УАІБ: Аналітичний огляд ринку управління активами у 2013 році

20 травня 2014

2013 року індустрія управління активами в Україні в цілому продовжувала зростати як кількісно, так і за обсягом активів та доходністю. Проте низка негативних тенденцій, що спостерігалися у попередньому році, продовжилися.

На відміну від ключових світових фондових індикаторів, українські індекси за цей рік ще більше втратили у вартості, але були у тренді з ринками, що розвиваються, які також зазнали відтоку капіталу. І хоча гостра соціально-політична ситуація в Україні в останні місяці року не зумовила падіння «блакитних фішок» вітчизняного фондового ринку, вихід інвесторів з ІСІ переважав третій рік поспіль. Якщо у відкритих фондах чистий відтік був на тому ж рівні, що й у 2012 році, без урахування фондів, які залишали ринок та розраховувалися з інвесторами, то у венчурних – посилився, причому залишали цей сектор, переважно, нерезиденти.

За рік кількість компаній з управління активами, які вийшли з бізнесу, перевищила відкриття нових, і загальна чисельність учасників ринку скоротилася вперше з 2010 року. Інститутів спільного інвестування, проте, стало більше – як за загальною кількістю, так і за чисельністю тих, які досягли нормативу мінімальних активів. Розширився лише сектор венчурних фондів, однак і тут зростання уповільнилося удвічі порівняно з 2012 роком. Сектори відкритих, інтервальних ПІФ та закритих невенчурних ІСІ на кінець 2013 року охоплювали меншу кількість фондів. Для відкритих фондів це був другий рік скорочення, для інтервальних та закритих – третій.

Сукупні чисті активи усіх ІСІ разом у 2013 році практично удвічі зменшили приріст, а двигуном зростання знову були венчурні фонди.

Упродовж року cукупний чистий відтік капіталу з відкритих ІСІ фіксувався щомісяця, крім березня, а проте за результатами року він дещо скоротився, хоча не втратив свою вагу у зниженні ВЧА сектору. Найбільших втрат від виходу інвесторів зазнавали збалансовані,  консервативні фонди, зокрема і фонди грошового ринку. Такі фонди, однак, були лідерами за річною доходністю.

В цілому, 2013 рік позначився для ринку спільного інвестування позитивними зрушеннями у вигляді підвищення доходності, зокрема у невенчурних інвестиційних фондах. Понад третина відкритих ІСІ забезпечили зростання вартості вкладень інвесторів, у той час як рік тому їх було менше чверті. Додатну доходність мали також майже половина закритих та інтервальних ІСІ. Загалом, низка публічних (невенчурних) фондів могла конкурувати із банківськими депозитами за доходністю у 2013 році.

На ринку управління активами недержавних пенсійних фондів 2013 рік минув за низхідної динаміки, на відміну від попереднього року. Кількість КУА, що управляли активами НПФ, як і чисельність самих НПФ та вартість їхніх активів в управлінні, зменшилася, причому активи скоротилися вперше за 9 років. Найбільшим сегментом залишалися відкриті НПФ, що утримували понад 3/4 ринку за кількістю фондів та 2/3 за активами в управлінні.

Страхових компаній з активами в управлінні у 2013 році також стало менше, а їхні сукупні активи на обслуговуванні КУА скоротилися втричі через повне закриття бізнесу компанії, що мала в управлінні найбільший обсяг активів СК протягом року.

У 2013 році ринок управління активами інституційних інвесторів випробовувався змінами законодавства, зокрема податкового та щодо депозитарної системи, а також ліцензійних умов діяльності Компаній. Якщо одні зміни обмежували можливості КУА та стримували ріст, то інші, хоч і були складними, проте у середньо- та довгостроковій перспективі можуть сприяти підвищенню ефективності діяльності компаній та фондів.

Набрання чинності на початку 2014 року новим Законом «Про ІСІ», покликаним розширити можливості для роботи на ринку спільного інвестування та наблизити його умови до таких, що діють на розвинених ринках світу, стимулюватиме появу нових видів фондів, які краще задовольнятимуть потреби інвесторів. Водночас, успіх у цьому значною мірою залежатиме від зрушень на фондовому ринку в цілому, зокрема у питанні збільшення кількості та підвищення якості емітентів, цінні папери яких котуються на біржах, зокрема перебувають у лістингу. Необхідним є також збереження діючого режиму оподаткування ІСІ та доходів інвесторів.

Формування дієвої трирівневої пенсійної системи також неможливе без сталого економічного зростання та розвитку фондового ринку для забезпечення широких можливостей ефективного управління пенсійними активами. Заклавши ще десять років тому у законодавство механізм створення та розвитку накопичувальної складової системи пенсійного забезпечення, який загалом відповідає Директивам ЄС, Україна все ще очікує на політичні зміни, які б нарешті дали поштовх до запровадження другого (державного) накопичувального рівня пенсійної системи.

Політична нестабільність, падіння економіки та необхідність кардинальних структурних реформ, ще більше ускладнюватимуть умови діяльності КУА в Україні наступного року. На ринок управління активами очікують нові виклики у вигляді законодавчих ініціатив уряду, однак вони також можуть дати поштовх для довгоочікуваного якісного росту ринку. Цьому сприятиме й підвищення інтересу та довіри іноземних інвесторів до України.

Для більш детального ознайомлення з результатами діяльності КУА та ІСІ у 2013 році, дивіться також Аналітичний огляд ринку спільного інвестування у 4 кварталі 2013 року.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ