Відкриті ІСІ у жовтні: на доходність вплинули парламентські вибори та безнадійні борги емітентів

13 листопада 2012

На результати діяльності відкритих інвестиційних фондів у жовтні вплинула негативна динаміка вітчизняного фондового ринку напередодні парламентських виборів. 

Впродовж усього місяця ринок ІСІ перебував під тиском негативного тренду.  Керуючим активами лише 10 з 40 відкритих фондів вдалося вийти у позитивну зону, решта фондів зазнали падіння доходності.

Найкращий прибуток своїм інвесторам у жовтні принесли фонди «Андромеда» (+1,65%), активами управляє КУА «УПІ КАПІТАЛ» (Дніпропетровськ), а також два фонди КУА «Альтус ассетс актівітіс» (Дніпропетровськ): «Альтус-Депозит» (+1,52%) та «Альтус-Збалансований» (+1,5%).

У порівнянні з вереснем у жовтні суттєво розширився діапазон доходності, яка коливалася від +1,65% до -41,84%, що призвело і до зниження середньої доходності у секторі (-4,26%). Втім, такий негативний показник сформувався за рахунок тільки одного фонду - «Преміум - фонд збалансований» (-41,84%) в управлінні КУА «Піо Глобал» (група «Concorde», Київ).

В аутсайдерах залишилися також фонди «Цитаделе фонд Українських Облігацій»
(-14,68%), «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-16,39%) - обидва в управлінні КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна" (Київ).

Ситуацію на ринку відкритих ІСІ у жовтні коментують лідери та аутсайдери місяця.

Каріна Гайдаш, інвестиційний керуючий КУА «УПІ Капітал» (Дніпропетровськ):

Ми вважаємо, що нашому фондові «Андромеда» у жовтні вдалося показати найкращий серед відкритих ІСІ результат зростання вартості інвестиційних сертифікатів завдяки активним діям інвестиційних керуючих та правильно обраній стратегії на старті діяльності фонду.

Через нестабільну ситуацію на фондовому ринку перед парламентськими виборами на початку місяця компанія прийняла рішення про реструктуризацію активів фонду:  було продано частину акцій і зафіксовано прибуток щодо них, а також збільшено частку в портфелі банківських короткострокових депозитів овернайт, середня ставка за якими складала від 25 до 35% річних.

Результат, продемонстрований фондом «Андромеда», виявився на порядок кращим за індекс Української біржі.

Денис Костюк, керуючий активами групи Concorde (Київ):

Падіння за підсумками жовтня 2012 року фонду ««Преміум - фонд збалансований» на 41% зумовлене одноразовим списанням дебіторської заборгованості за нараховані, але не сплачені купонні виплати за дефолтними облігаціями (Інтермаркет, ЮТіСТ, Сіті Ком, Трансфаворит).

Компанія з управління активами протягом декількох років намагалася стягнути ці кошти з емітентів-боржників шляхом подання судових позовів, а також залучення колекторських компаній. Однак, оскільки ці компанії вже не володіють жодними активами і є банкротами, стягнення коштів у примусовому порядку не принесло бажаних результатів.

Згідно висновку аудитора було прийнято рішення про списання дебіторської заборгованості як безнадійної. Після списання у фонді залишилися лише якісні активи (ліквідні акції, корпоративні облігації надійних емітентів, а також банківські депозити), тому наразі фонд має високі шанси  для зростання в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

З іншими показниками діяльності публічних ІСІ у серпні можна ознайомитися на сайті УАІБ: www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/167713.html

Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період допоможе розділ «Динаміка фондів» http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 22.04.24
Кількість КУА278на 22.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 22.04.24
Кількість ІСІ1780на 22.04.24
Кількість НПФ*52на 22.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24