Новини УАІБ

18 січня 2022

УАІБ: Огляд діяльності публічних ІСІ в Україні
(відкриті, інтервальні, закриті фонди) за грудень 2021 року

За результатами місяця індекс ПФТС знизився на -0,09%, а індекс УБ – на -6,82%. За підсумками 2021 року українські індекси зафіксували такі показники: ПФТС +4,61%, індекс УБ +7,49%.

За зміною рівня доходності сектори публічних ІСІ розподілилися таким чином: на першому місці відкриті фонди (+5,28% річних), на другій сходинці закриті фонди (-0,63% річних), інтервальні ІСІ – на третьому місці (-4,96% річних).

Відкриті фонди

За даними УАІБ, вартість чистих активів (ВЧА) 15 відкритих ІСІ станом на 30.12.2021 р. становила 179,21 млн грн. Відповідно до наданих на кінець попереднього місяця даних, загальне зменшення чистих активів становило-1137,61 тис. грн (-0,63%). Зміни чистого капіталу у секторі становили -1548,48 тис. грн.

За підсумками грудня показники доходності фондів розділилися 50 на 50, половина зі зростанням, половина – зі зниженням. Діапазон доходності інвестфондів коливався у межах від +3,46% до -9,21%.

За результатами грудня лідерами залучення капіталу у секторі відкритих ІСІ стали:

«ОТП Класичний» (+3641,02 тис. грн (+4,25%)) – фонд отримав найбільший чистий притік капіталу у розмірі +1437,57 тис. грн завдяки додатковому розміщенню інвестиційних сертифікатів (ІС) (+3,33% в обігу);

«ОТП Фонд Акцій» (-36,48 тис. грн (-0,25%)) – попри негативну переоцінку складових інвестпортфеля, через додаткове розміщення ІС (+4,35% в обігу) отримав +619,03 тис. грн чистого притоку капіталу.

Решта фондів отримала зростання ВЧА виключно за рахунок позитивної переоцінки складових інвестпортфелів.

Найбільші виплати інвесторам у грудні зробили такі фонди:

«УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (-3432,61 тис. грн (-40,19%) – найбільший чистий відтік за місяць у розмірі -3477,63 тис. грн, пов'язаний з бажанням інвесторів зафіксувати дохід (-40,71% в обігу);

«УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+209,33 тис. грн (+2,50%) – пред’явлення інвесторами до погашення 86 шт. ІС призвело до чистого відтоку у розмірі -78,12 тис. грн;

«КІНТО-Еквіті» (-153,88 тис. грн (-3,04%) – отримав чистий відтік капіталу у розмірі -33,45 тис. грн через незначні виплати інвесторам (-0,67% ІС в обігу).

Перше місце серед відкритих ІСІ за часткою ринку зайняв фонд «ОТП Класичний» (49,82% сукупної ВЧА (89,29 млн грн)), другу сходинку – фонд «КІНТО-Класичний» (17,64% сукупної ВЧА (31,60 млн грн)), третім став фонд «ОТП Фонд Акцій» (8,20% (14,70 млн грн)). Четверте місце посів фонд «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (4,79% (8,58 млн грн), на почесному п’ятому місці розташувався «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (2,85% (5,11 млн грн)).

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «УНІВЕР.УА/Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (+3,46%), «ОТП Класичний» (+0,89%) та «УНIВЕР.УА/Михайло Грушевський: Фонд Державних Паперiв» (+0,88%).

Найменші показники за доходністю у грудні продемонстрували фонди «Софіївський» (-9,21%), «ОТП Фонд Акцій» (-4,46%) та «КІНТО-Класичний» (-2,74%).

Інтервальні фонди

У грудні до огляду потрапив тільки один інтервальний ІСІ, що унеможливило проведення порівняльного аналізу.

Закриті фонди

Вартість чистих активів трьох закритих ІСІ, які включено до огляду, на кінець місяця склала 15,89 млн грн.Відповідно до наданих показників, сукупна ВЧА цих фондівзменшилася на -844,99 тис. грн (-5,05%).

Доходність закритих фондів у грудні: «КІНТО-Голд» (+0,01%), «ТАСК Універсал» (-4,70%) та «Індекс Української Біржі» (-5,95%).

*****
Д. Шмигаль: 2022-й має стати роком приватизації та корпоратизації

Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля 13 січня відбулася нарада щодо приватизації та впровадження реформи корпоративного управління у 2022 році, інформує Урядовий портал.

У нараді взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки Юлія Свириденко, заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма, Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко та представники Міністерства фінансів.

«Уряд продовжує рух у напрямку зменшення ролі держави в економіці. Минулого року було розблоковано Велику приватизацію. Також ми відновили роботу номінаційного комітету. Ці важливі кроки дають змогу нам рухатися далі й суттєво прискорити приватизацію та корпоратизацію у 2022 році», — підкреслив Денис Шмигаль.

Як повідомив Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко, у 2021 році від приватизації державного майна було отримано 5,13 млрд грн надходжень. За його словами, дедалі більше учасників долучаються до аукціонів, що свідчить про зростання рівня довіри інвесторів до приватизаційних процесів. Д. Сенниченко зазначив, що згідно з планом на 2022 рік, від приватизації планується залучити до державного бюджету 8 млрд грн.

Прем’єр-міністр доручив Міністерству економіки спільно з відповідальними відомствами підготувати перелік державного майна, що буде передано на приватизацію.

Учасники наради також обговорили впровадження корпоративної реформи. Мінекономіки повинно створити дорожню карту на 2022 рік із корпоратизації державних підприємств.

Всі фінансові плани державних підприємств на 2022 рік мають бути затверджені протягом місяця, наголосив Прем’єр-міністр.

*****
НКЦПФР розробила новий порядок погодження набуття
істотної участі у професійному учаснику

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проєкт Порядку погодження наміру набуття або збільшення особою істотної участі у професійному учаснику ринків капіталу та організованих товарних ринків.  Про це йдеться на сайті регулятора.

Як пояснив Член НКЦПФР Юрій Бойко, для нас важливо, щоб діяльність ліцензіатів на ринках капіталу та організованих товарних ринках була прозорою та ефективною. Комісія постійно працює над вдосконаленням процедур та механізмів роботи професійних учасників, і це – черговий крок до їхньої відкритої та стандартизованої роботи».

У документі регулятор встановлює процедуру та умови отримання погодження у регулятора наміру набуття особою одноосібно або спільно з іншими особами істотної участі у професійному учаснику ринків капіталу та організованих товарних ринків (крім банків). Також передбачено механізм збільшення участі таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти 10, 25, 50, 75 і більше відсотками статутного капіталу професійного учасника чи правом голосу за акціями у статутному капіталі у зазначених розмірах. Або ж ця особа має намір, незалежно від формального володіння набути право справляти значний вплив на управління або діяльність професійного учасника.

Зокрема, проєкт визначає:

– порядок надання та перелік документів, що надаються до НКЦПФР для отримання погодження наміру набуття або збільшення істотної участі у професійному учаснику;

– умови, яким повинен відповідати заявник при отриманні погодження НКЦПФР;

– порядок розгляду документів;

– вимоги до інформації, що надається власниками істотної участі в професійному учаснику.

Комісія розробила порядок з метою приведення його у відповідність до вимог Закону України про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків та Закону України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів.

Регулятор запрошує представників саморегулівних організацій та учасників ринку до обговорення і спільної роботи над документом.

*****
Комісія звертає увагу аудиторів на подання інформації

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертає увагу, що суб’єкти аудиторської діяльності мають направляти до регулятора в електронному вигляді такі форми:

Документи подаються на виконання вимог рішення Комісії від 14.11.2019 № 694 «Про подання до НКЦПФР інформації суб’єктом аудиторської діяльності, який надає послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємству, що становить суспільний інтерес, нагляд за яким здійснює НКЦПФР», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 11.03.2020 за № 254/34537.

Аудитори зобов’язані подавати до НКЦПФР інформацію відповідно до затверджених вказаним рішенням форм в електронному вигляді не пізніше закінчення третього робочого дня після дати виявлення фактів, передбачених статтею 36 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».Паперова формаінформації не подається.

Повідомлення у вигляді електронного документа складається відповідно до вимог нормативно-технічного документа – Опису розділів та схем ХМL файлів електронної форми інформації підприємств, що становлять суспільний інтерес, яка надсилається у вигляді електронних документів до НКЦПФР, затвердженого Наказом Голови Комісії від 08.05.2020 № 55.

У разі виникнення змін у даних, зазначених в інформації, такі зміни мають бути повідомлені суб’єктом аудиторської діяльності не пізніше закінчення третього робочого дня після дати виявлення фактів.

НКЦПФР здійснює контроль за поданням інформації суб’єктами аудиторської діяльності та, у разі виявлення фактів щодо неподання такої інформації до НКЦПФР, інформує Державну установу «Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю» для вжиття необхідних заходів реагування.

*****
Мінфін оновив Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування при ліквідації контрольованих іноземних компаній

Наказом Міністерства від 6 січня 2022 року №2 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) контрольованих іноземних компаній у новій редакції.

Відповідне рішення було прийнято у зв’язку із змінами до підпункту 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Зазначені зміни набули чинності з 1 січня 2022 року.

Зміни торкнулись питання оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) контрольованих іноземних компаній, які отримані у період з 1 січня по 31 грудня 2022 року та у наступних звітних періодах.

У цьому контексті УПК роз’яснює, що доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи у періоді, що розпочинається з 1 січня 2022 року, оподатковуються військовим забором за загальними правилами, встановленими Кодексом.

Роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

З текстом УПК можна ознайомитись за посиланням.

*****
Національний банк оприлюднив результати опитування
керівників компаній у ІV кварталі 2021 року

Український бізнес прогнозує пожвавлення ділової активності на тлі поліпшення настроїв щодо курсу гривні та посилення інфляційних очікувань. Такі підсумки чергового опитування керівників компаній, яке Національний банк України провів у IV кварталі 2021 року.

Індекс ділових очікувань підприємств становив 112,1% порівняно з 114,3% у ІIІ кварталі.

Несуттєве зниження відбулося через послаблення позитивних оцінок компаній щодо зміни загальних обсягів реалізації власної продукції, інвестиційних видатків на обладнання тощо.

Водночас другий квартал поспіль підприємства очікують зростання кількості працівників на своїх підприємствах.

Загалом оцінки підприємств щодо макроекономічної ситуації в Україні та поточного стану власних компаній залишаються позитивними.

У наступні 12 місяців підприємці очікують помірного зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні. Баланс відповідей становив 8.3% порівняно з 21.5% у ІIІ кварталі 2021 року.

Керівники підприємств продовжують позитивно оцінювати поточний фінансово-економічний стан власних підприємств: баланс відповідей становив 7.6% проти 7.0% у ІІІ кварталі.

Також залишаються позитивними оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців: баланс відповідей – 9.7% (у ІІІ кварталі – 12.7%). Найвищі очікування в підприємств торгівлі та переробної промисловості (баланс відповідей – 16.9% та 11.5% відповідно).

Шостий квартал поспіль спостерігається поліпшення очікувань щодо зростання обсягів іноземних інвестицій підприємствами, які їх залучають: баланс відповідей зріс до 18.6% з 15.6% у ІІІ кварталі.

Посилилися та залишаються високими очікування підприємств щодо зростання заробітних плат працівників у наступні 12 місяців: баланс відповідей – 68.6% порівняно з 61.4% у ІІІ кварталі 2021 року.

На тлі незначного зниження оцінок підприємств щодо потреби в позикових коштах зменшилася частка підприємств, які планують брати банківські кредити, – до 38.5% (у ІІІ кварталі – 40.4%). Водночас керівники підприємств шостий квартал поспіль відзначили пом’якшення умов доступу до банківських кредитів.

Детальніше ознайомитися зі звітом можна за посиланням: https://bit.ly/3nASjlt

*****
Обсяг ринку землі за перші півроку склав 5,3 млрд грн –
Огляд стану земельних відносин

За підсумками 6 місяців 2021 року обсяг ринку землі склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу ділянок. Про це 12 січня під час онлайн-презентації п’ятого випуску інформаційно-аналітичного бюлетеня “Огляд стану земельних відносин в Україні”, створеного спільними зусиллями Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру й Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки.

Як розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер, порівнюючи з листопадом обсяги ринку землі в останній місяць 2021 року зросли як за кількістю угод купівлі-продажу, так і за площею землі в обігу приблизно на 30%. У грудні вперше за 6 місяців від запуску ринку, щоденна кількість угод перевищила тисячу, такі показники спостерігалися 5 разів впродовж грудня. Крім того, 6 разів у грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га. Абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня – майже 1200 транзакцій і понад 3 тисячі га проданих земель.

Він також відзначив, що структура угод від місяця до місяця вже є стабільною: найбільша кількість транзакцій відбувається із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тисяч угод). 

Натомість, за сукупною площею проданих земель дві третини складає товарна сільськогосподарська земля (102, 4 тисячі га), ще третина – земля ОСГ.

У розподілі за типом угідь більша частина проданих земель – це рілля (86,2%), частка сіножатих та пасовища становлять лише 10,6%, а всі інші типи та суміші різних типів угідь становлять лише 3,2% від площі землі в обігу. 

За даними, що вносяться при реєстрації угод купівлі-продажу середньозважена ціна коливається на рівні близько 40 тис грн за гектар. Як зазначає експерт KSE, ціна земельної ділянки варіюється залежно від типу земельної ділянки та її розташування. В середньому за перше півріччя ринку землі в Україні укладалося близько 470 угод на день, а сукупна площа укладених угод складає понад 150 тисяч га.

“В абсолютних значеннях це істотна сума, адже від 150 тисяч гектарів стартує площа земельних банків найбільших агрохолдингів країни. У відносних числах 155 тис. гектарів – це 0,375% від площі сільгоспземель в Україні. Вважається, що в країнах, де ринок стабільно розвивається, в обігу перебуває близько 1-1,5% землі щорічно. Якщо темпи зростання ринку землі продовжується, ми зможемо вийти на цей цільовий показник вже наступного року”, – додав експерт.

За перші півроку було продано трохи більше третини відсотка від всіх сільськогосподарських земель в державі. Цей показник варіюється залежно від регіону. Найактивнішою є Харківська область, де продано 1% від загальної площі сільськогосподарської землі в обігу, далі Херсонська область – 0,7%. В аутсайдерах – Рівненська, Львівська та Івано-Франківська області, де продано всього 0,1% землі.

Водночас, ціна продажу землі у державному реєстрі на сьогодні зазначена тільки для половини угод (55%). Для розрахунку обсягу ринку землі KSE змоделювала вартість ділянок, враховуючи їх цільове призначення, площу, тип угідь і локацію ділянок. 

“За підсумками першого півріччя функціонування ринку його обсяг склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу своєї землі”, – наголосив експерт.

Ознайомитись із Оглядом стану земельних відносин  можна за посиланням.

*****
НКЦПФР про розвиток ринків капіталу протягом січня-листопада 2021 року

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала та оприлюднила на своєму сайті Інформаційну довідку щодо розвитку ринків капіталу протягом січня-листопада 2021 року.

Реєстрація випуску цінних паперів

Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у січні-листопаді 2021 року, становив 99,41 млрд грн, що менше на 787 млн грн порівняно з відповідним періодом 2020 року (100,20 млрд грн).

Протягом цього періоду Комісія зареєструвала 75 випусків акцій на суму 40,73 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 11,73 млрд грн.

Серед значних за обсягом випусків акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій у листопаді 2021 року, зареєстровано: випуски ПАТ АБ "ПІВДЕННИЙ" на суму 2,05 млрд грн.

У січні-листопаді 2021 року зареєстровано 110 випусків облігацій підприємств на суму 10,76 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 19,13 млрд грн.

Зареєстровано випуски облігацій підприємств у іноземній валюті на суму 25,4 млн доларів США та випусків облігацій місцевих позик на суму 1,1 млрд грн, що на 2,8 млрд грн менше порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Реєстрація випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування

Протягом січня-листопада 2021 року обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 5,26 млрд грн, що більше на 1,46 млрд грн порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів, зареєстрованих регулятором, становив 41,57 млрд грн, що більше на 7,94 млрд грн порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Кількість внесених в ЄДРІСІ корпоративних інвестиційних фондів та пайових інвестиційних фондів з початку року за станом на 30.11.2021 становить 290 інститутів спільного інвестування, серед них:

256         корпоративних інвестиційних фондів;

34           пайових інвестиційних фондів

За листопад 2021 року вилучено з ЄДРІСІ 1 пайовий та 0 корпоративних інвестиційних фондів.

Діяльність операторів організованих ринків капіталу

За результатами торгів на організованих ринках капіталу протягом січня-листопада 2021 року обсяг торгів фінансовими інструментами склав 413,65 млрд грн.

Порівняно з даними аналогічного періоду 2020 року обсяг торгів фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу збільшився на 46,39% (січень-листопад 2020 року – 282,56  млрд грн).

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу протягом цього періоду зафіксовано з ОВДП – 407,58 млрд грн (98,53% від загального обсягу торгів фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу протягом січня-листопада поточного року).

 Обсяг торгів деривативними контрактами (опціонними сертифікатами та ф’ючерсними контрактами) на операторах організованих ринків капіталу склав 56,31 млн грн, або 0,01%.

Спостерігалася консолідація торгівлі цінними паперами на двох операторах організованих ринків капіталу «Перспектива» та «ПФТС», що становило 97,34% вартості торгів фінансовими інструментами.

Обсяг торгів фінансовими інструментами протягом січня-листопада 2021 року на операторах організованих ринків капіталу на вторинному ринку становив 99,87% від загального обсягу торгів фінансовими інструментами протягом цього періоду.

У січні-листопаді 2021 року обсяг торгів поза організованим ринком капіталу склав 512,17 млрд грн. Торги деривативними контрактами за цей період склали 5,43 млрд грн, або 1,06% від загального обсягу торгів поза організованими ринками капіталу.

*****
Результати торгів ФБ «Перспектива» за грудень 2021 року

Як повідомляє сайт «Перспективи», протягом грудня 2021 року на цій фондовій біржі укладено 2 297 угод на суму 15,7 млрд грн (-38% до листопада 2021 р.), з початку року – 17 744 угоди на суму 217,1 млрд грн. (+8% до 2020 р.)

Сукупно на фондових біржах України у грудні 2021 р. укладено 4,3 тис угод на суму 38 млрд грн. (-29% до листопада 2021 р.), з початку року – 34,0 тис угод на суму 452 млрд грн (+35% до 2020 р.)

Порівняно з 2020 роком на біржовому ринку обсяги торгів державними облігаціями зросли на 35% (з 330 до 446 млрд грн), також було помітне пожвавлення торгів облігаціями підприємств (з 1,0 до 2,8 млрд грн), акціями (з 0,6 до 0,7 млрд грн), строковими контрактами (з 0,02 до 0,04 млрд грн). Негативна динаміка спостерігалася за облігаціями місцевих позик (з 3,9 до 1,8 млрд грн), за опціонними (з 0,06 до 0,02 млрд грн) та інвестиційними (з 0,05 до 0,02 млрд грн) сертифікатами.

У структурі торгів на фондових біржах у 2021 році традиційно домінували боргові інструменти: на першому місці – держоблігації (їх частка зросла з 98,3% у 2020 р. до 98,8% у 2021 р.), на другому місці - корпоративні облігації (зростання частки з 0,3% до 0,6%), на третьому – облігації місцевих позик (зменшення частки з 1,1% до 0,4%), далі - акції (зменшення частки з 0,18% до 0,15%), строкові контракти (збереження частки 0,01%), опціонні сертифікати (зменшення частки з 0,02% до 0,01%), інвестиційні сертифікати (зменшення частки з 0,02% до 0,01%).

Частка ФБ «Перспектива» у загальному біржовому обороті у 2021 р. складає 48%, в т.ч. щодо держоблігацій 48%, корпоративних облігацій – 35%, на ринку РЕПО - 80%, у загальній кількості угод – 52%.

Найбільший обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у грудні було зафіксовано з держоблігаціями (99,62%). При цьому 44,28% торгів проведено на ринку РЕПО, 55,72% - на адресному ринку та ринку заявок.

Обсяг торгів порівняно з 2020 роком зріс на 8%, кількість угод – у 2,4 раза.

Станом на 31.12.2021 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 287, з них 175 – лістингові.

Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 188 - держоблігації та держдеривативи, 31 - облігації підприємств, 33 - акції, 2 – облігації місцевих позик, 9 - інвестиційні сертифікати, 10 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом грудня договори на ФБ «Перспектива» укладалися щодо 54 фінансових інструментів, в т.ч. щодо 48 серій держоблігацій (+6 та +3 до листопада відповідно); з початку 2021 року – щодо 100 фінансових інструментів, в т.ч. щодо 77 серій держоблігацій (+10 та -1 до 2020 р. відповідно).

*****
Огляд діяльності ПФТС за грудень 2021 року

У грудні 2021 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 20,3 млрд грн (126% рівня аналогічного періоду 2020 року та 75% рівня листопада 2021 року): державні облігації — 94,3%, муніципальні облігації — 4%, корпоративні облігації — 1,6% та акції — 0,1%. У 2021 р. загальний обсяг торгів склав 221,6 млрд грн (167% рівня 2020 року): державні облігації — 98,3%, муніципальні облігації — 0,8%, корпоративні облігації — 0,7% та акції — 0,1%.

На «ринку заявок» укладено 6,3% угод (в 2021 р. — 10,6%), на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 72,5% угод (в 2021 р. — 76,6%), на ринку РЕПО — 20,2% угод (в 2021 р. — 8,3%) та на ринку односторонніх аукціонів — 1% угод (в 2021 р. — 4,5%).

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

- за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 97,4% (корпоративні облігації — 100%, державні облігації — 97,6%, акції — 51%) (в 2021 р. — 98,8%);

- за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 53,1% (муніципальні облігації — 99,9%, державні облігації — 52%, корпоративні облігації — 82,9% та акції — 26,4%) (в 2021 р. — 49%, максимальний показник серед операторів організованого ринку).

У грудні 2021 року 45 учасників торгів на ПФТС укладали угоди з 70 випусками цінних паперів (ОВДП — 41, ОЗДП — 9, корпоративні облігації — 10, акції — 5, муніципальні облігації — 5). У 2021 р. 58 учасників торгів укладали угоди з 147 випусками цінних паперів (ОВДП — 68, ОЗДП — 13, акції — 24, корпоративні облігації — 25, муніципальні облігації — 9, акції іноземного емітента — 3, облігації іноземного емітента — 2, цінні папери ІСІ — 1, цінні папери ІСІ іноземного емітента — 1, облігації іноземної держави — 1).

Найбільший обсяг торгів у грудні було укладено з державними облігаціями – 19,2 млрд грн (71,8% рівня листопада 2021 року).

Серед 41 випуску ОВДП, з якими укладалися угоди, 1 випуск — з датою погашення в 2021 році (0,3 млрд. грн.), 25 випусків — з датою погашення в 2022 році (13,9 млрд грн), 9 випусків — з датою погашення в 2023 році (3,0 млрд грн), 3 випуски — з датою погашення в 2024 році (0,5 млрд грн), по 1 випуску — з датами погашення в 2025 (0,9 млрд грн), 2026 (0,06 млрд грн) та 2027 (0,13 млрд грн) роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2023-04-19, 2023-11-01 та 2022-12-14, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2022-02-23, 2022-02-17 та 2022-12-22.

Серед облігацій зовнішніх державних позик України найбільшим попитом користувалися ОЗДП з датами погашення 2028-11-01, 2022-09-01 та 2032-09-25.

Обсяг торгів облігаціями підприємств у грудні склав 329,3 млн грн (1070% рівня листопада 2021 року).

Найбільшим попитом користувалися облігації ТОВ «АЛЬФА-ЛІЗИНГ УКРАЇНА» (серія C), ТОВ «НОВА ПОШТА» (серія B) та ТОВ «АЛЬФА-ЛІЗИНГ УКРАЇНА» (серія B).

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у грудні склав 803,7 млн грн (263% рівня листопада 2021 року).

На ПФТС відбулися публічні розміщення двох серій облігацій Київської міської ради:

- серії N. Було розміщено 40 000 шт. відсоткових облігацій номінальною вартістю 10 000 грн з датою погашення 01.09.2025 р. Відсоткова ставка за облігаціями встановлена на рівні облікової ставки Національного банку України, яка діятиме на дату початку відповідного відсоткового періоду, плюс 5 відсотків річних.

- серії O. Було розміщено 40 000 шт. відсоткових облігацій номінальною вартістю 10 000 грн з датою погашення 31.08.2026 р. Відсоткова ставка за облігаціями встановлена на рівні облікової ставки Національного банку України, яка діятиме на дату початку відповідного відсоткового періоду, плюс 5 відсотків річних.

Найбільшим попитом користувалися облігації Київської міської ради (серії N, O, M), Львівської міської ради (серія I) та Харківської міської ради (серія G).

У сегменті акцій підприємств у грудні 2021 року загальний обсяг торгів склав 26,1 млн грн.

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери ПАТ АБ "ПІВДЕННИЙ", Invesco QQQ Trust SM та АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК".

Індекс ПФТС за звітний період знизився на 0,1% до рівня 522,77 пункти.

*****
Українська біржа: Підсумки 2021 року

У 2021 році загальний обсяг торгів на УБ склав 13 290 613 216,65 грн, а загальна кількість угод – 5 879.

У структурі торгів за 2021рік на корпоративні облігації припадало 1,64% сумарного обороту або 218 143 137,31 грн, 86,44% на державні облігації (ОВДП) або  11 487 976 887,46 грн, 2,48% на акцій або 330 194 548,55 грн, на інвестиційні сертифікати 0,12% або 15 855 776,63 грн, на іноземні цінні папери 9,14% або 1 214 310 916,70 грн та на ф’ючерси 0,18% або 24 131 950 грн.

Індекс українських акцій (Індекс UX) за 2021 рік збільшився на 7,49% з 1 617,08 до 1 738,24 пунктів.

Максимальне значення Індексу UX за підсумками торгової сесії протягом 2021 року було досягнуто 27 травня і склало 2 004,82 пунктів (23,98% зростання з початку року), в той час як мінімальне значення було зафіксовано 6 січня і склало 1 567,13 пунктів (3,09% падіння з початку року).

*****
Інфляція за 2021 рік становила 10% -  Держстат

Згідно з даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку в грудні 2021р. порівняно з листопадом 2021р. становила 0,6%, за рік у цілому – 10,0%.

Базова інфляція в грудні 2021р. порівняно з листопадом 2021р. становила 0,4%, за рік у цілому – 7,9%.

На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Найбільше (на 10,0% та 9,1%) подорожчали яйця та овочі. На 3,0–1,3% зросли ціни на сало, молоко та молочні продукти, продукти переробки зернових, рис, хліб, яловичину, макаронні вироби, масло. Водночас на 3,9–0,6% подешевшали фрукти, цукор, соняшникова олія, м’ясо птиці.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,2%, при цьому тютюнові вироби подорожчали на 1,0%, алкогольні напої подешевшали на 0,6%.

Одяг і взуття подешевшали на 3,6%, у т.ч.    одяг – на 4,0%, взуття – на 3,3%.

Ціни на транспорт знизилися на 0,2% в першу чергу за рахунок здешевлення палива та мастил на 3,0%. Водночас на 1,4% та 1,1% подорожчав проїзд у залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті. 

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 17.04.24
Кількість КУА278на 17.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.04.24
Кількість ІСІ1784на 17.04.24
Кількість НПФ*53на 17.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24