Новини УАІБ

06 жовтня 2020

Д. Шмигаль: Цифровізація — це колосальний інвестиційний ресурс, який є змога спрямувати на розвиток економіки

Цифрова трансформація України є колосальним інвестиційним ресурсом, оскільки дає змогу вивільнити мільйони годин, які люди проводять у чергах, за оформленням документів, за узгодженням реєстрів або довідок та спрямувати їх на розвиток економіки.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації нових електронних послуг та документів «DiiaSummit», що відбулася 5 жовтня за участю Президента України Володимира Зеленського, повідомляє Урядовий портал.

«Держава в смартфоні, цифровізація нашої держави — це бачення Президента та стратегія Уряду. За оцінками експертів, використання цифрових технологій у бізнесі прискорює його розвиток у 2-3 рази. Тому для України це можливість прискоритися та наздогнати розвинені держави», — зазначив очільник Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, використання цифрових технологій дає низку переваг. «Цифровізація — це створення високої доданої вартості для держави, підвищення ефективності економіки та бізнесу. Всі ці заходи стануть геополітичною перевагою України», — підкреслив Денис Шмигаль.

*****

Міністерство цифрової трансформації презентувало
нові електронні послуги та сервіси в Дія

5 жовтня Міністерство цифрової трансформації провело Diia Summit, де презентувало результати роботи за рік та масштабне оновлення Дії – одразу 16 нових електронних послуг та сервісів у застосунку та на порталі!

Як повідомляється на сайті Кабінету міністрів, сьогодні порталом державних послуг Дія користується два мільйони українців. Тут доступні 27 державних послуг та інформація з 6-ти реєстрів у особистому Електронному кабінеті громадянина. 5 жовтня Мінцифри презентували ще 4 нові послуги на порталі Дія, серед яких, зокрема:

Будівельні послуги – це частина впровадження Єдиної електронної системи у сфері містобудування. Можливість почати та завершити будівництво об’єктів онлайн, що належать до категорії СС1 (кафе, приватні будинки, малі споруди). У липні Мінцифри запустило новий будівельний реєстр і ним вже скористалися понад 18 тис. замовників будівництва.

Оновлена реєстрація ТОВ онлайн – найшвидша реєстрація бізнесу у світі. Тепер не потрібно буде нікуди йти та витрачати час на збір документів – подача заяви онлайн на порталі Дія займе 30 хвилин, замість 20 годин. Мінцифри кардинально змінило підхід до реєстрації ТОВ: оновлена форма та одна заява на все.

А також - єМалятко онлайн та Реєстрація місця проживання дитини до 14 років (поки доступна лише у Києві та Харкові).

Понад півроку мобільний застосунок Дія залишається одним із найпопулярніших серед українських користувачів. Сьогодні у Дії вже понад 5 мільйонів українців. Тут доступні 6 цифрових документів: ID-картка, біометричний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт, страховий поліс, студентський квиток.

5 жовтня Мінцифри представила оновлену версію – Дія 2.0. І у застосунку з’явилося одразу 7 нових послуг.

Шеринг документів – найголовніше оновлення Дії 2.0. Це справжня цифрова революція для держави. Українці зможуть передавати копії документів (паспорт, ІПН, свідоцтво про народження) натиснувши «ОК» на push-повідомлення у застосунку Дія. Це значно спростить отримання банківських або поштових послуг, заселення у готель та сотні інших життєвих ситуацій.

Ще один новий документ у застосунку - Цифровий ІПН (податковий номер) –. Понад 30 мільйонів українців наразі користуються ІПН. Відтепер цей папірець буде непотрібний, адже він буде доступний у смартфоні. За допомогою цифрового шерингу документа, його електронну копію можна буде передавати державним органам та бізнесу за секунду. 

*****

YouControl та НКЦПФР домовилися про співпрацю

25 вересня 2020 року YouControl та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підписали меморандум про співпрацю.

Сторони домовились про співпрацю задля обміну досвідом та насамперед підвищення прозорості бізнес-середовища в Україні та зниження рівня шахрайств. Також це стане важливим кроком щодо розширення спектру інформаційних технологій, які державні установи використовують у своїй роботі.  

«НКЦПФР ‒ критично важливий орган для економічної безпеки України. Співпраця з ним дозволить нам зробити свій внесок у те, щоб якомога більше вітчизняного бізнесу працювало чесно і без “спокуси” використати свої доходи протизаконно. Сподіваємось, у результаті співпраці зможемо допомогти ринку вийти на рівень світового розуміння норм комплаєнсу та фінмону», ‒ запевнив засновник та СЕО YouControl Сергій Мільман.

Експерти компанії поділяться своєю експертизою із співробітниками Нацкомісії під час навчань, круглих столів та робочих груп. Окрім цього, планується спільна підготовка  досліджень та аналітичних матеріалів. Зі свого боку НКЦПФР підготує рекомендації щодо вдосконалення системи YouControl за тими напрямками, де вона може бути корисною в боротьбі з економічними злочинами.

«Ми раді початку співпраці з YouControl і сподіваємось, що спільними зусиллями сформуємо прозоре інформаційне середовище, що слугуватиме підвищенню відкритості українського ринку капіталу. Адже саме це є основою повноцінного та розвиненого ринку, що забезпечує належний захист інвестора», ‒ зазначив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Довідкова інформація

YouControl — аналітична система на основі відкритих даних, що з понад 100 джерел формує повне досьє на кожну компанію України, відстежує зміни та візуалізує зв’язки. Надає інформацію про компанії ЄС, Великобританії та РФ. Унікальна технологія YouControl дозволяє за хвилину отримати актуальну на час запиту інформацію про компанію, ФОП або фізичну особу.

*****

НБУ: Пожвавлення економіки в останні місяці поліпшило настрої бізнесу

Як повідомляє Національний банк України на своїй сторінці у Фейсбук, кількість песимистично і оптимістично налаштованих підприємств в Україні поступово вирівнюється. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у вересні знову підріс – до 49.4 пунктів. До балансуючої позначки у 50 пунктів вже недалеко.

Поліпшення ситуації, зокрема певне відновлення внутрішнього та зовнішнього попиту у вересні, відзначили підприємства промисловості та сфери послуг. Їхні очікування вперше з початку коронакризи перетнули нейтральний рівень у 50 пунктів.

Натомість песимістичні настрої поки що зберігаються в секторі будівництва. Також погіршилися й настрої у секторі торгівлі. Торгові підприємства відзначають зниження торговельної маржі і очікують зростання закупівельних цін.

Загалом підприємці поки що дуже обережні в своїх оцінках. Баланс оптимізму і песимізму досить крихкий через високий рівень невизначеності з розвитком пандемії.

*****

KPMG назвала основні виклики і ризики бізнесу в Україні 2020

KPMG презентувала результати нового дослідження «Погляд керівників бізнесу в Україні 2020. Спецвипуск: COVID-19», яке проводилося в Україні з 15 липня по 31 серпня 2020 року.

Згідно дослідження, найбільшою загрозою для зростання компанії керівники бізнесу в Україні називають регуляторний ризик. На другому та третьому місцях – операційний ризик та повернення до територіалізму відповідно. У топ – 5 викликів також увійшли ризик нестачі кваліфікованих кадрів та ризик ланцюжка поставок.

У 2018 та 2019 роках першочерговим викликом керівники українського бізнесу вважали ризик нестачі кваліфікованих кадрів.

За словами керуючого партнера KPMG в Україні Андрія Цимбала, у часи значної невизначеності керівникам вкрай важливо розуміти як поточну локальну ситуацію, так і світові тренди, аби компанія лишалася конкурентоспроможною. Ризик, повязаний з людським капіталом, який світові керівники з початком пандемії розташували на першому місці як головну загрозу для зростання,  на мою думку, в Україні недооцінений. Адже саме людський капітал буде ключем до довготермінового зростання. Тож сьогодні керівникам необхідно сфокусуватися на питаннях мотивації, фізичного та морального здоров’я співробітників, ефективної співпраці та взаємодії, а також розвитку навичок, яких вимагає майбутнє, підкреслив він. 

Основні висновки опитування:

  • Цифрова трансформація. Понад третина керівників зазначають, що пандемія пришвидшила цифрові перетворення. Найуспішнішим виявилося переведення в цифру операційної діяльності (39%) та створення нових цифрових бізнес-моделей та потоків доходів (36%). Проте брак капіталу та відсутність узгодженого погляду на ключові технологічні тренди — найбільші виклики у прискоренні цифрової трансформації.
  • В умовах кадрового дефіциту таланти вирішують все. 59% керівників організацій зазначають, що вони надають перевагу інвестиціям у розвиток людського капіталу, вважаючи, що під час кризи найважливішим є збереження працівників та таланти.
  • Перехід на цифрову роботу. 88% респондентів заявляють, що й надалі розбудовуватимуть інструменти цифрової співпраці й комунікацій. 39% керівників переконані, що віддалена робота розширила їхній доступ до кадрового резерву.
  • Клієнтоорієнтований ланцюжок поставок. 43% стверджують, що через руйнівний вплив пандемії, а також вмотивовані бажанням гнучкіше реагувати на мінливі потреби клієнтів, керівники переосмислити підхід до ланцюжка поставок.
  • Важливість екологічних, соціальних іуправлінських питань. 38% заявляє про прагнення й надалі рухатися у напрямку боротьби з кліматичними змінами. 26% зазначають, що їхня реакція на пандемію зумовила зміщення фокусу на соціальну складову.
  • Зміна корпоративного призначення. 70% в Україні заявляють, що з початком кризи відчувають сильнішу емоційну відданість корпоративному призначенню. При цьому 16% респондентів в Україні зазнали впливу COVID-19 на своє здоров’я, або на здоров’я членів їхніх родин. 39% керівників в Україні визнали, що в результаті пандемії вони переоцінили призначення їхніх компаній. 74% повідомили про зміни у взаємодії зі стейкхолдерами.
  • Очікування зростання бізнесу. 78% менш впевнені у перспективах довготермінового зростання світової економіки, ніж на початку року. 79% менш впевнені у перспективах довготермінового зростання України, ніж на початку року. Утім лише 34% заявляють про зменшення впевненості щодо майбутнього їхнього бізнесу. 72% різною мірою очікують зростання рівня прибутку їхньої організації у наступні 3 роки.

Довідково:

В опитуванні взяли участь 74 управлінці, що працюють у понад 11 галузях української економіки, включно з сектором управління активами, автомобільною галуззю, банківською справою, роздрібною торгівлею, енергетикою, транспортом, страхуванням, фармацевтикою, виробництвом та технологіями.

*****

Професійний стандарт корпоративного секретаря буде оновлено

Члени Професійної асоціації корпоративного управління (ПАКУ) висловилися щодо оновлення та актуалізації Професійного стандарту корпоративного секретаря, перше видання якого відбулося в 2010 році.

Як зазначається на сайті ПАКУ, цей документ став дороговказом для багатьох компаній, які за десять років запровадили посаду Корпоративного секретаря у власні моделі корпоративного управління.

З плином часу постала нагальна потреба актуалізувати його, взявши до уваги сучасні світові тенденції корпоративного управління та вимоги чинного законодавства України. Особливої актуальності цій роботі додає прийняття в першому читанні нового законопроєкту «Про акціонерні товариства». Зокрема, з’являється окремий розділ, що регулює діяльність корпоративного секретаря. Відповідно до законопроєкту вимоги до корпоративного секретаря встановлюватиме Національна комісія цінних паперів та фондового ринку. Отже, йдеться у повідомленні ПАКУ, є нагальна потреба сформувати спільне бачення щодо ролі, функцій та завдань корпоративного секретаря, його підпорядкування, вимог до кандидатів на цю посаду, а також введення до Стандарту нових напрацювань у сфері корпоративного управління – питань комплаенс, управління ризиками, екологічних, соціальних та управлінських практик (ESG) тощо.

З метою реалізації поставлених цілей ПАКУ створила Робочу групу, до якої увійшли члени  Асоціації: досвідчені корпоративні секретарі, юристи, фахівці з корпоративного управління.

*****

Результати торгів ФБ «Перспектива» за вересень 2020 року

Протягом вересня 2020 року на ФБ «Перспектива» укладено 573 угоди на суму 15,73 млрд грн (-8% до серпня 2020 р., +10% до вересня 2019 р.), з початку року – 5 034 угоди на суму 140,12 млрд грн. (+1% до січня-вересня 2019 р.), повідомляє сайт біржі.

Сукупно на фондових біржах України обсяг укладених угод у вересні 2020 року склав 28,4 млрд грн  (+2% до серпня 2020 р.), з початку року – 240 млрд грн (+4% до січня-вересня 2019 р.).

У структурі торгів на фондових біржах з початку року традиційно домінують боргові інструменти: держоблігації та держдеривативи – 98,5%, облігації підприємств та міських позик - 1,3%, акції, цінні папери ІСІ та опціонні сертифікати – 0,2%.

ФБ «Перспектива» посідає перше місце за обсягом торгів у вересні з часткою загального біржового обороту 55%, з початку року - 58%, в т.ч. в сегменті держоблігацій – 56% та 59% відповідно.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у вересні зменшився на 8%, кількість угод - на 2%. При цьому 36,78% торгів проведено на ринку РЕПО, 63,21% - на адресному ринку, 0,02% - на ринку заявок.
Обсяги торгів держоблігаціями на ФБ «Перспектива» та загальний обсяг торгів порівняно з аналогічним періодом 2019 року збільшилися на 1%.
Станом на 30.09.2020 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 280, з них 183 – лістингові.
Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 194 - держоблігації та держдеривативи, 22 - облігації підприємств, 2 – облігації місцевих позик, 21 - акції, 1 - акції КІФ, 7 - інвестиційні сертифікати, 19 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом вересня договори на ФБ «Перспектива» укладалися щодо 38 фінансових інструментів, з початку 2020 року – щодо 73 фінансових інструментів.

Кількість членів ФБ «Перспектива» станом на 30.09.2020 – 67.

*****

Огляд діяльності ПФТС за вересень 2020 року

Як повідомляє ПФТС, у вересні 2020 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 12,5 млрд грн (115% рівня аналогічного періоду 2019 року та 120% рівня серпня 2020 року). З початку року укладено 4 260 біржових контрактів на загальну суму 99,4 млрд. грн. (112% рівня аналогічного періоду 2019 року).

На «ринку заявок» укладено 17% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 79% угод, на ринку РЕПО — 3% угод та на ринку односторонніх аукціонів — 1%.

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

- за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 99,9% (муніципальні облігації — 100%, державні облігації — 99,9%, акції — 41,8%);

- за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 44,2% (муніципальні облігації — 77,2%, державні облігації — 43,6%, корпоративні облігації — 17,8% та акції — 16,6%).

У вересні 2020 року 41 учасник торгів на ПФТС укладав угоди з 47 випусками цінних паперів (державні облігації – 33, акції – 7, муніципальні облігації — 4, корпоративні облігації, ЦП ІСІ та облігації іноземної держави — по 1). У січні-вересні 2020 року 56 учасників торгів укладали угоди з 117 випусками цінних паперів (державні облігації – 58, акції – 29, корпоративні облігації — 16, муніципальні облігації — 10, цінні папери ІСІ — 3 та облігації іноземної держави — 1).

Найбільший обсяг торгів у вересні було укладено з державними облігаціями – 12,1 млрд. грн. (116% рівня серпня 2020 року).

Серед 33 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 5 випусків — з датою погашення в 2020 році (обсяг торгів — 0,76 млрд грн), 16 випусків — з датою погашення в 2021 році (6,1 млрд грн), 6 випусків — з датою погашення в 2022 році (1,4 млрд грн), 4 випуски — з датою погашення в 2023 році (1,7 млрд грн), по 1 випуску — з датами погашення в 2025 (1,7 млрд грн) та 2027 (0,4 млрд грн) роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2025-02-26, 2023-08-23 та 2021-08-11, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2025-02-26, 2021-09-29 та 2023-08-23.

Серед облігацій зовнішніх державних позик України найбільшим попитом користувалися ОЗДП з датами погашення 2032-09-25, 2028-11-01 та 2026-06-20.

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у вересні склав 416,9 млн грн (у 15 разів більше рівня серпня 2020 року).

На ПФТС відбулося розміщення облігацій Харківської міської ради (серія J) номінальним обсягом 400 млн. грн.

Найбільшим попитом користувалися облігації Харківської міської ради (серія J), Харківської міської ради (серія H) та Львівської міської ради (серія I).

Обсяг торгів облігаціями підприємств у вересні склав 1,9 млн грн (у 7 разів більше рівня серпня 2020 року). Найбільшим попитом користувалися облігації ТОВ "РУШ" (серія E).

У сегменті акцій підприємств у вересні 2020 року загальний обсяг торгів склав 8,3 млн грн (в 5 разів більше рівня серпня 2020 року).

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ", ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" та ПрАТ "Шахтоуправління "Покровське".

Станом на 30 вересня 2020 року кількість членів АТ «Фондова біржа ПФТС», допущених до торгів, становила 58: 29 банків та 29 фінансових компаній. До торгів на АТ «Фондова біржа ПФТС» було допущено 358 випусків цінних паперів, з яких 129 випусків ЦП перебували у Біржовому реєстрі.

У Біржовому списку ПФТС знаходились 116 випусків внутрішніх державних облігацій, 11 випусків — зовнішніх державних облігацій, 61 випуск — корпоративних облігацій, 120 випусків акцій підприємств, 29 випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування, 12 випусків муніципальних облігацій, один державний дериватив, одна облігація іноземної держави, два випуски облігацій іноземного емітента, два випуски акцій іноземних емітентів та три випуски цінних паперів інститутів спільного інвестування іноземних емітентів.

*****

Підсумки торгів на Українській біржі" за вересень 2020 року

Загальний обсяг торгівна "Українській біржі" у вереснісклав124519739,16грн, а загальна кількість угод-247, йдеться на сайті біржі.

У структурі торгів завересень 2020на корпоративні облігації припадало4,40%сумарного обороту або5479342,59грн,61,18% - на державні облігації або76177 869грн,33,37%на акції або41547785,88грн,на інвестиційні сертифікати  - 0,90%або1116160,71грн, та на ф’ючерси0,16%або198580грн.

У вересніІндекс українських акцій (ІндексUX)зменшився на0,86%з1319,73до1308,33пунктів.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24