Новини УАІБ

16 лютого 2021

УАІБ: Огляд діяльності публічних ІСІ в Україні (відкриті, інтервальні,
закриті фонди) зв січень 2021 року

За підсумками січня 2021 року індекс Української Біржі збільшився на +2,99%, а індекс ПФТС – на +2,77%.

За рівнем доходності сектори ІСІ з публічним розміщенням розподілилися таким чином: на першому місці – закриті фонди (+0,85%), на другому – інтервальні ІСІ (+0,76%), відкриті – на третьому (-0,03%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 16 відкритих ІСІ, які надали звіти за січень, становила 115,42 млн грн. Відповідно до отриманих на кінець попереднього місяця даних, загальне збільшення чистих активів становило +4572,61 тис. грн (+4,29%).

У січні діапазон доходності інвестфондів коливався в межах від +2,88 до -1,30%. За підсумками місяця переважна більшість фондів завершила місяць зі зростанням показників рівня доходності і лише три вийшли у «червону» зону.

Лідерами із залучення коштів інвесторів у секторі відкритих ІСІ стали фонди:

«ОТП Класичний» (+4033,56 тис. грн (+14,62%)) – завдяки значному додатковому розміщенню сертифікатів серед інвесторів (+13,65% в обігу) отримав найбільший чистий притік капіталу у розмірі +3777,75 тис. грн;

«КІНТО-Казначейський» (+82,97 тис. грн (+1,92%)) – залучення коштів інвесторів (+2,99% в обігу) дозволило фонду отримати +128,01 тис. грн «чистими»;

«ОТП Фонд Акцій» (+137,11 тис. грн (+2,01%)) – так само, завдяки залученню коштів інвесторів (+1,44% ІС в обігу) фонд отримав чистий притік капіталу у розмірі +93,97 тис. грн.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробили такі фонди:

«КІНТО-Класичний» (+120,17 тис. грн (+0,39%)) – викуп у інвесторів незначної кількості сертифікатів (-0,41% в обігу) призвів до відтоку чистого капіталу у розмірі -128,27 тис. грн;

«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (-88,60 тис. грн (-1,30%)) – зниження ВЧА відбулося через негативну переоцінку складових інвестпортфеля;

«ВСІ» (-19,84 тис. грн (-0,89%)) – зменшення вартості інвестпортфеля призвело до зменшення ВЧА.

Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (27,39% сукупної ВЧА (31,62 млн грн)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (26,89% (31,03 млн грн)), третім став фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (7,00% (8,07 млн грн)). Четверте місце посів фонд «ОТП Фонд Акцій» (6,02% (6,94 млн грн), на почесному п’ятому місці розташувався фонд «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (6,71% (5,81 млн грн)).

Лідерами за доходністю були такі фонди: «Надбання» (+2,88%), «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+2,05%) та «УНIВЕР.УА/Тарас Шевченко: Фонд Заощаджень» (+1,77%).

Найменші показники у січні зафіксували такі фонди: «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (-1,30%), «КІНТО-Казначейський» (-1,03%) та «ВСІ» (-0,89%).

Інтервальні фонди

У січні до огляду включено 4 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 14,24 млн грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на +19,91 тис. грн (+0,81%).

Виплат інвесторам у січні в секторі не зафіксовано, тому не було і будь-яких змін чистого капіталу, збільшення ВЧА відбулося за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпорфеля.[1]

Доходність вкладень серед інтервальних фондів була такою: «Паритет» (+0,92%) та «ТАСК Український Капітал» (+0,59%).

Закриті фонди

До огляду в січні включено 3 закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 15,00 млн грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на +169,69 тис. грн (+1,14%).

Виплат інвесторам у січні в секторі не зафіксовано, тому не було і будь-яких змін чистого капіталу, збільшення ВЧА відбулося за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпорфеля.

Діапазон доходності закритих фондів у січні був таким: «ТАСК Універсал» (+3,30%), «Індекс Української Біржі» (+1,84%) та «КІНТО-Голд» (-2,59%).

[1] За наявними даними чистий притік/відтік становив 0,00 тис. грн, але з урахуванням даних фондів, інформації за якими недостатньо для порівняння з минулим періодом, чистий притік/відтік становив -4,57 тис. грн.

*****

УАІБ почала публікувати ренкінги НПФ в адмініструванні АНПФ

За результатами першого збору та обробки даних, отриманих Українською асоціацією інвестиційного бізнесу із квартальних звітів адміністраторів пенсійних фондів про діяльність НПФ у їхньому адмініструванні за 3-й квартал 2020 року, УАІБ підготувала та публікує ренкінги 48-ми НПФ за цей період (станом на 30.09.2020).

Ренкінгування здійснено відповідно до Методики, затвердженої Радою УАІБ, проте набір показників, за якими підготовлено ренкінги, наразі є неповним через об'єктивну обмеженість даних за відповідний період, зібраних УАІБ на першому етапі після набуття статусу СРО для адміністраторів НПФ та початку отримання відповідної звітності від нових членів Асоціації.

 Пропонуємо ренкінги НПФ:

Станом на 30.09.2020:

-        За кількістю вкладників - фізичних осіб;

-        За кількістю вкладників - юридичних осіб;

-        За кількістю учасників;

За 3-й квартал 2020:

-        За сумою пенсійних внесків (поки – разом від фізичних та юридичних осіб);

-        За сумою виплат на визначений строк;

-        За сумою одноразових виплат.

Надалі Асоціація буде доповнювати ренкінгування іншими показниками на наступні періоди, згідно з Методикою, а також додавати дані про динаміку окремих показників для ренкінгування – у залежності від накопичення даних за відповідні періоди.

Ренкінг НПФ за 3-й квартал 2020 року розміщено за посиланням.

*****

Президент підписав закон щодо державної підтримки інвестиційних
проектів зі значними інвестиціями

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» № 1116-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року..

Як повідомляється на сайті Офісу Президента, цей документ сприятиме відновленню інвестиційної активності в Україні після кризового 2020 року. Закон передбачає надання державної підтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро.

Зокрема, визначено можливість отримання податкових пільг, забезпечення інвестиційних проектів об'єктами суміжної інфраструктури, надання переважного права землекористування земельними ділянками державної або комунальної власності для реалізації інвестиційних проектів, закріплення гарантій інвестора через укладення прямого договору з урядом України. При цьому загальний обсяг державної підтримки не має перевищувати 30% від суми інвестицій у проект.

Згідно з документом, підтримка надаватиметься підприємствам, які працюють у переробній промисловості, транспортній галузі, освіті, науковій та науково-технічній галузях; охороні здоров'я, мистецтві, культурі, спорті, туризмі та курортно-рекреаційній сфері.

Також передбачено створення спеціальної урядової уповноваженої установи, що займатиметься супроводом інвестиційних проектів, допомогою інвесторам від початку проекту й протягом усього часу його тривалості.

*****

У парламенті зареєстровано проєкт Закону про фінансові
послуги та фінансові компанії

15 лютого у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону про фінансові послуги та фінансові компанії (№ 5065).

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук Голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев, який є одним з ініціатором законопроєкту, для ринків небанківських фінансових послуг IX скликання ВР України відкрилося прийняттям довгоочікуваного Закону про спліт № 79-IX, яким була проведена реформа держаного регулювання ринків фінансових послуг.

У той же час, сама система державного регулювання діяльності небанківських фінансових установ поки залишається недостатньо збалансованою. Правова база обмежується рамковим законодавством стосовно захисту прав споживачів, інвесторів, кредиторів, що разом з відсутністю спеціального законодавства за окремими небанківськими фінансовими установами стримує інтенсивність розвитку ринків небанківських фінансових послуг, знижує їх інвестиційну привабливість та викривляє їх роль у розвитку економіки України в цілому.

За словами очільника профільного Комітету, наступним кроком для побудови ефективної системи є прийняття проекту Закону України про фінансові послуги та фінансові компанії, який буде фундаментальною основою для всього ринку фінансових послуг, встановлюватиме ключові принципи та засади діяльності на цьому ринку, захисту споживачів при наданні таких послуг, а також державного регулювання і нагляду за діяльністю на ринку фінансових послуг.

*****

Національний банк приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій

Національний банк України приєднався до Глобальної мережі фінансових інновацій (Global financial innovation network, GFIN). Це дасть можливість українському центробанку підвищити рівень проникнення інновацій до фінансового сектору та сприятиме реалізації завдань Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року.  Про це повідомляє НБУ.

Членство в мережі надасть Національному банку такі переваги:

            залученість до обміну досвідом, інформацією та аналітичними звітами між регуляторами різних країн світу;

            експертна допомога у побудові регуляторної "пісочниці" відповідно до кращих світових практик;

            вивчення інноваційних рішень для повноцінного розуміння ймовірних ризиків, сучасних підходів та методології регулювання фінтех-ринку.

Як підкреслив директор Департаменту стратегії та розвитку Нацбанку Арсен Макарчук, Національний банк активно працює над створенням в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами. Її створення передбачає сталий розвиток інновацій, посилення конкуренції на фінансовому ринку, перехід до Cashless economy, а також підвищення фінансової грамотності споживачів та бізнесу.   

Основною місією Глобальної мережі фінансових інновацій є сприяння співпраці та обміну досвідом з питань інновацій між фінансовими регуляторами та покращення співробітництва у сфері фінтеху між регуляторами і бізнесом.

Довідково:

Глобальна мережа фінансових інновацій (GFIN) офіційно заснована у січні 2019 року як об’єднання регуляторів фінансових ринків та приватних компаній, що працюють у сфері фінтех.

Це мережа з понад 60 організацій, метою яких є розвиток фінансових інновацій для підвищення рівня задоволення потреб споживачів.

Об’єднання прагне забезпечити можливості для ефективної взаємодії фінтех-компаній з регуляторами, а також створити можливості для масштабування інновацій на міжнародному рівні.

*****

У ІV кварталі 2020 року падіння ВВП уповільнилося

Державна служба статистики здійснила оперативну оцінку ВВП за IV квартал 2020 року.

Реальний ВВП у IV кварталі 2020 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,8% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно з IV кварталом 2019 року – зменшився на 0,7%.

Як прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, за розрахунками Мінекономіки на базі даних Держстату, падіння ВВП за 2020 рік становило 4,2% (п/п), що виявилося суттєво кращим за песимістичні очікування більшості експертів та доволі близьким до прогнозу Уряду (4,8%), який було схвалено ще у березні 2020 року і закладено до бюджету.

За словами міністра, основним фактором призупинення падіння обсягів ВВП у IV кв. 2020 року з боку попиту був:

            споживчий попит населення, розширення якого відбувалось в умовах, зокрема, підвищення мінімальної (з 1 вересня 2020 року до 5 000 грн.) та, відповідно, середньомісячної заробітної плати (за розрахунками Мінекономіки на базі даних Держстату у ІV кв. 2020 року реальне зростання  заробітної плати порівняно з IV кв. 2019 року становило 9,6%);

            попит сектору загального державного управління, розширення якого відбулося, як за рахунок здійснення державної підтримки бізнесу та населення, так і шляхом реалізації програми "Велике будівництво. 

З боку виробництва у IV кв. 2020 року всі провідні види економічної діяльності показали позитивні тенденції, що в основному пояснюється пристосованістю більшості економічних суб’єктів до роботи в нових складних умовах та пожвавленням, що триває на світових ринках. 

Стримуючими чинниками залишались понесені суб’єктами економічної діяльності втрати та низька інвестиційна активність у реальному секторі економіки. 

*****

Фонд держмайна та один з найбільших у світі інвестиційних фондів «Мубадала»
(ОАЕ) уклали Меморандум про наміри співпраці

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко підписав Меморандум про наміри з співпраці з одним із найбільших інвестиційних фондів світу Mubadala, в рамках офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського в Об’єднані Арабські Емірати.

За словами Голови Фонду, підписаний меморандум спрямований на заохочення участі еміратської сторони в програмі прозорої приватизації та інших інвестиційних проектах.

Разом з програмою приватизації обговорювалися проекти залучення інвестицій в розвиток високотехнологічної промисловості в Україні

«Українській делегації вдалося укласти меморандуми та контракти на понад $3 мільярди. Діапазон проєктів – від агрохабів до блокчейн-технологій. Прозорі реформи та чесні процеси, разом з величезним потенціалом нашої країни, формують нову Україну – створюють вікно можливостей та залучають сталі інвестиції», – заявив Дмитро Сенниченко.

Він також зазначив про те, що укладений меморандум свідчить про реальну зацікавленість міжнародних інвесторів в українських активах.

«Залучення інвестицій – ключ до економічного зростання України. Підписання меморандуму про наміри інвестувати в Україну з державним інвестиційним фондом Mubadala уряду Абу-Дабі – надзвичайно важливий крок у відкритті шляху масштабних інвестицій із Західної Азії, – заявив Дмитро Сенниченко та додав, що вікно можливостей наразі відкрите, тому не зволікаємо з його задіянням».

*****

Інфляція у січні 2021 року прискорилася

За даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку в січні 2021 року порівняно із груднем 2020 року становила 1,3%, із січнем 2020 року – 6,1%.

Базова інфляція в січні 2021 році порівняно із груднем 2020 року становила 0,3%, із січнем 2020 року – 5,0%.



Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24