Газового монополіста – на цивілізований ринок

12 березня 2011
Наталія Білоусова, "День", №42-43, 2011

http://www.day.kiev.ua/985

Що отримають українці від розміщення акцій «Нафтогазу України» на ІРО?

 2012—2013 роках уряд планує здійснити первинне публічне розміщення акцій (IPO) «Нафтогазу України» (НАК). Про це в ході українського енергетичного форуму, організованого Інститутом Адама Сміта, повідомив голова НАКу Євген Бакулін. Після підготовки компанії «до цивілізованого ринку», за словами голови нафтогазового монополіста, залучать закордонних експертів, які підкажуть, як правильно вивести НАК в люди, щоб не проѓавити максимальну вартість компанії. Навіщо потрібне ІРО українському газовому монополістові? Що необхідно зробити «Нафтогазу України» для успішного виходу на міжнародну торговельну площадку? Та з якими труднощами може зустрітись компанія на цьому шляху? Про це «День» запитав експертів галузі.

КОМЕНТАРІ

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, уповноважений із енергетичної безпеки екс-президента України Віктора Ющенка, експерт з енергетичних питань:

— Вихід на зовнішні ринки потрібний. Вигода від ІРО для «Нафтогазу» — суттєве підвищення міжнародного іміджу, кредитного та фінансового рейтингів. Якщо компанія пройшла ІРО — значить вона працює за міжнародними стандартами, тому потенційні інвестори не бояться мати з нею справу. ІРО створить передумови міцної довіри з боку інвесторів. Але перед виходом потрібно виконати обіцяні європейцям реформи в галузі (функціонування закону «Про ринок газу», реструктуризація НАКу та інше). Ці обіцянки можна виконати за рік. Тому прогноз, щодо виведення «Нафтогазу» на ІРО вже в 2012 році, цілком реальний.

Антоніна ДАВИДЕНКО, аналітик інвестиційної компаній «Concorde Capital»:

— Для виходу на IPO необхідна повна реструктуризація компанії, в першу чергу відокремлення газотранспортного сегменту («Укртрансгаз») від видобувного. Також на даному етапі діяльність «Нафтогазу» тісно переплетена з інтересами держави. З одного боку, — вливання коштів для покриття дефіциту, з іншого — регулятивно занижені тарифи на газ. Це не прозора бізнес-модель, де чітко окреслені доходи та видатки і тому подібне. В такій ситуації IPO — неможливе і, навряд чи ситуація може кардинально змінитися до 2012... Зараз зовнішній борг «Нафтогазу» — більше 2 мільярдів дол. Якби вдалося залучити хоча б половину цієї суми, то компанія могла зменшити боргове навантаження і вкладати кошти в розвиток.

Михайло ГОНЧАР, директор енергетичних програм центру «Номос»:

— Вивести «Нафтогаз» в люди намагаються не перший рік. Проте якщо це зробити в нинішньому його фінансовому стані, то користі буде мало. На ІРО головне, щоб потенційні інвестори розуміли функціонування бізнес-схеми компанії. А нинішній стан НАКу, його структура, заплутані фінансові потоки — не дуже приваблюють інвесторів, тому й ефект може бути протилежний від очікуваного. Тому спочатку потрібно реформувати «Нафтогаз України», а тоді виводити на світові площадки.

На реформування загалом потрібно щонайменше 5 років. Тільки прозора, відкрита, публічна та зрозуміла компанія через вихід на ІРО залучить інвестиції, наприклад, на розвиток чорноморського шельфу. В «чорну скриньку» давати гроші ніхто з солідних інвесторів не буде.

Денис САКВА, аналітик інвестиційної компанії «Драгон Капітал»:

— Для проведення IPO «Нафтогазу», в першу чергу, потрібно збалансувати бюджет витрат і доходів та зменшити вплив держави на фінансові показники діяльності. Зараз НАК використовується державою як потужний інструмент впливу на економіку для перерозподілу фінансових ресурсів за допомогою різних механізмів субсидування. Необхідно, щоб регулятор сектору (НКРЕ — Національна комісія регулювання електроенергетики України) перейшов із неринкових механізмів тарифоутворення на механізми, засновані на економічному розрахунку (поверненні та окупності інвестицій). І сама компанія має бути відкритішою, аби інвестори могли зрозуміти як вона працює, де заробляє прибуток і які в неї перспективи. Фінансові звіти повинні готувалися своєчасно, а не як зараз — один раз на рік через сім місяців після закінчення року.

Швидше за все, доведеться провести аудит нафто-газових ресурсів компанії за міжнародними стандартами та основних засобів, запасів газу в сховищах. Усі перелічені проблеми не можна вирішити миттєво, але, принаймні, в компанії чи держави має бути чіткий план з їх перетворення на реальність. На мій погляд, IPO можливе не раніше 2013 року. В 2012 році йому можуть перешкодити парламентські вибори, коли уряду не бажатиме йти на непопулярні методи (наприклад, підвищення тарифів на газ).

Олександр ТОДІЙЧУК, президент Київського міжнародного енергетичного клубу:

— Вихід на ІРО — добре, бо він зміцнить фінансові позиції компанії. Але якщо він потрібний для більш вдалого придбання активів «Нафтогазу» якоюсь окремою компанією, то — це погано. Існує ризик, що через механізм ІРО, «Газпром» поглине НАК.

Зараз законодавчо заборонено приватизувати газотранспортні магістралі компанії, які дуже цікавлять російського монополіста. Однак парламент може внести зміни до закону про приватизацію «труби». Про цей ризик потрібно пам’ятати, і намагатися уникнути його, створюючи прозорий процес виходу на міжнародний ринок.

ІРО НАКу потрібне. Зараз «Нафтогаз» — закрита чорна скринька, в яку іноземні інвестори бояться зазирати, щоб раптом не натрапити на «таємниці пандори». Прозорий вихід на ІРО надасть потрібні інвестору гарантії.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24