Дайджест новин з євроінтеграції, Європейського Союзу та Східного партнерства за 15 жовтня - 11 листопада 2018 року

19 листопада 2018

Підготовлений проектом «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним Фондом «Відродження»

В ЄС оцінили виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС – звіт
Європейська служба зовнішньої дії та Європейська Комісія представили Звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він містить моніторинг виконання зобов’язань у рамках Угоди протягом минулого року – від листопада 2017 року. У ньому зазначається, що Україна продовжує просуватися у напрямі виконання таких реформ як пенсійна, охорона здоров’я, освіта, децентралізація та державне управління. Прогрес було досягнуто у сферах санітарних і фітосанітарних питань, корпоративного законодавства, державних закупівель і захисту довкілля. ГВЗВТ відіграла вкрай вагому роль у збільшенні торгівлі між ЄС та Україною. Водночас, у документі відзначено уповільнення реформ у судовій сфері та антикорупційних заходах. Звіт наголошує на потребі посилити темп виконання цих реформ.

Цей звіт буде взято до розгляду під час щорічної зустрічі Ради асоціації між ЄС та Україною, яка відбудеться у Брюсселі 17 грудня.
В ЄС оцінили свої торговельні угоди, зокрема з Україною
Європейська Комісія опублікувала звіт про імплементацію торгових угодЄвропейського Союзу. Ці угоди охоплюють близько 70 ринків у всьому світі, зокрема й Україну. Відповідно до звіту, ЄС є найбільшим торговим партнером України. У 2017 році частка ЄС у загальній торгівлі була 42%. Експорт ЄС до України виріс на 22%, а імпорт з України – на 27%. Після економічної кризи 2014-2015 років це значною мірою сприяло стабілізації ситуації у країні.

Достатньо високим залишився рівень використання торгових преференції Україною для імпорту в ЄС і становив 87%, незважаючи на невелике зниження порівняно з 2016 роком. Україна не змогла повністю використати преференційні тарифні квоти ЄС на сільськогосподарську продукцію. Ця продукція досі не відповідає усім санітарним та фітосанітарним вимогам.

У звіті зазначається, що Україна здійснила позитивні кроки для покращення системи державних закупівель. Україна також висловила зацікавленість у початку перемовин щодо укладання угод про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA).

Водночас Україна не скасувала заборону на експорт деревини, яка діє з 2015 року.
Українські винороби готові змінити назву свого продукту відповідно до вимог Угоди про асоціацію
Українські винороби готові виконати всі вимоги, які передбачені в рамках Угоди про асоціацію (Зони вільної торгівлі) та перейти на нові назви для своєї продукції після завершення перехідного періоду щодо географічних найменувань. Про це повідомив генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко. Він закликав центральні органи виконавчої влади об’єднати зусилля для напрацювання дорожньої карти та формування нових найменувань на заміну існуючим позначенням. (Економічна правда).

Нагадаємо, що раніше Українські виробники коньяку також повідомили, що готові виконати вимогу Угоди про асоціацію щодо зміни назви алкогольного продукту. Вони вже розпочали роботу над створенням та введенням в обіг нової назви для «коньяку України». У ній бере участь проект ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» (Європейська правда).
Україна може отримати фінансову допомогу від ЄС в найближчі тижні
8 листопада Верховна Рада України ратифікувала меморандум між Україною та ЄС про надання 1 млрд євро макрофінансової допомоги. Її буде надано двома траншами по 500 млн євро за умови виконання погоджених Україною з ЄС вимог.

Варто зазначити, що під час робочого візиту Президента України до Фінляндії 7-8 листопада він провів зустріч з Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером. Вони обговорили позиції щодо прискорення процедур, пов’язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні (Офіційне інтернет-представництво Президента України). За словами Петра Порошенка, Україна отримає перший транш із нового пакету макрофінансової допомоги ЄС в найближчі тижні (Європейська правда).
ЄС та ПРООН узгодили програму на 50 млн. євро для допомоги прифронтовим територіям Сходу України
9 листопада Європейський комісар з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган і постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані підписали угоду про Програму Євросоюзу з підтримки сходу України на 50 млн євро (Interfax-Україна). Це запускає новий етап проекту з допомоги прифронтовим територіям Сходу України. Перший внесок становитиме 25 мільйонів євро (Український кризовий медіа-центр).

Мета ініціативи – зміцнити безпеку в громадах та соціальну згуртованість і підтримати економічне відновлення громад, які постраждали від конфлікту. Також вона сприятиме подальшому впровадженню реформ у сфері децентралізації та охорони здоров’я на підконтрольних Україні частинах Донецької та Луганської областей (Представництво Європейського Союзу в Україні).
Українські та європейські політики закликали Ангелу Меркель переглянути політику щодо «Північного потоку-2»
69 європарламентарів та приблизно 20 політиків з країн ЄС звернулись до канцлерки Німеччини Ангели Меркель з проханням переглянути та змінити політику уряду щодо «Північного потоку-2». Вони закликали її припинити гальмувати роботи, пов’язані з Газовою директивою, та підтримати у цьому питанні позицію Єврокомісії та Європарламенту (Postimees). У свою чергу, українські народні депутати підтримали звернення європарламентарів до Ангели Меркель і також закликали її до перегляду політики щодо будівництва «Північного потоку-2». Вони підкреслили, що газопровід матиме негативний вплив на Україну, зокрема її безпеку (facebook – Hanna Hopko).

За останніми даними, по дну Балтійського моря вже прокладено більше 200 км газопроводу (Nord Stream 2).
В ЄС засудили «вибори» в «ЛНР» та «ДНР». Обговорюватимуться можливі санкції проти їх організаторів
В ЄС засудили «вибори», що проходили у так званих «ЛНР» та «ДНР» 11 листопада. В Євросоюзі зазначають, що «вибори» суперечать міжнародному праву, підривають зобов'язання сторін за Мінськими угодами та порушують суверенітет і законодавство України. Окремо підкреслюється, що Мінські угоди передбачають проведення виключно місцевих виборів в рамках українського законодавства, а також згідно зі стандартами та за умови моніторингу ОБСЄ. Згадані причини роблять ці так звані «вибори» недійсними (Представництво Європейського Союзу в Україні).

У свою чергу, посол України в ЄС Микола Точицький закликав європейських партнерів запровадити санкції проти всіх причетних до організації «виборів» на окупованих Росією територіях Донецької і Луганської областей.

Очікується, що 19 листопада Міністри закордонних справ країн-членів ЄС обговорятьситуацію в Україні на зустрічі в Брюсселі. Серед тем будуть «вибори» на Донбасі та можливість запровадження санкцій проти деяких організаторів, а також питання Азовського моря та Криму.
Європарламент засудив порушення Росією морського права в Азовському морі
25 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій засудив порушення Російською Федерацією міжнародного морського права в Азовському морі, надмірні зупинки комерційних суден та будівництво мосту через Керченську протоку. Європарламентарі висловили серйозну стурбованість щодо надто нестабільної ситуації в Азовському морі, яка може легко перерости у відкритий конфлікт. Також євродепутати наголосили на своїй підтримці територіальної цілісності України та суверенітету України над Кримським півостровом та частиною Азовського моря. Вони також закликали Віце-президентку Єврокомісії/Високу представницю ЄС разом з представниками держав-членів ЄС у Раді чітко зазначити, що, у разі подальшої ескалації конфлікту в Азовському морі, буде посилено цільові санкції проти Росії (Європарламент).

У МЗС України зазначили, що Резолюція Європарламенту є додатковим аргументом для захисту українських інтересів у морському трибуналі.
В ЄС закликали провести розслідування та покарати винних у вбивстві Катерини Гандзюк
Європейський Союз сподівається, що українська влада активізує зусилля для проведення швидкого та всеохопного розслідування вбивства активістки та радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк. В ЄС наголосили, що слід зробити відчутні кроки, щоб змінити тривожну тенденцію нападів на активістів громадянського суспільства та журналістів-розслідувачів в Україні. Також зазначається, що активне громадянське суспільство є ключовим у будь-якому демократичному суспільстві, тому потребує захисту не тільки в Україні (Представництво ЄС в Україні).

Притягнути винних до відповідальності також закликали депутат ЄвропарламентуРебекка Гармс та Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган.

31 липня Катерину Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою, 4 листопада стало відомо, що вона померла у лікарні в Києві.
Олег Сенцов став переможцем премії Сахарова
25 жовтня Європарламент обрав українського кінорежисера Олега Сенцова переможцем премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Вона надається особам та організаціям, які захищають права людини і засадничі свободи. Оголошуючи цьогорічного переможця, Президент Європейського Парламенту Антоніо Таяні підкреслив: «За допомогою своєї мужності та рішучості, ставлячи своє життя під загрозу, Олег Сенцов став символом боротьби за звільнення політичних в’язнів, яких утримують в Росії та по всьому світу». Він також зазначив, що Європарламент закликає до його негайного звільнення (Європейський Парламент).

Олег Сенцов – перший в історії представник України, якого відзначили цією нагородою. У 2016 році на премію номінували лідера кримських татар Мустафу Джемілєва, у 2015 році – українську льотчицю і депутата Надію Савченко. У 2014 році на здобуття премії висунули Євромайдан (Європейська правда).

Партнери ЄС приєднались до санкцій за підрив суверенітету України. РФ ввела санкції проти України – ЄС вважає їх необґрунтованими.
22 жовтня Україна, Албанія, Чорногорія і Норвегія приєдналися до санкцій ЄС проти 155 осіб та 44 компаній за дії, спрямовані на підрив, загрозу територіальній цілісності України або її суверенітету. Санкції передбачають замороження активів та заборону на в’їзд і діятимуть до 15 березня 2019 року.

У свою чергу, 1 листопада Уряд РФ ввів у дію обмежувальні економічні заходи проти 322 громадян та 68 компаній з України (УНІАН).

У відповідь речник Євросоюзу зазначив, що рішення російського уряду є необґрунтованим. У заяві підкреслюється, що необхідно уникати кроків, які спрямовані на загострення ситуації та підривають пошук рішення заради відновлення територіальної цілісності України (Укрінформ).

55% українців позитивно оцінюють вплив ЄС на країну
55% українців вважають, що Європейський Союз позитивно впливає на Україну. Найбільш позитивно оцінюють вплив ЄС у Західному (78%) та Центральному (51%) регіонах. Натомість на Сході співвідношення позитивних та негативних оцінок є приблизно однаковим (42% та 41%). Соціологічне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із Київським міжнародним інститутом соціології.
Українці вважають, що ЄС може більше тиснути на українську владу для реформ
28% українців вважають, що ЄС може більше тиснути на українську владу в питанні реформ. При цьому, на думку 39,3% українців в країні важливо продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не даватиме державі перспективу членства. Аргументом є те, що ці реформи потрібні, в першу чергу, Україні. Соціологічне дослідження проведено Центром «Нова Європа» спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології.
Мешканці країн ЄС вважають, що їх країни виграли від членства в Євросоюзі
68% мешканців 27 країн ЄС вважають, що їх країна виграла від членства в Європейському Союзі. Найбільше так вважають в Ірландії – 92%. При цьому, в Італії лише 43% вважають, що країна виграла від членства. 41% європейців вважають, що першочерговою задачею для Європарламенту має стати боротьба з бідністю та соціальною ізоляціє, 33% – боротьба з безробіттям серед молоді, 30% – боротьба з тероризмом. Останній показник зазнав значних змін, оскільки в квітні 2018 року боротьбу з тероризмом, як пріоритет для Європарламенту, ставили 41% громадян ЄС. Детальніше з соціологічним опитуванням Євробарометру ви можете ознайомитись за посиланням.

ЄС закликав США та РФ зберегти та виконати Договір про ракети середньої та меншої дальності
Європейський Союз закликав Сполучені Штати Америки та Російську Федерацію продовжити конструктивний діалог задля збереження Договору про ракети середньої та меншої дальності (Договорів про РСМД). Ця заява ЄС була реакцією на заяву Президента США Дональда Трампа про наміри розірвати Договір, у порушенні якого він звинуватив Росію (TheGuardian). В ЄС очікують, що РФ надасть відкриту відповідь щодо дотримання нею Договору про РСМД. Євросоюз також очікує, що США оцінять наслідки можливого виходу з Договору для власної безпеки, союзників та світу в цілому (Європейська служба зовнішньої дії).

У НАТО вважають, що США, на відміну від Росії, повністю виконують двосторонній ракетний договір. Наразі країни-члени НАТО не планують розміщувати нові ядерні ракети в Європі у відповідь на створення Росією ракет, а негайною відповіддю альянсу бачать необхідність оцінки ризиків (Європейська правда).
Парламент Македонії підтримав пропозицію змінити назву країни, що відкриває їй шлях до членства в ЄС та НАТО
19 жовтня парламент Македонії ухвалив пропозиції уряду про початок внесення змін до Конституції щодо зміни назви країни на Республіку Північна Македонія. До остаточного підтвердження зміни потрібно буде ще кілька голосувань.

Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган у своєму твіттері привітав рішення парламенту та всіх, хто вирішив стати на подальший шлях до ЄС. Він підкреслив, що сторони потребують державної майстерності, а не партійних ігор.

Зазначимо, що напередодні голосування в парламенті Македонії, посол Росії в Європейському Союзі зазначив, що Євразійський союз є альтернативою ЄС і НАТО для Македонії і наголосив, що для Македонії краще стати членом Євразійського союзу (Європейська правда).

17 червня 2018 року міністри закордонних справ Греції та Македонії підписали договір про перейменування країни. Зміна назви країни відкриває їй вступ до ЄС та НАТО, що раніше блокували Афіни, через співпадіння назви країни та грецької області Македонія.
На Саміті ЄС закликав до санкцій за загрозу від хімічної зброї
18 жовтня відбувся Саміт Європейського Союзу, за підсумками якого було ухвалено відповідні заключення. У них Європейська Рада привітала затвердження нового режиму обмежувальних заходів для усунення загрози від хімічної зброї та наголосила, що очікує швидкого прогресу по складанню списку відповідних осіб і організацій. Європейська Рада також закликала до заходів з протидії незаконній і зловмисній кіберактивності і побудови міцної системи кібербезпеки. Лідери країн ЄС погодились, що потрібна подальша робота над здатністю реагувати та запобігати кібератакам шляхом обмежувальних заходів ЄС.

Публікації, що виходили за підтримки проекту «Громадська синергія»
Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року

Експерти Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

У звіті проаналізовано, наскільки повно Україна провела реформи та наблизилась до ключових досягнень, запропонованих ЄС у документі «20 очікуваних досягнень Східного партнерства до 2020 р.». За кожною з 20 цілей експерти визначили найбільші загрози на шляху їх реалізації, а також розробили відповідні рекомендації.
Можливості без зобов'язань: що дає Україні участь у Східному партнерстві

Геннадій Максак, координатор Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

У статті розглядається, що дає Україні участь у Східному партнерстві та чи не вичерпав цей формат свій потенціал. Стаття підготовлена на основі дослідження «Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року».
Інтеграція українського МСБ в ланцюги доданої вартості ЄС

EasyBusiness

У дослідженні аналізуються наявні можливості інтернаціоналізації України за рахунок використання потенціалу МСБ. Автори документу також сформували рекомендації регуляторного та нерегуляторного характеру, що дозволять підвищити рівень інтернаціоналізації українського МСБ.
Місія досяжна: як Україні збільшити рівень інтернаціоналізації бізнесу

Дмитро Ливч, керівник аналітичного відділу, проектний менеджер EasyBusiness

Стаття підготовлена на основі аналітичного документу «Інтеграція українського МСБ в ланцюги доданої вартості ЄС»
Вплив трудової міграції українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

У дослідженні розглядаються ключові сфери праці в країнах ЄС, які обирають українці та порушення трудових прав, з якими вони стикаються.
Дарія Коржавіна: «У мене з дитинства виникало питання «Чому придумали сходи?»

Правозахисна організація «Права людини»

Інтерв’ю з Дарією Коржавіною, журналісткою «Громадського радіо».
Наталія Рассолова: «Доводячи, що інвалідність не є перепоною для моєї роботи, я просто беру та роблю!»

Правозахисна організація «Права людини»

Інтерв’ю з Наталією Рассоловою, асистентом режисера Суспільного телебачення.
EaP Think Bridge (жовтень, 2018 р.)

Рада зовнішньої політики «Українська призма»

У дайджесті розглядається політична та економічна ситуація в шести країнах Східного партнерства у жовтні 2018 року. У випуску також представлено 2 аналітичних матеріали: «В Грузии избирается последний «народный» президент», «Украинская призма: двадцать достижений Восточного партнерства».
Публікації закордонних аналітичних центрів
Migration from Ukraine to Poland

Centre for Eastern Studies (OSW)


Хвиля міграції з України в Польщу, яка активізувалась в 2014 році, почала сповільнюватися. Одна з причин полягає у тому, що в Україні складається несприятлива демографічна ситуація, а також знижується кількість людей працездатного віку.
Civil Society Under Russia’s Threat: Building Resilience in Ukraine, Belarus and Moldova

Chatam House

У документі надаються рекомендації здебільшого для донорів, які підтримують розвиток громадянського суспільства в країнах Східного партнерства. Автори зазначають, що створення стійких суспільств та інституцій забезпечить життєздатну стратегію для трьох країн з метою досягнення більш безпечного та менш згубного співіснування з Росією.
The EU – Russia: The way out or the way down?

The Royal Institute for International Relations

У документі проаналізовано сучасний стан, перешкоди та потенціал співробітництва між ЄС та Росією. Основна увага приділяється безпеці та сферам, що представляють взаємний інтерес для Росії і ЄС.
EU Coalition Explorer

European Council on Foreign Relations

У цьому моніторингу проведено опитування 877 респондентів з урядів та аналітичних центрів 28-ми країн ЄС. Документ розкриває потенціал для майбутнього створення коаліції між державами-членами ЄС.
Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24