УАІБ взяла участь у міжнародному семінарі щодо практики застосування Рекомендацій FATF та реалізація результатів Національної оцінки ризиків

29 травня 2018

23 травня 2018 року представники УАІБ взяли участь в міжнародному науково-практичному семінарі «Практика застосування Рекомендацій FATF та реалізація результатів Національної оцінки ризиків», який проходив у Держфінмоніторингу за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та за участі представників Міністерства фінансів Польщі. Захід відбувався в рамках щорічних заходів щодо обміну досвідом між підрозділами фінансової розвідки України та Польщі.

Йшлося про принципи роботи експертних місій Комітету Ради Європи MONEYVAL, нову концепцію методології Національної оцінки ризиків, а також обговорювалися питання, що стосуються практичних аспектів застосування 6 та 7 Рекомендацій FATF щодо цільових фінансових санкцій, пов’язаних з тероризмом, його фінансуванням та розповсюдженням зброї масового знищення.

Зокрема, нова концепція методології Національної оцінки ризиків передбачає скорингову оцінку ризиків, яка буде формуватися за спрощеною моделлю, і включає в себе трьохрівневу систему оцінки ризиків та 9-бальну шкалу оцінювання.

Секторальну оцінку ризиків планується проводити після затвердження оновленої методики проведення НОР, а також визначення та затвердження постійного складу учасників НОР. Вона, зокрема, дозволить сформувати оцінку ризиків за активної участі СПФМ, які будуть надавати матеріали та інформацію регулятору для проведення ним актуальної оцінки ризиків. Передбачається, що співпраця приватного і державного сектору у цьому питанні сприятиме підвищенню якості стратегічних рішень у сфері ПВК/ФТ та вдосконаленню методів нагляду у цій сфері.

Окрему увагу на семінарі було приділено підвищенню ефективності операційної моделі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Комісія представила 7 основних функціональних напрямків своєї діяльності, нові підходи до процесу нагляду за професійними учасниками ринку та здійсненням заходів нагляду за професійними учасниками, а також  нову концепцію проведення перевірок.

Представник регулятора також розповів про 26 та 40 Рекомендацію FATF, які планується імплементувати у вітчизняне законодавство.

Детальніше з матеріалами семінару можна за посиланням.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24