Новини УАІБ

29 грудня 2021

УАІБ щиро вітає з новорічно-різдвяними святами

На порозі Новий 2022 рік Різдво!

Перегортаючи сторінку 2021 року, що минає, дякуємо йому за досвід, знання і уміння, якими збагатилися, за можливості, які відкрилися, за виклики, які вдалося спрямувати на благо.  

Все це вселяє надію у краще майбутнє, допомагає  будувати плани і вірити у те, що колективний розум переможе.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу щиро вітає з новорічно-різдвяними святами усіх членів Асоціації, партнерів, друзів!

Хай 2022 виправдає ваші сподівання, буде мирним, успішним і продуктивним для нашого бізнесу.

Бажаємо усім міцного здоров'я, благополуччя, наполегливості,  оптимізму, позитивного освоєння нового досвіду і розвитку!

Щасливих і радісних свят Вам і Вашим родинам!  

*****

Відбулося засідання Ради УАІБ

23 грудня 2021 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ. У засіданні, яке пройшло в дистанційному режимі, взяв участь член НКЦПФР Юрій Бойко.

Рада заслухала інформацію Генерального директора УАІБ Андрія Рибальченка про стан виконання дохідної та витратної частин бюджету УАІБ станом на 17 грудня 2021 року,  про прогноз виконання бюджету за грудень і в цілому за 2021 рік та схвалила попереднє виконання бюджету УАІБ в 2021 році.

Також А.Рибальченко ознайомив присутніх з проектом плану роботи УАІБ на 1-й квартал 2022 року та ознайомив учасників засідання з пропозиціями до проекту тимчасового бюджету УАІБ на 1-й квартал 2022 року. Рада прийняла рішення не змінювати розмір членських внесків учасників до Асоціації та затвердила план роботи та тимчасовий бюджет УАІБ на 1-й квартал 2022 року.

Заслухавши інформацію заступника Генерального директора – директора з правових питань Наталії Меліченко щодо необхідності внесення змін до низки внутрішніх документів УАІБ з метою  приведення їх у відповідність до вимог Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» та Порядку видачі, зупинення дії та анулювання ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу, затвердженого рішенням НКЦПФР № 982 від 21.10.2021р. та зареєстрованого Міністерством юстиції України 03 грудня 2021р. за № 1563/37185, Рада прийняла рішення затвердити зміни до:

  • Порядку використання інформації, яку отримує Українська асоціація інвестиційного бізнесу при здійсненні саморегулівної діяльності на ринках капіталу;
  • Порядку надання Українською асоціацією інвестиційного бізнесу Висновку щодо можливості (неможливості) припинення компанією з управління активами професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами);
  • Порядку надання Українською асоціацією інвестиційного бізнесу Висновку щодо можливості (неможливості) припинення членом УАІБ - адміністратором недержавного пенсійного фонду професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів.

Рада УАІБ розглянула питання про проведення чергових Загальних зборів членів УАІБ і доручила Дирекції Асоціації розпочати підготовку до їхнього проведення шляхом письмового опитування в березні 2022 року.

Наступне засідання Ради заплановано на 27 січня 2022 року.

*****

Схвалено проєкти ліцумов провадження діяльності з управління активами

 інституційних інвесторів та діяльності з адміністрування НПФ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проєкти ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу, зокрема

Комісія розробила документи відповідно до норм чинного законодавства, якими встановлює:

– перелік документів, які подаються заявником до регулятора,

– вимоги, що обов’язкові до виконання при отриманні ліцензій та провадженні професійної діяльності;

– вимоги до ділової репутації;

– організаційні та операційні вимоги тощо.

Регулятор зазначає, що проєкти ліцензійних умов щодо діяльності з управління активами інституційних інвесторів доопрацьовано з урахуванням зауважень та пропозицій, які надійшли від професійної спільноти.

Що ж стосується ліцензійних умов щодо діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів, то Комісія вперше пропонує документ для обговорення. Проте в ньому вже враховано зауваження та пропозиції, що надійшли до інших проєктів, які є загальними для цих документів.

Рішення Комісії вже оприлюднено на офіційному вебсайті Комісії.

Коментуючи ці рішення член НКЦПФР Юрій Бойко наголосив, що прозорість та ефективність діяльності професійних учасників є запорукою формування конкурентоспроможного ринку капіталу і запросив до обговорення ініціатив Комісії зацікавлені сторони.

*****

Держфінмоніторинг підготував типологічне дослідження «Актуальні методи,

способи, інструменти легалізації (відмивання) злочинних доходів та фінансування тероризму (сепаратизму)»

Держфінмоніторинг, використовуючи власну практику та практику інших учасників національної системи фінансового моніторингу, підготував типологічне дослідження на тему: «Актуальні методи, способи, інструменти легалізації (відмивання) злочинних доходів та фінансування тероризму (сепаратизму)».

У типологічному дослідженні проведено вивчення питань, пов’язаних з виявленням, розкриттям та розслідуванням актуальних схем легалізації (відмивання) злочинних доходів та фінансування тероризму (сепаратизму). Висвітлено методи, способи та інструменти легалізації (відмивання) злочинних доходів та фінансування тероризму (сепаратизму), індикатори виявлення учасників протиправних схем.

Це дослідження буде корисним практичним посібником суб’єктам первинного фінансового моніторингу, суб’єктам державного фінансового моніторингу, правоохоронним та державним органам, іншим зацікавленим суб’єктам у виявленні та протидії схемам з легалізації злочинних доходів, фінансуванню тероризму (сепаратизму).

Типологічне дослідження розміщено на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу (fiu.gov.ua) у розділі «Типології/ Рекомендації по виявленню схем відмивання коштів». 

*****

НКЦПФР затвердила порядок проведення зборів

засновників недержавного пенсійного фонду

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила порядок проведення зборів засновників недержавного пенсійного фонду і схвалила його.

Як зазначив член НКЦПФР Юрій Бойко, збори засновників є органом управління фонду, тому важливо врегулювати їхню роботу. Документ дає відповіді на низку невирішених питань і, сподіваюсь, ці зміни на краще, сказав він.

Так, порядок передбачає удосконалити процедуру та умови проведення зборів засновників НПФ шляхом опитування та прийняття НКЦПФР рішення за порядком денним зборів засновників НПФ, які не відбулися два рази поспіль у зв’язку з їхньою неправомочністю через відсутність достатнього числа представників засновників.

У документі визначено:

  • вимоги щодо повідомлення про проведення зборів засновників НПФ шляхом опитування, що розсилається цим засновникам відповідальною особою, визначеною засновниками (засновником), що ініціюють (ініціює) організацію та проведення зборів засновників НПФ шляхом опитування, та документів, які додаються до такого повідомлення, а також порядок їх подання, у тому числі в паперовій та електронній формах;
  • порядок прийняття засновниками НПФ рішень шляхом опитування з питань, що належать до компетенції зборів, зокрема щодо нових кандидатів для включення до складу ради фонду, та процедура складання опитувального листа для голосування у такий спосіб;
  • вимоги до акта про підсумки голосування та протоколу зборів засновників НПФ, проведених шляхом опитування;
  • порядок подання та розгляду документів для прийняття рішення НКЦПФР за порядком денним зборів засновників НПФ, які були скликані, але не відбулися.

Регулятор нагадує, що Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення» встановлює, що у разі, коли збори засновників не відбулися два рази поспіль у зв’язку з їхньою неправомочністю через відсутність достатнього числа представників засновників, рішення за порядком денним таких зборів приймає регулятор.

*****

НКЦПФР оприлюднила свою позицію щодо виплати дивідендів Укрнафти 

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку висловила свою позиціющодо виплати дивідендів Укрнафти і оприлюднила її на своєму сайті. Регулятор наголошує, що завжди стоїть на засадах захисту прав усіх інвесторів, зокрема, міноритарних акціонерів і сповідує єдиний підхід до усіх учасників і вкладників, в тому числі ПАТ «Укрнафта».

НКЦПФР отримала листа від Національного депозитарію України про неможливість часткової виплати суми дивідендів акціонерам ПАТ «Укрнафта», адже Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів передбачає виключно одночасну виплату дивідендів всім акціонерам. Вибіркова сплата дивідендів неприпустима для жодного емітента і суперечить законодавству, загальноприйнятим світовим правилам та нормам корпоративного управління. Дивіденди можна сплачувати траншами, але всім акціонерам одночасно, наголошують в НКЦПФР.

Комісія зазначає, що завжди реагує на порушення норм закону і правил. Регулятор ретельно вивчить і проаналізує ситуацію та дії «Укрнафти». За результатами, за необхідності, буде здійснено відповідні заходи згідно чинного законодавства.

*****

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики напрацював

нову редакцію законопроекту щодо функціонування та обігу аграрних

розписок і рекомендує прийняти її за основу

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики повторно розглянув доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» (№2805-д), повідомляє сайт Верховної Ради.

Цей законопроект був зареєстрований 19 листопада 2020 року на заміну проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», №2805, направленого Верховною Радою на повторне перше читання.

Проект Закону передбачає переведення існуючої системи аграрних розписок до системи цінних паперів з відповідним інституційним супроводом. Пропонується визнати аграрну розписку неемісійним цінним папером, що фіксує забезпечене заставою безумовне зобов’язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на умовах, визначених в аграрній розписці.

Окрім нової редакції Закону України "Про аграрні розписки", передбачено зміни до Господарського, Цивільного кодексів України та до ряду законів України.

Як нагадав голова підкомітету з питань ринку капіталів, інших регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів (деривативи) Андрій Ніколаєнко, ухвалюючи рішення подати доопрацьований проект на розгляд Верховної Ради, Комітет рекомендував за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти його за основу.

А.Ніколаєнко повідомив, що після реєстрації законопроекту, Комітетом були проведені додаткові консультації щодо питань, які пропонується врегулювати законопроектом, та опрацьовані зауваження і пропозиції. Крім того, виникла потреба актуалізувати зміни, що пропонуються, у зв'язку із змінами у законодавстві, які відбулись після подання та реєстрації попередньої версії законопроекту.

Оскільки цей законопроект ще не розглядався Верховною Радою, голова підкомітету запропонував замінити зареєстрований законопроект удосконаленим та додатково доопрацьованим новим проектом.

Під час доопрацювання законопроекту були враховані пропозиції та зауваження народних депутатів, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства юстиції, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та інших державних органів, а також пропозиції представників бізнесу.

Законопроект в оновленій редакції був узгоджений із нормами нового Закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", що набув чинності 01 липня 2021 року. Також було змінено назву проекту на "Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», що відповідає його доопрацьованому змісту.

Після обговорення Комітет вирішив внести на розгляд Верховної Ради доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» на заміну раніше поданого законопроекту (№ 2805-д від 19.11.2020) і рекомендувати за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти законопроект, поданий на заміну, за основу.

*****

Як подавати до НКЦПФР інформацію про аудиторів профучасникам

та підприємствам, що становлять суспільний інтерес

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звертає увагу підприємств, які становлять суспільний інтерес, та професійних учасників ринку на аспекти подання даних про суб’єкта аудиторської діяльності, повідомляє сайт регулятора.

Так, до підписання договору про аудит фінансової звітності підприємство, що становить суспільний інтерес, інформує Комісію про обраного аудитора за формою, затвердженою регулятором, і тільки в електронній формі. Паперова форма повідомлення не подається.

У примітках до повідомлення слід вказувати звітний рік, за який буде проведений обов’язковий аудит фінансової звітності підприємства, що становить суспільний інтерес. У разі заміни аудитора, компанії подають зміни у повідомленні.

Комісія зазначає, що послуги з обов’язкового аудиту фінансової звітності підприємствам, що становлять суспільний інтерес, можуть надавати тільки суб’єкти аудиторської діяльності, що включені до розділу 4 Реєстру аудиторів відповідно до статті 21 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність».

А також нагадує, що такі повідомлення про компанію, яка надаватиме послуги з аудиту фінансової звітності, направляють до Комісії лише ті підприємства, які відповідно до законодавства подають до Комісії фінансову звітність у складі регульованої інформації – тобто професійні учасники ринку капіталу, які є фінансовими установами, та ліцензування яких здійснює Комісія, а також емітенти цінних паперів, якщо вони відносяться до категорії підприємств, що становлять суспільний інтерес.

*****

У 3-му кварталі державний борг по відношенню до ВВП знизився до 43,6% - Міністерство фінансів

Як повідомляє Міністерство фінансів України, у третьому кварталі 2021 року показник державного та гарантованого державою боргу до ВВП продовжив зниження.Так, державний борг по відношенню до ВВП знизився до 43,6%, а державний та гарантований державою борг України - до 49,1%.

У другому кварталі 2021 року ці показники складали 47,9% та 54,2% відповідно.

*****

Держстат про заробітну плату в листопаді 2021 року

 За даними Державної служби статистики, середня заробітна плата (номінальна) штатного працівника підприємств, установ та організацій у листопаді 2021р. становила 14282 грн, що у 2,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (6000 грн).

Порівняно із жовтнем середня заробітна плата збільшилася на 1,7%, а за останні 12 місяців (відносно листопада 2020р.) – на 19,2%. 

Індекс реальної заробітної плати у листопаді 2021р. порівняно із жовтнем 2021р.  становив 100,9%, а відносно листопада 2020р. – 108,0%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24