Без права на приватність. Про розкриття акціонерними товариствами інформації на фондовому ринку

30 серпня 2012
Владислав Борисенко, "Правовий тиждень", №27-29, 2012

http://www.legalweekly.com.ua/

Більше півроку минуло відтоді, як усі "принади" Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 р. №1591 (далі - Положення №1591), відчули на собі приватні та закриті акціонерні товариства. Нагадаємо, що обов’язок щодо розкриття емітентами цінних паперів інформації на фондовому ринку визначений ст. 39 Закону "Про цінні папери та фондовий ринок", проте за відсутності підзаконної конкретизації ця норма в частині акціонерних товариств вказаних типів деякий час фактично була "мертвою".

Хто розкриває

Так уже сталося, що приватні та закриті акціонерні товариства із 30 жовтня 2009 р., коли були внесені відповідні зміни до Положення №1591, на деякий час випали з поля зору ДКЦПФР. Рішенням від 01.03.2011 р. №187 ДКЦПФР затвердила Положення про подання адміністративних даних емітентами з закритим (приватним) розміщенням цінних паперів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яке вже 20 жовтня 2011 р. рішенням №1492 (набрало чинності 30 грудня 2011 р.) було скасоване ДКЦПФР, і на приватні та закриті акціонерні товариства було поширено дію Положення №1591.

Вказані новели викликали нарікання з боку керівництва приватних та закритих акціонерних товариств, для яких необхідність розкривати інформацію призвела до суттєвого зростання невиробничих витрат. Утім спроби скасувати рішення ДКЦПФР №1492 в судовому порядку поки не дали результатів (див. постанову Окружного адміністративного суду м.Києва від 21.05.2012 р. у справі № 2а-3803/12/2670).

Таким чином, сьогодні за своїм правовим статусом у частині розкриття інформації приватні та закриті акціонерні товариства не відрізняються від акціонерних товариств інших типів, а тому єдине, що їм залишається, - це сумлінно виконувати приписи Положення №1591, якими б обтяжливими вони не здавалися. В іншому разі емітентам загрожують суворі штрафи, передбачені ст. 11 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (далі - Закон про державне регулювання).

Що розкриває

Законом про державне регулювання і Положенням №1591 визначені такі види інформації, що підлягають розкриттю на фондовому ринку і поданню до нині НКЦПФР акціонерними товариствами як емітентами цінних паперів:

· регулярна інформація;

· особлива інформація;

· інформація в повідомленні про проведення загальних зборів.

Регулярна інформація відповідно до Положення № 1591 поділяється на квартальну та річнуі є своєрідним звітом емітента за відповідний період. При цьому обов’язок розкриття річної інформації поширюється на всі акціонерні товариства, що підпаюють під дію Положення №1591. Квартальну інформацію зобов’язані розкривати лише акціонерні товариства, перелік яких визначений в п. 3 глави 1 розділу IV Положення №1591 (це, зокрема, акціонерні товариства, що мають державну частку в обсязі 25 і більше відсотків у статутному капіталі; емітенти, які здійснили відкрите розміщення облігацій підприємств, іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів та сертифікатів ФОН, та деякі інші).

Склад квартальної та річної інформації визначений у главі 2 розділу IV і главі 2 розділу V Положення №1591. До складу річної інформації входить крім іншого аудиторський висновок.

Перелік видів особливої інформації визначений в п. 1 глави 2 розділу ІІ Положення №1591. Емітентам слід мати на увазі, що до вказаної інформації серед іншого належать і відомості про одержання позики або кредиту на суму, що перевищує 25% активів емітента, відомості про зміну складу посадових осіб емітента, відомості про зміну власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій, тобто про події, які не так вже й рідко трапляються в житті акціонерного товариства.

Обов"язок здійснювати розкриття інформації в повідомленні про проведення загальних зборів поширюється на емітентів, які відповідно до закону зобов"язані публікувати в офіційному друкованому органі (виданні) повідомлення про проведення загальних зборів.

Як розкриває

Розкриття інформації кожного виду здійснюється лише визначеними Положенням №1591 способами і у встановленій послідовності. Усього передбачено п’ять способів розкриття інформації:

· оприлюднення у стрічці новин;

· розміщення в загальнодоступній базі даних НКЦПФР;

· опублікування в офіційному друкованому виданні Верховної Ради України, Кабінету міністрів України або НКЦПФР;

· розміщення на власному веб-сайті емітента;

· подання до НКЦПФР.

Оприлюднення інформації у стрічці новин і розміщення в загальнодоступній базі даних НКЦПФР здійснюється на сайті www.stockmarket.gov.ua. Щоб розмістити інформацію на даному веб-сайті, емітенту необхідно пройти процедуру ідентифікації шляхом направлення поштою або надання особисто представником емітента до Державної установи "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України" заповненого і підписаного ідентифікаційного бланка суб’єкта розкриття інформації. Протягом кількох днів на електронну адресу емітента, вказану в ідентифікаційному бланку (відповідно до вимог Агентства ця адреса електронної пошти не має бути зареєстрована на безкоштовних поштових серверах), направляється реєстраційний код для входу на сайт. Зайшовши на сайт під своїм ім’ям, емітент отримує можливість розміщувати відповідну інформацію.

Щоб полегшити розкриття інформації, Агентство розробило спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє готувати звітність в електронній формі у форматі файлів .dbf та .dbt для безпосереднього завантаження до загальнодоступної бази даних та подання до ДКЦПФР. Програмне забезпечення можна безкоштовно завантажити на сайті Агентства www.smida.gov.ua.

Опублікування інформації емітентом має здійснюватися в офіційному друкованому виданні ВРУ (газетах "Голос України", "Відомості Верховної Ради України"), Кабінету міністрів України (газета "Урядовий кур’єр") чи НКЦПФР (бюлетень "Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку", журнал "Ринок цінних паперів України", газети "Цінні папери України" і "Бюлетень. Цінні папери України").

Ще одним обов’язковим способом розкриття інформації є її розміщення на власному веб-сайті емітента. Зрозуміло, щоб розкрити інформацію у вказаний спосіб, емітенту необхідно такий сайт мати. Ринок досить швидко відреагував на створений законодавчими новелами попит, породивши певну кількість компаній, які пропонують створення веб-сайтів спеціально для емітентів цінних паперів. Такі сайти не містять нічого зайвого і спеціально розроблені для виконання вимог Положення № 1591, а тому коштують для емітентів значно дешевше за звичайні.

Останнім способом розкриття інформації є її подання до НКЦПФР. Інформація подається до НКЦПФР або до її відповідних територіальних органів у паперовій та електронній формах, які мають бути ідентичними. Інформація в паперовій формі має бути прошита, пронумерована, скріплена печаткою, а інформація в електронній формі подається на диску або дискеті. Необхідно бути готовим до того, що обсяг, зокрема, річного звіту акціонерного товариства у паперовій формі навряд чи буде меншим за 50 сторінок.

Навіщо розкриває

На жаль, на це запитання відповісти найскладніше. Доводиться констатувати, що наразі встановлений законодавством обов’язок щодо розкриття інформації емітентами цінних паперів передусім завантажує роботою працівників НКЦПФР, інших державних і приватних структур, що допомагають емітентам у виконанні їхнього обов’язку, а також допомагає наповнювати бюджет за рахунок штрафів. Отримати ж користь від вказаних норм законодавства міноритарним акціонерам поки заважають неприродний спосіб виникнення більшості акціонерних товариств в Україні, низький рівень правової культури та нерозуміння широкими верствами населення сутності акціонерної власності як такої.

Вид інформації

Способи розкриття інформації

Строки розкриття інформації

Регулярна квартальна

Розміщення в загальнодоступній базі даних НКЦПФР

· емітенти, зазначені у пп. 3.2 та 3.3 п. 3 глави 1 розділу IV Положення № 1591, - не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу, за четвертий квартал - не пізніше 15 квітня року, наступного за звітним роком;

· емітенти, зазначені у пп. 3.1, 3.4-3.8 п. 3 глави 1 розділу IV Положення № 1591, - не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, за четвертий квартал - не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним роком

Подання до НКЦПФР

Регулярна річна

Розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР

Не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним

Опублікування в офіційному друкованому виданні

Розміщення на власному веб-сайті емітента

Не пізніше 1 червня року, наступного за звітним

Подання до НКЦПФР

Особлива

Оприлюднення у стрічці новин

Протягом одного робочого дня після дати вчинення дії, але не пізніше 10-ї години другого робочого дня після дати вчинення дії

Опублікування в офіційному друкованому виданні

Протягом п"яти робочих днів після дати вчинення дії

Розміщення на власному веб-сайті емітента

Протягом десяти робочих днів після дати вчинення дії

Подання до НКЦПФР

Протягом десяти робочих днів після дати вчинення дії

Розкриття інформації в повідомленні про проведення загальних зборів

Розміщення в загальнодоступній базі даних НКЦПФР

Протягом десяти робочих днів з дати публікації повідомлення про проведення загальних зборів в офіційному друкованому органі (виданні)

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 17.05.24
Кількість КУА279на 17.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.05.24
Кількість ІСІ1779на 17.05.24
Кількість НПФ*52на 17.05.24
Кількість СК*1на 31.03.24
Активи в управлінні КУА, млн грн616 160на 31.03.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 908на 31.03.24