Дмитро Леонов: Пенсійна реформа дозволить вивести зарплати з тіні

21 січня 2011
ТСН.ua, 20.01.2011

http://tsn.ua/groshi/pensiyna-reforma-dozvolit-vivesti-zarplati-z-tini-ekspert.html

Пенсійна реформа, яку ініціює уряд, дозволить розпочати процес виведення зарплат з тіні, стимулюючи самих громадян офіційно працевлаштовуватися і відраховувати внески до Пенсійного фонду.

Таку думку висловив голова Ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов, коментуючи поданий до парламенту законопроект "Про заходи з законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

На думку експерта, на детінізацію заробітних плат вплине як збільшення нормативного стажу для отримання трудової пенсії, так і поступове підвищення пенсійного віку для жінок.

Леонов зазначив, що розрахунок пенсій за стаж до 2000 року фактично ведеться "опосередковано": точних даних про те, хто і скільки внесків зробив донині в солідарну систему, немає. Після впровадження в 2000 році бази даних реально сплачених персоніфікованих внесків питома вага цієї інформації при розрахунку пенсії збільшується. "Це означає, що пенсія людини все більше залежить від внесків відрахованих "особисто" за нього, а не, наприклад, від середніх зарплат по галузі.

Це підштовхуватиме до офіційного працевлаштування, щоб за людину сплачувалися хоч би мінімальні внески. Тобто він сам буде зацікавлений у тривалому трудовому стажі", - зазначив Леонов. За його словами, про повну детінізацію заробітних плат можна буде говорити через 10-15 років, коли розрахунок пенсії повністю робитиметься на основі документально зафіксованих персоніфікованих внесків.

Оскільки обсяг внесків збільшуватиметься, це дасть можливість поступово зменшувати дефіцит Пенсійного фонду і знижувати витрати державного бюджету на його покриття.

На детінізацію економіки вплине і збільшення пенсійного віку. За словами Леонова, великий розмір нинішніх внесків у пенсійну систему є істотним чинником мінімізації зарплати.

"Люди вважають за краще отримати сьогодні гроші на споживання у вигляді зарплати, хай і неофіційною, замість того, щоб через 20-25 років отримати гідну пенсію. Але розмір відрахувань можна зменшити, якщо буде більше платників. Тобто, наприклад, якщо не один робітник годуватиме одного пенсіонера, до чого ми невідворотно наближаємося, а більше. Цього можна досягти, поступово підвищуючи вік виходу на пенсію, який у нас аномально низький порівняно з іншими країнами. Зменшення соціальних внесків спричинить зниження навантаження на бізнес, вихід його з тіні, збільшення легального фонду оплати праці і індивідуальних зарплат і, врешті-решт, загальної суми платежів до Пенсійного фонду і податкових надходжень до бюджету", - зазначив експерт.

Втім, на думку Леонова, пішовши на поступове, а не різке підвищення пенсійного віку для жінок, Кабмін не отримає значного фінансового ефекту одразу. "Перевагу надали меншим соціальним потрясінням, а не матеріальним вигодам, які могло б принести моментальне підняття пенсійного віку для жінок", - сказав голова ради УАІБ.

Нагадаємо, уряд вніс до парламенту законопроект 7455 "Про заходи з законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Згідно із законопроектом, збільшується нормативний трудовий стаж для чоловіків з 25 до 35 років і з 20 до 30 років - для жінок. Для жінок також передбачається поступове підвищення пенсійного віку з 55 до 60 років до 2021 року. Також встановлюється максимальний розмір пенсійних виплат для усіх категорій громадян на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних.

На даний момент йде громадське обговорення документу.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 17.05.24
Кількість КУА279на 17.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.05.24
Кількість ІСІ1779на 17.05.24
Кількість НПФ*52на 17.05.24
Кількість СК*1на 31.03.24
Активи в управлінні КУА, млн грн616 160на 31.03.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 908на 31.03.24