Бюлетень проєвропейських громадських Платформ - УНП та УС ПГС (1 вересня - 15 жовтня 2019)

23 жовтня 2019
 
    ДІЯЛЬНІСТЬ ПЛАТФОРМ
 

Співпраця з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та профільним Комітетом ВРУ

У вересні-жовтні УС ПГС та УНП приділили чимало уваги налагодженню співпраці з органами державної влади, які відповідають за євроінтеграцію України.

Зокрема, було проведено три зустрічі з новим Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції  Дмитром Кулебою. Під час першої зустрічі-знайомства Віце-прем'єр окреслив напрями та пріоритети своєї роботи, а експерти задали питання та висловили побажання стосовно різноманітних аспектів інтеграційних процесів та форматів співпраці. Дві інші зустрічі (1 та 17 жовтня) відбулися з представниками окремо кожної із Платформ.

А 9 жовтня керівництво Платформ зустрілося з депутатами Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС, який зараз очолює І.Климпуш-Цинцадзе. Представники Платформ окреслили низку проблемних аспектів впровадження Угоди про асоціацію в різних секторальних сферах, а також наголосили на необхідності посилення співпраці між Україною, Грузією та Молдовою, в тому числі шляхом можливого перегляду діючого формату Східного партнерства. В свою чергу, депутати Комітету запевнили, що є максимально відкритими до співпраці та напрацювання спільних підходів разом з експертами громадянського суспільства.

Спільне засідання екологічних груп двох Платформ
27 вересня провели спільне засідання Робоча група 3 УНП “Довкілля, зміна клімату та енергетична безпека” (координатор – Руслан Гаврилюк) і Робоча група 5 УС ПГС “Транспорт, енергетика, довкілля і зміна клімату” (координатор – Наталя Андрусевич). Учасники обговорили можливі спільні дії у зв’язку з оновленням влади, зокрема співпрацю з профільними комітетами ВРУ та міністерствами. Серед іншого, члени робочих груп узгодили спільну підготовку позиційного документу щодо пріоритетів у сфері екологічної політикиОбговорили також процес підготовки доповіді щодо імплементації транспортної складової Угоди про асоціацію та окремі виклики у сфері енергетики, довкілля, зміни клімату (ПЗФ, рубки та ін).
 
 НОВИНИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПЛАТФОРМИ ФГС СхП
 
Позиція УНП щодо майбутнього Східного партнерства в контексті консультацій ЄС
Цією заявою, прийнятою 11 жовтня, Українська національна платформа ФГС СхП звернулася до усіх зацікавлених сторін для об’єднання зусиль щодо виокремлення у  СхП після 2020 року політики підтримки європейської інтеграції України та інших країн-підписантів УА. Представникам офіційних органів влади України Платформа пропонує провести консультації та напрацювати спільні позиції щодо майбутнього СхП. Також УНП ініціює спільні консультації з УС ПГС з метою консолідації позицій платформ, у т.ч. шляхом можливого об’єднання. Окрім того, також звернулася до громадських платформ Грузії та Молдови з пропозицією долучитись до координації діяльності щодо трансформації Східного партнерства для перетворення його на реальний інструмент європейської інтеграції наших країн.
Засідання Робочої групи 5 УНП «Соціально-трудова політика та соціальний діалог» (23 вересня)
Члени робочої групи (координатор – Світлана Внучко) обговорили процес реформування, який триває на рівні Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, та місце УНП і Робочої групи 5 в системі координат Форуму і Східного партнерства загалом. Також члени групи напрацювали низку пропозицій щодо майбутніх пріоритетів Східного партнерства. Окрім того, учасники засідання актуалізували план діяльності групи та напрацювали заяву щодо проекту Трудового кодексу України. Після засідання заяву було передано в профільний Комітет ВРУ та іншим стейкхолдерам.
Зустріч чеських та словацьких журналістів з експертами УНП
16 жовтня представники чеських та словацьких ЗМІ, в рамках їхнього візиту в Україну, зустрілися з експертами Української національної платформи ФГС СхП. Експерти розповіли іноземним гостям про діяльність проєвропейських платформ громадянського суспільства, прогрес і виклики проведення Україною реформ. Найбільшу увагу учасники дискусії приділили безпековим питанням - в тому числі інформаційній та енергетичній безпеці.
Візит організований Радою зовнішньої політики «Українська призма», під егідою УНП та за підтримки проекту «Громадська синергія». Це вже останній з серії візитів іноземних журналістів – раніше Україну відвідали представники угорських, польських, білоруських, румунських ЗМІ. Під час візитів журналісти зустрічаються з українськими урядовцями, політиками та дипломатами; завершальна частина візиту проходить у прифронтових зонах.
 
 НОВИНИ УКРАЇНСЬКОЇ СТОРОНИ ПЛАТФОРМИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА УКРАЇНА-ЄС
 
Участь Голови УС ПГС у консультаціях ЕКОСОКу щодо майбутнього Східного партнерства
5 вересня співголова Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС Вячеслав Рой взяв участь у конференції «2020 та що далі: бачення громадянського суспільства щодо майбутнього Східного партнерства». Захід було організовано в Брюсселі Європейським економічно-соціальним комітетом. Як, зокрема, зазначив Голова УС ПГС у своєму виступі, в рамках УНП та УС ПГС сьогодні розглядається питання про можливість об’єднання двох Платформ та формування єдиного пулу проєвропейських організацій громадянського суспільства. Вячеслав Рой також наголосив на те, що Україна сподівається побачити реформоване Східне партнерство, яке відображатиме реальний стан справ в регіоні. Грузія, Молдова та Україна можуть претендувати на окремий вимір, наприклад «Східне партнерство плюс», яке запропонувало б доступ до нових елементів співпраці з ЄС.
Члени УС ПГС взяли участь у конференції Міжнародної організації праці
Григорій Осовий, Михайло Волинець та Василь Андрєєв взяли участь у ювілейній конференції Міжнародної організації праці з нагоди 100-річчя заснування МОП. Конференція відбулася у вересні в Женеві. Серед основних питань, які обговорювали делегати - глобальні зміни майбутнього праці через появу процесів автоматизації виробництва, цифровізації економіки, поширення нестандартних умов праці.
Засідання Робочої групи 1 УС ПГС «Політичний діалог, зовнішня та безпекова політика»
1 жовтня члени УС ПГС розпочали робочий тиждень із засідання РГ1 (координатор – Ростислав Томенчук). Порушили питання статусу заступників міністрів з євроінтеграції та їх можливостей, питання комунікації між міністерствами, ролі Урядового офісу координації євроінтеграційної діяльності та можливостей надання йому допомоги з боку громадянського суспільства для успішної імплементації Угоди та багато інших.

Засідання Робочої групи 4 УС ПГС «Зайнятість, соціальна політика, рівність і здоров’я» (15 жовтня)
Учасники РГ4 (координатор – Василь Андрєєв) обговорили найбільші реформи трудового і соціального законодавства в Україні, зокрема ідеологію нового проекту Трудового кодексу. За підсумками засідання учасники дійшли згоди направити Делегації ЄС в Україні свою позицію про результати апроксимації трудового і соціального законодавства відповідно до додатку XL Угоди про асоціацію в 2019 році з метою включення думки громадських організацій до письмового щорічного звіту ЄС.

 

   НОВИНИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»

 

Конференція «Суддівське врядування в країнах Східного партнерства: Україна, Грузія, Молдова» (Одеса, 13 вересня)
Під час заходу, який організували Центр політико-правових реформ та Фундація DEJURE за підтримки проекту «Громадська синергія», експерти з питань судочинства з трьох асоційованих країн Східного партнерства обговорили виклики в роботі органів суддівського врядування в Україні, Молдові та Грузії, а також поділилися своїми пропозиціями щодо того, яким чином можна відповідні проблеми вирішити. Також під час заходу було презентовано два дослідження : «20 досягнень Східного партнерства до 2020 року: поступ України у сфері правосуддя» та «Суддівська (не)залежність: уроки суддівського врядування для країн Східного партнерства».

Презентація онлайн-курсу «Угода про асоціацію Україна-ЄС» в університетах
Онлайн-курс про Угоду про асоціацію, який підготував проект «Громадська синергія», є чудовим інструментом, щоб за короткий термін розібратись у тонкощах євроінтеграційної тематики. Людмила Черняга, координатор з навчально-просвітницької діяльності проекту, презентувала онлайн-курс  в Національному університету «Києво-Могилянська академія» та Інституті міжнародних відносин КНУ ім.Т.Шевченка. Також презентація та семінар щодо онлайн-курсу відбулись в Юридичній академії ім.Я.Мудрого в рамках ІІІ Харківського міжнародного форуму. Гостями зустрічей були д.ю.н. Ксенія Смирнова, професор кафедри порівняльного та європейського права КНУ ім. Тараса Шевченка; Віктор Довгань, заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції; Роберт Хорольський, один із експертів онлайн-курсу.  

Окрім того, Центр Досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» презентував наш онлайн-курс у Львові на факультеті міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка в рамках воркшопу «Європейська політика сусідства в контексті спільних політик ЄС».

 
  ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ
 
Вебінар «Як громадянське суспільство впливає на виконання Угоди про асоціацію? Усе про Платформу громадянського суспільства Україна-ЄС»

Спікер вебінару: Вячеслав Рой, голова Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС; голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України.
 

    ІСТОРІЇ УСПІХУ

 

Проект «Розвиток гідроенергетики України - громадський аналіз в контексті євроінтеграційних процесів» (Національний екологічний центр України)

В межах проекту, який реалізовувався за підтримки «Громадської синергії», експерти НЕЦУ:

  • Підготували чотири аналітичних матеріали на тему гідроенергетики;
  • Організували семінари для 190 учасників у Києві, Чернівцях та Миколаєві, де розповіли, як громадськості ефективно брати участь у прийнятті рішень щодо розвитку гідроенергетики;
  • Провели масштабну адвокаційну роботу з метою відмови чи перегляду Урядом Програми розвитку гідроенергетики.

Детальніше про результати проекту.

Проект «Громадське стимулювання запуску європейської процедури оцінки впливу на довкілля в Україні» (МБО «Екологія-Право-Людина»)

Експерти проекту:

  • підготували дві публікації, які доступно пояснюють – що таке оцінка впливу на довкілля (ОВД) і як нею користуватися;
  • випустили 26 дайджестів новин з ОВД, де було проаналізовано понад 280 повідомлень про планову діяльність;
  • провели низку навчальних семінарів для бізнесу, місцевої влади та громадськості у Львові та Києві – їх відвідали 180 учасників з різних регіонів України. Також 37 учасників отримали сертифікати тренерів і зможуть у майбутньому проводити подібні заходи самостійно.

У рамках цього ж проекту ЕПЛ надавала експертний супровід процедурам з ОВД в Україні, а залучення громадян дозволило попередити заподіяння шкоди довкіллю у багатьох випадках.

Детальніше про результати проекту.

Проекти Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»
В рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» організація у 2017-2019
рр. реалізувала два проекти: 1) «Сприяння європейським реформам у сфері довкілля і
зміни клімату в Україні»
 2) «Від Угоди про асоціацію до успішних практик: охорона довкілля в дії».
Ключові результати проектів:  
  • У 2019 році ГО провела всеукраїнський Форум успішних практик, який зібрав понад150 учасників;
  • До Форуму було підготовлено 8 брошур, які пояснюють законодавство, що має впровадити Україна, користь від цього для країни, та що можуть зробити звичайні громадяни, аби покращити ситуацію в екологічній сфері;
  • Експерти проектів випустили 6 аналітичних вузькогалузевих документів;
  • Ці аналітичні матеріали обговорювались на 3 круглих столах за участі понад 100 учасників – екологів та представників влади;
  • За два роки організація випустила 19 дайджестів, які розповідали про екологічні новини з ЄС та кращі практики із захисту довкілля.
 

   ПУБЛІКАЦІЇ ТА СТАТТІ, ЩО ВИХОДИЛИ ЗА ПІДТРИМКИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»

 

Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна-ЄС та підвищення обізнаності МСБ про їх виконання в частині ефективного впровадження системи забезпечення якості харчових продуктів у Харківській і Вінницькій областях

Сологуб О., Зільберт Є., Драгунов О., ХОГО «Асоціація приватних роботодавців»

Видання містить аналітичну записку за результатами моніторингу стану запровадження вимог законодавства з якості і безпечності харчових продуктів та пакет типових документів для запровадження систем якості і безпечності харчових продуктів.

Суддівська (не)залежність: уроки суддівського врядування для країн Східного партнерства

Фундація DEJURE

Звіт присвячено дослідженню результатів діяльності органів суддівського врядування, що відповідають за добір суддів та розгляд скарг про вчинення суддями дисциплінарних проступків, у країнах Східного партнерства – Молдові, Грузії та Україні.

20 досягнень Східного партнерства до 2020 року: поступ України у сфері правосуддя

Центр політико-правових реформ

У дослідженні проаналізовано, як Україна проводить реформи у сфері правосуддя, запропоновані Брюсселем у документі «Східне партнерство – 20 очікуваних досягнень до 2020 р.: фокусуючись на головних пріоритетах та реальних результатах».

Правила, процедури та методологія роботи Керівних груп Пріоритетних напрямів ЄСДР

Український інститут міжнародної політики

У цьому документі розглядається:

• Як працює Європейська стратегія для Дунайського регіону (ЄСДР)?

• Пріоритетні напрями ЄСДР.

• Ролі та завдання Керівних груп. Методологія роботи.

Трансплантація органів = порятунок людських життів: роль трансплант-координатора

Дмитро Коваль, Костянтин Руденко, Український центр європейської політики

У наш час трансплантація органів та (або) тканин людини є дієвим і, зазвичай, єдиним засобом порятунку життя і відновлення здоров’я. Його використовують у всьому цивілізованому світі, коли медикаментозні або хірургічні методи лікування неможливі, однак пацієнт має потенціал до подальшої здорової активності. Найважливішим складником створення системи трансплантації, окрім її матеріально-технічного, кадрового забезпечення та фінансування, є впровадження трансплант-координаційної служби.

Дослідження

Економічний ефект від впровадження первинних електронних документів

Андрій Мелащенко, Український центр європейської політики

Враховуючи тенденції світової економіки до цифровізації, метою цього дослідження є вивчення питання, які переваги може мати український бізнес в результаті запровадження повноцінного цифрового ринку, вибудованого за європейськими правилами, в частині використання електронних довірчих послуг (фактично – впровадження електронного документообігу із використанням електронного цифрового підпису та печатки, реєстрованої доставки пошти, захисту веб-сайтів в сегментах «бізнес-бізнес» та «бізнес-держава») та входженням такого ринку до єдиного цифрового ринку ЄС.

EaP Think Bridge. Євроінтеграційний трек нової команди в Україні: один пишемо, два в голові

Рада зовнішньої політики «Українська призма»

Про найважливіші події вересня у Східному партнерстві – в аналізі експертів з шести країн.

 

EaP Think Bridge. Президент В. Зеленський: 100 днів на шляху до повної влади?

Рада зовнішньої політики «Українська призма»

Повне перезавантаження влади в Україні та Молдові  - не лише шанс на зміни, запит на які визрів у суспільствах обох країн, це ще й тест для демократії. Дайджест містить дві аналітичні статті щодо політичних трансформацій в Молдові та Україні, та традиційні огляди головних подій та процесів у шести країнах Східного партнерства. 

Як візова політика доганяє і не може догнати свій час («Дзеркало тижня»)

Ірина Сушко, Павло Кравчук, Руслан Мініч, ГО «Європа без бар’єрів»

Візи — одна з найбільш обговорюваних українцями тем, коли йдеться про закордонні подорожі. Водночас візова політика власної держави тривалий час залишалась в тіні, поступаючись таким яскравим явищам політики мобільності, як візова лібералізація з ЄС та трудова міграція з України. Які ж основні проблеми спостерігаються, та які зміни варто запровадити у сфері візової політики України?

Читати статтю

 
ЗАКОРДОННА АНАЛІТИКА
 
Добірка останніх досліджень на тему євроінтеграції та реформ в Україні з аналітичних центрів Європейського союзу (1,2).
 
  НОВИНИ ФОРУМУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА
 
Засідання Керівного комітету ФГС СхП (10-11 вересня, Брюссель)
Члени Керівного комітету обговорили внутрішньопроцедурні та статутні питання діяльності Форуму, а також питання підготовки до Щорічної асамблеї, яка цьогоріч відбудеться 4-6 грудня в Брюсселі. Програма засідання також передбачала зустріч окремих членів Керівного комітету з депутатами Європейського парламенту.
Від Української національної платформи ФГС СхП участь у засіданні взяли Національний координатор Юрій Вдовенко та Координатор Робочої групи 2 Максим Корявець.
Конференція «Екосистемний підхід до гідроенергетики: перспективи імплементації у країнах Східного партнерства» (4 жовтня, Київ)
Під час заходу представники 4-х країн Східного партнерства – Азербайджану, Вірменії, Молдови та України, – а також Європейського Союзу, проаналізували стан та перспективи впровадження екосистемного підходу в практику оцінки гідроенергетичних планів, програм та проектів. Особливу увагу було приділено проблемі ідентифікації та економічної оцінки екосистемних послуг річок, їх врахування для транскордонних басейнів, як запоруки успішної транскордонної співпраці. Також було презентовано тематичну брошуру присвячену екосистемному підходу в гідроенергетиці. Окрім представників громадянського суспільства, в конференції взяли участь провідні українські експерти в сфері водної політики, науковці, представники великої та малої гідроенергетики.
Захід та аналітичні матеріали підготували експерти Національного екологічного центру України, в рамках проекту регрантингу ФГС СхП. 
Інформаційний бюлетень Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
Про головні події, що відбувались у національних платформах ФГС СхП влітку 2019 р. – дізнайтесь з вересневого випуску дайджесту Форуму - англійською та російською мовами.
Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24