УАІБ: Аналітичний огляд діяльності ІСІ у 3 кварталі 2014 року

19 листопада 2014

У 3-му кварталі 2014 року індустрія спільного інвестування продемонструвала змішані результати: традиційно зростали одні показники, водночас разом із фондовим ринком понижувалися інші.

Основні тренди українського ринку ІСІ у липні-вересні 2014 року були такими: подальше зменшення кількості КУА і ІСІ – як зареєстрованих, так і тих, що досягли нормативу мінімального розміру активів; зростання активів в управлінні за рахунок венчурних та інших закритих ІСІ; уповільнення чистого відтоку капіталу з відкритих ІСІ при зменшенні кількості діючих фондів та поступовому зростанні притоку до деяких із них; збільшення питомої ваги цінних паперів у портфелях невенчурних ІСІ – переважно, за рахунок придбання державних та корпоративних облігацій, а також скорочення готівкових коштів та депозитів; зменшення активів у цінних паперах та збільшення обсягів прямого інвестування і позик («інших» активів) у венчурних фондах; зниження доходності в усіх секторах ІСІ за типами та класами фондів, окрім облігаційних.

Кількість КУА у 3-му кварталі, за даними УАІБ, зменшилася до 337 компаній, незважаючи на збільшення кількості нових учасників ринку до 8 за квартал.

Зареєстрованих ІСІ на кінець вересня поменшало на 5, до 1586 фондів, а кількість ІСІ, що досягли нормативу мінімального розміру активів скоротилася на 26 фондів, до 1207. Найбільше знову звузилися сектори венчурних та інших закритих ПІФ.

Активи ІСІ у 3-му кварталі, проте, зросли саме за рахунок закритих фондів і на 30.09.2014 становили 205 359 млн. грн., у тому числі венчурних – 194 556 млн. грн. Приріст сукупних активів усіх ІСІ за квартал скоротився більш ніж удвічі – до +5 440 млн. грн. (+2.7%), у при цьому венчурних фондів – до +4 622 млн. грн. (+2.4%).

ВЧА відкритих ІСІ зменшилася на 16.3%, інтервальних – на 5.4%, у той час як сукупні чисті активи індустрії збільшилися на 2.7% (+4 780 млн. грн.), до 180 423 млн. грн., а венчурних фондів – на +2.5% (+4 187 млн. грн.), до 170 797 млн. грн.

Відтік капіталу з відкритих ІСІ у липні-вересні 2014 року уповільнився на чверть – до 9 млн. грн., а у річному вимірі – скоротився до 47.5 млн. грн. Питома вага чистого відтоку в динаміці ВЧА сектору, відповідно, також різко впала, що відбулося на тлі втрат від зниження вартості портфелів фінансових інструментів в активах. Роль окремих фондів у формуванні сукупного відтоку значно послабилася, а тих, які залучали додатковий капітал більш успішно – зросла – разом до таких фондів надійшло понад 1.8 млн. грн. за квартал. 

Інвестори ІСІ у 3-му кварталі в цілому збільшували свої вкладення в ІСІ – переважно у венчурні, де фізичні особи-резиденти розширили свою присутність навіть відносно сильніше, ніж юридичні. Частка коштів, що належать громадянам України, у ВЧА усіх ІСІ у 3-му кварталі зросла із із 5.6% до 5.7%. Проте вітчизняні вкладники скоротили свої інвестиції у відкритих та інтервальних фондах. Іноземних інвесторів, а саме – корпоративних, стало менше у венчурних ІСІ, а їхні сукупні вкладення тут скоротилися.

Загалом, в усій індустрії ІСІ на 30.09.2014 найбільшу вагу за обсягом вкладень мали вітчизняні підприємства (понад 79%), у відкритих фондах – громадяни України (66%). Кількісно найбільшими категоріями вкладників у відкритих та інтервальних, а також закритих невенчурних ІСІ залишалися роздрібні інвестори-резиденти (від 89% до 99%), у венчурних – корпоративні (98%).

Структура активів ІСІ у 3-му кварталі змінювалася під впливом зниження фондового ринку, відтоку капіталу з відкритих фондів, підвищення привабливості державних боргових паперів та нарощення «інших» активів (корпоративних прав та позик) венчурними фондами.

Одночасно зі зменшенням обсягу активів у цінних паперах у зведених портфелях ІСІ, їхня питома вага в усіх секторах, крім венчурних, зросла. В інтервальних фондах вона була найбільшою – 77% (із них акцій – 69%), у відкритих – 53% (акції – 34%), у закритих та венчурних – 43% та 25% (акції – 34% та 12% відповідно).

У венчурних ІСІ частка цінних паперів зменшилася, а додаткові прямі інвестиції та позики протягом кварталу підсилили збільшення їхньої ваги (із 68% до 71%).

Доходність ІСІ за квартал загалом понизилася, а більшість фондів у кожному секторі, крім фондів облігацій, принесли втрати. Примножити кошти інвесторів вдалося 10-ти відкритим ІСІ, 7-ми інтервальним та 33-м закритим невенчурним фондам. Середні втрати відкритих ІСІ склали -1.5% при діапазоні результатів окремих фондів від -14.4% до +10.0%, інтервальні фонди показали середні -2.5% (усі значення – від -19.5% до +7.3%). Закриті ІСІ, що мали великий діапазон результатів (від -43.2% до 145.9%), забезпечили середню доходність +0.8%.

Серед класів диверсифікованих ІСІ з публічною емісією, як і серед усіх ІСІ, лідирували фонди облігацій (+4.6%), до яких у 3-му кварталі належали 4 відкритих ІСІ. Фонди акцій стали аутсайдерами (-6.8%), однак значно перевершили результат індексу УБ. Фонди змішаних інвестицій показали -2.2% за квартал, «інші» фонди – -2.3%.

За 9 місяців 2014 року середня доходність була позитивною в усіх секторах ІСІ. Достатньо високі +11.4% та +14.2% принесли, відповідно, відкриті та закриті фонди, у той час як фонди акцій показали +9.6%, фонди змішаних інвестицій – +5.6%, а окремі фонди облігацій – до 44.2%.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ