НПФ і ми

16 вересня 2010
Віталій Мельничук, "УкраїнаБізнесРевю", №40-41, 2010
 
Пенсійна тематика нерідко викликає негативні почуття, що і не дивно, бо 99,9% українців розуміють пенсію як державну допомогу – «подяку» за свою працю «на благо країни». Проте пенсія в Україні сьогодні чи не найнижча в Європі, в рази менша від пенсії в інших країнах, зокрема, у наших сусідах. До того ж, в рамках державної солідарної системи проблему достойної пенсії, по суті, вирішити неможливо, слід переходити до трирівневої пенсійної системи, з потужною обов’язковою накопичувальною складовою, що вимагає політичної волі і часу.
 
А що робити сьогодні, чи є якась альтернатива для людини, яка думає про власне майбутнє і майбутнє своїх близьких?
 
Така альтернатива існує, і вона дуже пристойна. Йдеться про створення власної додаткової пенсії через НПФ, які складають сьогодні так званий третій рівень пенсійної системи України.
 
Яка ж ця українська Terra incognita – невідома земля недержавної пенсії з НПФ?
 
Насамперед, недержавна пенсія виплачується додатково до державної. Кошти на вашому пенсійному рахунку – ваша власність. Для захисту від інфляції та примноження вони інвестуються в акції кращих підприємств, державні і муніципальні облігації, в нерухомість, золото, інші активи і зростають завдяки отриманому на них інвестиційному прибутку – як на етапі накопичення, так і впродовж періоду пенсійних виплат.
 
Пенсійні внески на Ваш пенсійний рахунок може здійснювати Ваш роботодавець, використовуючи при цьому потужну систему податкових пільг, можете робити Ви самі, також використовуючи податкові пільги. Ви можете робити внески і на користь своїх близьких, відкривши на їхнє ім’я персональний пенсійний рахунок. Ви самі обираєте пенсійний вік, після досягнення якого маєте право на отримання пенсійних виплат, у межах ± 10 років від загальновстановленого в країні.
 
Розмір пенсії, на яку можна розраховувати, залежатиме від розміру пенсійних внесків, періоду накопичення, професійності їх інвестування та суми заробленого на них інвестиційного прибутку.
Загалом же недержавний пенсійний фонд – сучасна фінансова установа соціальної спрямованості, яка допомагає накопичити додаткові кошти на пенсію, діяльність якої регламентується Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення», визнаним експертами одним з кращих у Європі. на пенсію, діяльність якої регламентується Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення», визнаним експертами одним з кращих у Європі.
 
Для того, щоб взяти участь у недержавному пенсійному фонді, необхідно визначитись з самим фондом, далі обрати собі індивідуальну програму здійснення внесків до НПФ – пенсійну схему, яка максимально задовольнятиме Ваші потреби, завітати до Адміністратора обраного НПФ або його представника. , яка максимально задовольнятиме Ваші потреби, завітати до Адміністратора обраного НПФ або його представника.
 
Створити пенсію для себе, своїх рідних або персоналу може кожен бажаючий. Пенсія з недержавного пенсійного фонду – додаткова пенсія, яка жодним чином не залежить від отримання або розміру державної. Вона і створюється добровільно. Недержавний пенсійний фонд допомагає Вам накопичити та примножити кошти. А законодавство дбає про те, щоб вони були захищені і цільові, тобто не витрачались до досягнення пенсійного віку. Кращі фонди щоденно розподіляють чистий прибуток між учасниками фонду, в режимі реального часу дають учаснику доступ до стану свого рахунку та інвестиційного портфелю фонду. Якщо ж вас не задовольнять результати роботи фонду, учасником якого ви є, ви зможете у будь-який час і без будь-яких санкцій перевести свої пенсійні накопичення в інший обраний вами НПФ.
 
Недержавний пенсійний фонд – це не одна установа, у обслуговуванні фонду беруть участь три юридичні особи. Адміністратор займається обліком вкладників та учасників, відкриттям і веденням персональних рахунків учасників, персоніфікацією внесків, бухгалтерським і податковим обліком НПФ, формуванням звітності НПФ. Банк-зберігач відкриває та обслуговує рахунки НПФ, зберігає його активи. Компанія з управління активами (КУА) інвестує пенсійні кошти з метою збереження їх від інфляції та отримання інвестиційного доходу на користь учасників. займається обліком вкладників та учасників, відкриттям і веденням персональних рахунків учасників, персоніфікацією внесків, бухгалтерським і податковим обліком НПФ, формуванням звітності НПФ. відкриває та обслуговує рахунки НПФ, зберігає його активи. (КУА) інвестує пенсійні кошти з метою збереження їх від інфляції та отримання інвестиційного доходу на користь учасників.
 
В Україні сьогодні діють три типи НПФ: відкриті (їх учасником чи вкладником може стати будь-яка фізична чи юридична особа. Учасник фонду – це фізична особа, на ім’я якої відкрито персональний пенсійний рахунок в НПФ; вкладник фонду – юридична чи фізична особа, яка здійснює пенсійні внески на користь учасника; ним може бути як роботодавець, так і сам учасник, чи його близькі); корпоративні (створені юридичною особою для забезпечення додатковою пенсією своїх працівників); професійні (створені профспілками, чи їх об’єднаннями для своїх членів).
 
На початок цього року в Україні зареєстровані 108 недержаних пенсійних фондів: з них 86 відкритих, 14 корпоративних, 8 професійних. Обсяг активів НПФ становив 858 млн. грн., кількість учасників – майже 500 тисяч осіб. Основні показники роботи системи НПФ України в 2008-2009 роках подані в табл. 1.
 
Таблиця 1.
Основні показники недержавних пенсійних фондів України
в 2008 – 2009 роках, наростаючим підсумком на кінець року
 
№ з/п
Показник
2008
2009
1.
Активи всього, млн. грн.
612,2
857,9
2.
Учасники, тис. осіб
482,5
497,1
3.
Пенсійні внески, всього млн. грн. 
582,9
754,6
 
в тому числі:
пенсійні внески від юридичних осіб,
556,8
722,7
 
пенсійні внески від фізичних осіб
26,1
31,9
4.
Пенсійні виплати, млн. грн.
27,3
82,9
5.
Отримувачі пенсійних виплат, тис. осіб
10,9
28,1
6.
Інвестиційний дохід, млн. грн.
86,8
228,0
7.
Витрати, відшкодовані за рахунок пенсійних активів, млн. грн.
31,6
45,1
8.
Чиста вартість активів, млн. грн..
580,6
812,8
9.
Доходність, %
14,1
26,6
10.
Активи в акціях, %
10.1
8,84
 
 
Минулого року система НПФ показала хороші результати як за динамікою (активи зросли на 40%), так і за доходністю, яка склала 26,6% і вдвічі перевищила інфляцію (13,1%).
 
Та важливі не лише здобутки всієї системи, яка достойно, як і НПФ інших країн, пройшла період фінансової кризи, а і окремі результати за типами фондів, насамперед, відкритих, оскільки саме вони «відкриті» для всіх бажаючих, небайдужих до свого майбутнього.
 
На початок року в Україні практичну діяльність здійснювали 55 відкритих фондів. Перші пенсійні внески до відкритих НПФ надійшли в 2005 році. За час, що минув, серед них визначилась лідери, як за чистою вартістю активів, так і за чистою доходністю, яку забезпечив той чи інший НПФ своїм учасникам – майбутнім пенсіонерам. Нині у 21 відкритому НПФ сконцентровано 98% чистої вартості всіх активів відкритих фондів. Тому коротко проаналізуємо діяльність саме цих фондів.
 
Таблиця 2
Чиста доходність і чиста вартість активів відкритих НПФ,
на кінець 2009 року
№ пп.
Назва НПФ
Чиста доходність, %
Чиста вартість активів, тис. грн.
1
Соціальний стандарт
47,7
15 984
2
Фармацевтичний
33,2
 9 317
3
Хрещатик
26,4
 6 214
4
Емерит-Україна
25,5
73 4478
5
Автоальянс
25,0
10 725
6
Україна
20,5
30 959
7
Причетність
20,3
 8 263
8
Форум
19,3
12 317
9
Прикарпаття
18,6
 2 105
10
ВСІ
18,5
19 120
11
Соціальні гарантії
16,3
 2 058
12
Європейський вибір
15,1
 4 586
13
Дністер
13,1
 2 811
14
ПриватФонд
11,7
12 013
15
Укр. Пенс. Капітал
11,7
 4 690
16
Національний
11,2
 4 514
17
УкрсоцФонд
 7,5
 2 764
18
ІФД Капітал
 5,3
21 797
19
Взаємодопомога
 3,7
 7 196
20
Перший національний
 3,3
115 475
21
Європа
 -7,1
 20 961
 
Серед корпоративних фондів найбільші: КНПФ Національного банку України, активи якого становлять 77% активів всіх КНПФ, а саме 290 млн. грн., КНПФ Укрексімбанку, КНПФ «Стирол»; КНПФ «Чорноморнафтогаз».
 
До найбільших професійних відноситься: Професійний недержавний пенсійний фонд Незалежної галузевої профспілки енергетиків України, активи якого складають сьогодні 97% активів всіх ПНПФ.
 
Цікаво, що корпоративні (крім КНПФ НБУ), як і особливо професійні фонди досягли значно меншої чистої доходності в 2009 році для своїх учасників, ніж десятка лідерів серед відкритих НПФ. Схоже, дається взнаки рівень професійного управління активами, який є суттєво вищим у КУА, що обслуговують відкриті фонди.
 
Відносно ж можливостей, які вже відкрила українцям пенсійна реформа, то вони пов’язані з участю у НПФ, створенням власної додаткової пенсії і пенсії для своїх близьких. Тут кожному з нас важливо не відкладати проблему у довгу шухляду, а визначитися сьогодні ж, невеликими сумами накопичуючи на пенсію: чим раніше почнемо, тим вищим буде результат. Особливо, якщо до цього долучаться і роботодавці, кращі з яких це вже роблять.
 
Ще один перспективний напрямок – створення відкритих муніципальних НПФ за участю місцевих підприємств та місцевої влади, вкладниками і учасниками яких зможуть стати будь-які юридичні чи фізичні особи міста або регіону.
 
Створення такого фонду дозволить міській громаді мати сучасний та авторитетний соціально-економічний інструмент, який дасть їй можливість вирішувати питання додаткової пенсії, в тому числі для працівників міського господарства, лікарів, вчителів, самозайнятого населення, інших категорій і одночасно з цим – інвестувати накопичені в пенсійному фонді кошти у розвиток міста, насамперед на реформу житлово-комунального господарства.
 
Таким чином міська громада матиме можливість стати чинником додаткового соціального захисту своїх громадян, перетворившись із “прохача” грошей на джерело самофінансування розвитку свого господарства. Позитивні приклади такого досвіду вже є.
 
Досить кивати на державу. Її «пенсійні» можливості ми знаємо, давайте реалізовувати власні!
Основні цифри
Всього компаній-членів284на 21.05.24
Кількість КУА279на 21.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 21.05.24
Кількість ІСІ1785на 21.05.24
Кількість НПФ*52на 21.05.24
Кількість СК*1на 31.03.24
Активи в управлінні КУА, млн грн616 160на 31.03.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 908на 31.03.24