Джерело: У І півріччі ц.р. буде врегульовано допуск іноземних цінних паперів на український ринок

22 березня 2011
РБК-Україна, 21.03.2011

http://www.rbc.ua/ukr/top/show/istochnik-v-i-polugodii-s-g-budet-uregulirovan-dopusk-inostrannyh-21032011114800

Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку України (ДКЦПФР) закінчує положення про допуск іноземних цінних паперів на український ринок. Про це РБК-Україна заявило джерело в робочій групі, яка розробляє відповідні положення.

"Комісія зараз закінчує положення про допуск іноземних цінних паперів на український ринок. Є друге питання, яке пов'язане з Національним банком. Річ у тому, що іноземні цінні папери відносяться до валютних цінностей, тому тут вступає Нацбанк. У НБУ теж розробляються положення, як ці папери можна допустити. Технологічно, проблем взагалі жодних немає. В наших депозитаріїв є коррахунки з іноземними депозитаріями . ці папери заходять в нашу депозитарну систему і враховуються, в принципі, без проблем", - відзначило джерело.

Так само співбесідник інформагентства виразив упевненість, що в першому півріччі 2011 року відповідні положення будуть остаточно затверджені.

Також джерело в одній з українських фондових бірж заявило РБК-Україна, що українські аграрії, що торгуються на іноземних біржах, готові розміщувати свої акції на українському ринку.

"Низка аграріїв, які зараз знаходяться на іноземних майданчиках, висловили бажання і готові розкривати свою звітність, яку вони розкривають на іноземних біржах, де вони в лістингу, на наших біржах. Вони навіть самі готові давати переклад українською або російською мовою інформації про себе", - відзначив співрозмовник інформагентства.

Одним з таких представників аграрного сектора, за словами джерела, є МХП (ВАТ "Миронівський хлібопродукт").

"Якщо ми пройдемо дозвільний етап (допуск іноземних цінних паперів на український ринок), я упевнений, що це буде не одне і не дві компанії... Вже є брокери, в яких є домовленість про те, як вони виводитимуть ці папери на ринок. Ці емітенти зацікавлені. Ліквідності на іноземних майданчиках великої у них немає. Вони бачать перспективу українського ринку і ліквідність для себе", - додав співбесідник інформагентства.

Нагадаємо 4 березня ц.р. голова департаменту брокерських послуг та підрозділу по роботі з українськими клієнтами Dragon Capital Дмитро Тарабакін заявив, що необхідно створити подвійний лістинг для українських компаній, які розміщають акції на іноземних біржах.

Він наголосив, що з минулого року українські компанії, які розміщають свої акції на іноземних біржах, висловлюють зацікавленість у розміщенні акцій на українських біржах. «У нас є мандати кількох компаній, які є в Лондоні сьогодні (на Лондонській біржі), щоб створити для них умови і створити лістинг на українській біржі», - зазначив він.

У свою чергу, голова Державної комісії по цінним паперам та фондовому ринку Дмитро Тевелєв наголосив, що найбільшою проблемою для створення подвійного лістингу є зміна валютного законодавства.

«Виникла можливість зараз, мені так здається, спільними зусиллями «пробити» такі зміни в законодавство, які дозволять акціям підприємств, які знаходилися у лістингу на зовнішніх біржах, торгуватися в Україні. На сьогоднішній день процес роботи над відповідним законодавчими актом знаходиться в кінцевій фазі. Вже є розуміння, і зі сторони депутатів, і зі сторони Нацбанку. Думаю, ми до цього можемо прийти вже у першому півріччі», - зазначив він.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24