УАІБ: Аналітичний огляд ринку ІСІ у 4 кварталі 2011 року

21 січня 2013

Загалом, 2011 рік не був сприятливим для інвестицій у публічні інвестиційні фонди, доходність яких має значну кореляцію із динамікою фондового ринку. В Україні, як і у сусідніх країнах і на розвинених світових ринках, цьогорічний тренд був низхідним. Рік був насичений подіями глобального масштабу, які несли дуже вагомі сигнали для фондових ринків як окремих країн, так і міжнародних економічних відносин, які мали, здебільшого, негативний характер.

В усьому світі та, зокрема, у Європі, у першому півріччі 2011 року усі фонди успішно залучали нові інвестиції. Однак, починаючи із 3-го кварталу, разом із різким зростанням напруги у світовому фінансово-економічному просторі через погіршення перспектив глобального росту та європейську боргову кризу, почався відтік капіталу, особливо – із фондів акцій.

До основних трендів 4-го кварталу та 2011 року на ринку інститутів спільного інвестування можна віднести такі зміни.

При скороченні кількості КУА, а також визнаних ІСІ інтервального та закритого типу, у 4-му кварталі активи та ВЧА індустрії продовжували зростати (+7%), однак тільки завдяки венчурному сегменту. На 31.12.2011 сукупні чисті активи досягли 112 691 млн. грн., 92% з яких належали венчурним ІСІ.

За 2011 рік чисті активи збільшилися в обох секторах закритих фондів, зокрема зростання венчурного на 19.9% забезпечило річний приріст усього ринку майже на 19% (+17 950 млн. грн.).

Відтік капіталу з відкритих ІСІ у 4-му кварталі у розмірі 37 млн. грн. призвів до річних втрат у сумі 24.5 млн. грн. Загалом, вкладення та вилучення інвесторами коштів із фондів у 2011, як і у 2010 році, було визначальним фактором динаміки чистих активів сектору відкритих ІСІ. При цьому він, як і раніше, був пов’язаний, головним чином, з окремими фондами, масштаби руху капіталу в яких найбільше впливали на загальний результат.

На тлі відтоку з відкритих та інтервальних фондів, у 4-му кварталі у структурі агрегованих портфелів цих типів ІСІ відбулося різке скорочення частки грошових коштів на банківських рахунках та, як наслідок, – помітне зростання ваги акцій, всупереч тенденціям фондового ринку. У закритих фондах частка акцій звузилася, у венчурних, зокрема, розширилися інвестиції в «інші активи».

Щодо інвестування в ІСІ різних категорій вкладників, то у 4-му кварталі примітним було зростання вкладень українських юридичних осіб у відкриті фонди, а фізичних осіб – у венчурні.

Доходність фондів за 4-й квартал підвищилася, порівняно із 3-м, що стало наслідком «вирівнювання» тренду індексів біржового ринку. Відкриті фонди принесли від -11% до +8%, причому 11 із них забезпечили приріст інвестицій; інтервальні показали від -13% до +11% із 13-ма додатніми показниками, закриті – від -75% до +98% (59 вище нуля).

Отже, у 2011 році в Україні, як і у світі, публічні ІСІ, особливо із агресивними інвестиційними стратегіями, зазнавали значних втрат і втрачали популярність серед інвесторів. У той же час, ряд фондів із поміркованими та консервативними стратегіями були більш ефективними у збереженні вартості заощаджень своїх вкладників у цей період, а деякі зуміли забезпечити їх примноження.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ