Держфінмоніторинг підготував Огляд щодо використання неприбуткових організацій у незаконних цілях

26 квітня 2019

Держфінмоніторинг за результатами проведеного потягом 2018 року дослідження ризиків використання неприбуткових організацій у схемах відмивання злочинних доходів та/або фінансування тероризму підготовлено огляд на тему «Використання неприбуткових організацій в незаконних цілях».

Результати дослідження свідчать, що неприбуткові організації можуть використовуватися безпосередньо з метою вчинення предикатного злочину та/або для відмивання коштів та/або фінансування тероризму, а також слугувати прикриттям для незаконної діяльності інших пов’язаних суб’єктів.

Перевагою у використанні неприбуткових організацій у злочинних схемах (вчинення предикатних злочинів, відмивання коштів, фінансування тероризму) є те, що злочинці можуть отримати подвійну вигоду: по-перше, створити засіб для таких незаконних дій і, по-друге, забезпечити прикриття своєї діяльності.

Відповідно до результатів проведеного Комітетом MONEYVAL в Україні 5-ого раунду оцінки національної системи ПВК/ФТ, Україна має доволі гарне розуміння своїх ризиків, пов’язаних із ВК/ФТ, але сектор щодо використання НПО в незаконних цілях потребує постійного оновлення знань та їх поглиблення.

Результати цього дослідження можуть бути використані для зменшення потенційних ризиків відмивання коштів та/або фінансування тероризму за участю неприбуткових організацій.

Розуміння загроз та способів незаконного використання НПО та оцінювання відповідних ризиків дозволить невілювати ймовірність залучення їх до відмивання злочинних доходів, фінансуванню тероризму та сепаратизму.

Огляд розміщено на офіційному веб-сайті Держфінмоніторингу (www.sdfm.gov.ua) у розділі «Організація фінансового моніторингу/Методичні рекомендації з організації фінансового моніторингу».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 17.04.24
Кількість КУА278на 17.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.04.24
Кількість ІСІ1784на 17.04.24
Кількість НПФ*53на 17.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24