Результати засідання Координаційного центру з питань здійснення пенсійної реформи

26 січня 2007
При Міністерстві праці та соціальної політики створений Координаційний центр з питань здійснення пенсійної реформи. За ініціативою дирекції УАІБ до його складу введені представники Української асоціації інвестиційного бізнесу.
24 жовтня 2006 року відбулося перше засідання Координаційного центру, на якому УАІБ були внесені конкретні пропозиції, які розглянуті і враховані в рішеннях Центру. Зокрема на звернення УАІБ дано протокольне доручення:
- Пенсійному фонду внести пропозиції щодо продовження експериментального дослідження інформаційної взаємодії Пенсійного фонду Україні як адміністратора Накопичувального фонду з іншими інституціональними суб‘єктами обов‘язкової накопичувальної системи пенсійного забезпечення, зокрема юридичними особами, які здійснюватимуть управління пенсійними активами Накопичувального фонду, зберігачем, органами державного нагляду та регулювання із залученням до проведення експерименту саморегулівної організації компаній з управління активами, а також щодо інформування осіб про стан пенсійних рахунків.
- Міністерству фінансів опрацювати заходи щодо забезпечення сприятливої для інвестиційного ринку політики внутрішніх запозичень;
- Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку спільного з Фондом державного майна з урахуванням запровадження загальнообов‘язкової накопичувальної пенсійної системи, вивчити питання переорієнтації політики приватизації на портфельних (міноритарних) інвесторів (обов‘язковий продаж певної кількості акцій підприємств, що приватизуються через біржі)
- ДКЦПФР забезпечити удосконалення обліку права власності на цінні папери шляхом внесення змін до законодавства щодо депозитарної системи.
Також на засіданні ради було прийнято рішення про повернення до розгляду питання щодо звільнення від податку на додану вартість послуг, які надаються адміністраторами та компаніями з управління активами недержавним пенсійним фондом.
Представника УАІБ включено до складу робочої групи по доопрацюванню проекту Закону «Про запровадження накопичувальної системи загальнообов‘язкового державного пенсійного страхування та внесення змін до деяких законодавчих актів України».
Про роботу Координаційного центру та робочої групи УАІБ буде інформувати своїх членів.
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 06.05.24
Кількість КУА279на 06.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.05.24
Кількість ІСІ1782на 06.05.24
Кількість НПФ*52на 06.05.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24