В Україні створять єдиний центральний депозитарій

12 липня 2010
Телеканал новин „24”, 10.07.2010

http://24tv.com.ua/news/1/3/36082

Єдиний центральний депозитарій планують створити в Україні. Наразі питання щодо заснування нового органу активно обговорюють учасники ринку.

На їхню думку, ринок потребує модернізації існуючих депозитарних відносин. Тим часом регулятор обіцяє вже найближчим часом створити спеціальну групу, яка проаналізує роботу існуючих депозитаріїв та розробить концепцію єдиного органу.

"Для цього потрібні професіонали, які зможу вивчити це питання і доповісти з конкретною аргументацією, що ось такі стандарти сформовані і відповідають, а інші не відповідають. Теж саме стосується технологічності. Тут потрібний аналіз", - каже голова ДКЦПФР Дмитро Тевєлєв.

Нині в Україні працюють три депозитарії цінних паперів - Нацбанк, Національний депозитарій України та Всеукраїнський депозитарій цінних паперів. Водночас, за даними Національного інституту стратегічних досліджень, останньому належить 95% ринку депозитарних послуг для корпоративних клієнтів, НДУ - 5%, а депозитарій НБУ має окремий статус і опікується державними цінними паперами. Створення ж центрального органу дозволить не лише забезпечити прозорість обліку паперів, але й покращити інвестиційний клімат в країні, зазначають експерти.

"Поки не буде в Україні центрального депозитарію до якого буде довіра вітчизняних учасників ринку, іноземних інвесторів, інвестиції серйозні і серйозні інвестори ніколи в цю державу не прийдуть", - каже голова наглядової ради ВДЦП Василь Роговий.

Нині є кілька можливих варіантів створення центрального депозитарію. Зокрема, об’єднання існуючих установ або просто розподілення функцій між чинними системами зі встановленням між ними кореспондентських відносин.

"Один виконує функцію центрального депозитарію, який обслуговує емітентів цінних паперів, інший обслуговує ринки. При наявності відповідних кореспондентський відносин, а я сподіваюся вони між ВДЦП та НДУ будуть встановлені рахунків, з’являється можливість абсолютно безперешкодно обслуговувати у будь якій системі обіг цінних паперів", - каже голова правління НДУ Володимир Ульянов.

Самі ж користувачі депозитарних послуг запевняють, що рішення про співпрацю з тим чи іншим депозитарієм ухвалюють виключно з міркувань зручності та ефективності.

"Я є клієнтом, який купує депозитарну послугу. Мене цікавіше обслуговуватися депозитарієм в якому до мене краще відносяться, в якому тарифи нижчі, в якому швидше реагують на мої запити, в якому мені ширше посміхаються", - каже генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.

Тим часом в Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку зауважують - рішення щодо майбутнього центрального депозитарію ухвалять вже за 2-3 місяці після аналізу та оприлюднення результатів роботи незалежної групи, яка вивчатиме можливості створення на ринку єдиного органу.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24