Новини УАІБ

26 листопада 2018

Відбулося засідання Ради УАІБ

22 листопада 2018 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ.

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо виключення з членів УАІБ ТОВ «КУА «ІНВЕСТКОНСУЛЬТАНТ» (м.Київ) через порушення внутрішніх документів Асоціації.

Під час засідання, в якому взяв участь член НКЦПФР О. Панченко, члени Ради висловили своє занепокоєння щодо можливих ускладнень, що можуть виникнути внаслідок кардинальної зміни нормативної бази та способів подачі звітності з 2019 року. Асоціація закликала Комісію надати більш детальну інформацію про нові правила для своєчасної підготовки подачі звітності.

Учасники засідання розглянули пропозицію Української асоціації високотехнологічних підприємств та організацій «КОСМОС» про співробітництво обох об’єднань та доручили члену Ради УАІБ О. Колеснику провести детальніші консультації з генеральним директором «КОСМОСУ» щодо форм та механізмів співпраці.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 20 грудня 2018 року.

*****

Парламент вирішив питання повернення статусу
неприбутковості недержавним пенсійним фондам

Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (реєстраційний №9260). Саме в цьому Законі нарешті вирішено дворічне питання повернення статусу неприбутковості недержавним пенсійним фондам, повідомляє на своїй сторінці у Facebook народний депутат Павло Різаненко.

За його словами, з 1 січня 2019 року НПФ отримають законний статус неприбутковості. Третій рівень пенсійної системи в повній мірі зможе і надалі виконувати свою соціальну функцію і примножувати пенсійні активи для майбутніх пенсіонерів.

Також поряд із питанням неприбутковості вирішено потенційно проблемне інше питання для НПФ – зроблено виключення для пенсійних фондів з числа неприбуткових організацій, на які поширюється обмеження щодо віднесення на витрати їхніми контрагентами затрат на купівлю активів у неприбуткових організацій за мінусом 30% (пп.140.5.4 ПКУ). Ця норма могла поставити НПФ у неконкурентне становище порівняно з іншими учасниками ринку при здійсненні продажу їхніх активів.

*****

Станом на початок жовтня 2018 року в Україні було зареєстровано 2412 інститутів спільного інвестування, серед них 599 КІФ та 1823 ПІФ

За три квартали 2018 року НКЦПФР зареєструвала емісійних цінних паперів загальним обсягом 40,75 млрд. грн., що виявилося на 278,52 млрд. грн. менше порівняно з показником аналогічного періоду 2017 року.

Про це свідчать дані Інформаційної довідки Комісії щодо розвитку фондового ринку України протягом січня-вересня 2018 року.

Згідно довідки, за звітний період Комісією було зареєстровано 70 випусків акцій на суму 13,87 млрд. грн. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року обсяг зареєстрованих випусків акцій зменшився на 285 млрд. грн.

Також НКЦПФР зареєструвала 84 випуски облігацій підприємств на суму 11,32 млрд. грн. У порівнянні із січнем-вереснем 2017 року обсяг зареєстрованих випусків облігацій підприємств збільшився на 5,6 млрд. грн.

Крім того, за звітний період Комісією було зареєстровано один випуск опціонних сертифікатів на суму 55 млн. грн. (у січні-вересні 2017 року регулятор зареєстрував два випуски опціонних сертифікатів на суму 32 млн. грн.).

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР у січні-вересні 2018 року, становив 3,59 млрд. грн. Такий показник виявився меншим за результат аналогічного періоду минулого року на 0,6 млрд. грн.

Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів дорівнював 11,91 млрд. грн., що на 1,78 млрд. грн. перевищило показник січня-вересня 2017 року.

Станом на початок жовтня 2018 року в Україні налічувалося 2412 інститутів спільного інвестування, серед них 599 КІФ та 1823 ПІФ.

*****

НКЦПФР удосконалить вимоги до подання адміністративних даних

НКЦПФР удосконалить вимоги до подання адміністративних даних. Це передбачено проектом Рішення НКЦПФР «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Проектом Рішення нормативно-правові акти Комісії, що регламентують подання адміністративних даних та інформації професійними учасниками фондового ринку до регулятора, приводяться у відповідність до Рішення НКЦПФР від 19.09.2018 р. №640 «Про внесення Змін до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками».

Зокрема, вносяться зміни до документів, які регулюють подання до Комісії адміністративних даних та інформації торговцями цінними паперами, організаторами торгівлі, компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, Центральним депозитарієм цінних паперів, депозитарними установами та особами, що провадять клірингову діяльність.

*****

НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про внесення змін до
Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів»
НКЦПФР оприлюднила проект Рішення «Про внесення змін до Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів».

Документ розроблено відповідно до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з метою приведення нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій».

Проектом, зокрема, передбачено внесення змін до розділів Положення щодо призначення працівника, відповідального за проведення фінансового моніторингу, здійснення ідентифікації, верифікації, вивчення та уточнення інформації про клієнта, а також забезпечення виявлення фінансових операцій, стосовно яких є підстави підозрювати, що вони пов'язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму чи фінансування розповсюдження зброї масового знищення в день їх виявлення.

Проект змін оприлюднено за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/proects-of-regular/pro-vnesennya-zmn-do-polozhennya-pro-zdysnennya-fnansovogo-montoringu-profesynimi-utchasnikami-rinku-tsnnih-paperv

*****

До України вперше заведені цінні папери іноземного
емітента за спрощеною процедурою

До України вперше заведені цінні папери іноземного емітента за спрощеною процедурою. Їх можна буде придбати вже з кінця листопада.

Як зазначається у прес-релізі Національного депозитарію України, цей процес відбувся згідно з Рішенням НКЦПФР №871 «Про внесення змін до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України» завдяки спільній роботі, яку виконали НДУ, НКЦПФР та компанія Dragon Capital.

Першим іноземним емітентом, який отримав доступ на український ринок за спрощеною процедурою, стала компанія Biz Finance Plc, яка використовується «Укрексімбанком» для розміщення єврооблігацій на закордонному ринку. Інвестиційна компанія Dragon Capital подала запит до Національного депозитарію України щодо надання до НКЦПФР заяви про допуск до обігу на території України цінних паперів іноземного емітента, а саме єврооблігацій Biz Finance Plc з купонною ставкою 16,5% і з обсягом емісії 4,051 млрд. грн., розміщених на Ірландській фондовій біржі.

«Перший раз всю процедуру ми проходили із серпня по листопад, активно співпрацюючи з ДУ Dragon Capital, які подали заявку, і НКЦПФР. Оскільки це робилося вперше, нам з регулятором необхідно було відпрацювати конкретні механізми практичної реалізації Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України», - пояснив ситуацію Член Правління НДУ Андрій Порада.

Завдяки новій спрощеній процедурі вихід на ринок став максимально комфортним як для західних інвесторів, так і для українських компаній. «Успішна реалізація цього кейсу є позитивним сигналом для ринку України, який сьогодні, як ніколи, гостро потребує пожвавлення. Тим більше, що зараз через спрощену процедуру, зникло багато паперової тяганини, яка гальмувала весь процес. Відповідно, створюється більш сприятливе середовище для збільшення обсягу фінансових операцій, що, безумовно, сприятливо позначиться на розвитку фондового ринку і позитивно вплине на інвестиційний клімат в Україні», - додав Андрій Порада.

«Сподіваємось, що допуск корпоративних єврооблігацій на український фондовий ринок матиме позитивний ефект. Впровадження нових фінансових інструментів - це вагомий крок у реформуванні фондового ринку України, який дає змогу розвивати інфраструктуру торгів цінними паперами та розширювати можливості учасників торгів», - сказала Керівник депозитарного відділу Dragon Capital Віолетта Заєць.

«Національна комісія підтримує ініціативи учасників ринку щодо створення нових та якісних фінансових інструментів, які допомагають розвивати фондовий ринок і позитивно впливати на інвестиційний клімат в Україні», - зазначив Член НКЦПФР Максим Лібанов.

Ініціатору допуску іноземних цінних паперів в Україні необхідно заповнити стандартну форму заяви та відправити його в Національний депозитарій України, де відбувається підготовка і аналіз пакета документів, необхідного для допуску іноземного емітента. Відповідно до Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів обсяг цього пакета скорочено, також використовується електронна форма документообігу. Тому, за наявності всієї необхідної інформації, вказаний етап має займати всього кілька днів. Потім документи передаються до НКЦПФР, яка за процедурою розглядає пакет документів упродовж 30 робочих днів. Якщо пакет документів не викликає додаткових питань, формування позитивного рішення може статися і раніше.

Відповідно до Рішення НКЦПФР №871 заявником, який готує і подає до Комісії пакет документів щодо допуску, може стати емітент або Національний Депозитарій України, а ініціатором процесу отримання допуску, згідно з чинним Регламентом здійснення депозитарної діяльності НДУ від 16.07.2018 р., може стати і депозитарна установа.

Кейс «Укрексімбанку» показує, що на українському ринку можуть обертатися ліквідні цінні папери вітчизняних емітентів, які розміщуються на закордонних майданчиках, а також у перспективі і цінні папери всесвітньо відомих компаній, зокрема Facebook, Apple, Google тощо.

*****

ЕМТА рекомендує використовувати офіційний курс гривні
при розрахунках за валютними деривативами

ЕМТА рекомендує використовувати офіційний курс гривні при розрахунках за валютними деривативами.

Зокрема, за інформацією прес-служби НБУ, Асоціація трейдерів ринків, що розвиваються (EMTA), включила офіційний курс гривні, який встановлюється Національним банком України, до рекомендованих ринкових практик щодо розрахунків за безпоставочними форвардами і опціонними контрактами долар-гривня. Про це йдеться у листі EMTA членам асоціації від 12 листопада 2018 року.

EMTA також повідомила своїм членам про врахування змін до методики обрахунку та оприлюднення офіційного курсу Національним банком у своїх документах та шаблонах контрактів.

Для уникнення непорозумінь EMTA зазначила, що офіційний курс гривні – це дані з офіційного веб-сайту НБУ, зазначені у графі «Дата розрахунку» (Calculation Date) таблиці «Показники валютного ринку».

«Фактичне визнання ЕМТА офіційного курсу Національного банку як ринкового для цілей розрахунків за відповідними деривативами дозволить у перспективі покращити можливості для іноземних інвесторів хеджувати валютний ризик гривні та таким чином допоможе стимулювати приплив іноземного капіталу в Україну», - прокоментував лист EMTA Заступник Голови НБУ Олег Чурій.

Національний банк запровадив нову методологію розрахунку офіційного курсу в серпні 2018 року. У ході розробки нової методології НБУ врахував рекомендації Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO) для розрахунку фінансових індикаторів.

Відтоді Нацбанк розраховує офіційний курс гривні на підставі інформації про всі угоди з купівлі-продажу доларів США на умовах «тод», «том» і «спот» та для зручності усіх учасників ринку публікує його щоденно до 16.00.

*****

НДУ затвердив нову редакцію Регламенту провадження депозитарної
діяльності Центрального депозитарію

Як зазначається у повідомленні НДУ, у зв’язку із внесенням змін до законодавства та необхідністю приведення внутрішніх документів у відповідність, Рішенням Правління Нацдепозитарію від 16.11.2018 р. №1/23 затверджено нову редакцію Регламенту провадження депозитарної діяльності Центрального депозитарію цінних паперів, яка набуде чинності з 13.12.2018 року.

Зокрема, новою редакцією Регламенту враховано зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, затверджені Рішенням НКЦПФР від 10.07.2018 р. за №451, та зміни до Положення про глобальний сертифікат та тимчасовий глобальний сертифікат, затверджені Рішенням НКЦПФР від 03.05.2018 р. за № 293, а саме:

- у зв’язку із запровадженням електронної форми глобального/тимчасового глобального сертифіката змінено процедури проведення корпоративних операцій емітента, пов’язаних із депонуванням/переоформленням/погашенням глобального та/або тимчасового глобального сертифіката;

- з Регламенту виключено форми розпорядження про депонування глобального/тимчасового глобального сертифіката, розпорядження на погашення глобального/тимчасового глобального сертифіката, акта приймання-передавання глобального сертифіката/тимчасового глобального сертифіката;

- відкориговано відповідно до змін у нормативних документах порядок засвідчення електронних документів;

- скасовано попереднє надання звітних документів факсимільним зв’язком;

- змінено процедуру безумовного анулювання цінних паперів, реєстрація яких скасована НКЦПФР;

- внесено доповнення щодо порядку повернення інвесторам коштів у разі анулювання цінних паперів, реєстрація випуску яких скасована Комісією;

- приведено у відповідність до нормативних документів порядок скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів, які сукупно є власниками 10% (і більше) голосуючих акцій акціонерного товариства;

- оптимізовано розпорядження на складання реєстру власників іменних цінних паперів та розпорядження на складання реєстру власників іменних цінних паперів для отримання інформаційної довідки.

*****

Станом на середину листопада поточного року в Україні загалом було видано 712 аграрних розписок на загальну суму, яка перевищує 4,4 млрд. грн.

В Україні накопичено позитивний досвід роботи з аграрними розписками. Таку інформацію оприлюднили представники Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», інформує Національний прес-клуб «Українська перспектива».

На їхню думку, зараз важливо всіляко популяризувати цей фінансовий інструмент для того, щоб й інші фермери могли скористатися його можливостями.

Ці слова підтверджуються статистикою Проекту IFC. Так, станом на середину листопада поточного року в Україні загалом було видано 712 аграрних розписок на загальну суму, яка перевищує 4,4 млрд. грн. Серед них, 298 - товарні аграрні розписки і 414 – фінансові. Вартість перших сягає понад 2,5 млрд. грн., а других – понад 1,9 млрд. грн

*****

На приватизовані підприємства внесено у півтора рази більше
інвестицій ніж передбачено договорами

На приватизовані підприємства внесено у півтора рази більше інвестицій ніж передбачено договорами.

Про це розповів в. о. Голови ФДМУ Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Фонд перевірив виконання умов приватизаційних угод. Так, станом на 1 жовтня 2018 року (починаючи з 1995 року) інвестиції у приватизовані об’єкти склали:

- 19,45 млрд. грн., що на 6,6 млрд. грн. або 51,5% більше ніж було передбачено договорами купівлі-продажу на цей період;

- $2,09 млрд., відповідно до договорів передбачалося $2,02 млрд.;

- 72 млн. євро, договорами передбачалось 19,26 млн. євро.

Віталій Трубаров також зазначив, що запланована на 13 грудня приватизація «Центренерго», а також продаж у наступному році «ОПЗ», ряду обленерго та інших потужних підприємств мають принести не лише мільярдні надходження до бюджету, а й мільярдні інвестиції у розвиток самих підприємств.

*****

За січень–вересень 2018 року фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств України становив 208,2 млрд. грн.

За січень–вересень 2018 року фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств України становив 208,2 млрд. грн. (за січень-вересень 2017 року − 237,8 млрд. грн.). Такі дані наводить Державна служба статистики.

Прибуток становив 378,2 млрд. грн., або 102,6% порівняно із січнем–вереснем 2017 року, збитків допущено на суму 170 млрд. грн., або 129,9% порівняно із січнем–вереснем 2017 року.

Частка збиткових підприємств за січень-вересень 2018 року становила 29,2% (за січень–вересень 2017 року вона дорівнювала 29,7%).

*****

У жовтні 2018 року індекс промислової продукції в Україні становив 100,6%

У жовтні 2018 року порівняно з вереснем сезонно скоригований індекс промислової продукції в Україні становив 100,6%, інформує Держстат.

У жовтні поточного року проти жовтня 2017 року індекс промислової продукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 100,3%.

У січні–жовтні 2018 року порівняно із січнем–жовтнем 2017 року індекс промислової продукції дорівнював 101,8%, у т .ч. у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – 102,3%, переробній – 101,6%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 101,9%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24