Новини УАІБ

20 травня 2019

 Національний банк спростив умови здійснення валютних операцій для учасників фондового ринку і продовжуватиме розвивати внутрішній ринок цінних паперів

Національний банк спростив умови здійснення валютних операцій для учасників фондового ринку і продовжуватиме розвивати внутрішній ринок цінних паперів.

Про це йшлося на зустрічі Національного банку з депозитарними установами, присвяченій новому ліберальному валютному регулюванню та останнім нормативним змінам у сфері депозитарної діяльності.

«На підтвердження незмінності курсу на валютну лібералізацію з 9 травня Національний банк дозволив професійним учасникам фондового ринку здійснювати валютні операції, які є частиною їх діяльності на ринку цінних паперів, без наявності ліцензій НБУ», - зазначив Заступник директора Департаменту ліцензування Національного банку Сергій Савчук.

Крім того, Начальник відділу регулювання експорту та імпорту капіталу Департаменту відкритих ринків Сергій Чечель презентував перелік з близько 30 валютних послаблень, запроваджених цього року, та окремо зупинився на найактуальніших для учасників фондового ринку та їх клієнтів. Це, зокрема, збільшення лімітів на репатріацію дивідендів, а також інвестицій за кордон, спрощення здійснення операцій за рахунками юридичних осіб-нерезидентів в Україні, скасування вимоги щодо попереднього резервування гривні для купівлі валюти тощо.

Про останні рішення Національного банку, спрямовані на розвиток внутрішнього ринку цінних паперів, розповів Начальник управління депозитарної діяльності Андрій Супрун. Зокрема, він презентував нові тарифи Депозитарію Національного банку, які стимулюватимуть здійснення населенням дрібних інвестицій у державні облігації (ОВДП), і запевнив, що Національний банк надасть необхідну технічну і нормотворчу підтримку ініціативам щодо запровадження онлайн-продажу ОВДП для громадян.

*****

НКЦПФР повідомила про зростання обсягів випусків цінних паперів

У І кварталі було зареєстровано випусків цінних паперів на загальну суму 7,65 млрд. грн. Такий показник виявився на 1,6 млрд. грн. більше порівняно з результатом аналогічного періоду 2018 року.

Про це свідчать дані, наведені в Інформаційній довідці НКЦПФР щодо розвитку фондового ринку України протягом січня-березня 2019 року.

Згідно з ними, за звітний період Комісією було зареєстровано 12 випусків акцій на суму 703,16 млн. грн. Порівняно із січнем-березнем 2018 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 166 млн. грн.

Також НКЦПФР зареєструвала 15 випусків облігацій підприємств на суму 1,7 млрд. грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств збільшився на 200 млн. грн.

За звітний період Комісією не було зареєстровано жодного випуску опціонних сертифікатів. Аналогічна ситуація спостерігалася і в січні-березні минулого року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР у І кварталі 2019 року, становив 1,52 млрд. грн. Такий показник виявився більшим на 867 млн. грн. за результат аналогічного періоду 2018 року.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів дорівнював 3,71 млрд. грн., що на 0,35 млрд. грн. більше ніж у січні-березні 2018 року.

*****

Нацбанк розпочав оприлюднення параметрів випусків облігацій внутрішньої державної позики у форматі відкритих даних з використанням технології API

Нацбанк розпочав оприлюднення параметрів випусків облігацій внутрішньої державної позики у форматі відкритих даних з використанням технології API.

Як повідомляє прес-служба НБУ, інформація доступна на офіційному веб-сайті регулятора в розділі «Публічна інформація у формі відкритих даних».

Усім охочим надана можливість отримувати в автоматизованому режимі актуальні дані про державні облігації, які знаходяться на обліку в Депозитарії Національного банку.

Нова сторінка з функціоналом API насамперед забезпечить потреби учасників фінансового ринку в оперативному отриманні інформації про параметри випусків облігацій, як-от коди ISIN, терміни погашення, суми купонного доходу, дати сплати відсотків тощо. Ці дані будуть корисними як для професійних учасників фондового ринку, так і приватних інвесторів, які інвестують в ОВДП.

Оприлюднення довідника цінних паперів з використанням технології API є лише першим кроком з переведення у формат відкритих даних інформації, яка оприлюднюється Депозитарієм Національного банку.

НБУ розширюватиме перелік інформації про державні цінні папери, яка не є конфіденційною, але водночас важлива для учасників ринку, професійної експертної спільноти та інвесторів.

*****

Нацкомфінпослуг планує врегулювати питання обміну інформацією в рамках другого рівня пенсійної системи

Нацкомфінпослуг оприлюднила доопрацьований проект Розпорядження «Про затвердження Переліку відомостей про стан індивідуального пенсійного рахунку застрахованої особи в недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення, які є складовою персональної електронної облікової картки застрахованої особи, та Порядку обміну інформацією між Пенсійним фондом і адміністраторами недержавних пенсійних фондів - суб’єктів другого рівня системи пенсійного забезпечення».

Основними цілями документа є:

- визначення, які саме відомості про стан індивідуального пенсійного рахунку застрахованої особи в недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення повинен містити персоніфікований облік у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

- забезпечення повноти та своєчасності отримання Пенсійним фондом України від адміністраторів недержавних пенсійних фондів – суб’єктів другого рівня системи пенсійного забезпечення відомостей про стан індивідуального пенсійного рахунку застрахованої особи в недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення, а також доступність такої інформації для застрахованих осіб;

- забезпечення отримання на системній основі адміністраторами недержавних пенсійних фондів – суб’єктами другого рівня системи пенсійного забезпечення відомостей, необхідних для ведення персоніфікованого обліку учасників недержавних пенсійних фондів – суб’єктів другого рівня системи пенсійного забезпечення.

Прийняття регуляторного акта має сприяти ефективному виконанню покладених на Нацкомфінпослуг повноважень щодо державного регулювання діяльності адміністраторів недержавних пенсійних фондів – суб’єктів другого рівня системи пенсійного забезпечення після запровадження другого рівня – накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

*****

З початку травня проходять навчальні семінари по роботі з інтерфейсом нового програмного забезпечення DEPEND Q НДУ

Навчальні семінари по роботі з інтерфейсом нового програмного забезпечення DEPEND Q проходять з початку травня. Вони відбуваються відповідно до Календарного плану впровадження нового ПО Центрального депозитарію, йдеться у повідомленні НДУ.

На сьогодні фахівцями НДУ проводиться активна робота згідно з етапами впровадження нового програмного забезпечення та вже було проведено три семінари за участю представників депозитарних установ. Упродовж навчального семінару учасники мають змогу попрацювати в тестовому середовищі нового програмного забезпечення DEPEND Q та виконати основні базові операції.

Також Нацдепозитарій нагадує, що початок проведення тестування в масштабах ринку (Market Wide Test) заплановано на 3 червня 2019 року.

*****

Бізнес зможе репатріювати дивіденди на суму до 12 млн. євро на місяць

У межах валютної лібералізації Національний банк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн. євро на місяць. Дане послаблення не буде критичним для збереження макрофінансової стабільності. Водночас воно сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні. Про це інформує прес-служба регулятора.

Це вже друге збільшення ліміту впродовж цього року. У лютому Національний банк разом із запровадженням близько 30 інших валютних послаблень збільшив ліміт на репатріацію дивідендів з $7 млн. до 7 млн. євро на місяць.

«Вільне управління отриманими в Україні прибутками – надзвичайно важливе питання для іноземних інвесторів. Збільшений ліміт у 12 млн. євро на місяць фактично задовольняє потреби усіх працюючих в Україні підприємств з іноземними інвестиціями. Проте ми розуміємо, що існування цього регуляторного обмеження, безумовно, є певним бар’єром для нових інвесторів, і наша ціль – його повне скасування», – зазначив Заступник Голови НБУ Олег Чурій.

Стійка тенденція поліпшення макроекономічної ситуації в Україні дає змогу продовжувати зняття валютних обмежень, які шкодять бізнес-клімату. Зокрема, основні макроекономічні прогнози Національного банку на 2019 рік незмінні: очікується зростання реального ВВП на 2,5% і зниження споживчої інфляції до 6,3%.

Водночас валютні послаблення, запроваджені разом із введенням в дію нової ліберальної системи валютного регулювання з 7 лютого 2019 року, не мали значного впливу на фінансовий ринок. Сьогодні спостерігаються достатньо невисокі обсяги як інвестицій за кордон у рамках е-лімітів, так і репатріації дивідендів. Тому послаблення спростили ведення бізнесу, але не тиснули на курс гривні, яка зміцнилася на 4,3% від початку року. Водночас чиста купівля валюти Нацбанком на міжбанківському валютному ринку становила близько $1 млрд.

Враховуючи сприятливі макроекономічні умови, спрощення репатріації дивідендів за кордон залишається одним із пріоритетних завдань дорожньої карти валютної лібералізації. Швидкість запровадження нових валютних послаблень залежатиме насамперед від темпів поліпшення макроекономічної ситуації та стану фінансового ринку.

*****

Розрахунковий центр здійснюватиме виконання розрахункових документів клієнтів на переказ коштів за межі банку у післяопераційний час

Розрахунковий центр здійснюватиме виконання розрахункових документів клієнтів на переказ коштів за межі банку у післяопераційний час

Як зазначається у повідомленні Розрахункового центру, ця послуга передбачає виконання розрахункових документів клієнтів на переказ коштів за межі банку після закінчення операційного часу, а саме з 17:00 до 18:00.

Отримання даної послуги потребує укладення додаткового договору до договору банківського рахунку/договору про відкриття та обслуговування кореспондентського рахунку. Для укладення додаткового договору необхідно звернутися до сектору грошових розрахунків управління бухгалтерського обліку Розрахункового центру.

Відповідні норми передбачені у Порядку виконання розрахункових документів клієнтів на переказ коштів за межі банку у післяопераційний час в публічному акціонерному товаристві «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках»

*****

Мінагрополітики ініціює спрощення та здешевлення оформлення аграрних розписок

Мінагрополітики ініціює спрощення та здешевлення оформлення аграрних розписок, інформує його прес-служба.

Зокрема, повідомляється, що у Міністерстві відбулася зустріч під головуванням Заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової щодо можливості інтеграції Реєстру аграрних розписок (РАР) з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно.

Участь у заході взяли представники проекту Міжнародної фінансової корпорації «Аграрні розписки в Україні», Мінагрополітики, Держгеокадастру, ДП «Аграрні реєстри».

«В Україні успішно реалізовується проект аграрних розписок. З початку проекту в аграрний сектор залучено понад 11 млрд. грн., 8 банків співпрацюють з виробниками. Для подальшого розвитку цього фінансового інструменту Мінагрополітики розглядає можливість пришвидшення та здешевлення процедури оформлення аграрних розписок. Йдеться про налагодження інформаційної взаємодії між Реєстром аграрних розписок та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно», - зазначила Олена Ковальова.

Сьогодні при посвідченні аграрної розписки нотаріус спочатку перевіряє відомості щодо права власності або права користування земельною ділянкою агровиробника у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а потім реєструє її в РАР, при цьому зазначає кадастрові номери, місце розташування кожної земельної ділянки, майбутній врожай з якої передано в заставу тощо.

«Інтеграція та здійснення автоматичного обміну даними між РАР та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно дозволить автоматизувати процес перевірки нотаріусом прав володіння і користування земельною ділянкою агровиробиком при посвідченні аграрних розписок. Це сприятиме зниженню вартості послуг приватних нотаріусів та зробить фінансовий інструмент доступнішим для сільгоспвиробників», - додала заступник Міністра.

За результатами зустрічі вирішено провести додаткові технічні зустрічі з представниками Міністерства юстиції України.

*****

Станом на березень цього року у державну власність повернуто 7 пакетів акцій, 4 майнові комплекси
та 107 об’єктів незавершеного будівництва

Станом на березень цього року у державну власність повернуто 7 пакетів акцій, 4 майнові комплекси та 107 об’єктів незавершеного будівництва.

Приватизоване майно має працювати і використовуватися за тим призначенням, яке визначено в договорах купівлі-продажу. Інакше майно буде повернуто в державну власність. На цьому наголосив керівник ФДМУ Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Фондом проводиться претензійно-позовна робота щодо розірвання та визнання недійсними договорів купівлі-продажу по 106 приватизованих об’єктах. Судові спори можуть тривати роками, але якщо були порушення і невиконання умов договору, майно буде повернуто в державну власність.

*****

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами в Україні у і кварталі 2019 року склало $390,5 млн.

У І кварталі 2019 року експорт товарів та послуг з України становив $14726,2 млн., або 108,3% порівняно з І кварталом 2018 року, а імпорт в Україну – $15116,7 млн., або 109,4%. Про це інформує Державна служба статистики.

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами у звітному періоді склало $390,5 млн. (у І кварталі 2018 року негативне сальдо дорівнювало $222,6 млн.).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 17.05.24
Кількість КУА279на 17.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.05.24
Кількість ІСІ1779на 17.05.24
Кількість НПФ*52на 17.05.24
Кількість СК*1на 31.03.24
Активи в управлінні КУА, млн грн616 160на 31.03.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 908на 31.03.24