Набули чинності зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку ЦП) - діяльності з управління активами інституційних інвесторів

16 листопада 2017

Новації, крім іншого стосуються:

  • Встановлено нові вимоги до керівника або виконуючого обов'язки керівника юридичної особи, яка здійснює управління активами інституційних інвесторів (крім банку), а саме він повинен мати стаж роботи на фондовому ринку не менше трьох років, у тому числі стаж роботи на керівних посадах на фондовому ринку не менше одного року.

  • Змінено вимоги до ділової репутації.

  • У разі звільнення особи, яка займає посаду головного бухгалтера, або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку ліцензіата, або закінчення/розірвання договору з юридичною особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, необхідно призначити особу, на яку будуть покладені зазначені обов'язки та яка відповідає вимогам Ліцензійних умов. Крім того, протягом п’ятнадцяти робочих днів з дати виникнення відповідних змін (з дати, зазначеної в кваліфікаційному посвідченні, або з дати призначення на посаду головного бухгалтера або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку) необхідно подати до НКЦПФР відповідну інформацію.

  • Змінено визначення інформації щодо структури власності та пов'язаних осіб заявника (ліцензіата), а саме вона є непрозорою, якщо неможливо визначити всіх власників істотної участі у професійному учаснику через наявність у структурі власності конструкцій щодо взаємного контролю (зустрічні довгострокові інвестиції) однієї особи над іншою та/або наявність в структурі власності осіб, які є номінальними (довірчими) власниками, тобто власниками, що мають право володіти, користуватись та розпоряджатись правами щодо істотної участі у професійному учаснику фондового ринку, але при цьому діють за вказівками кінцевих бенефіціарних власників та/або власниками з істотною участю не погоджено таку істотну участь, якщо на момент набуття істотної участі таке погодження було передбачено законодавством (для осіб, що мають ліцензію на провадження професійної діяльності на фондовому ринку).

  • Подання документів до органу ліцензування на анулювання ліцензії за заявою ліцензіата можливо за умови виключення пайових фондів з Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування (за наявності таких фондів).

  • Внесено зміни до додатків до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами). Ліцензіатам у разі внесення змін до додатків, необхідно подавати їх в оновленій формі.

  • Встановлено вимоги до мінімального розміру власних коштів заявника, який має намір провадити професійну діяльність на фондовому ринку (ринку цінних паперів) діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами) та власників з істотною участю у такому заявнику.

  • Внесено зміни до документів, що подаються до НКЦПФР, для отримання ліцензії. Даний перелік документів крім інших змін доповнений розрахунком мінімального розміру власних коштів заявника, який має містити розгорнуту інформацію щодо складових такого розрахунку.

З іншими змінами до Ліцензійних умов можна ознайомитись:

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24