Новини УАІБ

10 лютого 2020

На засіданні Ради УАІБ прийнято рішення провести
Загальні збори членів УАІБ 10 березня 2020 року

06 лютого 2020 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому взяв участь член НКЦПФР О. Панченко.

Учасники засідання обговорили низку питань, пов’язаних з підготовкою до проведення щорічних Загальних зборів членів УАІБ, які відбудуться 10 березня 2020 року у Києві.

Члени Ради схвалили проект порядку денного Загальних зборів, звіти УАІБ та Ревізійної комісії за 2019 рік, проекти плану та бюджету Асоціації на 2020 рік. Учасники засідання також розглянули і схвалили проект змін до Статуту УАІБ та Положення про збір та обробку інформації, яка надається до Української асоціації інвестиційного бізнесу членами Асоціації.

Матеріали Загальних зборів розміщено на сайті УАІБ та розіслано членам Асоціації.

Рада затвердила рішення Дисциплінарного комітету і виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «ПРАКТИКА» (м.Київ) у зв’язку з порушенням вимог внутрішніх документів УАІБ.

Рада своїм рішенням обрала тимчасово виконуючого обов’язки члена Ради УАІБ О. Петрашка (ТОВ «КУА «Евклід», м. Київ) на період до 10 березня 2020 року.

 Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 10 березня 2020 року.

*****

Щомісячний огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди). Січень 2020 року

За підсумками січня 2020 року індекс Української Біржі зменшився на -0,40%, а індекс ПФТС зменшився на -0,084%.

За рівнем доходності сектори ІСІ з публічним розміщенням розподілилися таким чином: на першому місці – відкриті фонди (+2,14%), на другому – закриті (+0,65%), інтервальні ІСІ – на третьому (-0,03%).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 14 відкритих ІСІ, які надали звіти за січень, становила 65,66 млн. грн.Відповідно до отриманих на кінець попереднього місяця даних, загальне збільшення чистих активів становило+837,53 тис. грн. (-3,55%). Рух чистого капіталу у секторі становив -202,61 тис. грн. через значні виплати коштів інвесторам.

У січні діапазон доходності інвестфондів коливався в межах від +7,83 до +0,08%. За підсумками місяця всі фонди завершили місяць зі зростанням показників рівня доходності.

Лідерами зростання у секторі відкритих ІСІ стали фонди: «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+121,77 тис. грн. (+9,36%)) – завдяки розміщенню 26 сертифікатів (+1,42% в обігу) отримав 19,57 тис. грн. чистого притоку капіталу; «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+216,58 тис. грн. (+2,87%)) - зростання ВЧА відбулося за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфеля;

«Альтус-Депозит» (+92,52 тис. грн. (+2,21%)) – додаткового розміщення ІС не було, збільшення ВЧА відбулося за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфеля.

Найбільші виплати інвесторам у січні зробили такі фонди:

«КІНТО-Класичний» (+135,77 тис. грн. (+0,47%)) – викуп у інвесторів незначної кількості сертифікатів (-0,53% в обігу) призвів до відтоку чистого капіталу у розмірі -156,27 тис. грн.;

«КІНТО-Еквіті» (-23,92 тис. грн. (-0,49%)) – так само, через викуп у інвесторів 39 шт. сертифікатів, чистий відтік становив -45,46 тис. грн.;

«КІНТО-Казначейський» (+105,41 тис. грн. (+4,50%)) – через пред’явлення до викупу 43 інвестиційних сертифікатів чистий відтік склав -10,44 тис. грн.

Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «КІНТО-Класичний» (44,54% сукупної ВЧА (29,25 млн. грн.)), другу сходинку – фонд «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (11,82% (7,76 млн. грн.)), третім став фонд «Софіївський» (7,81% (5,12 млн. грн.)). Четверте місце посів фонд «КІНТО-Еквіті» (7,43% (4,88 млн. грн.), на почесному п’ятому місці розташувався фонд «Альтус-Депозит» (6,72% (4,41 млн. грн.)).

Лідерами за доходністю були такі фонди: «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+7,83%), «КІНТО-Казначейський» (+4,95%) та «Надбання» (+3,71%).

«Найгірші» показники у січні зафіксували такі фонди: «ТАСК Ресурс» (+0,08%), «КІНТО-Еквіті» (+0,45%) та «УНІВЕР.УА/Володимир Великий: Фонд Збалансований» (+0,94%).

Інтервальні фонди

У січні до огляду включено 2 інтервальних ІСІ, чисті активи яких, за даними УАІБ, дорівнювали 2,42 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на +16,75 тис. грн. (+0,70%).

Виплат інвесторам у січні в секторі не зафіксовано, тому не було і будь-яких змін чистого капіталу.

Доходність вкладень серед інтервальних фондів була такою: «Паритет» (+3,34%) та «ТАСК Український Капітал» (-3,41%).

Закриті фонди

До огляду в січні включено 2закритих ІСІ, вартість чистих активів яких на кінець місяця склала 12,26 млн. грн. У порівнянні з показниками цього сектору на кінець попереднього місяця, сукупна ВЧА збільшилася на +199,72 тис. грн. (+1,76%).

Діапазон доходності закритих фондів у січні: «Індекс Української Біржі» (+1,83%) та «ТАСК Універсал» (-0,54%).

Детальніша інформація на сайті УАІБ.

*****

До березня 2020 року в Україні з’явиться новий
Національний кодекс корпоративного управління

До березня 2020 року в Україні з’явиться новий Національний кодекс корпоративного управління.

Як повідомляє прес-служба НКЦПФР, Комісія разом із IFC (підрозділ Групи Світового банку) та Українською академією корпоративного управління (UCGA) починають співпрацювати з метою запровадження у країні належного корпоративного управління, в тому числі управління екологічними та соціальними ризиками.

Програма співробітництва на 2020 рік включає розробку і поширення Національного кодексу корпоративного управління, до якого увійдуть новітні розробки у сфері комплексного екологічного, соціального та корпоративного управління. Цей Кодекс стане національним стандартом корпоративного управління в Україні. На його основі згодом будуть розроблені додаткові політики на більш спеціалізовані теми, зокрема корпоративне управління в нелістингових компаніях, роль акціонерів в управлінні, функціонування аудиторського комітету наглядової ради тощо.

 «Ми підготуємо комплексний двомовний документ, який пояснить принципи корпоративного управління всім українським підприємствам. Кодекс буде повністю узгоджуватися з міжнародними принципами корпоративного управління, а також враховуватиме реалії українського законодавства», зазначив Виконавчий директор Української академії корпоративного управління Тарас Іванишин.

НКЦПФР здійснюватиме нагляд за ефективним впровадженням Кодексу, у той час як Українська академія корпоративного управління організовуватиме інформаційні кампанії з метою популяризації Кодексу в бізнесовому середовищі України.

«Корпоративне управління не повинно бути привілеєм лише емітентів цінних паперів, державних підприємств або банків. Зважаючи на важливість передових практик для гравців з інших сфер, ми розробимо український золотий стандарт, який можна буде застосовувати до всіх підприємств», – сказав Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

IFC допомагатиме у запровадженні рекомендацій Кодексу, що стануть в нагоді компаніям, акції яких вільно торгуються на біржах.

«У середньостроковій перспективі завдяки цим спільним зусиллям інвестори та банки приділятимуть більше уваги ключовим принципам Кодексу корпоративного управління при прийнятті фінансових рішень. Ми допомагаємо створити нормативно-правову базу для включення екологічних та соціальних стандартів у процес управління компанією, що підвищить ефективність її діяльності. Компанії з високим рівнем корпоративного управління легше залучають інвестиції, тим самим покращують конкурентоспроможність приватного сектору в Україні», – наголосив Керівник регіонального офісу IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пелмар.

*****

При Фонді держмайна створюється Офіс Сталих Інвестицій

За підтримки «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та міжнародних донорів при Фонді держмайна створюється Офіс Сталих Інвестицій, якийвиконуватиме функцію консультативно-дорадчого органу ФДМУ.

Як інформує прес-служба Фонду, метою створення Офісу є підсилення та оптимізація роботи ФДМУ задля розбудови принципово нової інституції, головними пріоритетними напрямками якої є приватизація, оренда, оцінка майна, корпоративне управління.

21 грудня 2019 року Фонд державного майна України та ГO «Трансперенсі Інтернешнл Україна» підписали меморандум про співпрацю, завданням якого є просування принципів максимальної відкритості та ефективності процесів реалізації державного майна України, а також консультування з метою забезпечення функціонування та вдосконалення інформаційних систем ФДМУ.

*****

CFA Society Ukraine підвищуватиме фінансову грамотність
українців та етику професіоналів фінансового ринку

CFA Society Ukraine підвищуватиме фінансову грамотність українців та етику професіоналів фінансового ринку.

Як повідомляє прес-служба НКЦПФР, Асоціація інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine отримала грант від Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» на покращення фінансової освіти споживачів фінансових та інвестиційних послуг і підвищення професіоналізму фахівців фінансової галузі України.

«Вже 10 років в основі нашої діяльності постійний професійний розвиток, навчання та етика фахівців фінансового ринку України. Дуже вдячні Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» за можливість донести нашу експертизу широкому загалу споживачів фінансових послуг. Ми зможемо підвищити фінансову грамотність споживачів та сприяти етичному мисленню та поведінці учасників фінансового ринку. Освіта та етика лежать в основі довіри до ринку фінансових, у тому числі інвестиційних послуг», – зазначив Олексій Соболев, Президент Асоціації CFA Society Ukraine.

Грантові кошти будуть спрямовані на три ключові цілі.

По-перше, це сприяння професійному зростанню фахівців фінансового ринку. Зокрема, буде проведена серія освітніх заходів на тему ключових трендів розвитку світового фінансового ринку та місця України в ньому, а також будуть перекладені українською мовою декілька книг провідних фахівців про розвиток фінансових ринків та роботу з інвесторами.

По-друге, це проведення навчальних заходів з професійної етики, де як досвідчені, так і майбутні фахівці фінансової галузі зможуть отримати навички розпізнавання та аналізу етичних дилем і навчатимуться керуватися у своїй роботі найвищими етичними стандартами.

По-третє, це створення онлайн-відеокурсу на базі всесвітньо визнаного CFA Institute Investment Foundations. Цей навчальний курс допоможе споживачам інвестиційних послуг підвищити рівень своїх знань та правильно приймати рішення щодо збереження та примноження заощаджень.

«Ринки капіталу в Україні перебувають лише на початковому етапі розвитку. Попереду ще довгий шлях. Але, враховуючи очікуваній ринком закон щодо нових фінансових інструментів та деривативів, підвищення етичних стандартів фахівців фондового ринку та обізнаності населення – вчасний і важливий крок. Нові можливості повинні прийти лише разом із обов’язками та відповідальністю», – наголосила Юлія Вітка, Заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

«Українці втратили сотні мільйонів гривень на сумнівних фінансових проектах, заснованих шахраями в «сірих зонах» ринків капіталу, де відсутнє регулювання. Такі зони виникли через прогалини у фінансовому законодавстві і затримки з його удосконаленням. Чинне фінансове законодавство розповсюджується лише на ліцензіатів і не дозволяє зупиняти шахраїв, які, не маючи ліцензії, пропонують громадянам послуги з інвестування. Тож потрібно не лише удосконалювати закони відповідно до вимог часу, але й також системно проводити просвітницьку роботу, яка дозволить громадянам самостійно ідентифікувати потенційно шахрайські проекти», – зауважив Тимур Хромаєв, Голова НКЦПФР.

*****

РЦ знизив розмір відсоткової ставки, яка сплачується на залишки коштів клієнтів на поточному та кореспондентському рахунку учасника клірингу, до 5,4%

За інформацією РЦ, у зв’язку з прийнятим Правлінням Національного банку України Рішенням від 30 січня 2020 року №76-рш про зниження розміру облікової ставки до 11%, Правлінням ПАТ «Розрахунковий центр» прийнято рішення про встановлення розміру відсоткової ставки, яка сплачується на залишки коштів клієнтів на поточному та кореспондентському рахунку учасника клірингу, у розмірі 5,4% річних з 31 січня 2020 року (Протокол Правління від 30.01.2020 р. №09).

*****

Обсяг біржових торгів цінними паперами у 2019 році склав 305 млрд. грн.

За результатами торгів на організованому ринку протягом 2019 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 305 млрд. грн. Про це йдеться в Інформаційній довідці НКЦПФР.

Порівняно з даними 2018 року обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі збільшився на 16,9% (у 2018 році він дорівнював 260 млрд. грн.).

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі протягом зазначеного періоду зафіксовано з державними облігаціями України – 295 млрд. грн. (96,81% від загального обсягу біржових контрактів).

На біржовому ринку протягом 2019 року спостерігалася консолідація торгівлі цінними паперами на двох фондових біржах - «Перспектива» та «ПФТС», обсяг торгів на яких склав 98,7% від загальної вартості біржових контрактів.

Обсяг біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на вторинному ринку торік становив 98,9% від загального обсягу, а на первинному ринку – 1,1%.

*****

Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих
Комісією в 2019 році, становив 112,68 млрд. грн.

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Комісією в 2019 році, становив 112,68 млрд. грн., що виявилося на 52,3 млрд. грн. більше порівняно з результатом 2018 року (60,34 млрд. грн.).

Протягом минулого року регулятор зареєстрував 78 випусків акцій на суму 63,5 млрд. грн. Порівняно з 2018 роком обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 41,3 млрд. грн.

Також у 2019 році було зареєстровано 88 випусків облігацій підприємств на суму 11,2 млрд. грн. Порівняно з 2018 роком обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 4,2 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією у 2019 році, становив 12,95 млрд. грн., що виявилося на 7 млрд. грн. більше порівняно з 2018 роком.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів дорівнював 25 млрд. грн., що на 8,4 млрд. грн. більше показника 2018 року.

*****

Станом на початок 2020 року в управлінні Фонду держмайна знаходилися корпоративні права у 255 господарських товариствах

Станом на початок 2020 року в управлінні Фонду держмайна знаходилися корпоративні права у 255 господарських товариствах (станом на початок 2019 року їхня кількість дорівнювала 280). Про це свідчать дані Реєстру корпоративних прав держави, який веде ФДМУ.

З них 161 акціонерне товариство, створене шляхом приватизації та корпоратизації, 48 акціонерних товариств, створених за участі Фонду, 42 товариства з обмеженою відповідальністю та 4 інших господарських товариств (ХК, ДАК, ДАХК, НАК, ДХК).

У 78 товариствах Фонд управляв державною часткою розміром менше 25% статутного фонду, у 50 - від 25% до 40%, у 20 - від 40% до 50%, у 29 - від 50% до 60%, у 54 - від 60% до 100%, а у 24 товариствах - державною часткою розміром 100%.

В управлінні інших органів виконавчої влади знаходилися корпоративні права держави у 185 господарських товариствах (станом на початок 2019 року їхня кількість дорівнювала 187). З них 133 акціонерних товариства, 34 товариства з обмеженою відповідальністю та 18 інших господарських товариств (ХК, ДАК, ДАХК, НАК, ДХК).

У 20 товариствах ці органи управляли державною часткою розміром менше 25% статутного фонду, у 10 - від 25% до 40%, у 16 - від 40% до 50%, у 8 - від 50% до 60%, у 12 - від 60% до 100%, а в 119 товариствах - державною часткою розміром 100%.

У цілому станом на початок 2020 року держава управляла корпоративними правами у 440 господарських товариствах. За 2019 рік їхня кількість зменшилася на 5,8% (на початку 2019 року кількість корпоративних прав держави дорівнювала 467).

*****

За п’ять років в аграрний сектор залучено 19.5 млрд. грн.
завдяки аграрним розпискам

Важливим фактором розвитку аграрної галузі, фермерського руху та бізнесу на селі є доступ до фінансових ресурсів, йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку. Аграрні розписки, які успішно діють в Україні з 2015 року, допомогли за цей час залучити в аграрний сектор 19,5 млрд. грн. Зокрема, у 2019 році видано аграрних розписок на загальну суму 11,8 млрд. грн.

Про поточні результати, подальше функціонування аграрних розписок та напрацювання ефективного законодавчого поля йшлося під час круглого столу Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» за участю заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, представників Швейцарського бюро співробітництва в Україні, сільгоспвиробників та ЗМІ.

«Одним з результатів нашої співпраці є доступний онлайн Реєстр аграрних розписок, який забезпечує прозорість функціонування аграрних розписок. Також ми плануємо оновити Закон України «Про аграрні розписки», тим само зробивши аграрні розписки ще доступнішими – дешевшими та швидшими в оформленні. Міністерство завжди готове підтримати подібні ініціативи, які дають нові можливості для сільгоспвиробників», - зазначив Тарас Висоцький.

Аграрні розписки дозволяють фермерам залучати кредитні ресурси під заставу майбутнього врожаю. Зокрема, на сьогодні вже видано аграрних розписок під 37 видів сільгосппродукції продукції, в тому числі нішевої та органічної продукції. За словами заступника міністра, рівень невиконання аграрних розписок залишається низьким – близько 1,6%. Це дозволяє створювати привабливий інвестиційний клімат та залучати міжнародних інвесторів. Наразі, вже видано 12 міжнародних аграрних розписок на загальну суму 11 млн. грн.

*****

У січні 2020 року міжнародні резерви України зросли на 3,9%

Станом на 1 лютого 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $26 292,8 млн. (в еквіваленті), інформує НБУ. У січні вони зросли на 3,9%, сягнувши найвищого рівня з листопада 2012 року. Збільшення міжнародних резервів у січні зумовлене як успішним розміщенням урядом єврооблігацій, так і операціями Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

- по-перше, операції Уряду з управління державним боргом. Наприкінці січня уряд розмістив облігації зовнішньої державної позики на 1 250 млн євро. Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано $656,1 млн. (в еквіваленті), з яких $602,2 млн. – на виконання зобов’язань за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті.

- по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Протягом першого місяця року на ринку спостерігалася дещо менша пропозиція валюти з боку експортерів через значні обсяги отриманого ними відшкодування ПДВ і певна активізація імпортерів після святкових розпродажів. Тим не менш, обсяги купівлі валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку перевищили у січні обсяги продажу на $98 млн. Національний банк поповнював міжнародні резерви в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом купив $348 млн., з яких 248 млн. за єдиним курсом та $100 млн. – шляхом вибору найкращого курсу. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні у бік знецінення Національний банк у січні проводив валютні інтервенції з продажу валюти за єдиним курсом – загалом на $250 млн.

- по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на $170,6 млн. (в еквіваленті).

Такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,9 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24