Відкриті ІСІ скористалися ростом фондових індексів.Хоча і не всі! Коментують лідери та аутсайдери липня

15 серпня 2012

Переважна більшість українських відкритих ІСІ у липні принесли своїм інвесторам прибуток. На тлі росту вітчизняного фондового ринку та світових індексів у фондах різних компаній показники доходності коливалися у межах від +5,51% до -4,7%, а середня доходність у секторі склала +1,01%.

Із 40 відкритих фондів лише вісім закрили місяць з від’ємним показником, чим швидко скористалися інвестори – загальний чистий відтік становив 2,7 млн. грн.

Найкращу доходність продемонстрували фонди: «ОТП фонд акцій» (+5,51%), «Конкорд Стабільність» (+4,36%) та «Аргентум» (+3,65%).

Найгірші показники виявилися у фондів: «Бонум Оптімум» (-4,70%), «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-4,13%) та «СЕМ Ажіо» (-3,55%).

Ситуацію на ринку відкритих ІСІ у липні коментують лідери та аутсайдери місяця.

Денис Шептицький, інвестиційний керуючий КУА «ОТП Капітал»:

У липні індекс українських акцій виріс на 9,7%. Дохідність «ОТП Фонд Акцій» за відповідний період склала 5,5%. Такий показник було досягнуто за рахунок 2 складових: пасивної переоцінки активів у портфелі фонду (вплив на місячну дохідність фонду +1,5%) та результату активних дій інвестиційних управляючих (+4% до дохідності фонду за місяць).

Доля акцій у портфелі фонду коливалася близько рівня 50% активів. Серед позицій, що перебували в активах фонду протягом місяця, найбільший приріст вартості показали ПАТ «Донбасенерго» (динаміка за місяць +20,9%) та ПАТ «Центренерго» (+16,9%). З активних дій, найбільший результат приніс продаж акцій ПАТ «Авдіївський КХЗ» та ПАТ «Ясинівський КХЗ». Акції були продані згідно з процедурою обов’язкового викупу емітентом своїх акцій, описаною в Законі України «Про акціонерні товариства».

З огляду на низьку ліквідність та високу волатильність фондового ринку, доля акцій у фонді залишається на мінімальному рівні. Це допомагає захистити кошти інвесторів від можливих втрат в період нестабільної світової економічної ситуації.

Найближчим часом позитивним фактором для ринку може стати сезонне підвищення цін на продукцію металургії, проте ріст ринку акцій зараз обмежений через низьку активність крупних учасників-нерезидентів, відновлення якої можна очікувати ближче до кінця року. Відповідно, інвестиції у фонди акцій зараз можуть бути привабливими для інвесторів, які притримуються стратегії заробітку на короткострокових коливаннях ринку (від 1 тижня до 1 місяця), або стратегії довгострокового інвестування (від 1 року), оскільки рівень цін багатьох акцій перебуває на мінімальному рівні з 2010 року.

Олександр Спасіченко, директор КУА "Бонум Груп":

Падіння вартості сертифікату фонду спричинене нашою політикою продажу неліквідних акцій. Справа в тому, що в багатьох фондах (і у нашому в тому числі) «зависло» ряд цінних паперів ще з 2007-2008 років. Тоді вони представляли собою інтерес як «недооцінені акції третього ешелону». Проте нині їхня цінність не є високою, оскільки попиту нема жодного.

Виникає проблема: за біржовим курсом, на основі якого розраховується вартість чистих активів фонду, ці акції оцінені набагато вище, ніж їх можна реально продати. Проте ця ціна не є справедливою, вона завищена. А тому, будь-який продаж подібних акцій призводить до пониження активів фонду. Та важливо розуміти, що реальні гроші значно кращий актив, ніж віртуально оцінені неліквідні акції.

З іншими результатами діяльності публічних ІСІ у липні можна ознайомитися на сайті УАІБ: www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/167713.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24