Новини УАІБ

01 лютого 2022

Відбулося засідання Ради УАІБ

27 січня 2022 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, яке проходило у дистанційному режимі.

Рада заслухала звіт про виконання плану роботи та бюджету Асоціації за 4-й квартал 2021 року і на підставі звіту Ревізійної комісії затвердили його.

У зв’язку з необхідністю прийняття членами Асоціації рішення для отримання УАІБ статусу СРО професійних учасників ринків капіталу за видом професійної діяльності – діяльність з управління активами інституційних інвесторів (управління активами) члени Ради прийняли рішення про призначення чергових Загальних зборів членів УАІБ шляхом письмового опитування 28 лютого 2022 року (дата проведення підрахунку голосів за результатами письмового опитування). Рада також обговорила низку питань, пов'язаних з підготовкою та проведенням чергових Зборів членів УАІБ, зокрема затвердила порядок денний, текст повідомлення про їх проведення, форми бюлетеня для голосування та інші.

На засіданні заслухано Звіт УАІБ за 2021 рік, проєкт Напрямів розвитку УАІБ як СРО на 2022-2023 роки, а також проєкти Плану діяльності та бюджету УАІБ на 2022 рік.

Матеріали Загальних зборів розміщено в Особистих кабінетах членів Асоціації на сайті УАІБ та розіслано членам Асоціації.

На засіданні Ради затверджено зміни до Правил ведення бухгалтерського обліку основних операцій інститутів спільного інвестування та схвалено зміни до Методичних рекомендацій щодо визначення справедливої вартості інструментів капіталу, що знаходяться у складі активів ІСІ, з урахуванням вимог МСФЗ.

На підставі постанови НКЦПФР Рада УАІБ виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «СТАНДАРТ ІНВЕСТ» (ід.код 35372247).

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 24 лютого 2022 року.

*****
Д.Шмигаль: Україна працює над створенням комфортного середовища для роботи іноземних інвесторів та бізнесу

Україна зробила значний прогрес в імплементації реформ, які сприяють просуванню на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з главами іноземних дипломатичних представництв та міжнародних організацій, акредитованих у Києві.

Як повідомляє Урядовий портал, захід відбувся 28 січня за участі Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та Міністра оборони Олексія Резнікова.

Очільник Уряду зауважив, що минулого року Україна запустила ринок землі сільськогосподарського призначення та розблокувала велику приватизацію. Зокрема, надходження від приватизації у 2021 році склали рекордні за останнє десятиріччя 5,1 млрд грн.

За словами Прем’єр-міністра, одним із безумовних пріоритетних реформ для держави є також створення комфортного середовища для роботи іноземних інвесторів та бізнесу на території України.

«Ми наполегливо працюємо над створенням конкурентоспроможної та привабливої інвестиційної політики країни з прозорими умовами ведення бізнесу та високими соціальними стандартами. Ми прагнемо збільшити інвестиції в Україну, тому захист прав власності та захист прав інвесторів є одним з головних пріоритетів Уряду», — підкреслив Денис Шмигаль.

Крім того, очільник Уряду розповів про сформований пакет ініціатив, які прискорять економічне зростання України та створять можливості для системних інвестицій. Серед них масштабна діджиталізація, розвиток державно-приватного партнерства, підтримка ІТ-сектору, продовження розвитку програм довгих та дешевих грошей для малого й середнього бізнесу та інші ініціативи.

Також Прем’єр-міністр наголосив на пріоритетності реформи судової системи України. Він зауважив, що Парламентом України було ухвалено два ключові закони, які передбачають абсолютно нові механізми формування Вищої ради правосуддя та добору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Денис Шмигаль подякував міжнародним партнерам України за надання політичної, військової, економічної підтримки в протидії російській агресії.

*****
НКЦПФР закликає професійних учасників фондового ринку дотримуватись усіх норм українського законодавства при роботі з цінними паперами іноземних емітентів

У Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку переконані, що на ринку мають панувати єдині правила та умови роботи для всіх інвестфірм та їхніх клієнтів. Тому в рамках запуску низкою українських компаній проєктів із операцій з іноземними цінними паперами регулятор звертає увагу на необхідність дотримання норм законодавства України про депозитарну систему та забезпечення рівних прав для всіх власників цінних паперів.

«Наразі українські компанії вже мають певний продуктовий ряд із інвестиційних інструментів і пропонують своїм клієнтам різні схеми купівлі-продажу цінних паперів іноземних емітентів. Але, яку б модель не обрали інвестфірми чи їхні кінцеві клієнти, ми наполягаємо на тому, щоб були забезпечені рівні права на цінні папери та за цінними паперами. Відповідно до українського законодавства єдиним підтвердженням права власності на будь-які цінні папери (як вітчизняних, так і іноземних емітентів) є виписка з рахунку у цінних паперах. Такі рахунки можуть відкривати інвестфірми, що мають ліцензію НКЦПФР на провадження депозитарної діяльності», – розповідає Руслан Магомедов, Голова НКЦПФР.

У регуляторі звертають увагу на те, що майбутнім інвесторам слід уважно вивчити наявність відповідних ліцензій у провайдера інвестиційних послуг, а також уважно ознайомитись з умовами договору та супровідними документами, які будуть укладені клієнтом з інвестфірмою.

У разі скарг щодо недотримання законодавства чи прав та правил роботи, Комісія детально аналізуватиме ситуацію та ініціюватиме перевірки.

*****
Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу

Члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу» (№ 6320).

Метою законопроєкту є спрощення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного і за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

*****
Національний банк оприлюднив щоквартальний
Інфляційний звіт за січень 2022 року

Інфляція сповільниться до 7,7%, а зростання економіки пришвидшиться до 3,4%. Надалі зростання економіки пришвидшиться до близько 4% щороку. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті Національного банку України за січень 2022 року.

Як зазначає НБУ, у 2022 році інфляційна динаміка буде волатильною, але загалом упродовж року інфляція сповільниться з 10% до 7,7%. У наступному році очікуємо її зниження до цілі НБУ 5%.

Інфляція не повернеться до цілі швидко, бо є потужні фактори впливу, у тому числі зовнішні. Це  – перенесення вторинних ефектів від світового подорожчання енергоносіїв та продовольства, більші витрати бізнесу на оплату праці, коригування адміністративних цін та вплив від поточного посилення геополітичної напруженості.

Допоможуть знизити інфляцію кілька чинників. Це – посилення монетарної політики НБУ, зниження світових цін на сировинні товари, вплив рекордних минулорічних врожаїв, вичерпання наслідків пандемії та поступове вгамування світового інфляційного сплеску.

Зростання економіки України у 2022 році пришвидшиться до 3,4%, а в наступних роках – до близько 4%.

Цьому сприятиме поступова стабілізація геополітичної ситуації, зростання світової економіки та збереження доволі сприятливих умов торгівлі.

Позитивний вплив матиме й поширення вакцинації, а також подальше налагодження ланцюгів постачання в світі.

Утім, високі ціни на енергоносії, негативний вплив геополітичної напруженості, дефіцит окремих видів продукції у світі та наслідки коронакризи заважатимуть відчутнішому зростанню економіки.

Ситуація на ринку праці поліпшуватиметься завдяки подальшому відновленню економіки. Проте через наявні невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили в розрізі професій та кваліфікаційних навичок, а також вплив карантинних обмежень це відбуватиметься повільно. 

За прогнозами НБУ, у 2022 році рівень безробіття знизиться до 9,1%, а в 2023 році – до 8,9%. Реальні заробітні плати (тобто з вирахуванням інфляції) у 2022 році зростуть на 6,1%, а в наступному – ще на 4,1%.

Детальніша інформація на сайті Національного банку України.

*****
Державний борг до прогнозованого ВВП впав до 45,2% в 2021 році

Станом на кінець грудня 2021 року сукупний державний та гарантований державою борг України склав 2 671,83 млрд грн або 97,95 млрд дол. США. Порівняно з попереднім місяцем державний та гарантований державою борг України збільшився в гривневому еквіваленті на 113,3 млрд грн. Зростання відбулось завдяки залученому пільговому фінансуванню від МВФ та МБРР та за рахунок зростання державного внутрішнього боргу. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

Державний борг на кінець грудня склав 2 362,49  млрд грн ($86,61 млрд), з яких 45% складає державний внутрішній борг (ОВДП), а 55,0% - державний зовнішній борг, який складається з кредитів міжнародних фінансових організацій (24,7% від загальної суми державного боргу), єврооблігацій (26,5%) та іншого зовнішнього боргу (4%).

При цьому, державний борг по відношенню до прогнозованого ВВП знизився до 45,2%, а державний та гарантований державою борг України - до 51,1% (у розрахунках використано  очікуваний Мінекономіки станом на 15.11.2021 обсяг номінального ВВП у сумі 5225,5 млрд грн).

Частка державного боргу в національній валюті станом на кінець грудня 2021 року склала 40,0%.

Протягом грудня 2021 року Мінфін провів 27 аукціонів із розміщення ОВДП, завдяки яким на фінансування державного бюджету надійшло 74,9 млрд гривень.

Платежі з погашення державного боргу за січень-грудень 2021 року склали 441,1 млрд грн, платежі з обслуговування – 150 млрд грн.

З детальною інформацією про стан державного та гарантованого державного боргу України в грудні 2021-го року та інших періодах, можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства фінансів України.

*****
НКЦПФР затвердила порядок подання страховою організацією
звітності з недержавного пенсійного забезпечення

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на черговому засіданні регулятора затвердила порядок подання страховою організацією звітності з недержавного пенсійного забезпечення, повідомляє сайт регулятора. 

«Цей документ описує аспекти подання звітності страховими компаніями в частині недержавного пенсійного забезпечення. Адже своєчасна, чітка і повна звітність є однією з основ якісного регулювання ринку», – говорить Іраклій Барамія, Член НКЦПФР. 

Так, порядок охоплює звітність, що подається страховиком до НКЦПФР, а також звітність, що подається страховиком особам, які уклали із ним договори страхування в системі недержавного пенсійного забезпечення. У нормативному акті повністю прописані усі вимоги до учасників ринку, дані форми довідок, звітності тощо. 

НКЦПФР зазначає, що першим звітним періодом для складання та подання звітності з недержавного пенсійного забезпечення є І квартал 2022 року. А першим звітним періодом для складання та подання річної звітності, що подається особам, які уклали із страховиком договори страхування в системі недержавного пенсійного забезпечення, є 2021 рік. 

Водночас комісіонери визнали таким, що втратило чинність, розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 15 лютого 2007 року No 6817 «Про затвердження Положення про оприлюднення страховиками інформації щодо договорів страхування, укладених у системі недержавного пенсійного забезпечення», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 02 березня 2007 року за No 179/13446. 

Наразі порядок подання страховою організацією звітності з недержавного пенсійного забезпечення переданий на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. Він набирає чинності з дня його офіційної публікації.

*****
Промислове виробництво у 2021 році дещо зросло

Як повідомляє Державна служба статистики, у грудні 2021 року індекс промислової продукції становив:

сезонно скоригований (порівняно з листопадом 2021р.) ­99,8%;

скоригований на ефект календарних днів (порівняно з груднем 2020р.) 98,6%.

У 2021 році порівняно із 2020 роком індекс промислової продукції становив 101,1%, у т.ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 100,9%, переробній – 101,5%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря 99,9%.

Отже, за даними Держстату промислове виробництво в Україні у 2021 році зросло на 1,1%, тоді як у 2020 році було зафіксовано спад на 5,2%.

*****
Виробництво будівельної продукції у 2021 році

За даними Держслужби статистики у грудні 2021 року індекс будівельної продукції становив:

сезонно скоригований (порівняно з листопадом 2021р.) – 111,0%;

скоригований на ефект календарних днів (порівняно з груднем 2020р.) – 119,8%.

У 2021році порівняно із 2020рокоміндекс будівельної продукції склав 105,1%.

Обсяг виробленої будівельної продукції (виконаних будівельних робіт) підприємствами України у 2021 роком  становив 253,9 млрд грн.

Нове будівництво склало 29,6% від загального обсягу виробленої будівельної продукції, ремонт (капітальний та поточний) – 45,0%, реконструкція та технічне переоcнащення – 25,4%.

*****
Держстат про заробітну плату у грудні 2021 року

Згідно з даними Державної служби статистики, середня заробітна плата (номінальна) штатного працівника підприємств, установ та організацій у грудні 2021 року становила 17453 грн, що у 2,7 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (6500 грн).

Порівняно із листопадом середня заробітна плата збільшилася на 22,2%, а за останні 12 місяців (відносно грудня 2020 року) – на 23,1%.

Індекс реальної заробітної плати у грудні 2021р. порівняно з листопадом 2021 року становив 121,5%, а відносно грудня 2020 року – 111,9%.

*****

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24