Представники УАІБ взяли участь у брюссельській зустрічі Робочої групи асоціацій керуючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи

13 листопада 2012

8 листопада 2012 року у Брюсселі (Бельгія) відбулася зустріч Робочої групи асоціацій керуючих фондами та активами країн Центральної та Східної Європи (“CEE Initiative”). У засіданні взяли участь представники національних асоціацій Австрії, Польщі, Румунії, Угорщини, України та Європейської асоціації управління фондами та активами – EFAMA1  (ЄС та Туреччина). Україну на зустрічі представляли представники Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Обговорювалася ситуація на фондових ринках та в індустрії управління фондами й активами, а також ключові тренди та перспективи розвитку на 2013 рік. У своїх виступах представники країн-учасниць та організатор зустрічі EFAMA продемонстрували як відмінності у тенденціях розвитку національних ринків, так і подібну проблематику у сфері регулювання, особливо між країнами-членами ЄС, що входять до Робочої групи. Не лишилися без уваги і національні особливості, зокрема, України, що на даному етапі випереджає за темпом економічного зростання колег із розвинених ринків Європи, однак потребує як значного удосконалення регулювання ринку спільного інвестування та управління активами, так і розвитку культури інвестування та створення потужного класу внутрішнього «роздрібного» інвестора.

Проблеми підвищення фінансової грамотності населення, активізації його інтересу до інвестиційних продуктів та сприяння кращому розумінню механізмів їх роботи виявилися також актуальними і для європейської та світової інвестиційної спільноти.

Так, у переддень зустрічі, у Брюсселі відбувся День освіти інвестора (Investor Education Day), організований EFAMA2. Одним із ключових питань, озвучених представником Міжнародної організації комісій з цінних паперів, IOSCO, була оцінка результативності заходів, які проводяться з метою підвищення фінансової та інвестиційної грамотності населення. Попри очевидну необхідність таких заходів, виникає потреба у розробці механізмів оцінки ефективності та визначення доцільності тих чи інших підходів та інструментів, що використовуються у цьому напрямку.

Учасники засідання Робочої групи ЦСЄ вирішили активізувати роботу над стратегічними ініціативами, започаткованими під час минулорічної зустрічі у Києві, зокрема, поліпшити поінформованість про ринок інвестиційних фондів у Центральній та Східній Європі, а також про діяльність Ініціативної групи (“CEE Initiative”), сприяти кращому розумінню специфіки регіону, визначити і відстоювати спільні позиції на загальноєвропейському рівні, а також разом докладати зусиль для заохочення довгострокових заощаджень у регіоні.

У контексті цих ініціатив Робоча група запланувала обмін даними щодо розвитку ринків накопичувального (у т. ч. недержавного) пенсійного забезпечення.

Співпраця у рамках Робочої групи ЦСЄ, започаткована у 2009 році у Будапешті, триває. Наступна зустріч призначена на осінь 2013 року і відбудеться у Польщі.

1 EFAMA - представницька асоціація європейської індустрії управління інвестиціями. Об’єднує 27 асоціацій та 59 корпоративних членів, в управлінні яких активи майже в 14 трлн. євро. Близько 8,4 трлн. євро з них належать 54 тис. фондів, 36 тис. з яких типу UCITS (підприємства зі спільного інвестування у цінні папери, що обертаються на організованих ринках). Детальніша інформація про EFAMA - на сайті: www.efama.org.

2 Із матеріалами EFAMA Investor Education Day можна ознайомитися за цим посиланням.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24