Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric

І чим ця історія може бути повчальною для українських держкомпаній

Этот материал также доступен на русском языке
Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric

Компанія General Electric була іконою американських промислових інновацій протягом майже всієї своєї історії, яка розпочалася 1889 року. У «нульові» GE досягла піку, і з того часу її успіхи пішли на спад. Минулого тижня гігант оголосив про «вирішальний момент» у своїй історії: тепер бізнес буде поділено на три публічні компанії за галузями, які вони представляють: авіацію, медицину та енергетику.

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Джерело: The wall Street Journal

Ринок США зустрів це повідомлення з обережністю. З 2000-х років менеджмент GE безуспішно намагався довести, що конгломерат загалом коштує більше ніж сума його частин. Нове рішення говорить про те, що компанія загалом із завданням не впоралася. «Модель GE загинула через глобальну конкуренцію, технологічну революцію, зміну інвестиційного клімату й кількість професійних управлінців, що постійно зростала», – зазначає The Wall Street Journal. 

Новий попит на прозорість особливо сильно нашкодив GE, тому що раніше компанія спиралася на якраз на непрозорі методи бухгалтерського обліку. А нові можливості для прямих інвестицій стали за причину того, що масштаб GE перестав бути основною перевагою під час залучення капіталу.

Історія зростання та падіння американського гіганта може виявитися дуже повчальною для українських фінансово-промислових груп і державних холдингів, які прагнуть адаптуватися до нових умов, завершити корпоративну реформу за західними стандартами та знайти своє місце на закордонних ринках. Адже жорсткість і цинічність великих корпорацій, з якими звикли працювати, визначаючи вектори розвитку цілих галузей і навіть держав, уже невблаганно відходять у минуле.

Mind згадує основні етапи, події та дійових осіб, які формували літопис General Electric.

1889–1892: інноваційний старт

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric

1879 року винахідник Томас Едісон запатентував лампу розжарювання. Це сталося після того, як його лабораторія протягом двох років провела випробування 3000 освітлювальних конструкцій.

У 1889-му Едісон зареєстрував Edison General Electric, об'єднавши активи декількох електричних компаній, якими він керував.

За три роки він домовився про злиття з Thomson-Houston Electric Company, і було створено компанію General Electric.


1896: промисловий індекс Dow Jones

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Чарльз Доу (18511902) та Едвард Джонс (18561920) – автори найпопулярнішого у світі фондового індексу
Фото: https://economic-definition.com/

Всього за чотири роки після створення General Electric опинилася серед перших 12 компаній, які увійшли до Dow Jones Industrial Average – ринкового індексу, створеного редактором газети The Wall Street Journal Чарльзом Доу для відстеження розвитку промислової складової американських фондових ринків.


«Гуркітливі 1920-ті»: нові технології

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric

У 1922 році GE почала виробляти побутову електричну техніку: перші електричні плити, пральні машини та холодильники. А 1927 року під брендом GE запрацював перший телевізор.


1940-і та 1950-і роки: модерн середини століття

GE побудувала перший американський реактивний двигун 1941 року, а у 1957-му відкрила першу атомну електростанцію неподалік від Піттсбурга, яка працювала до закриття у 1982 році.


1981–2001: легендарний менеджмент

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Реджинальд Джонс
Фото: GE.com

Бизнес-модель GE зародилася в 1970-х роках, коли генеральним директором компанії був Реджинальд Джонс. Саме він централізував процес стратегічного планування.

Найвідоміший генеральний директор GE Джек Велч прийшов до влади 1981 року, і його стиль управління змінив весь ландшафт корпоративної Америки. Велч удосконалив модель компанії за допомогою нових стратегій реструктуризації портфеля та стрімкого нарощування фінансування.

У 1980–1990-х роках під керуванням Велча GE активно диверсифікувала бізнес, укладаючи сотні угод зі злиття та поглинання, купуючи компанії з різних галузей – від промисловості до фінансів. Серед активів GE виявився навіть телеканал NBC.


2001–2017: смутні часи

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Джефф Іммельт
Фото: diginomica.com

Наступним генеральним директором GE став Джефф Іммельт. На цю посаду його просунув сам Джек Велч, який сподівався, що наступнику вдасться зупинити падіння ринкової капіталізації GE.

За 16 років роботи Іммельта сталося багато. Фінансова криза 2008 року завдала GE серйозного удару: її акції впали на 42%. Втрутився навіть Воррен Баффет. Він вклав $3 млрд, щоб утримати компанію на плаву.

GE різко скоротила свій фінансовий підрозділ і прискорила продаж інших активів на тлі що раз більшої критики з боку інвесторів. Велика рецесія та нафтова революція послабили і нафтогазові компанії, у які інвестував Іммельт (на жаль спостерігачів, впевнених, що GE має рухатися екологічним шляхом).

За даними Thomson Reuters, з 2001 до 2017 року GE заплатила інвестбанкам за консультації з купівлі та продажу активів $1,8 млрд, а також $3 млрд андеррайтерам облігацій. У сумі з платежами за організацію видачі кредитів і розміщення акцій виходить понад $6 млрд. Кожному з інвестбанків – JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley та Bank of America – робота з GE принесла понад $500 млн.

Попри явні провали в бізнесі Іммельт мав кілька приватних корпоративних літаків, але не повідомляв про це раді директорів GE. 12 червня 2017 року, коли Іммельт оголосив про свою відставку, акції GE зросли на 4%.


2017–2018: новий CEO та старі лиха

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Джон Фланнері
Фото: GE.com

Джон Фланнері, голова медичного підрозділу GE, обійняв посаду Іммельта після 30 років роботи в компанії.

На посаді СЕО Фланнері пробув 14 місяців. За цей час GE втратила понад $100 млрд ринкової вартості. Рада директорів одноголосно підтримала його усунення з виплатою $10 млн компенсації.

GE зазнає значних труднощів уже не перший рік: її капіталізація, що наближалася до $600 млрд ще 2000 року, до початку 2018-го впала більш ніж на 50% – до позначки нижче за $100 млрд. На початку літа компанія втратила 7% капіталізації після звістки про поломку газової турбіни на електростанції в Техасі.

У червні GE вибула з індексу Dow Jones Industrial Average після 111 років у його складі.


2018–2021: фінал гігантоманії

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Ларрі Калп
Фото: bostonglobe.com

Відтоді як Ларрі Калп був призначений головою та головним виконавчим директором 2018 року, GE неухильно скорочувала свої борги й розпродавала активи.

Не обійшлося й без скандалів. У 2019 році анонімний інформатор звинуватив компанію в маніпуляціях із бухгалтерським обліком. Але ця історія не набула розвитку: звинувачення, схоже, не мали підстав.

Минулого тижня GE оголосила, що останні підрозділи, які залишилися в її структурі – авіаційний, медичний та енергетичний, будуть виділені в самостійні публічні компанії. «Це найкращий спосіб максимально реалізувати потенціал цих підприємств», – переконаний Ларрі Калп.

Загиблий гігант: чому згасла слава General Electric
Фото: ft.com

У «новому майбутньому GE», за його словами, можуть бути літаки, що працюють на екологічно чистому авіапальному, гібридні й електричні двигуни для автомобілів, високоточна діагностика та лікування за допомогою штучного інтелекту, а також «розумні» електромережі, які інтегруватимуть електрику з різних джерел, забезпечувати безперебійне енергопостачання споживачів і швидко відновлюватися в разі аварійних відключень.

Поділ GE, як очікується, допоможе прискорити трансформацію бізнесу, а нові публічні компанії «формуватимуть майбутнє авіації, медицини й очолюватимуть енергетичний перехід».

Отже, котирування акцій GE після цього повідомлення практично не змінилася і залишилися приблизно такою самою на рівні, коли Калп був призначений CEO три роки тому.

Більше корисної інформації, новин та аналітики про світовий енергетичний ринок – на каналі Світлани Долінчук. Читайте тут про головні тренди в енергетиці та торгівлі енергоресурсами, нові технології в нафтогазовій галузі, енергопереході та декарбонізації.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло