Відкриті ІСІ у серпні: що потішило і що засмутило керуючих активами фондів

14 вересня 2012
Коментують лідери та аутсайдери місяця

На відміну від липня, коли переважна більшість українських відкритих ІСІ принесли своїм інвесторам прибуток, динаміка вітчизняного ринку акцій не сприяла керуючим активами фондів. Тільки 13 з 40 відкритих інститутів спільного інвестування вдалося вберегти інвестиції своїх клієнтів від знецінення.  Показники доходності коливалися у межах від +2,83% до -9,31%.

Лідерами за доходністю стали фонди: «Альтус-Стратегічний» (КУА «Альтус ассетс актівітіс», +2,83%), «Дельта-Фонд грошового ринку» (КУА "Дельта-Капітал", +2,74%) та «ВСІ» (КУА "Всесвіт", +2,25%).

Найгіршими у серпні виявилися показники фондів «Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй» (ТОВ КУА "Універ Менеджмент", -9,31%), «АРТ Індексний» (КУА "Арт-Капітал Менеджмент", -6,5%) та «СЕБ Фонд Українських Акцій» (КУА "СЕБ Ессет Менеджмент Україна", -5,80%).

Чисті активи у секторі відкритих ІСІ зменшилися на 2,95 млн. грн. (-1,6%).

Ситуацію на ринку відкритих ІСІ у серпня коментують лідери та аутсайдери місяця:

Івашина Ірина, начальник інвестиційно-аналітичного департаменту, керуючий фондами КУА «Альтус ассетс актівітіс»:
Вартість інвестиційних сертифікатів відкритого диверсифікованого пайового інвестиційного фонду «Альтус-стратегічний» у серпні поточного року зросла на 2,8%, що складає 33,4% річних. Цей результат був досягнутий за рахунок декількох чинників, серед яких, зокрема, отримання дивідендів за акціями Північного гірничо-збагачувального комбінату, що знаходяться у портфелі фонду, а також дотримання стратегії фонду на поточний рік. Через нестабільну ситуацію на вітчизняному  фондовому ринку та низьку ліквідність українського ринку акцій, було прийнято рішення про скорочення частки  акцій у портфелі фонду до 15%. При цьому портфель включав тільки акції, за якими ми очікуємо виплату значних дивідендів з доходністю 25-30% річних. Понад 80% активів ІСІ складають депозити банків, корпоративні та державні облігації.

До парламентських виборів в Україні компанія не очікує суттєвих змін на ринку акцій. У зв’язку з цим, у вересні ми ще скоротили частку акцій до мінімального рівня - 3%. Основний дохід буде надходити за рахунок вкладень в інструменти з фіксованою дохідністю, а також отримання фондом дивідендів. При цьому середньозважена очікувана дохідність компонентів портфелю складає: банківські депозити - 20% річних, корпоративні облігації  - 17,4% річних, ОВДП – 14,4% річних. 

Андрій Вилегжанін, керуючий активами  КУА "УнІвер Менеджмент":
Світова економіка все ще знаходиться в кризовому стані, хоча європейські лідери зробили чимало для відновлення росту. У розвинених країнах з початку року індекси зросли на 14-20%, а країни, що розвиваються, показали набагато гірші результати - відтік грошей з цих країн все ще продовжується.

Україна не стала винятком і в серпні відтік коштів продовжився. Індекс Української біржі знизився на 6,5%, а акції «другого-третього ешелону» впали ще більше. З цим пов’язано і падіння вартості сертифікатів нашого фонду «Ярослав Мудрий: Фонд Акцiй».

Саме відтік коштів з фондів змусив нашу компанію продавати неліквідні та безперспективні акції. Ще однією проблемою став біржовий курс, на основі якого розраховується вартість чистих активів фонду. Акції «третього ешелону» оцінені набагато вище, ніж їх можна реально продати.

З іншими показниками діяльності публічних ІСІ у серпні можна ознайомитися на сайті УАІБ: www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/167713.html


Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період допоможе розділ «Динаміка фондів» http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html


Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24