Новини УАІБ

08 грудня 2021

УАІБ: Загальні результати діяльності компаній з управління активами та адміністраторів недержавних пенсійних фондів в Україні за 3-й квартал 2021 року

Українська асоціація інвестиційного бізнесу оприлюднила на своєму сайті загальні результати діяльності компаній з управління активами та адміністраторів недержавних пенсійних фондів в Україні за 3-й квартал 2021 року.

Загалом же індустрії управління активами інституційних інвесторів та адміністрування пенсійних фондів у 3-му кварталі 2021 року продовжували зростати. За секторами, відкриті ІСІ повернулися до висхідного тренду, у тому числі завдяки притоку капіталу, що відновився. Закриті фонди з приватним розміщенням, зокрема й венчурні ІСІ, стало збільшувалися за кількістю й за сукупними активами. Активи НПФ у 3-му кварталі 2021 року також стабільно зростали.

В огляді УАІБ зазначається, що український фондовий ринок у липні-вересні 2021 року мав переважно низхідну динаміку, що відбувалося на тлі формування нової хвилі коронакризи у світі. Це призвело до пониження доходності окремих секторів ІСІ, зокрема фондів акцій. Проте більшість секторів ІСІ мали кращі результати, ніж у попередньому кварталі й сім із восьми мали додатні показники за період із початку року та за останні 12 місяців. Серед НПФ дві третини фондів показали позитивну доходність за 3-й квартал.

Загалом же індустрії управління активами інституційних інвесторів та адміністрування пенсійних фондів у 3-му кварталі 2021 року продовжували зростати. За секторами, відкриті ІСІ повернулися до висхідного тренду, у тому числі завдяки притоку капіталу, що відновився. Закриті фонди з приватним розміщенням, зокрема й венчурні ІСІ, стали збільшувалися за кількістю й за сукупними активами. Активи НПФ у 3-му кварталі 2021 року також стабільно зростали.

Кількість учасників ринку

Компанії з управління активами (КУА)

У 3-му кварталі 2021 року загальна кількість компаній з управління активами зросла на шість, до 313. Протягом липня-вересня було створено 9 нових КУА, а три – припинили свою діяльність. Із усіх КУА 286 мали в управлінні від одного до 66-ти фондів, а понад 98% таких компаній управляли принаймні одним венчурним ІСІ.

Адміністратори недержавних пенсійних фондів (АНПФ)

Кількість АНПФу 3-му кварталі 2021 року не змінилася: 19. Серед них, як і раніше, було 6 компаній, які здійснювали винятково діяльність із адмініструваня НПФ, решта – поєднували її з управлінням активами.

Інститути спільного інвестування (ІСІ)

У 3-му кварталі 2021 року було зареєстровано 54 нових ІСІ. Загальна кількістьІСІ, які досягли нормативу мінімального обсягу активів (сформованих), зростала 16-й квартал поспіль і на кінець вересня становила 1624 (+4.1% за квартал).

Недержавні пенсійні фонди (НПФ)

Кількість НПФ в управлінні станом на 30.09.2021 року становила 55(без урахування корпоративного фонду НБУ), у тому числі 46 відкритих, 3 корпоративних та 6 професійних. Всього активами НПФ управляли 33 КУА.

В адмініструванні 18-ти АНПФ-членів УАІБ у вересні перебувало 57 НПФ: 47 відкритих, 4 корпоративних та 6 професійних.

Страхові компанії (СК)

КількістьСК, що передали свої активи в управління КУА, та кількість КУА, що надавали такі послуги, у 3-му кварталі 2021 року не змінилася: станом на 30.09.2021 одна така компанія продовжувала управляти активами двох СК.

Активи в управлінні та ВЧА

Усі інституційні інвестори

Сукупні активи в управлінні КУА у 3-му кварталі продовжували прискорювати зростання – до 6.4% за три місяці – і станом на 30.09.2021 сягнули 507 806 млн грн. Із початку року ці активи зросли на 19.6%, а за останні 12 місяців на кінець вересня – на 26.9%.

Інститути спільного інвестування (ІСІ)

Загальні активиусіх ІСІ в управлінні, включно з тими, які ще не досягли нормативу, також зросли на 6.4%за 3-й квартал, а за останній рік – на 27%. Станом на 30.09.2021 вони дорівнювали 505 498 млн грн.

Активидіючих ІСІ, що досягли нормативу мінімального обсягу активів(сформованих), на кінець вересня 2021 року досягли 496 066 млн грн.  За3-й квартал вони зросли на 6.0% (як і за 2-й), із початку 2021 року – на 19.8%, а за останні 12 місяців – на 25.8%.

Вартість чистих активівусіхсформованихІСІ станом на кінець вересня 2021 року сягнула 373066млнгрн.У липні-вересні вона прискорила квартальний темп зростання, але уповільнила – річний: +5.0% за три місяці та +20.5% за останній рік. За 9 місяців 2021 року ВЧА сформованих ІСІ додала 15.8%.

Сукупний чистий рух капіталу у відкритих ІСІ у 3-му кварталі 2021 рокуповернувся допозитивного: +5.8 млнгрн. Чистий притік до сектору із початку року залишався позитивним, як і річний, що уповільнився на кінець вересня до 60.7млн грн.

Недержавні пенсійні фонди (НПФ)

АктивиНПФ в управлінні КУА у липні-вересні 2021 року прискорили квартальне зростання до 3.3%, але річне – уповільнили до 11.6%. За перші 9 місяців року вони додали 8.3% і станом на 30.09.2021 досягли 2120млн грн.

НПФ в адмініструванні членів УАІБ на кінець вересня мали 2 122 млн грн активів, тобто на 2.7% більше, ніж у червні.

Страхові компанії (СК)

АктивиСК в управлінні КУА у 3-му кварталі 2021 року продовжували зростати – посиленим темпом: +6.4%. Із початку року вони додали 9.9%, а за останні 12 місяців – 15.8% і станом на кінець вересня дорівнювали майже 188 млн грн.

*****
НКЦПФР: набули чиності рішення, що підсилюють захист інвесторів

Міністерство юстиції України зареєструвало два нові документи, розроблені та затверджені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Мова йде про Рішення щодо встановлення критеріїв для визнання особи кваліфікованим інвестором та Положення про проведення зондування на ринках капіталу, інформує НКЦПФР.

Регулятор розробив обидва документи з метою впровадження норм Закону щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів. Вони набувають чинності 10 грудня 2021 року, тобто з моменту публікації в Офіційному Віснику України №94.

Як зауважив Член НКЦПФР Максим Лібанов, ці документи розкривають на нормативному рівні та пояснюють механізми роботи нових понять на ринках капіталу, що закладені в чинному законодавстві. Ми намагались розробити максимально зрозумілі механізми для учасників ринку, які так чи інакше сприятимуть зростанню рівня захисту прав інвесторів на українському ринку капіталу.

Так, Комісія встановила чіткі критерії для визнання особи кваліфікованим інвестором, а саме:

– критерії до іноземних фінансових установ для визнання їх кваліфікованими інвесторами;

– критерії для визнання правочинів щодо фінансових інструментів, які укладалися протягом останніх чотирьох кварталів, для визнання особи кваліфікованим інвестором;

– методику розрахунку власних коштів для цілей визнання особи кваліфікованим інвестором тощо.

Також НКЦПФР розробила норми щодо проведення зондування на ринках капіталу, які передбачають:

– порядок отримання згоди на передачу інсайдерської інформації потенційному інвестору;

– обов’язки особи, стосовно якої проводиться зондування;

– порядок передачі інформації про зондування на ринках капіталу та ведення обліку документів;

– обсяг інформації, яка розкривається тощо.

*****
Національний банк врегулював порядок проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів

Національний банк України затвердив Положення про порядок проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів, укладеними на організованих ринках капіталу та поза організованими ринками капіталу, з дотриманням принципу “поставка цінних паперів проти оплати”, повідомляє сайт НБУ. Нормативно-правовий акт розроблено відповідно до закону № 738-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів".

Положення відповідає вимогам міжнародних документів, якими регулюється порядок розрахунків за цінні папери, та передбачає впровадження кращих світових практик у сфері розрахунків за цінні папери, зокрема надає можливість учасникам ринків капіталу обирати спосіб розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та суб’єкта інфраструктури, який гарантуватиме такі розрахунки. Відповідним Положенням визначено, зокрема:

        вимоги до суб’єктів, які забезпечують проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів за принципом “поставка цінних паперів проти оплати”;

      порядок проведення грошових розрахунків за принципом “поставка цінних паперів проти оплати” через відображення в системі обліку особи, яка провадить клірингову діяльність, зміни обсягу прав та зобов’язань щодо коштів з відображенням переходу права вимоги на кошти, у тому числі припинення зобов’язань за результатами неттінгу;

      порядок проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів за принципом “поставка цінних паперів проти оплати” з використанням технологій Системи електронних платежів Національного банку (далі – СЕП);

порядок надання Центральному депозитарію цінних паперів доступу до технології обслуговування розрахунків із використанням спеціальних засобів СЕП.

Використання технологій СЕП дасть змогу учасникам ринку проводити так звані «розрахунки в грошах центрального банку», тобто з використанням рахунків сторін правочину щодо цінних паперів, відкритих безпосередньо в Національному банку. Це підвищить надійність таких розрахунків та довіру інвесторів до українських ринків капіталу.

Цей нормативно-правовий акт затверджено постановою Правління Національного банку від 2 грудня 2021 року №130 “Про затвердження Положення про порядок проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів, укладеними на організованих ринках капіталу та поза організованими ринками капіталу, з дотриманням принципу “поставка цінних паперів проти оплати”. Документ набирає чинності з 3 січня 2022 року.

*****
Комісія допустила на український ринок "золоті акції" двох світових фондів

2 грудня 2021 року НКЦПФР прийняла рішення про допуск на вітчизняний ринок «золотих акцій» фондів GoldmanSachsPhysicalGoldETF та SPDR® GoldTrust. Основним активом цих інвестиційних біржових фондів є фізичні злитки золота, повідомляється на сторінці регулятора у Фейсбук.

Як зазначає Комісія, українські інвестори зацікавлені в інвестиціях у цінні папери іноземних емітентів. Регулятор бачить тенденцію до збільшення таких учасників. Так, за третій квартал 2021 року уклали 238 контрактів з цінними паперами іноземних емітентів на суму більше 64 млн грн, тоді як у 2020 році - 190 договорів на суму 5,4 млн грн.

*****
НКЦПФР про розвиток ринків капіталу України протягом січня-вересня 2021 року

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала та оприлюднила Інформаційну довідку щодо розвитку ринків капіталу України протягом січня-вересня 2021 року.

Реєстрація випуску цінних паперів

Загальний обсяг випусків емісійних цінних паперів, зареєстрованих НКЦПФР у січні-вересні 2021 року, становив 66,17 млрд грн, що менше на 20,84 млрд грн порівняно з відповідним періодом 2020 року (87,01 млрд грн).

Протягом січня-вересня 2021 року Комісія зареєструвала 60 випусків акцій на суму 17,60 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків акцій зменшився на 5,93 млрд грн.

Серед значних за обсягом випусків акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих випусків акцій у вересні 2021 року, були: випуски АТ «Завод Електроважмаш» на суму 1,31 млрд грн та АТ «Ацент-банк» на суму 1,05 млрд грн.

Комісія протягом січня-вересня 2021 року зареєструвала 96 випусків облігацій підприємств на суму 8,93 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2020 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств зменшився на 19,93 млрд грн.

Протягом 9 місяців 2021 року зареєстровано випуски облігацій підприємств у іноземній валюті на суму 11 млн доларів США.

Протягом цього періоду не зареєстровано випусків облігацій місцевих позик.

Реєстрація випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування

Протягом січня-вересня 2021 року обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 4,43 млрд грн, що більше на 788 млн грн порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Протягом цього періоду обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією, становив 35,21 млрд грн, що більше на 6,33 млрд грн порівняно з даними за аналогічний період 2020 року.

Кількість внесених в ЄДРІСІ корпоративних інвестиційних фондів та пайових інвестиційних фондів з початку року за станом на 30.09.2021 становить 216 інститутів спільного інвестування, серед них:

189 корпоративних інвестиційних фондів;

27 пайових інвестиційних фондів

За вересень 2021 року вилучено з ЄДРІСІ 2 пайових та 0 корпоративних інвестиційних фондів.

Діяльність операторів організованих ринків капіталу

За результатами торгів на організованих ринках капіталу протягом січня-вересня 2021 року обсяг торгів фінансовими інструментами склав 317,44 млрд грн.

Протягом січня-вересня 2021 року порівняно з даними аналогічного періоду 2020 року обсяг торгів фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу збільшився на 32,78% (січень-вересень 2020 року – 239,08 млрд грн).

Найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу протягом цього періоду зафіксовано з ОВДП – 312,81 млрд грн (98,54% від загального обсягу торгів фінансовими інструментами на операторах організованих ринків капіталу протягом січня-вересня поточного року).

Обсяг торгів деривативними контрактами (опціонними сертифікатами та ф’ючерсними контрактами) на операторах організованих ринків капіталу склав 51,51 млн грн, або 0,02%.

Протягом січня-вересня 2021 року спостерігалася консолідація торгівлі цінними паперами на двох операторах організованих ринків капіталу «Перспектива» та «ПФТС», що становило 97,68% вартості торгів фінансовими інструментами.

Обсяг торгів фінансовими інструментами протягом січня-вересня 2021 року на операторах організованих ринків капіталу на вторинному ринку становив 99,9% від загального обсягу торгів фінансовими інструментами протягом зазначеного періоду.

За 9 місяців 2021 року обсяг торгів поза організованим ринком капіталу склав 420,41 млрд грн. Торги деривативними контрактами (форвардний контракт з поставкою базового активу- товару) за цей період склали 4,25 млрд грн, або 1,01% від загального обсягу торгів поза організованими ринками капіталу.

*****
Містобудівні умови та обмеження тепер можна отримати онлайн на порталі Дія

На порталі Дія та в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва тепер можна отримати містобудівні умови та обмеження, повідомляє Міністерство цифрової інформації.

Це документ необхідний для отримання дозволу на будівництво багатоквартирних будинків та більшості промислових об’єктів.

У ньому є інформація про можливу поверховість та щільність забудови, відступи будинків від інших будівель та червоних ліній. Щоб отримати послугу потрібно:

заповнити заяву, що займає до 10 хвилин;

мати скани топографо-геодезичного плану будівництва;

скан документа, що підтверджує право власності, користування земельною ділянкою, буде вам потрібен лише в разі, якщо право власності на землю не внесено до Реєстру нерухомості.

КЕП, яким необхідно буде підписати заяву та скани.

Заява сформується автоматично. Після підписання її буде передано до органу містобудування та архітектури за місцезнаходженням земельної ділянки. Якщо в земельної ділянки кілька власників — усі вони отримають сповіщення про підписання заяви.

Як зазначають у Мінцифри, раніше треба було скласти кошторис, сформувати витяг із реєстру речових прав, а також отримати в письмовому вигляді згоду співвласників та завірити її у визначеному законом порядку та з купою папірців відвідати місцеву архітектуру чи ЦНАП.

*****

В Україні на законодавчому рівні удосконалюють фінансовий
інструмент аграрних розписок

Розроблений та доопрацьований законопроект №2805-Д, який дозволить зробити інструмент аграрних розписок дешевшим та швидшим для аграріїв, готується до першого читання Комітетом з питань фінансів. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Міністр зазначив, що стратегічне бачення Мінагрополітики щодо довгострокового розвитку агросектору передбачає кілька основних напрямків роботи, за якими необхідно забезпечити можливості залучення фінансування для агровиробників. Це і розвиток прозорого ринку землі, і реалізація проектів зі зрошення, і збільшення врожайності та прибутковості агровиробництва.  Р.Лещенко додав, що маючи перед собою такі завдання, необхідно використовувати максимум можливостей для покращення доступу до фінансування агровиробникам. Свого часу позитивний вплив на збільшення обсягів залученого фінансування аграріями створив інструмент аграрних розписок.

Від початку впровадження інструменту в 2015 році, ринок аграрних розписок виріс до значних обсягів у 12-13 млрд гривень фінансування щорічно. Розписки також були адаптовані у різні сегменти сільського господарства. Інструментом системно користуються сотні кредиторів. Тим не менше, подальше зростання обмежене фінансовими можливостями кредиторів.

«Для того, щоб зробити цей інструмент доступнішим, впродовж року Мінагрополітики спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC та основними користувачами аграрних розписок працювали над модернізацією інструменту через законодавчі зміни. Законопроект №2805-Д пропонує впровадити оновлені аграрні розписки у формі неемісійного цінного паперу, що існуватиме в електронній формі в Реєстрі аграрних розписок. Автоматизація та впровадження цифрових рішень дозволить зробити інструмент дешевшим та швидшим, а також створить нові можливості для користувачів», - зазначає Міністр.

Серед нових переваг, які пропонуються:

Можливість самостійно здійснювати операції з аграрними розписками в Реєстрі завдяки впровадженню сучасних цифрових рішень;

Додаткові опції виконання аграрних розписок залежно від потреб агровиробників та кредиторів (розрахунок частинами за графіком тощо);

Створення умов для надійного використання аграрних розписок у тваринництві, садівництві, кооперативах, секторі первинної переробки агропродукції;

Розвиток можливостей рефінансування для кредиторів, для збільшення ліквідності та приваблення додаткового капіталу у галузь.

Роман Лещенко наголосив, що Міністерство аграрної політики та продовольства України працює з колегами з парламенту над тим, щоб законопроект був затверджений в першому читанні до кінця цього року.

За словами Міністра, нові можливості аграрних розписок дозволять виробникам отримувати вчасне фінансування, підвищувати врожайність та прибутковість господарств, що буде основою для довгострокового розвитку сільського господарства країни. Законодавчі зміни також створять передумови для впровадження більш комплексних фінансових інструментів: як-от сек’юритизація сільськогосподарської дебіторської заборгованості, що дозволяє кредиторам залучати дешеве рефінансування з ринків капіталу.

*****

Українська біржа: Підсумки торгів за листопад 2021 року

Загальний обсяг торгів на "Українській біржі" у листопаді склав 1 695 234 716,98 грн, а загальна кількість угод - 682.

У структурі торгів за листопад 2021 на корпоративні облігації припадало 1,85% сумарного обороту або 31 382 017 грн, 87,62% на державні облігації (ОВДП) або 1 485 439 911 грн, 2,47% на акцій або 41 879 969 грн, на інвестиційні сертифікати 0,03% або 538 226 грн, на іноземні цінні папери 8,02% або 135 888 195 грн та на ф’ючерси 0,01% або 106 400 грн.

У листопаді Індекс українських акцій (Індекс UX) збільшився на 1,48% з 1 838,33 до 1 865,50 пунктів.

*****

Результати торгів ФБ «Перспектива» за листопад 2021 року

Протягом листопада 2021 року на ФБ «Перспектива» укладено 2,6 тис угод на суму 25,2 млрд грн (+26% до жовтня 2021 р.), з початку року – 15,5 тис угод на суму 201,5 млрд грн. (+21% до січня-листопада 2020 р.), повідомляє сайт ФБ "Перспектива".

Сукупно на фондових біржах України у листопаді 2021 р. укладено 4,4 тис угод на суму 54 млрд грн (+27% до жовтня 2021 р.), з початку року – 29,7 тис угод на суму 414 млрд грн (+46% до січня-листопада 2020 р.)

На ФБ «Перспектива» та на біржовому фондовому ринку загалом у листопаді зафіксовано максимальний місячний обсяг торгів та максимальну кількість угод у поточному році.

У структурі торгів на фондових біржах України з початку року традиційно домінують боргові інструменти: держоблігації та держдеривативи – 99,0%, облігації підприємств та облігації міських позик – 0,8%, акції, цінні папери ІСІ, опціонні сертифікати, строкові контракти – 0,2%.

Частка ФБ «Перспектива» у загальному біржовому обороті у січні-листопаді складає 49%, в т.ч. щодо держоблігацій 49%, корпоративних облігацій – 38%, на ринку РЕПО - 80%, у загальній кількості угод – 52%.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» у листопаді порівняно з жовтнем збільшився на 26%, кількість угод – на 66%. Найбільший обсяг торгів у листопаді 2021 р. зафіксовано з держоблігаціями (99,72%). 40,93% торгів проведено на ринку РЕПО, 0,14% - на ринку заявок, 58,93% - на адресному ринку.

Обсяг торгів на ФБ «Перспектива» порівняно з аналогічним періодом 2020 року зріс на 21%, кількість угод – у 2,5 раз.

Станом на 30.11.2021 кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів, допущених до торгів на ФБ «Перспектива», становила 283, з них 173 – лістингові.

Структура випусків (серій) за видами фінансових інструментів: 186 - держоблігації та держдеривативи, 31 - облігації підприємств, 2 – облігації місцевих позик, 32 - акції, 8 - інвестиційні сертифікати, 10 - опціонні сертифікати, 14 - ф’ючерсні контракти.

Протягом листопада договори на ФБ «Перспектива» укладалися з 48 фінансовими інструментами (+5 до жовтня), з початку 2021 року – з 96 фінансовими інструментами (+15 до січня-листопада 2020 р.)

*****

Огляд діяльності ПФТС за листопад 2021 року

У листопаді 2021 року загальний обсяг торгів на ПФТС склав 27,1 млрд грн (302% рівня аналогічного періоду 2020 року та 132% рівня жовтня 2021 року). У січні-листопаді 2021 р. укладено 8 839 біржових контрактів на загальну суму 201,2 млрд грн (174% та 173% рівня аналогічного періоду 2020 року).

На «ринку заявок» укладено 12% угод, на «ринку котирувань» (в т.ч. адресні угоди) — 68,5% угод, на ринку РЕПО — 19% угод та на ринку односторонніх аукціонів — 0,5%.

Частка ПФТС серед організаторів торгів цінними паперами:

- за обсягом укладених контрактів в ринкових режимах торгів склала 99,1% (корпоративні облігації — 100%, державні облігації — 99,2%, акції — 10%);

- за обсягом укладених контрактів в усіх режимах торгів — 50,2% (муніципальні облігації — 99%, державні облігації — 50%, корпоративні облігації — 23,5% та акції — 2,4%).

У листопаді 2021 року 48 учасників торгів на ПФТС укладали угоди з 54 випусками цінних паперів (ОВДП — 38, ОЗДП — 5, корпоративні облігації — 5, акції — 3, муніципальні облігації — 3). У січні-листопаді 2021 р. 58 учасників торгів укладали угоди з 133 випусками цінних паперів (ОВДП — 64, ОЗДП — 9, акції — 23, корпоративні облігації — 24, муніципальні облігації — 7, цінні папери ІСІ — 1, цінні папери ІСІ іноземного емітента — 1, облігації іноземної держави — 1, акції іноземного емітента — 2, облігації іноземного емітента — 1).

Найбільший обсяг торгів у листопаді було укладено з державними облігаціями – 26,7 млрд грн (132% рівня жовтня 2021 року).

Серед 38 випусків ОВДП, з якими укладалися угоди, 3 випуски — з датою погашення в 2021 році (2,7 млрд грн), 20 випусків — з датою погашення в 2022 році (17 млрд грн), 9 випусків — з датою погашення в 2023 році (2,9 млрд грн), 3 випуски — з датою погашення в 2024 році (1,8 млрд грн), по 1 випуску — з датами погашення в 2025 (1,7 млрд грн), 2026 (0,3 млрд грн) та 2027 (0,05 млрд грн) роках.

Найбільша кількість угод укладена з ОВДП з датами погашення 2023-04-19, 2023-11-01 та 2022-02-02, найбільші обсяги — з ОВДП з датами погашення 2022-05-11, 2022-08-03 та 2022-06-15.

Серед облігацій зовнішніх державних позик України найбільшим попитом користувалися ОЗДП з датами погашення 2032-09-25, 2028-11-01 та 2026-06-20.

Обсяг торгів облігаціями підприємств у листопаді склав 30,8 млн грн (17% рівня жовтня 2021 року). Найбільшим попитом користувалися облігації ТОВ «НОВА ПОШТА» (серія B), BIZ FINANCE PLC (UKREXIMBANK) та ТОВ «СС ЛОУН» (серія A).

Обсяг торгів муніципальними облігаціями у листопаді склав 306,2 млн грн. На ПФТС відбулося публічне розміщення облігацій серії M Київської міської ради. Було розміщено 30 000 шт. відсоткових облігацій номінальною вартістю 10 000 грн з датою погашення 25.09.2024 р. Відсоткова ставка за облігаціями встановлена на рівні облікової ставки Національного банку України, яка діятиме на дату початку відповідного відсоткового періоду, плюс 5 відсотків річних.

Найбільшим попитом користувалися облігації Київської міської ради (серія M), Харківської міської ради (серія G) та Харківської міської ради (серія E).

У сегменті акцій підприємств у листопаді 2021 року загальний обсяг торгів склав 1,2 млн грн.

У режимах торгів за технологіями «ринок заявок» та «ринок котирувань» найбільшим попитом користувалися цінні папери АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК", ПАТ "ЦЕНТРЕНЕРГО" та ПрАТ "Дніпровагонмаш".

Індекс ПФТС за листопад знизився на 0,6% до рівня 523,25 пункти.

*****

НБУ: Стан фінансового сектору покращився, стійкість до значних негативних подій зросла – Опитування про системні ризики

Учасники опитування поліпшили оцінку поточного стану фінансового сектору України до рекордного рівня з травня 2018 року – від запровадження опитування. Про це свідчать результати "Опитування про системні ризики фінансового сектору" за листопад 2021 року, повідомляє Національний банк України.

Майже 40% топменеджерів уважали, що ситуація у фінсекторі за минулі пів року покращилася. Вперше респонденти оцінили стійкість фінансового сектору до значних негативних подій вище середнього рівня. Більшість керівників фінустанов не очікували погіршення стану фінансового сектору у наступні шість місяців, водночас п’ята частина опитаних прогнозували його поліпшення.

Респонденти, як і раніше, вважали головним джерелом ризику загальний рівень корупції, діяльність правоохоронних органів та судової системи. Ризик можливої ескалації воєнних дій з боку РФ на сході країни вперше від початку опитування увійшов до трійки найбільших ризиків. Оцінки впливу економічних факторів надалі поліпшувалися, хоча помітно зросли інфляційні ризики. Нові фактори ризиків "карантинні протиепідемічні заходи" та "кліматичні зміни" посіли восьме та вісімнадцяте місця відповідно. Загалом схильність фінансових установ до ризику за останні пів року дещо підвищилася. Наступне Опитування про системні ризики фінансового сектору буде опубліковане в травні 2022 року.

Довідково

Опитування проводилося з 10 до 24 листопада 2021 року. Участь у ньому взяли керівники 22 банків, 12 страхових та 3 інвестиційних компаній. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено політичні санкції. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їх частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає сприйняття найбільшими банками та небанківськими фінансовими установами поточних та потенційних ризиків для фінансового сектору і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають оцінку топменеджерами фінустанов стану фінансового сектору за минулі 6 місяців та очікування на наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

*****

Виробництво будівельної продукції у січні–жовтні 2021 року

За даними Державної служби статистики, у жовтні 2021 р. індекс будівельної продукції становив:

сезонно скоригований (порівняно з вереснем 2021р.) – 88,3%;

скоригований на ефект календарних днів (порівняно із жовтнем 2020р.) – 85,8%.

У січні–жовтні 2021 року порівняно із січнем–жовтнем 2020 року індекс будівельної продукції склав 100,5%.

Обсяг виробленої будівельної продукції (виконаних будівельних робіт) підприємствами України у січні–жовтні 2021р. становив 170,8 млрд грн.

Нове будівництво склало 33,2% від загального обсягу виробленої будівельної продукції, ремонт (капітальний та поточний) – 41,1%, реконструкція та технічне переоcнащення – 25,7%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власноюінформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24