» з 01 червня 2021 року.

У НКЦПФР сподіваються, що кадрові зміни в правлінні НДУ сприятимуть ще більшій клієнтоорієнтованості,  модернізації та діджіталізації діяльності товариства та ефективному та прогресивному розвитку пост-трейду інфраструктури ринків капіталу. 

Нагадаємо, що за результатами проведеного рейтингового голосування Наглядова рада НДУ серед 5 фіналістів із 14 кандидатів визначила переможцем конкурсу О.Юдіна на посаду Голови Правління НДУ.

*****

Оприлюднено Керівні настанови "Управління діловими відносинами
 із політично значущими особами"

Державна служба фінансового моніторингу України з урахуванням вимог Директив ЄС 2015/843 та 2018/843 за результатами узагальнення національного законодавства, кращих міжнародних практик, тематичних досліджень та невирішених проблемних питань, підготувала  та оприлюднила Керівні настанови «Управління діловими відносинами із політично значущими особами», повідомляє сайт Держфінмоніторингу.

Керівні настанови присвячено висвітленню ключових проблем дотримання міжнародних стандартів та заходів належної обачливості відносно політично значущих осіб. Особливий акцент зроблено на «червоних прапорцях» для виявлення політично значущих осіб та їх діяльності. Окрему увагу приділено особливостям застосування ризик-орієнтованого підходу, а також заходам, що вживаються суб’єктами первинного фінансового моніторингу.

З практичної точки зору актуальними є рекомендації щодо відкритих інформаційних джерел стосовно виявлення політично значущих осіб, а також типологічні дослідження Держфінмоніторингу щодо участі політично значущих осіб у схемах, пов’язаних з ймовірним відмиванням коштів.

Як відзначив Голова Державної служби фінансового моніторингу Ігор Черкаський, Ці Керівні настанови є дуже важливим інформаційним ресурсом з огляду на той факт, що корупція залишається однією з ключових загроз у національній безпеці держави. Широкі повноваження та влада, якими наділені політично значущі особи для виконання функцій держави, за відсутності ефективних механізмів контролю, є джерелом корупційних ризиків та ризиків відмивання корупційних грошей».

Керівні настанови насамперед розроблено для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, однак будуть корисними для використання працівниками суб’єктів державного фінансового моніторингу, правоохоронними та судовими органами.

З Керівними настановами можна ознайомитися на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу (https://fiu.gov.ua) у розділі «Фінансовий моніторинг»/»Методологія»/»Рекомендації» / «Керівні настанови «Управління діловими відносинами із політично значущими особами».  

*****

НКЦПФР оновила перелік сумнівних фінансових проєктів

У рамках систематичного моніторингу сумнівних фінансових проєктів («скам-проєкти»*) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку отримала звернення від правоохоронних органів та юридичних осіб щодо діяльності низки сумнівних інвестиційних компаній, повідомляє сайт НКЦПФР.

З метою захисту прав інвесторів та проведення роз’яснювальної роботи щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, на офіційному вебсайті Комісії оновлено список сумнівних інвестиційних проєктів та додано такі проєкти:

Ці проєкти нібито працюють на ринку Форекс, або з іншими фінансовими активами. Деякі вводять в оману громадян під виглядом співпраці з міжнародними фінансовими інвестиційними компаніями, або діють по вже знайомому українцям механізму – надання надвеликого відсотку кешбеку за виданими подарункових сертифікатів.

Перелік проєктів наведено на офіційному вебсайті Комісії в розділі «Захист прав інвесторів» за посиланням. Наразі загальна кількість становить 64 проєкти.

НКЦПФР закликає громадян бути обачними та ретельно оцінювати ризики перед тим, як інвестувати свої кошти! 

Будь-яку інформацію щодо шахрайських дій на фінансовому ринку Комісія просить повідомляти до Комісії або на еmail: md@nsssmc.gov.ua.

* До скам-проєктів Комісія відносить інвестиції у квазі ринок Форекс та проєкти, які пропонують послуги з інвестування, але мають на меті лише незаконне заволодіння коштами інвесторів.

*****

У Раді зареєстрували законопроект про корпоративне управління держкомпаній

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення  корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава» (№5593). Про це йдеться на сайті парламенту.

Як зазначається у Пояснювальній записці, на сьогодні потребує законодавчого врегулювання питання використання та розпорядження акціонерним товариством державним майном, що не підлягає приватизації, майном, внесеним до його статутного капіталу та майном, набутим товариством у процесі його діяльності.

Крім того, необхідним є врегулювання питання розмежування повноважень між органами управління суб’єкта господарювання, визначення та затвердження стратегії державної власності, затвердження на законодавчому рівні можливості сплати дивідендів відповідно до консолідованої звітності юридичними особами, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, удосконалення механізму подання та затвердження фінансових планів, призначення посадових осіб органів управління товариства, тощо.

Прийняття проекту Закону забезпечить приведення законодавчих актів України, які стосуються корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, у відповідність до сучасних міжнародних стандартів корпоративного управління.

*****

НКЦПФР підготувала інформацію про розвиток фондового
ринку України протягом січня-квітня 2021 року

Реєстрація випуску цінних паперів

Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у січні-квітні 2021 року, становив 16,76 млрд грн, що менше на 11,1 млрд грн порівняно з відповідним періодом 2020 року (27,86 млрд грн).

Протягом січня-квітня 2021 року Комісія зареєструвала 19 випусків акцій на суму 4,41 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 3,45 млрд грн.

Серед значних за обсягом випусків акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій у квітні 2021 року, зареєстровано: випуски АТ «Дніпровський електровозобудівний завод» на суму 83,3 млн грн та ПрАТ «Українська автомобільна корпорація» на суму 46,6 млн грн.

Комісія протягом січня-квітня 2021 року зареєстровала 44 випуски облігацій підприємств на суму 4,2 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 6,7 млрд грн.

За цей же період зареєстровано випусків облігацій підприємств у іноземній валюті на суму 6 млн доларів США.

Протягом січня-квітня 2021 року не зареєстровано жодного випуску облігацій місцевих позик.


Реєстрація випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування

Протягом січня-квітня 2021 року обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 904 млн грн, що менше на 715 млн грн порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 7,2 млрд грн, що менше на 6,6 млрд грн порівняно з даними за січень-квітень 2020 року.

Кількість внесених в ЄДРІСІ корпоративних інвестиційних фондів та пайових інвестиційних фондів з початку року за станом на 30.04.2021 становить 108 інститутів спільного інвестування, серед них:

86 корпоративних інвестиційних фондів;

23 пайових інвестиційних фондів

За квітень 2021 року вилучено з ЄДРІСІ один пайовий та 0 корпоративних інвестиційних фондів.

Діяльність організаторів торгівлі

За результатами торгів на організованому ринку протягом січня-квітня 2021 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 149,82 млрд грн.

Протягом січня-квітня 2021 року порівняно з даними аналогічного періоду 2020 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі збільшився на 42,7% (січень-квітень 2020 року – 105  млрд грн).

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі протягом зазначеного періоду зафіксовано з ОВДП – 148,2 млрд грн (98,91% від загального обсягу біржових контрактів на організаторах торгівлі протягом січня-квітня поточного року).

На біржовому ринку протягом січня-квітня 2021 року спостерігалася консолідація торгівлі цінними паперами на двох фондових біржах «Перспектива» та «ПФТС», що становило 99,15% вартості біржових контрактів

Обсяг біржових контрактів з цінними паперами протягом січня-квітня 2021 року на організаторах торгівлі на вторинному ринку становив 99,86% від загального обсягу біржових контрактів протягом зазначеного періоду.

*****

Огляд діяльності ПФТС у травні 2021 року

У травні 2021 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 9 млрд грн. Впродовж січня-травня 2021 р. укладено 4 323 біржові контракти на загальну суму 80,8 млрд грн. (180% та 156% рівня аналогічного періоду 2020 року).

На «ринку заявок» укладено 9% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 66% угод, на ринку односторонніх аукціонів (виключно первинні розміщення акцій та корпоративних облігацій) — 21% угод та на ринку РЕПО — 4% угод.

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

- за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 97% (корпоративні облігації — 100%, державні облігації — 97%, акції — 4%);

- за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 52% (муніципальні облігації — 100%, корпоративні облігації — 68%, державні облігації — 51% та акції — 6%).

У травні 2021 року 47 учасників торгів на ПФТС укладали угоди з 60 випусками цінних паперів (ОВДП – 38, ОЗДП — 5, акції – 5, корпоративні облігації – 8, муніципальні облігації — 3, акції іноземного емітента — 1). Впродовж січня-травня 2021 р. 55 учасників торгів укладали угоди з 104 випусками цінних паперів (ОВДП – 51, ОЗДП — 8, акції – 18, корпоративні облігації — 16, муніципальні облігації — 5, цінні папери ІСІ — 1, цінні папери ІСІ іноземного емітента — 1, облігації іноземної держави — 1, акції іноземного емітента — 2, облігації іноземного емітента — 1).

Найбільший обсяг торгів у травні було укладено з державними облігаціями – 8,5 млрд грн. (52% рівня квітня 2021 року).

Серед 38 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 15 випусків — з датою погашення в 2021 році (3,03 млрд грн), 13 випусків — з датою погашення в 2022 році (2,9 млрд грн ), 7 випусків — з датою погашення в 2023 році (1,3 млрд  грн), по 1 випуску — з датами погашення в 2024 (0,9 млрд грн), 2025 (0,2 млрд грн) та 2027 (0,02 млрд грн) роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2022-08-03, 2025-02-26 та 2024-05-22, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2022-10-12, 2024-05-22 та 2021-10-27.

Серед облігацій зовнішніх державних позик України найбільшим попитом користувалися ОЗДП з датами погашення 2032-09-25, 2025-09-01 та 2028-11-01.

Обсяг торгів облігаціями підприємств у травні склав 269 млн грн (819% рівня квітня 2021 року).

На ПФТС проводилося первинне розміщення облігацій ТОВ "ТАС-ЛОГІСТІК" (серії С та D).

Найбільшим попитом користувалися облігації ТОВ «АЛЬФА-ЛІЗИНГ УКРАЇНА» (серія C), ТОВ «ТАС-ЛОГІСТІК» (серія C) та ТОВ «АЛЬФА-ЛІЗИНГ УКРАЇНА» (серія B).

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у травні склав 214,4 млн грн (222594% рівня квітня 2021 року).

Найбільшим попитом користувалися облігації Харківської міської ради (серії H, G та F).

У сегменті акцій підприємств у травні 2021 року загальний обсяг торгів склав 2,8 млн грн  (5,5% рівня квітня 2021 року).

На ПФТС продовжувалося IPO акцій ПАТ "Рівненський народний клуб Верес" (код ЄДРПОУ — 43584706, тікер ПФТС — VERES). Впродовж квітня-травня укладено 305 угод на загальну суму 40,3 млн грн. Таким чином розміщено 80,5% дебютного публічного випуску акцій (загальний обсяг випуску — 50 млн грн).

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери MHP SE, АТ "ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" та ПАТ АБ "ПІВДЕННИЙ".

Індекс ПФТС за звітний період зріс на 0,23% до рівня 528,63 пункти.

*****

На ФБ «Перспектива» у травні укладено 899 угод на суму  7,71 млрд грн

Протягом травня 2021 року на ФБ «Перспектива» укладено 899 угод на суму 7,71 млрд грн (-52% до квітня 2021 р.), з початку року – 5 505 угод на суму 84,47 млрд грн. (+7% до січня-травня 2020 р.).

Сукупно на фондових біржах України обсяг укладених угод у травні 2021 року склав 17 млрд грн. (-47% до квітня 2021 р.), з початку року – 167 млрд грн (+28% до січня-травня 2020 р.).
У структурі торгів на фондових біржах України з початку року традиційно домінують боргові інструменти: держоблігації та держдеривативи – 99,1%, облігації підприємств та облігації міських позик – 0,7%, акції, цінні папери ІСІ, опціонні сертифікати, строкові контракти – 0,1%.

ФБ «Перспектива» посідає перше місце за обсягом торгів у січні-травні з часткою загального біржового обороту 51%.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у травні порівняно з квітнем зменшився на 52%, кількість угод - на 19%. Найбільший обсяг торгів у травні 2021 р. зафіксовано з держоблігаціями (98,47%). 19,50% торгів проведено на ринку РЕПО, 79,96% - на адресному ринку, 0,54% - на ринку заявок.
Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» порівняно з аналогічним періодом 2020 року зріс на 7%, кількість угод – у 1,97 рази.
Станом на 31.05.2021 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 277, з них 177 – лістингові, 8 – іноземних емітентів.
Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 192 – держоблігації та держдеривативи, 25 - облігації підприємств, 2 – облігації місцевих позик, 27 – акції, 7 - інвестиційні сертифікати, 10 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом травня договори на ФБ «Перспектива» укладалися з 42 фінансовими інструментами (-4 до квітня), з початку 2021 року – з 66 фінансовими інструментами (+3 до січня-травня 2020 р.)

*****

Українська біржа: підсумки торгів за травень 2021 року

Загальний обсяг торгів на "Українській біржі" у травні склав 662 383 101,27 грн, а загальна кількість угод - 446.

У структурі торгів за травень 2021 на корпоративні облігації припадало 1,30% сумарного обороту або 8 583 336 грн, 73,49% на державні облігації (ОВДП) або 486 782 691грн, 5,22% на акцій або 34 556 398 грн, на інвестиційні сертифікати 0,82% або 5 441 234,76 грн, на іноземні цінні папери 18,81% або 124 592 493 та на ф’ючерси 0,37% або 2 426 950 грн.

У травні Індекс українських акцій (Індекс UX) збільшився на 2,84% з 1 880,57 до 1 933,98 пунктів.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24