НКЦПФР схвалила Положення, що урегулює консолідований нагляд за діяльністю небанківських фінансових групп

08 жовтня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила Положення про консолідований нагляд за діяльністю небанківських фінансових груп, переважна діяльність у яких здійснюється особою, яка отримала ліцензію на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку.

«Цей документ прописує вимоги до регулювання діяльності фінансових груп у частині мінімізації ризиків діяльності як окремих їх учасників, так і ризиків самих груп, а також отримання від них консолідованої звітності. Зокрема, Положення визначає особу, що відповідатиме за цю діяльність, її функції та обов’язки, а також механізм погодження такої особи регулятором. На сьогоднішній день Комісія багато працює над мінімізацією ризиків на фондовому ринку і ми сподіваємось, що відповідний документ дасть нам можливість зменшити їх у діяльності небанківських фінансових груп та таким чином захистити інвесторів. З цією метою ми приділили особливу увагу опрацюванню відповідальною особою інформації про діяльність учасників таких груп та застосуванню необхідних заходів, які дозволять відстежувати та попереджати негативні наслідки операцій її учасників», - зазначив Костянтин Кривенко, Член НКЦПФР, що координує цей напрямок роботи Комісії.

 Крім того, документ визначає порядок подання звітності до Комісії такою особою, а також встановлює обмеження та ліміти діяльності учасників небанківської фінансової групи. Так, для учасників цієї групи існуватимуть певні умови для отримання кредитів, позик та видачі векселів на суму, що перевищує активи усіх установ, які входять до групи. Також такі установи не матимуть права укладати цивільно-правові угоди без спеціального погодження з іншими учасниками своєї групи.

 Найближчим часом проект Положення буде направлено до профільних міністерств і відомств на погодження, а також оприлюднено на офіційному сайті регулятора, де всі охочі зможуть ознайомиться з текстом документа.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24