Новини УАІБ

23 грудня 2019

УАІБ та АПУ провели круглий стіл щодо підвищення
якості аудиторських послуг

17 грудня 2019 року Українська асоціація інвестиційного бізнесу спільно з Аудиторською палатою України організували та провели круглий стіл «Підвищення якості аудиторських послуг – важливий елемент довіри до фінансових установ». Захід підтримали і взяли участь Інспекція із забезпечення якості ОСНАД та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Під час круглого столу обговорювалися питання щодо особливості призначення аудитора для надання послуг з обов’язкового аудиту фінансової звітності, про внесення змін до реєстру суб’єктів аудиторської діяльності на сайті Аудиторської палати, інші актуальні питання аудиту компаній з управління активами.

Йшлося про вимоги до аудиторського висновку, що подається до НКЦПФР, зауваження регулятора щодо аудиту фінансової звітності.

Особливу увагу було приділено питанням діяльності зовнiшнього контролера якостi, підходам до перевірок та основним порушенням, які виявляє Інспекція із забезпечення якості.

Участь у круглому столі взяли представники близько 30 аудиторських компаній,які проводять аудиторські перевірки компаній з управління активами та інститутів спільного інвестування, а також більше 20 КУА.

*****

На сайті УАІБ оприлюднено результати діяльності ринку управління активами

інституційних інвесторів за 3-й квартал 2019 року

У 3-му кварталі 2019 року українська індустрія управління активами ІСІ зберігала тенденцію  до зростання: продовжували збільшуватися кількість фондів та вартість їхніх активів в управлінні. При цьому, на відміну від 2-го кварталу, зменшилася як кількість інститутів спільного інвестування, що перебували у процесі ліквідації на кінець вересня, так і нових фондів, які ще не досягли нормативів. Попит інвесторів на венчурні КІФ у цей період лише посилювався.

Кількість учасників ринку

Компанії з управління активами (КУА)

У 3-му кварталі 2019 року кількість компаній з управління активами зменшилася із 295 до 294 –  за рахунок виходу з ринку на одну київську компанію більше, ніж їх було створено.

З усіх діючих КУА, станом на кінець вересеня 282 компанії мали в управлінні від одного до 45-ти ІСІ, а майже 99% від усіх таких КУА управляли принаймні одним венчурним фондом.

Інститути спільного інвестування (ІСІ)

У липні-вересні 2019 року було зареєстровано 33 нових ІСІ. З урахуванням фондів, які закрилися протягом 3-го кварталу, станом на 30.09.2019 кількість діючих зареєстрованих ІСІ, за даними УАІБ, збільшилася до 1848 (+1.4% за 3-й квартал).

Кількість ІСІ, які досягли нормативу мінімального обсягу активів (сформованих), у 3-му кварталі 2019 року прискорила зростанння і на кінець вересня досягла 1284 (+25 фондів, або +2.0%).

Недержавні пенсійні фонди (НПФ)

Кількість НПФ в управлінні станом на 30.09.2019 року збільшилася з 58 до 60 (без урахування корпоративного фонду НБУ) – у тому числі 47 відкритих, 7 корпоративних та 6 професійних. Всього активами НПФ, як і раніше, управляли 33 КУА.

Страхові компанії (СК)

Кількість СК, що передали свої активи в управління КУА, а також КУА, що надавали такі послуги, упродовж липня-вересня 2019 року залишалася незмінною – таких страхових компаній станом на 30.09.2019 було 2, а КУА була одна.

Активи в управлінні та ВЧА

Сукупні загальні активи в управлінні КУА у 3-й кварталі прискорили зростання до +3.3% і на 30.09.2019 сягнули 349 965.9  млн. грн. У річному вимірі, з вересня 2018 року, продовжували сповільнене зростання (+16.4%).

Інститути спільного інвестування (ІСІ)

Загальні активи ІСІ в управлінні, включно з тими, які ще не досягли нормативу мінімального обсягу активів, також зросли на 3.3% за 3-й квартал 2019 року та на 16.4% за рік (з початку року приріст становив 11.2%), до 348 304.6  млн. грн.

Активи діючих ІСІ, що досягли нормативу мінімального обсягу активів («визнаних» ІСІ), за 3-й квартал мали аналогічний приріст (+3.3)%, за 9 місяців 2019 року – зросли на 14.5%, а за останній рік – уповільнилися до +15.8%. На 30.09.2019 вони становили 339 921.7 млн. грн. Квартальне зростання відбулося практично лише за рахунок венчурних фондів, кількість яких і далі збільшувалася, хоча зросли за цей період й інтервальні ІСІ (кількість не змінилася, але в цілому зросла вартість портфельних інвестицій цих ІСІ). Решта секторів, зокрема й відкриті фонди, зазнали зменшення активів на тлі подальшого зниження фондових індексів у 3-му кварталі.

Вартість чистих активів сформованих ІСІ («визнаних») у липні-вересні 2019 року загалом прискорила квартальне зростання до 3.7%, а за рік із вересня 2018-го – сповільнила до +13.6% (з початку року – додала 12.1%). Станом на 30.09.2019 ВЧА ІСІ в цілому досягла 264 302.1  млн. грн. 

Недержавні пенсійні фонди (НПФ)

Активи НПФ в управлінні КУА у 3-му кварталі 2019 року сповільнили квартальне і річне зростання – до 3.0% і 16.6% відповідно, а за 9 місяців року – додали 13.6%. Станом на 30.09.2019 вони сягнули 1 550.3 млн. грн. 

Страхові компанії (СК)

Активи СК в управлінні КУА за 3-й квартал 2019 року прискорилися до 5.4%, а з початку року наростили 22.4%, що продовжило сповільнення їхнього річного падіння до -13.2% у вересні. Станом на 30.09.2019 ці активи становили 97.7 млн. грн.

Детальніше з Аналітичним оглядом ринку управління активами інституційних інвесторів за 3-й квартал 2019 року можна ознайомитися на сайті Української асоціації інвестиційного бізнесу.

*****

Парламент прийняв за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів».

У повідомленні Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України зазначається, що цим законопроектом (реєстраційний №2284) передбачається комплексне врегулювання таких питань:

- функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів;

- функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їх інфраструктури;

- забезпечення захисту прав власників облігацій, зокрема шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій, у відповідності до найкращих світових практик.

Для цього проектом пропонується викласти у новій редакції закони «Про товарну біржу» та «Про цінні папери та фондовий ринок», змінивши назву останнього на Закон «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», а також внести відповідні зміни до Цивільного, Господарського і Кримінального кодексів, Кодексу України з процедур банкрутства, законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про акціонерні товариства» та значної кількості інших законодавчих актів.

*****

У ВРУ зареєстровано проект Постанови «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії

Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів»

До Верховної Ради подано депутатський проект Постанови Парламенту «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів».

У пояснювальній записці до документа (реєстраційний №2601), зокрема, вказується на те, щоінвестиційна привабливість країни є важливим елементом забезпечення добробуту та сталого зростання життєвого рівня населення. Розвиток економіки, вирішення соціально-економічних питань, зростання доходної частини бюджету значною мірою залежить від обсягів та напрямків інвестування.

Забезпечення інвестиційної привабливості країни є процесом, регулювання якого передбачає врахування змін як внутрішньодержавних чинників, так і міжнародних.

Протягом останніх років різні країни змушені конкурувати за інвестиції, оскільки світові матеріальні та фінансові ресурси обмежені, а наявні необхідно ефективно використовувати. Це приводить до зростання значущості рейтингу інвестиційної привабливості та місця, яке займає в ньому Україна.

Проте останнім часом державне регулювання інвестиційної діяльності, залучення інвестицій, спрощення процедур ведення бізнесу в Україні не відіграє належної ролі. Вдосконалення потребують електронні сервіси, фондовий ринок, запобігання корупції, захист від рейдерства тощо.

Завданням проекту Постанови є створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів з метою забезпечення формування та реалізації державної політики з питань створення умов для інвестиційної діяльності в Україні та захисту прав і свобод інвесторів, здійснення збору та аналізу інформації щодо випадків порушення прав бізнесу органами державної влади України, в тому числі тих, які носять системний характер, здійснення аналізу існуючого стану інвестиційної привабливості України та виявлення факторів, що перешкоджають його поліпшенню, здійснення аналізу рівня законодавчого захисту прав та свобод бізнесу та забезпечення підготовки пропозицій щодо внесення змін до законодавчих актів щодо посилення захисту прав бізнесу, з метою створення умов розвитку інвестиційної діяльності у малий та середній бізнес в Україні, оперативного, в межах повноважень, реагування на випадки порушення прав бізнесу з боку представників державної влади та органів місцевого самоврядування, розробки змін до законодавства, розширення парламентської співпраці з бізнес-асоціаціями та профільними структурами, співпраці з органами місцевого самоврядуванням для сприяння створенню безперешкодних умов для залучення інвестицій в регіонах України.

*****

Нацкомфінпослуг підбила підсумки роботи
НПФ України в січні-вересні 2019 року

Нацкомфінпослуг підбила підсумки роботи НПФ України в січні-вересні 2019 року.

Згідно з ними, у Державному реєстрі фінансових установ станом на 30.09.2019 р. містилася інформація про 64 недержавні пенсійні фонди та 22 адміністратори НПФ (станом на 30.09.2018 р. у Державному реєстрі налічувалось 62 НПФ та 22 адміністратори).

Крім того, у Реєстрі містилася інформація про одного одноосібного засновника, який прийняв рішення про самостійне здійснення адміністрування створеного ним корпоративного недержавного пенсійного фонду (отримав ліцензію на провадження діяльності з адміністрування такого НПФ та відповідно до законодавства не потребує внесення до Державного реєстру фінансових установ).

НПФ були зареєстровані у десяти регіонах України. Найбільше пенсійних фондів було зосереджено у м. Києві - 47 або 73,4% від загальної кількості. У Донецькій області діяло 4 НПФ (6,2%), у Дніпропетровській області - 3 (4,7%), у Львівській, Івано-Франківській та Харківській областях - по 2 (по 3,21%), в Одеській, Херсонській, Житомирській та Полтавській областях - по 1 (по 1,6%).

Станом на 30.09.2019 р. адміністраторами недержавних пенсійних фондів було укладено 74,7 тис. пенсійних контрактів, що виявилося на 12,7% більше порівняно з 30.09.2018 р. При цьому з вкладниками-фізичними особами було укладено 67,8 тис. контрактів, з вкладниками-фізичними особами-підприємцями - 0,1 тис., а з вкладниками-юридичними особами - 6,8 тис.

Пенсійні контракти укладено з 69,2 тис. вкладників, з яких 2,1 тис. (або 3%) - це юридичні особи, а 67,1 тис. або 97% - фізичні особи. Кількість вкладників НПФ станом на 30.09.2019 р. збільшилася у порівнянні з аналогічною датою 2018 року на 15,5%.

Загальна кількість учасників НПФ на звітну дату становила 868,7 тис. осіб (станом на 30.09.2018 р. їх нараховувалося 848,8 тис. осіб). Переважну більшість учасників НПФ (57,6%) становили особи віком від 25 до 50 років та особи вікової групи від 50 до 60 років (26%). Частка учасників НПФ вікової групи старше 60 років дорівнювала 15,5%, вікової групи до 25 років – 0,9%. При цьому в кожній віковій групі більшість становили чоловіки, а у віковій групі старше 60 років їхня кількість перевищувала жінок у 1,9 рази.

Пенсійні виплати з НПФ (одноразові та на визначений строк) станом на 30.09.2019 р. склали 912,9 млн. грн., що виявилося на 16,8% більше в порівнянні зі станом на 30.09.2018 р. При цьому обсяги одноразових виплат зросли на 8,7%, а пенсійних виплат на визначений строк - на 34,4%.

Сукупно недержавними пенсійними фондами станом на 30.09.2019 р. було здійснено пенсійних виплат (одноразових та на визначений строк) 83,3 тис. учасників, що склало 9,6% від їх загальної кількості.

Середній розмір одноразової пенсійної виплати на одного учасника НПФ, який отримав/отримує пенсійну виплату одноразово, станом на 30.09.2019 р. дорівнював 7,4 тис. грн. (станом на 30.09.2018 р. - 7 тис. грн.), а середній розмір пенсійної виплати на визначений строк на одного учасника НПФ, який отримав/отримує пенсійну виплату на визначений строк, - 77,8 тис. грн. (станом на 30.09.2018 р. - 59,6 тис. грн.).

Сума пенсійних внесків до НПФ станом на звітну дату дорівнювала 2112,6 млн. грн., збільшившись у порівнянні з аналогічною датою 2018 року на 7,6%.

У загальній сумі пенсійних внесків основну частку (90,1%) становили пенсійні внески від юридичних осіб, обсяг яких склав 1903,1 млн. грн.

Середній розмір пенсійного внеску за січень-вересень 2019 року на одного вкладника був таким:

- на юридичну особу та фізичну особу-підприємця – 36354,91 грн.;

- на фізичну особу - 544,43 грн.

Загальна вартість активів, сформованих недержавними пенсійними фондами, станом на 30.09.2019 р. дорівнювала 2977,9 млн. грн., що виявилося на 12,3% більше в порівнянні з аналогічною датою 2018 року.

Станом на звітну дату структура інвестування пенсійних активів була такою:

- цінні папери, дохід за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України (46,5% інвестованих активів);

- депозити в банках (38,6%);

- облігації підприємств, емітентами яких є резиденти України (7,1%);

- об’єкти нерухомості (2,5%);

- акції українських емітентів (1,5%);

- муніципальні облігації (0,2%);

- банківські метали (0,2%);

- акції іноземних емітентів (0,1%);

- інші активи (3,3%).

Станом на 30.09.2019 р. відбувся приріст коштів, розміщених на депозитних банківських рахунках, (на 18,1%) та приріст вкладень у цінні папери, дохід за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України, (на 12,2%). При цьому значно зменшився обсяг активів, що вкладені в банківські метали (на 46,8%), облігації українських емітентів (на 15,8%) та акції іноземних емітентів (на 30,2%).

Загальний дохід, отриманий від інвестування пенсійних активів, станом на звітну дату дорівнював 2038,7 млн. грн., збільшившись у порівнянні зі станом на 30.09.2018 р. на 22,3%.

Витрати, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, станом на звітну дату зросли на 19,6% і в цілому за час існування пенсійних фондів складали 373 млн. грн. або 12,5% від загальної вартості активів НПФ.

Основна частка витрат, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів (56,5%), припала на оплату послуг з управління активами недержавних пенсійних фондів. Питома вага витрат на оплату послуг з адміністрування пенсійного фонду склала 29,1%, на оплата послуг зберігача, який здійснює зберігання активів пенсійного фонду, - 5,8%. Частка витрат на оплату послуг з проведення планових аудиторських перевірок дорівнювала 1,8%, на оплату послуг, пов’язаних зі здійсненням операцій з пенсійними активами, які надаються третіми особами, - 1,2%, на оплату інших послуг - 5,6%.

*****

За дев’ять місяців поточного року загальні чисті активи
інвестиційних фондів, зареєстрованих в Європі, зросли на 3,8%

Згідно з даними Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA), за дев’ять місяців поточного року загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих в Європі, зросли на 3,8% і станом на початок жовтня складали 17169 млрд. євро.

Найбільший обсяг чистих активів серед інвестиційних фондів європейських країн на звітну дату був зафіксований у фондах Люксембургу - 4570 млрд. євро. Друге місце за цим показником належало інвестфондам Ірландії (2928 млрд. євро), третє - Німеччини (2304 млрд. євро), четверте - Франції (1936 млрд. євро), п’яте - Великобританії (1648 млрд. євро).

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів станом на початок жовтня 2019 року складала 61,4%, а фондів групи AIFs - 38,6%.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі активів інвестфондів групи UCITS дорівнювала 37,1%, фондів облігацій – 28,5%, фондів з мультиактивами – 18,3%, фондів грошового ринку – 12,4%, інших видів фондів– 3,7%.

У звіті EFAMA повідомляється, що станом на звітну дату загальна кількість інвестиційних фондів групи UCITS становила 33,87 тис., а групи AIFs - 28,64 тис.

Упродовж дев’яти місяців 2019 року в європейських інвестфондах групи UCITS відбувся приплив коштів обсягом 246,27 млрд. євро.

Найбільший приплив (240,58 млрд. євро) був зафіксований у фондах облігацій. При цьому фонди грошового ринку залучили 87,34 млрд. євро, а фонди з мультиактивами – 20,3 млрд. євро. Разом із тим, фонди акцій втратили 73,1 млрд. євро, а інші види фондів - 28,82 млрд. євро.

Найбільший приплив коштів у звітному періоді відбувся в інвестиційних фондах групи UCITS Ірландії (180,53 млрд. євро).

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект Розпорядження «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з питань регулювання
ринків фінансових послуг України щодо захисту прав споживачів»

Нацкомфінпослуг оприлюднила проект Розпорядження «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з питань регулювання ринків фінансових послуг України щодо захисту прав споживачів».

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, він розроблений з метою приведення нормативно-правових актів Держфінпослуг та Нацкомфінопослуг до вимог Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг» від 20.09.2019 р. №122-ІХ. Цим Законом внесено зміни, зокрема до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», інших законодавчих актів щодо достовірності реклами та іншої інформації, що поширюється фінансовими установами, інформації, що фінансова установа має надавати клієнтам тощо.

Проектом Розпорядження вносяться зміни до:

- Порядку подання рекламних матеріалів щодо послуг з недержавного пенсійного забезпечення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженому Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 29.12.2003 р. №187;

- Методики розрахунку загальної вартості кредиту для споживача, реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, затвердженому Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 20.07.2017 р. №3238;

- Положення про обов’язкові критерії та фінансові нормативи, а також вимоги, що обмежують ризики в діяльності фінансових компаній – управителів при здійсненні діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, затвердженому Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 08.08.2017 р. №3386.

*****

У ІІІ кварталі ВВП України зріс на 4,1%

За даними Державної служби статистики реальний валовий внутрішній продукт України у ІII кварталі 2019 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 0,6%, а порівняно з ІII кварталом  2018 року – на 4,1%.

Номінальний ВВП становив 1105,5 млрд. грн., а ВВП у розрахунку на одну особу – 26286 грн.

*****

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-жовтні 2019 року склало $8463,1 млн.

За січень–жовтень 2019 року експорт товарів з України становив $41645,2 млн., або 107,4% порівняно із січнем–жовтнем 2018 року, а імпорт в Україну – $50108,3 млн., або 107,1%. Про це інформує Держстат.

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало $8463,1 млн. (за січень–жовтень 2018 року сальдо було також негативне та складало $8002,8 млн.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту, як і за січень–жовтень 2018 року, становив 0,83.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 223 країн світу.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24