Новини УАІБ

30 червня 2020

МБРР виділить Україні 350 мільйонів доларів США на підтримку
 економічного відновлення та розвитку

Україна отримає від Міжнародного банку реконструкції та розвитку 350 мільйонів доларів США на підтримку проекту «Перша позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення». Відповідне рішення 26 червня 2020 року прийняла Рада директорів Світового банку.

Це перший проект серії позик на підтримку політики розвитку загальним обсягом 700 млн доларів США, який підтримує зусилля Уряду України в реалізації реформ за такими основними напрямами:

1) посилення демонополізації та антикорупційних інститутів, зокрема шляхом анбандлінгу власності в газовій галузі, удосконалення правової бази для концесій та зміцнення антикорупційних інститутів;

2) зміцнення ринку землі та кредитного ринку шляхом створення прозорого ринку сільськогосподарських земель з відповідними гарантіями захисту, посилення механізму врегулювання непрацюючих кредитів та нагляду за небанківськими фінансовими установами;

3) підкріплення системи соціальної підтримки шляхом збільшення розміру пенсійних виплат.

«Пандемія COVID-19 спричинила стрімкий економічний спад, що позначився на доходах простих українців і малого бізнесу, та створив додаткове навантаження на державний бюджет, - зазначив Аруп Банерджи, новопризначений Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України. - В рамках цієї позики на політику розвитку надається 350 мільйонів доларів США на підтримку державного бюджету у скрутні часи. Світовий банк вітає зобов’язання Уряду щодо реформ, спрямованих на підготовку економіки до відновлення, зокрема, суттєві кроки, зроблені для зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель, та збільшення виплат вразливим групам населення похилого віку».
 

*****

Мінфін презентував Концепцію запровадження особливих умов
оподаткування податком на прибуток підприємств

25 червня у Міністерстві фінансів відбулася зустріч з представниками бізнес-спільноти, повідомляється на сайті відомства.

Як зазначив міністр фінансів Сергій Марченко, важливо напрацьовувати всі законодавчі зміни у податковому і митному напрямках спільно з представниками бізнес-середовища, адже ми зацікавлені в тому, щоб сумлінному бізнесу було комфортно працювати в нашій країні. Наше завдання - створити максимально комфортні умови для розвитку підприємництва, при цьому забезпечивши баланс між економічними інтересами бізнесу та держави, - наголосив він.

Під час зустрічі було презентовано Концепцію запровадження особливих умов оподаткування податком на прибуток підприємств. Сьогодні в парламенті знаходяться законопроекти про запровадження податку на виведений капітал. Як зазначалося на зустрічі, це важлива ініціатива, яка має переваги як для бізнесу, так і держави, але й несе ризики. Ключовим ризиком є значні втрати бюджету в перші роки його запровадження.

За попередніми оцінками запровадження цієї моделі з 2021 року може призвести до прямих втрат бюджету щонайменше у короткостроковій перспективі з розрахунку у сумі близько 53 млрд грн.

Водночас, йшлося на зустрічі, важливою є умова щодо дотримання фіскальної нейтральності зміни моделі оподаткування. Як зауважила заступниця міністра Світлана Воробей, приймати модель податку на виведений капітал у чистому вигляді в умовах, в яких держава існує сьогодні, неможливо. Тому міністество пропонує запровадити спеціальний податок на прибуток підприємств для платників у межах окремих регіонів, в яких є незначні надходження цього податку.

За експертною оцінкою сума втрат надходжень податку на прибуток підприємств від запровадження такої моделі оподаткування може скласти близько 1,0 млрд гривень у перший рік запровадження, але, з іншого боку, це дасть додаткові стимули для розвитку бізнесу і не так сильно вплине на бюджет.

Законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на прибуток підприємств» вже оприлюднено на сайті Мінфіну, де також можна ознайомитися з цією Концепцією.

 

*****

Україна має величезний потенціал для залучення інвестицій, - міністр Ігор Петрашко

Україна цікава інвесторам у багатьох сферах. Головне, сформувати для них оптимальні умови та певний пільговий набір. Про це зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко в ефірі каналу «Прямий».

"Ми ведемо перемовини одразу з багатьма інвесторами. Минулого тижня у нас були перемовини з американськими інвесторами на урядовій платформі ЮкрейнІнвест. Це 7 великих інвесторів, які готові інвестувати до 50-100 млн. доларів на першому етапі», – прокоментував Ігор Петрашко.

Він додав, що інвестори цікавляться різноманітними секторами, де є перспективні напрямки, де створюється додана вартість.

Також, за словами Міністра, інвестиції надходять через малу приватизацію, яка, попри коронавірус, демонструє позитивні результати.

Темпи малої приватизації зросли вдвічі, попри карантин, сказав він. Так, за 5 місяців 2020 року мала приватизація принесла вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Від приватизації від Фонду держмайна до бюджету надійшло 500,84 млн грн за січень-травень 2020 року. Для порівняння, у 2019 році державний бюджет отримав 216,8 млн грн за аналогічний період.

Від продажу об'єктів комунальної власності місцевими органами влади у 2020 році додатково отримано 251,6 млн грн. Загалом у бюджети всіх рівнів мала приватизація принесла вже 752,4 млн гривень.

 

*****

Smidа: Адміністратори НПФ можуть подавати звітність
 через Кабінет інформаційних послуг

У «Кабінеті інформаційних послуг» на сайті Smida.gov.ua  реалізовано можливість реєстрації нових користувачів - адміністраторів НПФ та управителів ФФБ і ФОН.

Як повідомляє Smidа на своєму сайті, функціонал Кабінету було розширено відповідно до вимог законодавства, згідно яких до професійної діяльності на фондовому ринку віднесено діяльність з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, а також діяльність з адміністрування недержавних пенсійних фондів.

Відтепер, зокрема, при реєстрації в «Кабінеті інформаційних послуг» юридичної особи з видом діяльності «компанія з управління активами / адміністратор НПФ» в інтерфейсі з’являється можливість додавати Фонди. А управителям ФФБ і ФОН слід вказувати вид діяльності «управителі». Під час реєстрації Користувачам доступний функціонал заповнення Ідентифікаційного бланку, реєстрації довірених осіб та фондів, а також автоматичного формування рахунків на оплату послуг.

Можливість подання звітності через «Кабінет» буде відкрито новим суб'єктам одразу після набрання чинності відповідними нормативно-правовими актами, що установлюють порядок звітування зазначених суб’єктів.

Для швидкої реєстрації та безпомилкового подання звітності - до послуг користувачів  «Кабінету» пропонується Інструкція користувачаПідтримка технічних спеціалістів, а також електронна форма зворотнього зв’язку.

Smidа нагадує, що Законом України від 12.09.2019 року №79-IX«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (спліт) передбачена ліквідація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передача її функцій Національному банку України та НКЦПФР. Відповідно до змін законодавства з 1 липня 2020 року до професійної діяльності на фондовому ринку віднесена діяльність з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, а також діяльність з адміністрування недержавних пенсійних фондів.


*****

З 1 жовтня набирає чинності порядок погодження наміру набуття або
збільшення істотної участі у профучаснику ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляє, що 1 жовтня 2020 року набирає чинності нова редакція Порядку погодження набуття особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в його органах управління з одночасною зміною його назви.

Змінами до Порядку передбачена процедура погодження наміру набуття особою одноосібно або спільно з іншими особами істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа матиме значний вплив на управління або діяльність профучасника.

Структура власності профучасника фондового ринку буде вважатися непрозорою якщо:

  • неможливо визначити всіх власників істотної участі у заявнику через наявність у структурі власності конструкцій щодо взаємного володіння частками;
  • неможливо визначити всіх власників істотної участі у заявнику через наявність у структурі власності трасту, про якого не розкрита інформація;
  • неможливо визначити всіх власників істотної участі у заявнику через наявність у структурі власності осіб, які мають право володіти, користуватись та розпоряджатись правами щодо істотної участі, але при цьому діють за вказівками кінцевих бенефіціарів;
  • структура власності заявника складається виключно з осіб, які володіють участю у статутному капіталі заявника у розмірі менше 10%, що не дає можливості встановити хоча б одну особу, що володіє істотною участю у заявнику і в заявнику відсутня особа, яка незалежно від формального володіння здійснює значний вплив на заявника;
  • власниками з істотною участю не погоджено таку істотну участь, якщо на момент набуття істотної участі таке погодження було передбачено законодавством.

Важливо знати, що з 1 жовтня у разі встановлення факту набуття або збільшення істотної участі у профучаснику фондового ринку без отримання погодження в Комісії наміру такого набуття та/або збільшення (крім декількох виключень) профучасник може бути позбавлений ліцензії, якщо не приведе структуру власності у відповідність до вимог Порядку та умов або до Ліцензійних умов.

Цим рішенням НКЦПФР імплементовано норми Директиви 2014/65/ЄС Європейського Парламенту та Ради  від 15.05.2014 року та Делегованого Регламенту Комісії № 2017/1946 від 11.07.2016 року щодо вичерпного переліку інформації, яка повинна бути включена потенційними набувачами в повідомлення про потенційне набуття істотної участі.

Зі змінами до Порядку погодження наміру набуття або збільшення істотної участі у профучаснику ринку можна ознайомитись за посиланням.

 

*****

Нацбанк удосконалює обчислення статистики прямих іноземних інвестицій

Національний банк удосконалив обчислення статистики прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів, йдеться у повідомленні НБУ. Відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств. Тобто доходи прямих іноземних інвесторів включатимуть не лише дивіденди, але й їх частку в нерозподіленому прибутку підприємства.

Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду та практиці більшості країн світу. Вони дадуть змогу поліпшити порівнюваність макропоказників України з іншими країнами. Врахування реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображатимуться у двох статтях платіжного балансу – “Первинні доходи” поточного рахунку та “Прямі інвестиції” фінансового рахунку.

Урахування реінвестованих доходів корегує показники дефіциту поточного рахунку України та прямих іноземних інвестицій на однакові значення. Дані платіжного балансу за 1-й квартал 2020 року та переглянуті за новою методологією дані за 2015−2019 роки опубліковані в розділі Статистика на офіційному вебсайті Національного банку. За новою методологією в 1-му кварталі 2020 року зафіксовано чистий відплив за прямими іноземними інвестиціями у розмірі 1,6 млрд дол. США, зумовлений вилученням реінвестованих доходів реального сектору (за попередньою методологією чистий приплив становив 540 млн дол. США).

Оновлений макропрогноз Національного банку, який буде враховувати ці зміни, буде опубліковано в Інфляційному звіті 30 липня 2020 року.

НБУ також  нагадає, що функції публікації даних щодо прямих іноземних інвестицій із 2020 року остаточно передані з Державної служби статистики України до Національного банку. Перша публікація статистики прямих інвестицій за видами економічної діяльності у розрізі країн і регіонів відбудеться 30 червня 2020 року. Деталі дивіться в презентації про удосконалення статистики прямих іноземних інвестицій.


*****

Реєстрація ТОВ за один день: Мін'юст розповів про послугу

Міністерство юстиції України повідомило, що розпочалося бета-тестування послуг з ТОВ.

Зокрема, для користувачів доступні дві послуги:

            - Реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту. Подання заяви: 20 хв.

            - Перехід ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту. Подання заяви: 10 хв.

При цьому у міністерстві наголошують, що реєстрація буде відбуватися протягом одного робочого дня.

Сервіс, що надавався на порталі Мін‘юсту - онлайн-будинку юстиції, після тестування буде доступним лише на diia.gov.ua.

 

*****

Народні депутати хочуть надати фіскальні пільги індустріальним паркам

У парламенті  зареєстровано законопроекти №3724 і №3725, якими пропонується надати інвестиційні, податкові та митні стимули для компаній-резидентів індустріальних парків в Україні.

Як зазначається у законопроєктах про внесення змін до Митного кодексу України та Податкового кодексу, спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом запровадження інвестиційних стимулів в індустріальних парках, його метою є сприяння залученню прямих інвестицій у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків задля перетворення їх на рушійну силу економічного та промислового розвитку шляхом запровадження низки інвестиційних стимулів, що відповідають сучасним світовим тенденціям та підвищать конкурентоспроможність вітчизняних індустріальних парків.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Голова комітету з питань економічного розвитку і один з авторів законопроєктів Дмитро Наталуха, за розрахунками різних експертів, прийняття та реалізація цих законопроектів дозволить залучити від $2,85 до $15,7 млрд., та збільшити ріст ВВП фвід 0.9% (песимістичний сценарій) до 12.4% (оптимістичний сценарій).

Це все може стати можливим завдяки стимулам, які, серед іншого, передбачають обидва законопроекти:

  • звільнення резидентів ІП від оподаткування податком на прибуток протягом 5 років; сплата 50% податку на прибуток протягом наступних 5-и років за умови наявності експорту;
  • запровадження ставки ПДВ в 3% на імпорт обладнання і комплектуючих для облаштування ІП строком на десять років;
  • запровадження мінімального ставки ПДВ в 3% на імпорт сировини, напівфабрикатів і приладів за умови подальшого виробництва з них кінцевого продукту та експорту не менш як 50% готової продукції;
  • звільнення резидентів ІП від ввізного мита на іноземне обладнання та комплектуючі;
  • відшкодування експортерам з числа резидентів ІП частини відсотків за кредитами на зовнішні поставки:

˗ 30% від суми відсотків при частці експорту 15% від обсягів випуску;

˗ 50% від суми відсотків при частці експорту 30% від обсягів випуску;

˗ 75% від суми відсотків при частці експорту 50% від обсягів випуску;

˗ 50% від суми відсотків при частці експорту 70% від обсягів випуску

 

*****

Промислове виробництво у січні–травні 2020 року

Як повідомляє Держстат України, у травні 2020 року індекс промислової продукції становив: сезонно скоригований (порівняно з квітнем 2020 р.) ­102,8%; скоригований на ефект календарних  днів (порівняно з травнем 2019 р.)  88,3%.

У січні–травні 2020 року порівняно із січнем–травнем 2019р. індекс промислової продукції становив 91,3%, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 93,4%, переробній – 90,0%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря 93,1%.

Падіння промислового виробництва (нескориговане на календарний ефект) в Україні у травні-2020 до травня-2019 склало 12,2%, тоді як у квітні таке відставання складало 16,2%.

Згідно з повідомленням Держстату, у порівнянні з квітнем-2020 нескоригований показник промвиробництво зріс на 4,9%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24