Новини УАІБ

12 січня 2021

У 2020 році міжнародні резерви України зросли до восьмирічного максимуму

Як повідомляє Національний банк України, за підсумками 2020 року міжнародні резерви України зросли на 15% і на 1 січня 2021 року сягнули 29,133 млрд дол. США (в еквіваленті). Такий обсяг резервів є рекордним за останні вісім років (востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у вересні 2012 року), а також відповідає прогнозу Національного банку, розміщеному в Інфляційному звіті за жовтень 2020 року.

Збільшити міжнародні резерви загалом на 3,8 млрд дол. США у кризовий рік Національному банку вдалося за рахунок послідовної політики на валютному ринку. Зокрема, попри те, що в березні 2020 року чистий продаж валюти центральним банком склав 2,2 млрд дол. США, регулятор згладжував коливання в бік знецінення гривні під час запровадження карантинних заходів – обсяги чистої купівлі валюти за рік перевищили 1 млрд дол. США. 

Одночасно в 2020 році обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу склав 10,4 млрд дол. США в еквіваленті та був майже тотожним розміру надходжень на користь уряду (10,3 млрд дол. США). На збільшення обсягу міжнародних резервів у 2020 році також вплинуло підвищення вартості фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) на 2,3 млрд дол. США.

У грудні 2020 року міжнародні резерви України зросли майже на 3 млрд дол. США. Це обумовлено значним рівнем надходжень на користь уряду, а також позитивним сальдо операцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Динаміку резервів у грудні визначали такі чинники:

  • по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили майже 3 млрд дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 1 млрд дол. США (в еквіваленті) надійшов від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) та 670,2 млн дол. США – від розміщення єврооблігацій (ОЗДП). Водночас загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 478,3 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 414,9 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті;
  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У першій половині грудня на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти через активізацію нерезидентів на аукціонах ОВДП. Національний банк у цей період викупив 378,6 млн дол. США в резерви. У другій половині місяця попит на іноземну валюту зріс, зокрема через активізацію бюджетних виплат. Для згладжування девальваційних коливань Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму 89,4 млн дол. США. Отже, чистий обсяг купівлі валюти центральним банком на міжбанківському валютному ринку в грудні склав 289,2 млн дол. США;
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів. Їх вартість у минулому місяці збільшилася на 217,5 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього прогнозованого імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

*****

НКЦПФР затвердила нові програми кваліфікаційних іспитів

Вже з 1 вересня 2021 року фахівці, які провадять професійну діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках, проходитимуть атестацію по-новому. Для цього наприкінці грудня Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила нові програми кваліфікаційних іспитів. Про це повідомляє Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» на своїй сторінці у Фейсбук.

Ці програми є результатом трирічної роботи НКЦПФР, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та асоціації CFA Society Ukraine.

У Проєкті зазначають, що впродовж 2018–2019 років було зроблено низку кроків, спрямованих на втілення реформи системи атестації, а перші проекти програм були представлені у січні 2020 року (звіт доступний за посиланням).

У 2020 році за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» було розроблено програми іспитів для фахівців фінансових установ, які перейшли під регулювання НКЦПФР у зв’язку зі сплітом, а саме для фахівців недержавних пенсійних фондів та фондів фінансування будівництва/операцій з нерухомістю.

А після прийняття в червні 2020 року Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» № 738 було оновлено програми іспитів для інвестиційних фірм та клірингових установ (установ, що здійснюють діяльність з визначення зобов'язань, та центрального контрагента), а також розроблено окремі програми для організаторів торгівлі фінансовими інструментами та організаторів торгівлі продукцією.

Зі схваленими НКЦПФР програмами кваліфікаційних іспитів можна ознайомитися за посиланням.

*****

НКЦПФР розпочала публікувати інформацію про стан і розвиток недержавного пенсійного забезпечення України

НКЦПФР розпочала публікуватиінформацію про стан і розвиток недержавного пенсійного забезпечення Українина своєму сайті, у розділі «Відомості/Аналіз ринку»:Аналітичні дані щодо ринку накопичувального пенсійного забезпечення.

Ці дані базуються на звітності НПФ, яку адміністратори фондів подають до Комісії, та містять у тому числі й розрахований НКЦПФР середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів.Поки опубліковано інформацію станом на 30.09.2020 року, зокрема:«Середньозважений показник зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів15,1% (за розрахунковий період, який становить 12 місяців до останньої звітної дати30.09.2020)».

*****

НБУ: Ділові очікування бізнесу залишаються песимістичними –
результати грудневого опитування підприємств

В умовах пандемії та карантину бізнес, попри незначне пом’якшення оцінок, і надалі продовжує песимістично оцінювати результати своєї економічної діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі.

Так, за грудень 2020 року він становив 45,5 проти 43,4 у листопаді. З березня поточного року очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів). Найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла), де очікування визначаються сезонним скороченням економічної активності та звуженням інвестиційного попиту. Так, індекс сектора в грудні становив 39,1 проти 35,0 у листопаді.

Тривало погіршення оцінок підприємств промисловості: секторальний індекс у грудні знизився до 44,6 з 46,1 у листопаді. Промисловці посилили очікування щодо зростання цін на сировину, матеріали та продукцію та очікують зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію. Одночасно дещо поліпшилися оцінки щодо обсягів виготовленої продукції.

Натомість підприємства сфери торгівлі зберігають найліпші серед інших секторів економіки оцінки щодо власних результатів та перспектив діяльності: в грудні секторальний індекс становив 48,5 (46,7 у листопаді). Після скасування карантину вихідного дня респонденти поліпшили очікування щодо збільшення товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Підприємства сфери послуг також дещо поліпшили свої оцінки щодо економічних перспектив після скасування карантину вихідного дня: секторальний індекс підвищився до 45,1 з 40,1 у листопаді. Зокрема, респонденти очікують збільшення обсягу наданих послуг, нових замовлень та послуг. Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на зменшення чисельності своїх працівників.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 03 грудня до 23 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 172 підприємства. Серед опитаних підприємств 32,6%  – компанії промисловості,  34,3% – сфери послуг, 29,1% – торгівлі, 4,1% – будівництва. 34,9% респондентів – великі підприємства, 23,8% – середні, 41,3% – малі. 39.0% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9,9% – здійснюють лише експортні операції, 18,0% – лише імпортні операції, 33,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за грудень 2020 року можна ознайомитися в підрозділі “Щомісячні опитування бізнесу” розділу «Публікації».

Результати наступного опитування (за січень) будуть опубліковані першого робочого дня лютого 2021 року.

*****

Реформа корпоративного управління впроваджується у ТОП-15
найбільших державних компаніях

Мінекономіки продовжує реформу корпоративного управління у державних підприємствах відповідно до Керівних Принципів ОЕСР, повідомляє Прес-служба Мінекономіки.

У 2020 році реформа  почала впроваджується у ТОП-15 найбільших державних компаніях: НАК “Нафтогаз України”, АТ “Укрзалізниця”, АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України”, ПрАТ “Укргідроенерго”, НЕК “Укренерго”, АТ “Укрпошта”, ДК “Укроборонпром”, ДП “НАЕК “Енергоатом”, ДП “Адміністрація морських портів України”, ДП “Міжнародний аеропорт “Бориспіль”, ДП “Украерорух”, ТОВ “Оператор ГТС”, АТ “ДАК “Автомобільні дороги України”, ДП “Поліграфкомбінат “Україна”, АТ “Аграрний фонд”.

Як зазначила заступниця Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді, створення прозорої та ефективної системи управління в державному секторі сприятиме зниженню корупції та підвищенню конкурентоспроможності України на глобальних ринках. Так, у 2020 році статути 13 державних компаній із ТОП-15 (окрім статутів ДП “Украерорух” та ТОВ “Оператор ГТС Україн”) приведено у відповідність до оновленого законодавства. Також було затверджено 13 політик власності державних компаній.

Крім того, були визначені: ключові показники ефективності діяльності наглядової ради для 4 державних компаній (ПрАТ “Укргідроенерго”, ДП “МА “Бориспіль”, ДП “АМПУ”, АТ “Укрпошта”); ключові показники ефективності діяльності підприємства/товариства для 4 державних компаній (АТ “ДПЗКУ”, АТ “Аграрний фонд”, ДП “НАЕК “Енергоатом”, ДП “Украерорух”); 2 індивідуальні плани з корпоративного управління (для НАК “Нафтогаз України” та АТ “Укрзалізниця”).

Довідково:  Керівні Принципи ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) для багатонаціональних суб’єктів підприємницької діяльності - це спеціальний документ, прийнятий урядами держав ОЕСР, який визначає стандарти відповідального ведення бізнесу на міжнародних ринках.

*****

Результати торгів ФБ «Перспектива» за грудень 2020 року

Протягом грудня 2020 року на ФБ «Перспектива» укладено 1 127 угод на суму 34,43 млрд грн (+143% до листопада 2020 р.), з початку року – 7 249 угод на суму 201,46 млрд грн. (+8% до 2019 р.).

ФБ «Перспектива» посіла перше місце за обсягом торгіву грудні та за 2020р. з часткою загального біржового обороту 67% та 60% відповідно, в т.ч. частка на ринку держоблігацій становить 68% у грудні та 61% з початку року.

Сукупно на фондових біржах України обсяг укладених угод у грудні 2020 р. склав 53 млрд грн (+123% до листопада 2020 р.), з початку року – 336 млрд грн (+10% до 2019 р.)

Порівняно з 2019 роком на біржовому ринку обсяги торгів державними облігаціями зросли на 12% (з 295 до 331 млрд грн), також було помітне пожвавлення торгів облігаціями місцевих позик (з 0,3 до 3,8 млрд грн), акціями (з 0,36 до 0,61 млрд грн), строковими контрактами (з 0,01 до 0,02 млрд грн). Негативна динаміка спостерігалася за облігаціями підприємств - скорочення майже у 9 раз (з 8,8 до 1,0 млрд грн), за опціонними (з 0,20 до 0,06 млрд грн) та інвестиційними (з 0,33 до 0,05 млрд грн) сертифікатами.

У структурі торгів на фондових біржах у 2020 році традиційно домінували боргові інструменти: на першому місці – держоблігації (їх частка зросла з 96,7% у 2019 р. до 98,3% у 2020 р.), на другому місці - облігації місцевих позик (зростання частки з 0,1% до 1,1%), на третьому – корпоративні облігації (зменшення частки з 2,9% до 0,3%), далі - акції (зростання частки з 0,1% до 0,2%), опціонні сертифікати (зменшення частки з 0,06% до 0,02%), інвестиційні сертифікати (зменшення частки з 0,11% до 0,01%), строкові контракти (зростання частки з 0,001% до 0,01%).

Найбільший обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у грудні було зафіксовано з держоблігаціями (99,91%). При цьому 17,43% торгів проведено на ринку РЕПО, 82,57% - на адресному ринку та ринку заявок.

Обсяги торгів держоблігаціями та загальний обсяг торгів на ФБ «Перспектива» порівняно з 2019 роком зросли на 8%.

Станом на 31.12.2020 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 283, з них 187 – лістингові.

Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 200 - держоблігації та держдеривативи, 20 - облігації підприємств, 21 - акції, 2 - акції КІФ, 5 - інвестиційні сертифікати, 19 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом грудня договори на ФБ «Перспектива» укладалися щодо 45 фінансових інструментів, в т.ч. щодо 43 серій держоблігацій; з початку 2020 року – щодо 90 фінансових інструментів, в т.ч. щодо 78 серій держоблігацій.

Кількість членів ФБ «Перспектива» станом на кінець 2020 – 63. Кількість членів біржі, що укладали договори у грудні, складає 41, з початку року – 56 (+3 до 2019 року).

*****

Українська біржа: Підсумки торгів за грудень 2020 року

Загальний обсяг торгів на "Українській біржі" у грудні склав 1 247 420 575,51 грн, а загальна кількість угод - 291.

У структурі торгів за грудень 2020 на корпоративні облігації припадало 0,85% сумарного обороту або 10 552 382,47 грн, 95,43% на державні облігації або 1 190 376 889,58 грн, 3,07% на акцій або 38 289 521,58 грн, на інвестиційні сертифікати 0,03% або 375 831,88 грн, та на ф’ючерси 0,63% або 7 825 950 грн.

У грудні Індекс українських акцій (Індекс UX) збільшився на 8,52% з 1 490,07 до 1 617,08 пунктів.

*****

Держстат: інфляція на споживчому ринку за 2020 рік склала 5%

Інфляція на споживчому ринку у грудні 2020 року порівняно з листопадом 2020 року становила 0,9 %, за рік у цілому 5,0%.

Базова інфляція у грудні 2020 порівняно з листопадом 2020 року становила 0,3%, за рік у цілому – 4,5%.

На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,7%. Найбільше (на 16,1%) подорожчали яйця. На 8,3–0,9% зросли ціни на овочі, цукор, соняшникову олію, молоко та молочні продукти, хліб, продукти переробки зернових, макаронні вироби, м’ясо птиці, масло, рис, сало. Водночас на 1,0% подешевшала свинина.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,5%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.

Одяг і взуття подешевшали на 4,6%, у т.ч. одяг – на 5,0%, взуття – на 4,2%. Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,1% відбулося в основному за рахунок підвищення тарифів на гарячу воду, опалення на 1,4%.

Ціни на транспорт зросли на 0,7% в першу чергу за рахунок подорожчання палива та мастил на 2,5%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24