Держфінмоніторинг: Керівництво FATF з ризик-орієнтованого підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів

16 вересня 2019

Державна служба фінансового моніторингу України переклала та розмістила на офіційному вебсайті Керівництво Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) з ризик-орієнтованого підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів.

У жовтні 2018 року FATF оновив свої стандарти для уточнення застосування вимог до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму  шляхом внесення змін до Рекомендації 15 та додавання двох нових визначень до Глосарію FATF.

Це Керівництво розроблено з метою практичного застосування Рекомендацій FATF для країн та компетентних органів влади, а також для постачальників послуг з переказу віртуальних активів та інших підзвітних суб’єктів, що залучені до діяльності із віртуальними активами, в тому числі фінансових установ, таких як банки та професійні учасники ринку цінних паперів.

Документ описує весь спектр зобов’язань, що застосовуються до постачальників послуг з переказу віртуальних активів та до віртуальних активів у відповідності до Рекомендацій FATF, а також підкреслює необхідність розуміти ризики відмивання коштів та фінансування тероризму, що пов’язані з їх діяльністю, і вживати відповідних пом’якшувальних заходів з метою їх зменшення.

Наведені у Керівництві приклади національних підходів до регулювання та нагляду за діяльністю постачальників послуг з переказу віртуальних активів покликані запобігти використанню віртуальних активів для відмивання коштів та фінансування тероризму.

З Керівництвом FATF з ризик-орієнтованого підходу до віртуальних активів та постачальників послуг з переказу віртуальних активів можна ознайомитися на офіційному вебсайті Держфінмоніторингу у розділі «Організація фінансового моніторингу» / «Рекомендації міжнародних організацій».

Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24