Новини УАІБ

11 серпня 2020

Прийнято нові урядові постанови з питань фінансового моніторингу

Кабінет Міністрів України на засіданні прийнято ряд нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію вимог нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», участь у розробці яких взяли Міністерство фінансів України спільно з Держфінмоніторингом із залученням інших учасників системи запобігання та протидії.

Так, з метою приведення законодавства у сфері запобігання та протидії до вимог 33 Рекомендації Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF), постановою Уряду затверджено Порядок формування та оприлюднення комплексної адміністративної звітності у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Крім того, Уряд схвалив проект постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України про затвердження Порядку збору, обробки і аналізу інформації щодо результатів діяльності суб’єктів фінансового моніторингу, інших державних органів, що беруть участь у роботі системи запобігання та протидії, схвалення та оприлюднення результатів національної оцінки ризиків та здійснення заходів за її результатами.

Також, прийнято постанову «Про затвердження Порядку формування переліку держав (юрисдикцій), що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення». Реалізація постанови забезпечить дотримання міжнародних стандартів у сфері відмивання коштів та протидії фінансуванню тероризму, зокрема 19 - ої Рекомендації FATF.

Довідково:

Раніше на виконання вимог нового Базового Закону, Урядом були ухвалені:
- постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 622 «Про затвердження Порядку формування переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 627 «Деякі питання єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 р. № 653 «Про внесення змін до Положення про Державну службу фінансового моніторингу України»;
- постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 654 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

*****

НКЦПФР працюватиме з IFC над запровадженням стандартів зеленого
фінансування з акцентом на зелені облігації

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підписали договір про співпрацю з метою активізації розвитку фінансування з фокусом на адаптацію до зміни клімату в країні. Ця ініціатива є частиною ширшої стратегії IFC із залучення в Україну сталого фінансування, повідомляє сайт Комісії.

НКЦПФР працюватиме з IFC над запровадженням у країні стандартів зеленого фінансування із особливим акцентом на зелені облігації. Спеціалісти IFC також консультуватимуть з питань, як стимулювати впровадження належних екологічних, соціальних та управлінських практик (ESG), що можуть допомогти компаніям функціонувати у більш сталий спосіб, як покращити доступ до капіталу, як пом’якшити ризики, пов’язані з їх ESG, та як убезпечитися від помилок в управлінні. Метою цієї роботи є сприяння розвитку, оскільки збільшення доступу до капіталу заохочує нові інвестиції, стимулює економічне зростання та формує передумови для створення нових робочих місць.

Український ринок капіталу має стати частиною глобальних ринків капіталу і наша робота спрямована на те, щоб допомогти розвинути цей потенціал. Разом з нашими міжнародними партнерами ми працюватимемо над політиками, щоб запровадити в Україні стандарти зеленого фінансування, насамперед через зелені облігації, нормативи і правила розкриття інформації про екологічно-соціальні аспекти та аспекти управління, зазначив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв. Він переконаний, що завдяки успішному запровадженню цих інструментів український ринок зможе приваблювати більше фінансових ресурсів.

Глобальний досвід IFC довів, що інвестиції, які забезпечують вигоди для довкілля, є не лише  більш життєздатними з екологічної точки зору, вони також є більш доцільними і в комерційному вимірі. Розвиток зеленого фінансування набирає обертів у всіх країнах світу. Працюючи з нашими партнерами, ми радо ділимося нашим багаторічним досвідом роботи в сфері зеленого фінансування, а також передаємо знання про передові екологічні, соціальні та управлінські практики, щоб створити більше  можливостей для сталого зростання приватного сектору України підкреслив Регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

Щоб підтримати поступальний рух України в напрямку сталого фінансування у відповідності до передових міжнародних практик, НКЦПФР нещодавно приєдналась до створеної за підтримки IFC Мережі сталого банкінгу (SBN) — співтовариства регуляторних органів фінансового сектору та банківських асоціацій із 40 країн, що розвиваються, які взяли на себе зобов’язання просувати стале фінансування. Мережа SBN та IFC працюватимуть з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку над розробкою дорожньої карти сталого фінансування, формуванням нормативної бази та наданням методичної допомоги в розвитку банківських продуктів зеленого та кліматичного фінансування, а також впровадженням належних стандартів та практик ESG.

Ця ініціатива проходить в рамках програми Зеленого фінансування IFC у партнерстві з Федеральним міністерством фінансів Австрії та Програми IFC «Сприяння інвестиціям через об’єднання екологічних, соціальних та управлінських стандартів» в Європі та Центральній Азії, що реалізується в партнерстві зі Швейцарським державним секретаріатом з економічних справ SECO.

*****

Оновлено склад Наглядовової ради Нацдепозитарія

04 серпня відбулися дистанційні позачергові Загальні збори акціонерів ПАТ «НДУ», які прийняли рішення достроково припинити повноваження членів Наглядової ради ПАТ «НДУ» та обрали новий склад Наглядової ради ПАТ «НДУ».

Оновлена Наглядова рада НДУ, як і попередня, складається із семи членів. До нового складу Ради обрано 5 незалежних директорів:  Данилюка Олександра Олександровича,  

Лісовенка Віталія Васильовича, Мілентьєва Віталія Михайловича, Стеценка Миколу Володимировича, Якубовського Володимира Олександровича, представником акціонера Держава Україна в особі НКЦПФР став Панченко Олександр Сергійович, а представником  акціонера Національний банк України - Селехман Микола Миколайович

Найближчим часом відбудеться перше засідання нового складу Наглядової ради НДУ. Першочерговими завданнями для новообраних членів стане обрання голови ради та визначення спільного бачення майбутнього напрямку у розвитку діяльності НДУ.

Нагадуємо, що позачергові збори акціонерів ПАТ «НДУ» були скликані Наглядовою радою у зв’язку з тим, що кількість членів Наглядової ради ПАТ «НДУ», які є незалежними директорами, становила менше кількості, визначеної Статуту ПАТ «НДУ» через припинення у червні повноважень Мітюкова Ігоря Олександровича за його заявою.

*****

НКЦПФР оприлюднила інформацію про розвиток фондового ринку України
протягом січня-червня 2020 року

Реєстрація випуску цінних паперів

Як зазначається на сайті НКЦПФР, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих регулятором у січні-червні 2020 року, становив 52,52 млрд грн, що більше на 35,96 млрд грн порівняно з відповідним періодом 2019 року (16,57 млрд грн).

Протягом січня-червня 2020 року Комісія зареєструвала 26 випусків акцій на суму 3,26 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 186,8 млн грн.

Серед значних за обсягом випусків акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій у червні 2020 року, зареєстровано: випуск ПрАТ СК "Граве Україна" на суму 40 млн грн.

Протягом січня-червня 2020 року зареєстровано 46 випусків облігацій підприємств на суму 28 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств збільшився на 25 млрд грн.

Серед значних за обсягом випусків облігацій підприємств, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків облігацій підприємств у червні 2020 року, зареєстровано: 3 випуски Державного агентства автомобільних доріг України на загальну суму 11,485 млрд грн.

Крім того, у червні 2020 року, Комісією зареєстровано випуск облігацій підприємства на суму 1,4 млн дол США.

Реєстрація випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування

Протягом січня-червня 2020 року обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 1,95 млрд грн, що менше на 182 млн грн порівняно з даними за аналогічний період 2019 року.

Протягом січня-червня 2020 року обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 19 млрд грн, що більше на 10,48 млрд грн порівняно з даними за аналогічний період 2019 року.

Кількість внесених в ЄДРІСІ корпоративних інвестиційних фондів та пайових інвестиційних фондів з початку року за станом на 30.06.2020 становить 98 інститутів спільного інвестування, серед них:

81 корпоративних інвестиційних фондів;

17 пайових інвестиційних фондів

з них вилучено з ЄДРІСІ 3 пайових та 0 корпоративних інвестиційних фондів.

Діяльність організаторів торгівлі

За результатами торгів на організованому ринку протягом січня-червня 2020 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 156,6 млрд грн.

Протягом січня-червня 2020 року порівняно з даними аналогічного періоду 2019 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі збільшився на 5,47% (січень-червень 2019 року – 148,5  млрд грн).

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі протягом зазначеного періоду зафіксовано з ОВДП – 154,65 млрд грн (98,75% від загального обсягу біржових контрактів на організаторах торгівлі протягом січня-червня поточного року).

На біржовому ринку протягом січня-червня 2020 року спостерігалася консолідація торгівлі цінними паперами на двох фондових біржах «Перспектива» та «ПФТС», що становило 99,71% вартості біржових контрактів

Обсяг біржових контрактів з цінними паперами протягом січня-червня 2020 року на організаторах торгівлі на вторинному ринку становив 99,92% від загального обсягу біржових контрактів протягом зазначеного періоду. 

*****

НКЦПФР почалапублікувати список
потенційно фіктивних фінансових проектів

З метою захисту прав споживачів фінансових послуг на вебсайті НКЦПФР розпочато публікування списку сумнівних інвестиційних проектів, метою яких може бути заволодіння коштами громадян України шляхом надання уявлення щодо інвестування в різні фінансові активи та здійснення діяльності без відповідних дозвільних документів.

Список розміщено в розділі вебсайту «Діяльність»/«Захист інвесторів»/«Попередження інвесторам» за посиланням.

Комісія ретельно вивчає відкриті джерела інформації щодо популяризації різноманітних фінансових проектів, які, зокрема, перевіряються спеціалістами на відповідність затвердженим ознакам фіктивності (перелік за посиланням). До списку вносяться ті проекти, які відповідають хоча б кільком ознакам фіктивності. Перелік таких компаній буде постійно доповнюватися. 

Сотні мільйонів гривень українських громадян щороку залучають ініціатори ризикованих фінансових проектів. Повна або часткова втрата цих грошей вкладниками є логічним результатом нерозважливої поведінки інвесторів, існування «сірих зон», яке не регулює національне законодавство, та відсутності повноцінних фінансових інструментів. Комісія закликає потенційних інвесторів більш прискіпливо ставитись до аналізу рекламних обіцянок подібних проектів та реально оцінювати усі відповідні ризики вкладання в них власних коштів.

Регулятор наголошує, що у разі відмови таких проектів від своїх зобов’язань інвестовані кошти повернути практично неможливо. 

*****

Результати діяльності ПФТС за липень 2020 року

У липні 2020 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 13,1 млрд. грн. (101% рівня аналогічного періоду 2019 року та 113% рівня червня 2020 року). З початку року укладено 3 313 біржових контрактів на загальну суму 76,3 млрд. грн. (110% рівня аналогічного періоду 2019 року). Про це йдеться на сайті ПФТС.

На «ринку заявок» укладено 9% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 87,6% угод, на ринку РЕПО — 3% угод, на ринку аукціонів (аукціони з первинного розміщення муніципальних облігацій) — 0,4% угод.

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

            - за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 99,9% (муніципальні облігації — 100%, державні облігації — 99,9%, акції — 39%);

            - за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 48% (муніципальні облігації — 100%, державні облігації — 45%, корпоративні облігації — 97%, акції — 14%).

У липні 2020 року 39 учасників торгів на ПФТС укладали угоди з 51 випуском цінних паперів (державні облігації – 37, муніципальні облігації — 6, акції – 6, корпоративні облігації — 2). У січні-липні 2020 року 52 учасника торгів укладали угоди з 111 випусками цінних паперів (державні облігації – 53, акції – 29, корпоративні облігації — 16, муніципальні облігації — 9, цінні папери ІСІ — 3 та облігації іноземної держави — 1).

Найбільший обсяг торгів у липні було укладено з державними облігаціями – 11,8 млрд. грн. (107% рівня червня 2020 року).

Серед 37 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 10 випусків — з датою погашення в 2020 році, 16 випусків — з датою погашення в 2021 році, 5 випусків — з датою погашення в 2022 році, 3 випуски — з датою погашення в 2023 році, по 1 випуску — з датами погашення в 2024, 2025 та 2027 роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2021-01-20, 2025-02-26 та 2021-03-24, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2021-03-24, 2021-01-20 та 2022-05-11.

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у липні склав 1,1 млрд. грн. (185% рівня червня 2020 року).

На ПФТС відбулися два первинні розміщення облігацій: Львівської міської ради (серія K) та Харківської міської ради (серія I).

Найбільшим попитом користувалися облігації Харківської міської ради (серія I), Львівської міської ради (серія K) та Харківської міської ради (серія G).

Обсяг торгів облігаціями підприємств у липні склав 0,22 млрд. грн. (в 30 разів більше, ніж в червні 2020 року).

Найбільшим попитом користувалися облігації АТ "ТАСКОМБАНК" (серія J) та ТОВ "РУШ" (серія E).

У сегменті акцій підприємств у липні 2020 року загальний обсяг торгів склав 1,9 млн. грн. (131% рівня червня 2020 року).

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ", ПАТ "АРСЕЛОРМІТАЛЛ КРИВИЙ РІГ" та ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО".

Індекс ПФТС за звітний період зріс на 0,15% до рівня 500,2 пункти.

Станом на 31 липня 2020 року кількість членів АТ «Фондова біржа ПФТС», допущених до торгів, становила 57: 28 банків та 29 фінансових компаній. До торгів на АТ «Фондова біржа ПФТС» було допущено 363 цінні папери, з яких 133 ЦП перебували у лістингу

Протягом місяця до Біржового Списку було включено 3 випуски корпоративних облігацій, 2 випуски муніципальних облігацій, 2 випуски ОВДП, 1 випуск облігацій іноземного емітента та 1 цінний папір ІСІ.

У Біржовому списку ПФТС знаходились 119 випусків внутрішніх державних облігацій, 10 випусків — зовнішніх державних облігацій, 62 випуски — корпоративних облігацій, 122 випуски акцій підприємств, 29 цінних паперів інститутів спільного інвестування, 12 випусків муніципальних облігацій, один державний дериватив, одна облігація іноземної держави, два випуски облігацій іноземного емітента, два випуски акцій іноземних емітентів та три випуски цінних паперів інститутів спільного інвестування іноземних емітентів. 

*****

У липні споживчі ціни в Україні зменшилися на 0,6% порівняно з червнем - Держстат

Як повідомляє Державна служба статистики, споживчі ціни в липні 2020 р. порівняно із червнем 2020 р. знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 1,4%.

За даними відомства, базова інфляція в липні 2020 р. порівняно із червнем 2020 р. становила -0,1%, з початку року – 1,4%.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24