«УКБС: Руйнація фондового ринку заблокує розвиток пенсійної системи»

16 жовтня 2012
Український кредитно-банківський союз

http://www.kbs.org.ua/index.php?get=14&id=6227

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» повідомляє, що зусиллями професійних учасників фінансового ринку проект Закону, яким посилюється фіскальний тиск на фондовий ринок (реєстр. № 11285 від 02.10.2012)  було виключено з порядку денного засідання профільного Комітету ВРУ, що є визнанням законодавчим органом його численних недоліків та свідчить про передчасність запровадження  податкових новацій на фондовому ринку.
По суті здійснювалася спроба легалізації подвійного оподаткування фондових операцій шляхом введення додаткового податку. Так, згідно з нормами законопроекту, операції з цінними паперами, що перебувають в обігу на позабіржовому ринку, будуть оподатковуватися двічі - особливим податком (акцизом) на операції з відчуження цінних паперів (за ставкою до 3%) і податком на прибуток таких операцій (за ставкою 10 %). Ситуація додатково ускладнюється тим, що податкова продовжує згубну практику підміни понять «дохід» та «прибуток», не дозволяючи платникам податків формувати у повному обсязі витратну частину від проведення операцій з цінними паперами.
 Експерти УКБС наголошують, що, враховуючи зародковий стан національного фондового ринку, це призвело б до суттєвого погіршення Платіжного балансу України, дефіцит якого у 2011 р. становив 2,5 млрд. дол. США. Адже внаслідок впровадження норм законопроекту відбудеться масовий відтік капіталу на ринки країн із більш сприятливими умовами розміщення коштів. Це створить унікальні можливості для  розвитку зарубіжних фондових ринків та негативно позначиться на фінансовому рахунку України. Слід врахувати, що впродовж останніх років саме позитивний фінансовий рахунок у складі Платіжного балансу компенсував стабільно від‘ємне сальдо (у обсязі 9 млрд. дол. США за 2011 р.)  рахунку поточних операцій.
В УКБС звертають увагу, що безпрецедентне у світовій практиці запровадження подвійного оподаткування в Україні в умовах, коли частка операцій з цінними паперами, що вільно обертаються на національному фондовому ринку, не перевищує 11 % від загального обороту (близько 90 % усіх операцій із цінними паперами здійснюються у т.з. «приватному режимі»), призведе не до наповнення держбюджету, як очікують податківці, а до подальшої тотальної тінізації  ринку.
 
За даних обставин інституційні інвестори (банки, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди) змушені будуть покинути ринок, що унеможливить формування накопичувальної складової пенсійної системи та заблокує пенсійну реформу в Україні, яка повинна, перш за все, передбачати підвищення рівня пенсійного забезпечення, а не лише підвищення пенсійного віку для жінок. Адже саме фондовий ринок відіграє вирішальну роль у нагромадженні довгострокових фінансових ресурсів, без чого неможливо запровадження ІІ рівня пенсійної системи. Так, лише банки зосередили на фондовому ринку більше 100 млрд.грн. або 9,5% сукупних активів (на 01.09.2012 р.).
Світовий досвід показує, що ідея наповнення бюджету за рахунок введення додаткового податку (т.з. податку Тобіна) на трансакції з цінними паперами може привести до протилежних наслідків через небезпеку утворення багатомільярдного дефіциту та загрозу виведення інвесторами бізнесу закордон. Такі побоювання не є безпідставними та підтверджуються негативним досвідом запровадження податку на операції з акціями і облігаціями у Швеції упродовж 1984-1991 р.р., що замість очікуваного наповнення державної скарбниці призвело до істотного скорочення обсягів торгів на фондовому ринку та виведення бізнесу багатьма корпораціями за межі країни (зокрема, у Великобританію).
До того ж посилання авторів законопроекту на світовий досвід оподаткування цінних паперів є некоректним через неспівмірність як рівня розвитку фондового ринку, так і рівня податкових ставок. Так, у європейській практиці з усіх операцій з акціями і облігаціями пропонувалось стягувати 0,1% суми угоди, а з операцій з вторинними інструментами — 0,01%, що в десятки разів менше передбачених законопроектом ставок.
«Руйнація фондового ринку внаслідок необґрунтованого фіскального тиску не лише спричинить відтік капіталу, що порушить макроекономічну стабільність в країні, а й призведе до суттєвого погіршення соціального захисту населення, оскільки заблокує розвиток накопичувальної пенсійної системи, - зауважує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Дії податкової суперечать пріоритетам загальнодержавної політики та визначеним Президентом у «Програмі економічних реформ України на 2010-2014 р.р.» завданням, серед яких – підвищення спроможності фондового ринку акумуляції довгострокових фінансових ресурсів як необхідної умови запровадження (до кінця 2012 р.) накопичувальної системи загальнообов‘язкового державного пенсійного страхування».

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24