Ключові асоціації закликали Прем’єр-міністра України до публічного обговорення Концепції розвитку фондового ринку

06 листопада 2020

Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД), Асоціація “Українські фондові торговці” (АУФТ), Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ), Асоціація з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) які, згідно чинного законодавства, мають статус саморегулівних організацій та об’єднань професійних учасників фондового ринку, звернулися до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з листом, у якому пропонують Уряду зробити публічною Концепцію розвитку фондового ринку в Україні.

Концепція розвитку цього ринку на найближчі три роки була представлена 22 жовтня 2020 року на нараді з обговорення питання створення інфраструктури для розбудови фондового ринку в Україні, яка відбулася під головуванням Дениса Шмигаля та за участі Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, директора офісу економічного зростання USAID Фархада Гауссі, старшого банкіра ЕБРР Ірини Кравченко та представників Уряду.

Однак представлена Концепція не обговорювалась з вітчизняним експертним та професійним середовищем, що може призвести до руйнування ринку.

І це при тому, що саморегулівні організації фондового ринку понад 25 років безпосередньо співпрацюють з проектами міжнародної технічної допомоги, спрямованими на розвиток в Україні фондового ринку, а також мають безпосередні зв’язки із профільними професійними об’єднаннями як окремих країн ЄС, так і недержавними професійними об’єднаннями в рамках ЄС. Крім того, українські СРО фондового ринку у своїй діяльності спираються на широке коло вітчизняних експертів, аналітиків та мають власні експертні висновки.

Таке ігнорування відкритої комунікації НКЦПФР з лідерами ринку, їх об'єднаннями та науковцями протягом останніх шести років, на жаль, призводить до системної руйнації національних елементів інфраструктури фондового ринку та всебічного пригнічення діяльності на ринку національних фінансових інститутів регуляторними вимогами, які інколи перевищують вимоги, встановлені для розвинутих ринків у країнах G7.

Професійні учасники ринку вважають, що продовження такої неадекватної вітчизняним умовам та національним інтересам регуляторної політики, швидше за все, матиме наслідком стандартну поступову «колонізацію» українського фондового ринку фінансовими інституціями іноземного походження.

На думку профільних об'єднань, сьогодні потрібні швидкі і рішучі дії органів державної влади спільно з професійними учасниками ринку, які забезпечать модернізацію вітчизняного ринку з урахуванням національних інтересів, наголошується у листі.

Також професійні учасники фондового ринку висловлюють свою готовність провести відповідну професійну експертизу та направити Д. Шмигалю експертні висновки і пропозиції, які нададуть можливість прийняти більш виважені та ґрунтовні рішення, спрямовані на розвиток вітчизняної економіки.

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 06.05.24
Кількість КУА279на 06.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.05.24
Кількість ІСІ1779на 06.05.24
Кількість НПФ*52на 06.05.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24