Уряд готується до пенсійної реформи

21 липня 2010
Інна Філіпенко, "День", №126, 2010

http://www.day.kiev.ua/303222

Експерти ООН радять врахувати їхні рекомендації, як ефективніше підвищити пенсійний вік в Україні

Коли українцям отримувати офіційно статус пенсіонера — це питання обговорюється в суспільстві вже тривалий час. І думок із цього приводу, як «за» так і «проти», існує чимало. За даними соціологів, самі українці не мають сильного бажання працювати довше, ніж заведено, тобто до 55 років у жінок і до 60 — у чоловіків. І це попри те, що такі норми у нас діють ще з 30-х років минулого століття, а більшість європейських держав, із яких ми часто беремо приклад, давно підвищили пенсійний вік до позначки 62—65 років. Але тут питання не в тому, хочемо чи цього чи ні, а в тому, що це вимога часу, зумовлена демографічними та економічними викликами. Якщо через років 20—25 хочемо, щоб ми й наші діти отримували нормальну зарплатню та мали достойний рівень життя, то підвищення пенсійного віку — неминуче. У цьому переконані фахівці Аналітично-дорадчого центру Блакитної стрічки ПРОООН/ЄС та Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, які спільно підготували звіт «Демографічні та фінансові передумови пенсійної реформи Україні: прогноз —2050».

Як йдеться в звіті, в Україні вже нині на десять осіб працездатного віку припадає чотири особи пенсійного. А якщо врахувати ще й неформальну зайнятість, то на цю саму кількість платників пенсійних внесків в Україні припадає в середньому дев'ять пенсіонерів. До 2050 року кількість пенсіонерів зросте на чверть. І весь тягар фінансування пенсійної системи ляже на плечі працюючого населення. За прогнозами фахівців, через кілька десятків років пенсійні внески будуть не 35%, як зараз, а всі 50%. Не впевнена, що сучасна молодь (а її це стосується чи найбільше) захоче віддавати половину заробітної плати в Пенсійний фонд. Як варіант — зробити прибутки тіньовими.

Фахівці не заперечують, що пенсійна реформа не належить до числа популярних, і не лише в Україні. Не мала вона схвалення й у багатьох державах Європи, які вже пройшли цей етап. Тому експерти вважають, що треба роз'яснювати українцям, для чого така реформа потрібна, і показувати, які вигоди отримає від цього конкретна людина, суспільство та економіка країни в цілому. Натомість для уряду фахівці ПРОООН/ЄС спільно з Інститутом демографії та соціальних досліджень розробили кілька сценаріїв підвищення пенсійного віку: тільки для жінок на п'ять років протягом десятиліття, або ж для жінок та чоловіків одночасно на сім і два роки відповідно. Ще один варіант — жінкам на десять, а чоловікам — на п'ять років.

— Найбільш оптимальний та радикальний, на наш погляд, сценарій, який передбачає підвищення віку й для чоловіків, і для жінок до 65 років, поступово — по півроку щорічно. Таким чином скоротиться кількість нових пенсіонерів майже удвічі в 2011—2021 роках. Також це дозволить збалансувати Пенсійний фонд та державний бюджет. На поточних пенсіонерів це позначиться позитивно, бо шанс утримати або збільшити їх пенсії значно зросте, — розповів директор Аналітично-дорадчого центру Блакитної стрічки Марчін Свєнчіцкі. — Якщо не змінювати час виходу на пенсію, то відношення середньої пенсії зменшиться до 28% від зарплати, а ставка пенсійних внесків виросте до 50%. За нашими даними, зараз в Україні частка населення віком 55—60 років становить 26%. У 2050 році їх буде 38%. Якщо порівняти населення пенсійного віку з працездатним, то нині пенсіонерів 40 осіб на 100 осіб працездатних. До 2050 року їхня кількість збільшиться до 80. Тож завдяки підвищенню пенсійного віку навантаження на людей працездатного віку буде зменшуватися. Часто ми чуємо в публічних дебатах, що в українців низька тривалість життя, тому не можна підвищувати вік виходу на пенсію. Це правда, але якщо дивитися на очікувану тривалість життя від народження. Коли ж аналізувати середню очікуваність тривалості життя з моменту виходу на пенсію, то у жінок України вік виходу на пенсію найнижчий у Європі, а середня тривалість життя після пенсії найвища — 25 років (середні показники європейських держав — 18—23 роки). Також ми визначили коефіцієнт, скільки років життя на пенсії припадає на кожні десять років у працездатному віці. В Україні для жінок цей показник становить сім років. Це світовий рекорд, такого немає більше ніде. У більшості країн він коливається в межах чотирьох-шести років.

Цифри цифрами, але громадян, які вже близькі до виходу на пенсій, ними навряд чи переконаєш. Із одного боку їх можна зрозуміти, бо не всі захочуть ще кілька років працювати на низькооплачуваній роботі, та ще й зі значними фізичними навантаженнями. А з іншого боку — в нас багато пенсіонерів продовжує працювати після виходу на пенсію. За даними звіту, рівень зайнятості осіб старше працездатного віку в Україні становить 25%.

— Зважаючи на це, один із позитивів підвищення пенсійного віку — це збільшення пропозиції робочої сили та кількості зайнятого населення на ринку праці. Так, підвищення віку до 65 років забезпечує приріст робочої сили на мільйон осіб, при цьому загальна кількість пенсіонерів зменшується майже на два з половиною мільйони. При цьому немає ніяких підстав стверджувати, що це призведе до зростання безробіття, — зазначила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. — Тому підвищення пенсійного віку — це абсолютно нормальний та адекватний інструмент політики в тих умовах, коли населення стрімко старіє. Покоління, яке нині вступає в працездатний та дітородний вік, малочисельніше, порівняно з тими поколіннями, що були раніше. Насправді треба пояснювати переваги такого кроку. Нас звикли лякати підвищенням пенсійного віку. Хоча це має багато переваг, зокрема, в соціальному плані, тому що ми не повинні розглядати роботу як щось важке і як обов'язок перед суспільством, як це було за радянських часів. Зараз ми не можемо змусити людей працювати, але ми можемо їх мотивувати. Коли людина виходить на пенсію, навіть коли продовжує працювати на своєму робочому місці, вона достатньо швидко втрачає свої позиції. Ні про яку кар'єру вже не мріється. А кажучи про суспільну роль зайнятості, то що людина повинна робити, як не працювати? Адже це спосіб участі в суспільному житті й можливість себе реалізувати. Тому треба забути, що низький пенсійний вік — це велике соціально благо.

Як заявив нещодавно віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, у вересні Україна представить план пенсійної реформи Міжнародному валютному фонду, який передбачає підвищення пенсійного віку. Але потрібно ще й політична воля депутатів, які б зважилися провести цю непопулярну реформу.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 15.05.24
Кількість КУА279на 15.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 15.05.24
Кількість ІСІ1779на 15.05.24
Кількість НПФ*52на 15.05.24
Кількість СК*1на 31.03.24
Активи в управлінні КУА, млн грн616 160на 31.03.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 908на 31.03.24