Київ спрощує погодження інвестпроектів

26 жовтня 2012
Віталіна Гончар, “Хрещатик”, №150, 2012

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4170/art/1351100842.html

Столична влада продовжує працювати над поліпшенням бізнес-клімату. Наразі розроблено проект рішення Київради, за яким процес погодження інвестпроектів буде зручнішим та пришвидшеним у часі. Зокрема кількість засідань профільної комісії та протоколів зменшиться з 4-х до 2-х, розпоряджень КМДА — з 2-х до 1-го, підписів — наполовину. Загалом до 2015 року влада Києва має намір залучити в економіку столиці 957 млрд грн прямих інвестицій.

Нова схема інвестиційного процесу

Київ сформував банк інвестиційних проектів та просувається в напрямку до їх реалізації. Активізація за останній рік цього процесу показала, що процедура погодження бізнес-розробок занадто ускладнена, тому її необхідно змінювати. Про це вчора на засіданні комітету з економічних реформ заявив голова КМДА Олександр Попов.

“Стратегія розвитку нашого міста передбачає процес реалізації інвестиційних проектів із залученням 170 мільярдів гривень в різні галузі розвитку Києва. Ми почали конкретно займатися формуванням банку інвестиційних пропозицій приблизно рік тому. Можемо на сьогодні сказати, що ці проекти розраховані на 142 мільярди гривень інвестицій. Наша практика роботи з такими інвестиційними проектами показує, що багато рішень, які ми приймали з міською радою, дали можливість працювати більш ефективно. Але в той же час система залишається досить бюрократичною і потребує подальшого вдосконалення”, — сказав Олександр Попов.

Мова йде про спрощення бюрократичних процедур та скорочення їхньої кількості. Наприклад, чинний процес проходження інвестиційної пропозиції від її ініціювання до підписання інвестиційного договору складає 3 місяці. Це за позитивним сценарієм, а фактично процес такого погодження може тривати півроку.

Як повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, наразі розроблено проект рішення Київради, що передбачає суттєве вдосконалення інвестиційного процесу. “Це дасть можливість проводити замість чотирьох засідань інвестиційної комісії два, підписувати замість двох одне розпорядження КМДА, зменшити кількість підписів чиновників на документах удвічі та скоротити тривалість процедури до двох місяців”,— пояснив посадовець. Зауважимо, що принципові рішення (про оголошення конкурсу, затвердження його умов та переможця) залишаються у повноваженні інвесткомісії. За словами Руслана Крамаренка, оновлена процедура дозволить спростити інвестиційний процес удвічі та підвищити його ефективність.

Короткострокові розробки

За розрахунками експертів, розмір прямих іноземних інвестицій у Київ до 2025 року має збільшитися до 957 млрд грн. При цьому в рамках виконання Стратегії заплановано реалізацію інвестиційних проектів орієнтовною вартістю 176 млрд грн. “Для забезпечення цих показників та динамічного розвитку столиці створено єдину інвестиційну платформу — відновлено ефективну роботу інвестиційної комісії, запроваджено єдиний інвестиційний процес, запрошено фахівців із кожного напрямку діяльності. Так, першими результатами роботи стали підписані інвестдоговори, проведені підготовчі роботи зі стратегічних інвестиційних проектів та сформований реєстр інвестиційних пропозицій”,— наголосив Руслан Крамаренко.

На даний час Київ акумулював більше трьох тисяч інвестиційних пропозицій, 416 розглянуто на засіданнях комісії, 391 розробку на загальну суму більше 142,7 млрд грн затверджено як інвестиційно привабливу. З них за 7-ма проектами вже підписано інвестиційні договори на загальну суму більше 150 млн грн. Вони стосуються короткострокових розробок: облаштування пішохідних підземних переходів вартістю 90 млн грн, будівництво інфраструктури рухомого мобільного зв’язку в київському метрополітені — 70 млн грн та встановлення туристичних інформаційних центрів — понад 2 млн грн.

Стратегічні проекти

Приблизно 60 % вартості сформованої бази інвестиційних проектів Києва займає будівництво стратегічних об’єктів, вартість яких складає 82 млрд грн. Це будівництво бізнес-району “Київ-Сіті”, четвертої лінії метро та інноваційного парку “Біонік Хілл”. Сюди також віднесено проект модернізації систем водопостачання та водовідведення Києва.

“Щодо проекту “Київ-Сіті”, то вже проведено конкурсні торги з визначення консультанта-виконавця підготовчих робіт. Переможцем визначено компанію DТZ та отримано її звіт щодо аналізу п’яти земельних ділянок. Також завершено конкурсні торги щодо проекту “Будівництво нової гілки метрополітену”. Зацікавленість у ньому виявили відомі компанії: “Іточу Корпорейшн” (Японія), “Сбербанк Росії” (Російська Федерація), “Метробуд” (Україна) “СМЕС” (Китай) та інші. Переможцем визначено ВАТ “Федеральний центр проектного фінансування”,— повідомив Руслан Крамаренко. Він також додав, що проектування для будівництва складових проекту “Біонік-Хілл” розпочнеться вже у І кварталі 2013 року.

Крім того, як повідомив заступник начальника ГУ економіки та інвестицій КМДА Роман Качур, ще один інноваційний парк може з’явитися у Деснянському районі Києва. За останній час на цій території у комунальну власність міста повернули 270 га незаконно відчуженої землі. Тут влада міста планує побудувати комплекс, який забезпечить робочими місцями мешканців мікрорайону Троєщина. За рахунок цього зменшиться щоденна “міграція” киян з лівого на правий берег і навпаки, а відтак розвантажиться транспортна мережа. За словами Романа Качура, стосовно згаданої території вже є зацікавленість від бізнесу. Однак конкретне призначення ділянки буде відомо пізніше — після детальної розробки інвестиційної ідеї.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24