Які галузі економіки можуть отримати вигоду від коронавірусної кризи — The Economist

Поділитися
Економічний спад, спричинений пандемією COVID-19, був різкішим і складнішим, ніж будь-яка інша «звичайна економічна рецесія».

Оскільки з’явилася перспектива того, що вже найближчим часом вакцини проти коронавірусу можуть стати дієвим кроком на шляху до завершення пандемії, керівники компаній та інвестори змістили акцент своєї уваги від боротьби з COVID-19 на нове майбутнє після пандемії, де почне активно зростати конкуренція в сфері бізнесу. Так само як і віруси, економічна рецесія спочатку шкодить найбільш вразливим. Хто ж тоді виграв, а хто програв на фоні коронавірусної кризи? Компанії з низькими фінансовими балансами або неміцним становищем на ринку швидко піддаються впливу економічного занепаду, пише журнал The Economist.

Економічний спад, спричинений пандемією COVID-19 був різкішим і складнішим, ніж будь-яка інша «звичайна економічна рецесія». Очікується, що цього року світова економіка скоротиться на понад 4%, що є найглибшим спадом з часів Другої світової війни, до того ж, все ще існує ризик подвійного спаду. Допомога центрального банку дещо уповільнила процес руйнування компаній та допомогла скоротити кількість банкрутств, однак ситуація все ще залишається критичною.

Жорсткі карантинні обмеження призводять до занепаду одних галузей економіки, і водночас стимулюють інші сфери, оскільки люди знаходять «нові способи виконання звичних справ».

Як результат, звичайна модель, за якої потужні компанії отримують більший вплив, є менш ефективною на даний момент, ніж можна було б очікувати. Інвестори намагаються впоратися з «новою економічною картиною світу».

Новини про вакцини протягом останніх кількох тижнів спровокували неймовірну активність на фінансових ринках, а менеджери фондів робили більші ставки на фірми, з якими боялися мати справу лише кілька тижнів тому.

Тоді як можна визначити переможців та переможених? У багатьох сферах економіки, де компанії змогли пристосуватися до нового «онлайн-режиму роботи» втрати були менш серйозними. До того ж, в деяких частинах економіки, де технологічні зміни пішли ще далі, темпи розвитку почали активно прискорюватися.

Жива музика - це одна з галузей, яку пандемія майже повністю «відключила». Через заборону концертів та фестивалів, один із найбільших у світі організатор концертів Live Nation зменшив свої продажі на 95% порівняно з минулим роком. Тим не менше, не маючи можливості перенести концерти в режим онлайн, ця галузь економіки не так постраждала, як просто «заморозилась».  Достатньо лише поглянути на ціну акцій Live Nation, щоб зрозуміти, що компанія може дозволити собі чекати, поки життя нормалізується.

Багато інших галузей, таких як авіаперевезення, також не можуть «працювати в режимі онлайн». Цей рік завдав серйозної шкоди балансу авіакомпаній - їх загальний борг сягнув пів трильйона доларів. Компанія British Airways буквально вдається до всіх можливих методів, щоб хоч якось «підкріпити свої фінанси». Однак, ті авіакомпанії, які «виживуть», будуть працювати в умовах меншої конкуренції, ніж зазвичай, адже багато їхніх суперників просто збанкрутують.

Технологічній галузі масовий перехід до «цифрового простору» приніс користь. Онлайн-реклама стала ще більш «популярною» в Інтернеті, де панує «дуополія» Facebook та Google. До того ж, багато компаній перейшли до дистанційної роботи, що призвело до порожніх офісних будівель та «загибелі копіювальних машин». Результатом цього є те, що люди більше, ніж будь-коли раніше, покладаються на великі технологічні фірми, які надають послуги хмарних сховищ даних. Попри те, що пандемія коронавірусу, без сумніву, призведе змін у технологічній галузі, панівні імена в кожній з них будуть знайомими.

Однак існує ще одна група галузей, яка також зазнала серйозних змін внаслідок пандемії. Спорт зміг «переміститися у прямий ефір», і це допомагало галузі більш-менш успішно переживати пандемію, оскільки спортивні команди знаходили способи проведення змагань, тестуючи гравців на коронавірус і відправляючи їх на самоізоляцію за потреби. Відсутність натовпу вболівальників сприяла збільшенню кількості телеглядачів, однак, саме натовпи вболівальників є основним фінансовим двигуном спортивної індустрії. Люди частіше почали дивитися лише короткі нарізки спортивних подій онлайн.

У сфері громадського харчування велику вигоду отримали служби доставки, доходи яких цього року зросли. Роздрібні магазини продуктів харчування та ресторани повинні адаптуватися до нових умов конкуренції, інакше їм загрожує втрата прибутків.

Але яка картина для економіки в цілому? Якщо поглянути на американський фондовий ринок, частки найбільших компаній за обсягами продажів зросли - але лише в 33 із 59 галузей. У багатьох галузях економіки битва за існування все ще триває. Для прикладу, в «електронній торгівлі» продажі компанії Amazon зросли, але компанія зіштовхнулася з жорсткою конкуренцією з боку деяких торговельних фірм, які також почали активно переходити у сферу онлайн торгівлі. Так чи інакше, COVID-19 приніс із собою величезну економічну шкоду. Проте стрімкі зміни, до яких були змушені адаптуватися багато галузей економіки, принесли з собою безліч інновацій, які переживуть пандемію, резюмує журнал.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі