Зеленський підписав закон про платіжні послуги

Зеленський підписав закон про платіжні послуги

Буде визначено дев’ять категорій надавачів платіжних послуг та з’являться нові учасники ринку

Зеленський підписав закон про платіжні послуги
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про платіжні послуги» № 1591-ІХ, ухвалений парламентом 30 червня 2021 року. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

«Документ адаптує українське законодавство до правового поля Європейського Союзу, що в майбутньому дасть змогу інтегрувати платіжну систему України із системою ЄС. Новий закон базується на сучасних вимогах і враховує норми європейських регуляторних актів, зокрема Другої платіжної директиви (PSD2) та Директиви з електронних грошей (EMD)», – зазначається у повідомленні.

Відповідно до закону, в Україні буде визначено дев’ять категорій надавачів платіжних послуг. З’являться нові учасники ринку – установи електронних грошей, філії іноземних платіжних установ, надавачі послуги з надання відомостей з рахунків, платіжні установи.

Небанківські надавачі послуг зможуть відкривати платіжні рахунки, випускати платіжні картки та електронні гроші. Від них не вимагатиметься участь у платіжних системах для здійснення переказу.

Зазначається, що Нацбанк України отримає право випускати «цифрову валюту Національного банку України», а також створити регуляторну «пісочницю» – платформу для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку.

Також закон створює умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що має об'єднати різних надавачів платіжних послуг і технологічні платформи в єдину платіжну екосистему. Планується, що Open banking запрацює в Україні у 2023 році.

Нагадаємо: 30 червня Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт «Про платіжні послуги». За законопроєкт на засіданні в середу проголосував 241 народний депутат.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло