Проект "Сприяння створенню системи захисту прав iнвесторiв"

17 січня 2007
  1. Вплив проекту на громадську політику:


    1. В березні Верховна Рада України прийняла Закон України "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)". 16 квітня, після підписання Президентом України, він вступив в дію. Закон полегшує роботу в Україні інституційних інвесторів, діяльність яких неможлива без достатнього захист їх прав.
    2. 26 березня 2001 року підписано Указ Президента України №198/2001 "Про додаткові заходи щодо розвитку фондового ринку". До Указу додається комплекс заходів щодо розвитку фондового ринку, включаючи розробку і прийняття закону "Про акціонерні товариства", нову редакцію Закону "Про цінні папери та фондовий ринок". Указ Президента поклав на ДКЦПФР функції методологічного забезпечення корпоративного управління, включаючи нормативне забезпечення захисту прав інвесторів. До цього в Україні не було органу державної влади, який би координував роботу по захисту прав інвесторів.
    3. 13 квітня 2001року підписано Меморандум про взаєморозуміння між УАІБ та ДКЦПФР, яким передбачені спільні дії УАІБ і ДКЦПФР по розвитку інститутів спільного інвестування, зокрема, розробці нормативної бази та розгляд можливості передачі окремих повноважень щодо регулювання діяльності професійних учасників фондового ринку від ДКЦПФР в УАІБ.
    4. УАІБ продовжувала брати участь у роботі Спеціальної робочої групи з корпоративного управління, зокрема, у розробці проектів нормативних актів ДКЦПФР, які регулюватимуть діяльність акціонерних товариств(Додаток 1).

  2. Короткий опис періоду проекту:

    УАІБ провела аналіз чинного законодавства з метою виявлення вад, які дозволяють порушувати права акціонерів в рамках чинного законодавства, проаналізувала діяльність акціонерних товариств з відкритих джерел (засоби масової інформації, Інтернет-сторінки), провела опитування представників органів державної влади та провідних фахівців компаній, що працюють на фондовому ринку на тему: "Досвід застосування правових актів, що регулюють захист прав інвесторів". По результатам дослідження підготовлено звіт, підготовлено newsletter, у якому надано резюме звіту, проведено організаційну і технічну роботу для впровадження обговорення питань захисту прав інвесторів на Інтернет-сторінці УАІБ.

  3. Мета та основні завдання проекту

    Роботи проводилися з метою аналізу ситуації, що склалася в Україні, та підтримки нового рамкового законодавства щодо акціонерних товариств, проведення експертного опитування щодо ефективності сучасної регуляторної бази. З метою визначити існуючі недоліки та законодавчі "лазівки" зроблено аналіз чинного законодавства в галузі регуляції діяльності акціонерних товариств та ринку цінних паперів.

  4. Дослідження

    В рамках проекту було виконано дослідження питань реалізації прав акціонерів в Україні. Дослідження включає огляд чинного законодавства України, досвід застосування правових актів, що регулюють права акціонерів в Україні, результати моніторингу засобів масової інформації щодо типових конфліктів в акціонерних товариствах. В дослідженні надано висновки та пропозиції щодо поліпшення ситуації.

    Авторський колектив дослідження:
    Олена Барбарова, Ольга Трипольська, Олександр Онуфрієнко, Алла Гуляницька.

    Експерти, залучені УАІБ:
    Діана Смахтіна, Олександр Капцов, компанія "Сігма-Фонд"; Анатолій Федоренко, ІК"КІНТО"; Віталій Шакірзянов, ІК"ІНЕКО"; Валерія Казадарова, Western NIS Enterprize Fund; Сергій Алексеєнко, Дмитро Ячмінь, ІК"СІНКОМ"; Андрій Артазей, ІК"Атланта-капітал"; Олег Кліванський, компанія "О.К.Цінні папери", Дмитро Леонов, ІК"Конгрес-інвест", Український інститут розвитку фондового ринку; Анатолій Отченаш ФК"Автоальянс-інвест".

    Експерти, які взяли участь в опитуванні (Додаток 2).
    Результати дослідження частково розповсюджені серед представників органів державної влади, акціонерних товариств, інвесторів, недержавних некомерційних організацій, засобів масової інформації. Проведена робота сприятиме привертанню уваги до проблем, що існують, спонукатиме до пошуку рішень. Для виконання завдань проекту УАІБ продовжуватиме обговорення на засіданнях секції корпоративного управління, організовуватиме засідання фокус-груп, робочих груп за участю представників органів державної влади, приватного сектору, недержавних некомерційних організацій, співпрацюватиме з засобами масової інформації.

  5. Події:


    1. Засідання Спеціальної робочої групи з корпоративного управління (Додаток 3).
    2. Засідання секції корпоративного управління УАІБ (30 березня). На засіданні затверджено план робіт та заходів секції корпоративного управління УАІБ (Додаток 4).
    3. "Круглий стіл" в редакції газети "Деловая неделя" (6 квітня) на тему "Як досягти ефективного корпоративного управління в Україні" (Додаток 5).
    4. Загальні збори УАІБ (20 квітня). (Додаток 6).
    5. Круглий стіл "Методологічне забезпечення корпоративного управління в Україні" (Додаток 7).
    6. Засідання Ради УАІБ (2.02.; 2.03.; 19.04).

  6. Публікації

    В рамках проекту було видано Дослідження питань реалізації прав акціонерів в Україні, 200 примірників по 26 сторінок. Дослідження отримали представники органів державної влади, учасники ринку, недержавні некомерційні організації, засоби масової інформації (Додаток 8). Решта примірників буде розповсюджено на конференції "Нові можливості інвестування в Україні", що буде організована УАІБ 7-10 червня. УАІБ також підготувала newsletter (4 сторінки з резюме дослідження).

  7. Зв"язки з громадськістю та співпраця з ЗМІ

    У своїй роботі з ЗМІ УАІБ використовує адресне розповсюдження інформації для журналістів, організацію спеціальних подій, зокрема, круглих столів, прес-конференцій, брифінгів, а також бере участь в подіях, що організовані іншими організаціями-партерами УАІБ або проводить спільні заходи. Протягом дії проекту діяльність УАІБ висвітлювалася в агентствах новин: Інтерфакс-Україна, УНІАН, Українські новини, а також газетах "Цінні папери України", "Українська Інвестиційна газета", "Бизнес", "Деловая неделя".

     


    1. "Крізь призму законопроекту", Цінні папери України №15 (155) від 19 квітня 2001 року.
    2. Обговорюємо законопроект "Про акціонерні товариства". Цінні папери України №9 (149) від 1 березня 2001р.
    3. Інформація про засідання секції корпоративного управління УАІБ, Новини УАІБ, Цінні папери України №14 (154) від 12 квітня 2001р.
    4. Круглий стіл в газеті "Деловая неделя" "Открывайся, кто может", "Режим красного менеджмента", "Деловая неделя", №12 від 13квітня.
    5. Результати зборів УАІБ: газета "Бизнес", агентство "Інтерфакс-Україна", "Українські новини", УНІАН.
    6. "Приборкання норовливих: вітчизняний корпоративний бум можу влягтися, якщо невдовзі Верховна Рада ухвалить законопроект "Про акціонерні товариства", Президентський Вісник №9(35) від 3-9 березня.

  8. Результати проекту:


    1. Вдалося привернути увагу громадськості, ділових кіл, органів державної влади до питань захисту прав інвесторів.
    2. Вдалося з"ясувати точку зору представників органів державної влади, фахівців інвестиційних компаній щодо проблем діяльності акціонерних товариств і з"ясувати правові вади, які перешкоджають захисту прав інвесторів.
    3. Вдалося провести організаційні і технічні роботи для впровадження обговорення питань захисту прав інвесторів на Інтернет-сторінці УАІБ.
    4. Підготовлено і розповсюджено Дослідження питань реалізації прав акціонерів в Україні.
    5. Заходи, проведені за участю УАІБ, сприятимуть удосконаленню системи захисту прав інвесторів, надасть знання з корпоративного управління та захисту прав інвесторів представникам органів державної влади та громадським організаціям, підприємцям, спеціалізованим та масовим ЗМІ, громадянам.

  9. Діяльність, яка планується на наступний період:

    Згідно з проектом планується організувати серію заходів з метою обговорення зробленого УАІБ дослідження, пошуків рішення зазначених проблем у сфері захисту прав інвесторів. Дослідження буде перекладено англійською мовою.

    УАІБ візьме участь у роботі Спеціальної робочої групи, організує засідання фокус-групи і робочої групи, секції корпоративного управління УАІБ, а також організує семінар для представників органів державної влади, на якому розглядатимуться питання захисту прав інвесторів та корпоративного управління, організує узагальнення обговорень, видасть звіт по результатах роботи проекту. Звіт за результатами проекту буде перекладено англійською мовою. Питання захисту прав інвесторів розглядатимуться на засіданнях Ради УАІБ.

    7-10 червня УАІБ разом з ДКЦПФР проведуть конференцію "Нові можливості інвестування в Україні". В рамках конференції буде проведено круглий стіл на тему: "Забезпечення захисту прав акціонерів в Україні через розвиток корпоративного управління" за участю ДКЦПФР, ФДМУ, Антимонопольного комітету, міжнародних організацій, недержавних неприбуткових організацій, експертів УАІБ.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 06.05.24
Кількість КУА279на 06.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.05.24
Кількість ІСІ1782на 06.05.24
Кількість НПФ*52на 06.05.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24