НКЦПФР оприлюднила план навчальних заходів для підприємств, регуляторів, інших зацікавлених сторін у підготовці до переводу фінзвітності в формат XBRL

30 травня 2019

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оприлюднює план навчальних заходів для підприємств, регуляторів, інших зацікавлених сторін у підготовці до переводу фінансової звітності в формат XBRL.

Навчання та ознайомчі тренінги проведуть сертифіковані фахівці державної установи «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України», яка відповідальна за технічне та ресурсне забезпечення впровадження й подальшу підтримку функціонування програмного комплексу фінансової звітності XBRL.

4-6 червня відбудуться тренінги для державних установ та регуляторів (НБУ, НКЦПФР, Нацкомфінпослуг).

18 червня, одночасно із запуском програмного комплексу системи фінансової звітності (СФЗ) XBRL та початком пілотної подачі звітів в систему, відбудеться старт довідкового сайту frs.gov.ua. На ньому розміщуватиметься нормативно-технічна документація по СФЗ XBRL, довідкова інформація, інструкції та записи вебінарів. Сайт буде динамічно оновлюватися з появою нових навчальних матеріалів.

Весь час після старту програмного комплексу відповідальні співробітники та керівництво НКЦПФР, фахівці АРІФРУ братимуть участь у внутрішніх тренінгах професійних асоціацій, підприємницьких об’єднань, виступатимуть на конференціях, семінарах і форумах.

Датою повномасштабного запуску звітної кампанії у форматі XBRL закон визначає 1 січня 2020 року. Суб’єкти звітування будуть зобов’язані подати річні аудовані звіти до 30 квітня 2020 року, з подальшим щоквартальним звітуванням.

За словами Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, “запуск нового для українського ринку формату звітності ми супроводжуватимемо масштабними навчальними заходами. Всі зацікавлені сторони – підприємства, які готують звітність за міжнародними стандартами, регулятори, професійні асоціації, – отримають змогу попередньо ознайомитися з усіма аспектами впровадження. Ми хочемо уникнути поспіху та неочікуваних сюрпризів в процесі здачі звітності, тому запускаємо систему з піврічним пілотним експлуатаційним періодом, протягом якого користувачі можуть “потренуватися”, підвищити свою обізнаність з новим для України, але поширеним в світі міжнародним форматом звітності”.

Довідка

Запровадження Системи фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі визначена Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (із змінами).

НКЦПФР здійснює операційне управління центром збору фінансової звітності, складеної на основі таксономії фінансової звітності в єдиному електронному форматі та забезпечуватиме доступ органів державної влади, інших органів та користувачів до поданої фінансової звітності відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.18 № 547 «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності».

Розробку та інтеграцію програмного забезпечення для системи фінансової звітності здійснює спеціалізована компанія VIZOR (Ірландія) в рамках технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

До суб’єктів, які зобов’язані розкривати фінансову звітність в форматі XBRL, відносяться підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, а також підприємства, які самостійно визначили доцільність застосування МСФЗ для складання фінансової звітності.

Система фінансової звітності в електронному вигляді спростить ведення бізнесу для українських компаній. Вони будуть подавати обов’язкову фінансову звітність за принципом «єдиного вікна»: в одному універсальному форматі для всіх регуляторів фінансового ринку (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Національний банк України, Міністерство фінансів України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг). Раніше фінансова звітність подавалась кожному регулятору окремо, при цьому формати подачі звітів відрізнялись один від одного.

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. У західних країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. XBRL широко використовується в багатьох країнах регуляторами ринків цінних паперів, банківськими регуляторами, податковими органами, а також національними статистичними агентствами. На даний час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ. Основні переваги XBRL: автоматичне введення даних без повторної трансформації; швидкість і автоматичне складання звіту, в тому числі консолідованого; швидкий, ефективний і надійний аналіз і порівняння даних; відстеження даних, скорочення часу ухвалення рішень; збільшення ефективності та економія в процесах нагляду, тощо.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 17.04.24
Кількість КУА278на 17.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.04.24
Кількість ІСІ1784на 17.04.24
Кількість НПФ*53на 17.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24