Новини УАІБ

23 травня 2016

Відбулося засідання Ради УАІБ

19 травня 2016 року відбулося чергове засідання Ради УАІБ, у якому взяв участь член НКЦПФР О.Панченко.

Учасники засідання обговорили програму ХХХ науково-практичної конференції УАІБ “Управління активами інституційних інвесторів: нові перспективи”, яка відбудеться 10 червня 2016 року у Києві. Конференція буде проходити у формі круглих столів за такими темами: «Інструменти для портфельних інвестицій: реалії та очікування», «Підходи до адаптації законодавства України у сфері спільного інвестування та недержавного пенсійного забезпечення до вимог Директив ЄС», «Актуальні питання регулювання діяльності з управління активами», «Пруденційний нагляд та управління ризиками в компаніях з управління активами».

Члени Ради затвердили рішення Дисциплінарного комітету УАІБ щодо членства в Асоціації ТОВ «КУА «ТРЕЙД ІНВЕСТ» (м.Київ), ТОВ «КУА «ФІНАНСОВИЙ АКТИВ» (м.Київ), ТОВ «КУА «ХОЛДИНГ ГРУП» (м.Київ), ТОВ «КУА «ПІОГЛОБАЛ Україна» (м.Київ).

Рада також виключила зі складу членів УАІБ ТОВ «КУА «СКІФ» (м.Київ) та ТОВ «КУА «ТРІЙКА» (м. Київ) у зв’язку із закінченням дії ліцензії та припиненням компанією професійної діяльності з управління активами.

Наступне засідання Ради УАІБ відбудеться 10 червня 2016 року.

*****

Представники УАІБ взяли участь у відкритті Проекту ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС»

19 травня 2016 року представники УАІБвзяли участь вофіційному відкритті в Україні нового спільного проекту представництва ЄС в Україні та Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (скорочена назва - «Association4U»).

Проект втілюватиме в Україні комплексну систему всебічного наближення українського законодавства до законодавства ЄС, планується створити систему сертифікованих перекладів нормативно-правової бази ЄС та українських актів законодавства, передбачених у рамках імплементації Угоди про асоціацію, а також сформувати уніфікований глосарій.

Проект ЄС «Association4U» реалізується в рамках Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (CIB) консорціумом на чолі з GFA Consulting Group Gmbh з січня 2016 по січень 2019 і співпрацюватиме як із урядовими інституціями, так і залучатиме неурядові організації для всебічного охоплення питань, із яких останні мають вагомі експертизу й досвід.

У відкритті проекту взяли участь і виступили віце-прем’єр міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, Директор Урядового офісу з європейської інтеграції Наталія Гнидюк та Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, Директор Урядового офісу з європейської інтеграції Наталія Гнидюк та Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

В Українській асоціації інвестиційного бізнесу сподіваються, що у рамках цього Проекту ЄС буде здійснено також якісний професійний переклад Директив та інших правових актів ЄС, які мають першочергове значення для наближення європейського та українського законодавства у сфері діяльності інвестиційних фондів та управління активами інституційних інвесторів. Це допоможе уникнути розбіжностей та забезпечить максимально коректне розуміння і трактування їхніх норм і, відповідно, посприяє ефективній роботі НКЦПФР, у співпраці з учасниками ринку, над підготовкою та запровадженням європейських стандартів і правил в Україні.

*****

У парламенті зареєстровано законопроект “Про товариства
з обмеженою та додатковою відповідальністю”

У Верховній Раді зареєстровано проект закону “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” (реєстраційний №4666), поданий групою народних депутатів. Метою законопроекта є вдосконалення регулювання відносин, які пов’язані із створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, а також усунення значних вад, які існують у чинному законодавстві, та приведення його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу та країн-членів ЄС.

Прийняття окремого комплексного закону про товариства з обмеженою відповідальністю та споріднені з ними товариства з додатковою відповідальністю стане логічним продовженням шляху розвитку українського законодавства, закладеного прийняттям Закону України «Про акціонерні товариства», надасть можливість врегулювати відповідні відносини із належним ступенем деталізації, забезпечити необхідну гнучкість регулювання, усунути існуючі в діючих актах дублювання та розбіжності, та дозволить значно покращити інвестиційний клімат та умови здійснення підприємницької діяльності.

*****

За станом на кінець квітня 2016 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні дорівнювала 2 152, з них 426 КІФ та 1 726 ПІФ

За інформацією НКЦПФР, загальний обсяг емісійних цінних паперів, зареєстрованих регулятором у січні-квітні 2016 року, становив 41,96 млрд. грн., що на 22,99 млрд. грн. перевищило показник аналогічного періоду минулого року (18,97 млрд. грн.).

Упродовж перших чотирьох місяців поточного року НКЦПФ зареєструвала 46 випусків акцій на загальну суму 34,22 млрд. грн. Порівняно з січнем-квітнем 2015 року обсяг зареєстрованих випусків акцій збільшився на 20,21 млрд. грн.

Значний за обсягом випуск акцій, який суттєво вплинув на загальну структуру зареєстрованих випусків протягом зазначеного періоду, було здійснено ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», ПАТ «Укрсоцбанк» та ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик» з метою збільшення статутного капіталу.

Крім того, у січні-квітні Комісія зареєструвала 56 випусків корпоративних облігацій на загальну суму 2,38 млрд. грн., або на 75,76 млн. грн. менше ніж у січні-квітні 2015 року.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих НКЦПФР протягом січня-квітня 2016 року, збільшився у порівнянні із січнем-квітнем минулого року на 1,19 млрд. грн. та дорівнював 2,95 млрд. грн. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 1,66 млн. грн. та становив 2,41 млрд. грн.

Кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні станом на кінець квітня 2016 року дорівнювала 2 152, з них 426 КІФ та 1 726 ПІФ.

Капіталізація лістингових компаній фондового ринку України за станом на 30.04.2016 р. складала 24,85 млрд. грн. Обсяги біржової торгівлі цінними паперами у січні-квітні поточного року дорівнювали 71,05 млрд. грн. або на 48,02% менше результату аналогічного періоду минулого року (138,68 млрд. грн.).

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку склав 1,08% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,91%

Лідерами ринку серед фінансових інструментів у січні-квітні 2016 року виявилися облігації внутрішньої державної позики, з якими було укладено угод на суму 56,04 млрд. грн. або 78,88% від загального обсягу. Обсяг торгів депозитними сертифікатами Національного банку становив 11,26 млрд. грн., корпоративними облігаціями – 2,01 млрд. грн., акціями - 0,73 млрд. грн., деривативами – 0,43 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 0,33 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,26 млрд. грн.

Обсяги торгів цінними паперами у розрізі фондових бірж були такими: ФБ «Перспектива» - 50,23 млрд. грн.; ФБ ПФТС - 19,06 млрд. грн.; «Українська біржа» - 1,02 млрд. грн.; КМФБ - 0,69 млрд. грн.; УФБ – 16,57 млн. грн.; ФБ «Універсальна» - 13,66 млн. грн.; СЄФБ - 2,47 млн. грн.

*****

НКЦПФР винесла 19 постанов про накладення санкцій

З 25 квітня по 13 травня 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 19 постанов про накладення санкцій за правопорушення.

Комісією застосовані такі санкції до професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- за неподання інформації до Комісії – 5;

- за неопублікування інформації – 2;

- за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 3;

- за несвоєчасне розкриття інформації на фондовому ринку – 1;

- за розкриття недостовірної інформацію – 1;

- за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів -5;

- за несвоєчасне виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери – 1.

З початку поточного року, станом на 13.05.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 237;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 183 на суму 2 961 450 грн.;

- винесено попереджень – 39;

- зупинено дію ліцензії – 1;

- анульовано ліцензій – 7;

- сплачено штрафів – 70 на суму 325 240 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 7;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 129.

У рамках діяльності по фінансовому моніторингу, на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», Комісією за неподання на запит суб’єкта державного фінансового моніторингу інформації – застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 34 000 грн.

*****

За І квартал 2016 року прямі іноземні інвестиції в Україну зросли на 0,7%

За інформацією Державної служби статистики станом на 1 квітня 2016 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку України, склав $42 820,4 млн. Цей показник на 0,7% перевищив результат початку поточного року та становив $1 003,4 в розрахунку на одну особу.

У І кварталі 2016 року іноземні інвестори вклали у вітчизняну економіку $1 036,2 млн. прямих інвестицій. З країн Європейського Союзу надійшло $578,4 млн. (55,8% загального обсягу), з інших країн світу – $457,8 млн. (44,2%).

Уперше за останні роки спостерігалося хоч і невелике, проте збільшення, а не зменшення обсягів прямих іноземних інвестицій у нашу країну. Крім того, зросли й їх обсяги в розрахунку на одну особу, які на початку квітня минулого року дорівнювали $958,8.

За станом на 1 квітня 2016 року інвестиції в Україну надійшли зі 125 країн світу. За накопичувальним підсумком з країн ЄС було внесено $32 503,3 млн. (75,9% загального обсягу), з інших країн світу – $10 317,1 млн. (24,1%).

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає 82,9% загального обсягу прямих інвестицій, входять такі держави: Кіпр – $10 978,8 млн.; Нідерланди – $5 734,7 млн.; Німеччина – $5 425,4 млн.; Росія – $3 308,4 млн.; Австрія – $2 446,5 млн.; Великобританія – $1 956,3 млн.; Британські Віргінські острови – $1 720,8 млн.; Франція – $1 536,1 млн.; Швейцарія – $1 455,9 млн.; Італія – $955,6 млн.

Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками, торговими кредитами та іншими зобов’язаннями (борговими інструментами) перед прямими іноземними інвесторами за станом на 1 квітня 2016 року дорівнювала $7 888,4 млн.

У результаті, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну (включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти) за станом на звітну дату складав $50 708,8 млн.

Сукупні обсяги капіталу нерезидентів з Кіпру за січень-березень 2016 року зменшилися на $766,1 млн., Нідерландів – зросли - на $124 млн., Німеччини – зросли на $11,1 млн., Росії – зменшилися на $83,7 млн., Австрії – зросли на $44,1 млн., Великобританії – зросли на $246,9 млн., Британських Віргінських островів – зросли на $78,1 млн., Франції – зросли на $8 млн., Швейцарії - зросли на $91,7 млн., Італії – зменшилися на $16,8 млн.

На промислових підприємствах у І кварталі поточного року спостерігалося зменшення іноземних інвестицій на $57,6 млн. Натомість, у фінансових установах вони збільшилися на $266 млн., а в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном - на $6,6 млн.

У цілому, станом на 1 квітня 2016 року обсяги іноземних інвестицій (за накопичувальним підсумком) на промислових підприємствах дорівнювали $13 225,5 млн., або 30,9% від загального обсягу ПІІ в Україну, у тому числі, на підприємствах переробної промисловості – $11 379,8 млн., об’єктах добувної промисловості і розроблення кар’єрів – $1 175,4 млн., підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - $615,7 млн.

Серед галузей переробної промисловості у металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів внесено $5 268,6 млн. іноземних інвестицій, у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – $2 466,5 млн., у виробництво гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції – $1 089,7 млн., у машинобудування – $835,8 млн., у виробництво хімічних речовин і хімічної продукції – $671,5 млн.

У фінансових установах було зосереджено $11 407,9 млн. (26,6%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – $5 430,7 млн. (12,7%), в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном – $3 900 млн. (9,1%), в установах професійної, наукової та технічної діяльності – $2 168 млн. (5,1%).

Регіонами-лідерами за обсягами залучених іноземних інвестицій є м. Київ – $22 300,5 млн. (52,1% загального обсягу ПІІ), Дніпропетровська – $7 105,4 млн. (16,6%), Донецька – $1 700,7 млн. (4%), Харківська – $1 663,6 млн. (3,9%), Київська – $1 647,7 млн. (3,8%), Одеська – $1 329,7 млн. (3,1%) та Львівська – $1 245,8 млн. (2,9%) області.

*****

Прямі іноземні інвестиції з України
за січень-березень поточного року зменшились на 3%

Станом на 1 квітня 2016 року загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з України в економіку країн світу (за накопичувальним підсумком) дорівнював $6 232,3 млн., у тому числі у країни ЄС – $6 019,1 млн. (96,6% загального обсягу), в інші країни – $213,2,4 млн. (3,4%). У порівнянні із початком поточного року ПІІ з України зменшилися на 3%.

Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств прямого інвестування за кордоном на звітну дату становили $217,4 млн. У результаті -загальний обсяг ПІІ (акціонерний капітал та боргові інструменти) з України в економіку країн світу складав $6 449,7 млн.

Основними інвесторами з України є установи професійної, наукової та технічної діяльності, обсяги інвестицій яких на звітну дату (за накопичувальним підсумком) становили $5 409,2 млн. (86,8% від загального обсягу), фінансові установи – $521,4 млн. (8,3%), промислові підприємства – $122,2 млн. (2%), а також підприємства оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів – $81,4 млн. (1,3%).

Прямі інвестиції з України були здійснені у 47 країн світу. Лідером у цій сфері є Кіпр, куди спрямовано 93,5% від загального обсягу ПІІ.

Найбільші інвестиції у регіональному розрізі здійснено підприємствами Донецької області – $5 393 млн. (86,5%), м. Києва – $647,9 млн. (10,4%) та Дніпропетровської області – $74,3 млн. (1,2%).

*****

Уряд розпочав процес приватизації ОПЗ

Уряд затвердив умови приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ), повідомляє прес-служба Кабміну.

Конкурсна комісія встановила початкову ціну державного пакета акцій (99,5%) у розмірі 13,175 млрд. грн., або $522 млн. (за курсом обміну валют станом на 16.05.2016 р.). Така ціна визначена за результатами незалежної оцінки державного пакета акцій.

Продаж ОПЗ проходитиме на відкритому аукціоні. Приватизація відбудеться за умови, що у торгах візьмуть участь щонайменше два потенційних покупці, один з яких – іноземний інвестор.

“Затвердження вимог до потенційних покупців ОПЗ – це історичний момент. Це є початком не лише процесу приватизації заводу, але й масштабної приватизації в Україні”, - наголосив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, – Ми запрошуємо українських та міжнародних інвесторів до участі у торгах”.

ОПЗ пройшов безпрецедентну підготовку до приватизації - сьогодні завод пройшов міжнародний аудит та підготував фінансову звітність міжнародного зразка. Найближчим часом завод завершить міжнародний екологічний аудит.

Уряд ухвалив рішення, яким визначив, що покупець державного пакета акцій зобов’язаний забезпечити:

- збереження основної номенклатури продукції, робіт та послуг товариства, які існували у 2015 році;

- приймання, зберігання та відвантаження рідкого аміаку, що транспортується магістральним трубопроводом і залізницею; не допустити необґрунтованих обмежень щодо задоволення заявлених потреб суб'єктів господарювання;

- приймання, зберігання та відвантаження іншої хімічної продукції (карбамід, метанол), згідно з умовами укладених договорів;

- зміну цін на послуги з приймання, зберігання, захолоджування та відвантаження рідкого аміаку, що транспортується магістральним аміакопроводом, відповідно до вимог законодавства;

- задоволення потреби вітчизняних сільгосптоваровиробників у мінеральних добривах в обсягах та за цінами, визначеними в укладених договорах.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,73 пункту,
а Індекс українських акцій – на 5,93пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 20.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

317 195 322,98

219,74

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 20.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

6 243 566

647,81

*****

У І кварталі 2016 року у порівнянні із аналогічним
п
еріодом 2015 року ВВП України зріс на 0,1%

Державна служба статистики здійснила оперативну оцінку динаміки валового внутрішнього продукту України у І кварталі поточного року. Згідно з нею у звітному періоду у порівнянні із попереднім кварталом ВВП становив 99,3%. Натомість у порівнянні із І кварталом минулого року дцей показник зріс на 0,1%.

*****

Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України
у І кварталі 2016 року склало $89,1 млн.

У І кварталі 2016 року експорт товарів з України становив $7 718,5 млн., а імпорт в Україну – $8 679,8 млн. Порівняно із І кварталом 2015 року експорт скоротився на 18,5% (на $1 756,5 млн.), імпорт – на 9,3% (на $885,4 млн.), повідомляє Державна служба статистики.

Негативне сальдо становило $961,3 млн. (у І кварталі 2015 року сальдо було також негативне та дорівнювало $90,2 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 0,89 (у І кварталі 2015 року – 0,99).

Зовнішньоторговельні операції проводилися із партнерами із 205 країн світу. Експорт товарів до країн Європейського Союзу становив $3 196,5 млн., або 41,4% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із І кварталом 2015 року на 2,7%. Імпорт товарів із країн Європейського Союзу становив $3 861,3 млн., або 44,5% від загального обсягу, та зменшився проти І кварталу 2015 року на 1,2%.

Експорт послуг за І квартал 2016 року становив $2 210,8 млн., імпорт – $1 098,5 млн. Порівняно з І кварталом 2015 року експорт скоротився на 1,5% (на $32,8 млн.), імпорт – на 8,8% (на $105,4 млн.). Позитивне сальдо становило $1 112,3 млн. (за І квартал 2015 року сальдо було також позитивне та дорівнювало $1 039,7 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту послуг склав 2,01 (за І квартал 2015 року – 1,86).

Зовнішньоторговельні операції проводилися із партнерами із 198 країн світу. Експорт послуг до країн Європейського Союзу становив $689,7 млн., або 31,2% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із І кварталом 2015 року на 3,9%. Імпорт послуг із країн Європейського Союзу становив $480,1 млн., або 43,7% від загального обсягу, та зменшився проти І кварталу 2015 року на 11,3%.

Загалом, обсяг експорту товарів та послуг України у І кварталі 2016 року становив $9 687,9 млн., а імпорту – $9 777 млн. Порівняно із І кварталом 2015 року експорт скоротився на 15,1%, імпорт – на 9,1%. Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу України склало $89,1 млн. (у І кварталі 2015 року сальдо було позитивним та дорівнювало $660,0 млн.).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24